Autor Wątek: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD  (Przeczytany 32269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Corolla 1.8 HSD vs Auris 1.8 HSD
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Marca 2021, 15:02:43 »
Przełączanie z prądu na spalinę to nie jest kwestia skrzyni biegów bo takowej w hybrydzie nie ma. To kwestia generacji napędu hybrydowego. Auris posiada napęd III generacji a Corolla IV.
To jest chyba takie bardziej 3,5 gen, zwłaszcza w przypadku Corolli 1.8

W każdym razie to na pewno nie to HSD 4gen które jest w Lexach albo w wersjach Plug-in.

Niemniej w raportach Corolle 1.8 HSD palą nieco mniej niż Aurisy, ale to chyba głównie zasługa modyfikacji silnika spalinowego.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Marca 2021, 13:26:02 »
Dlaczego 3.5 gen?  Wszystkie dokumenty na ten temat mówią, że w Corolla 1.8 HSD to 4 generacja tego napędu. Bardzo sprawnie ładuje baterie, potrafi sporo przejechać na elektryku jak i wyłączyć silnik nawet przy 90 paru kilometrach na godzine (np. z lekkiej górki). Można niesamowite tym autem spalanie kręcić

Offline kifu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Marca 2021, 21:58:05 »
Cześć,
rozważam zakup Toyotki kombi, waham się pomiędzy lepiej doposażoną Auris 1.8 HSD a słabiej Corollą 1.8 HSD Comfort. Zakup tylko z programu PewneAuto.
Na razie miałem okazję przejechać się Auris - wrażenie wstępnie pozytywne z lekkim skwaszeniem miny. Owszem specyficzny odgłos skrzyni jest i myślałem, że będzie mi przeszkadzał, nie jest jednak bardzo uporczywy, słychać owszem, natomiast dość posmutniała mi mina próbując przyśpieszać przy od ok 90km/h - baaardzo słabo to szło, był w trybie Eco, nie pomysłałem o zmianie na

Wracając do tematu, też szukałem Corolli kombi 2020/19 z Pewne Auto. Myślałem o zwykłej wersji 1.2 Comfort ale znajomy pokazał mi czerwoną z dodatkami Style i Tech i taką zacząłem chcieć, chociaż ten silniczek 1.2 nie przypadł mi do gustu przy przesiadce z Aurisa 2008 1.6. Salon w ZG jak zwykle wykazał się stanem olewczym, w okolicy nigdzie nie było takiej jak chciałem Toyki i... w sumie przypadkiem trafiłem do Suzuki i wystarczyła jedna jazda żeby chcieć Swace (wcześniej myślałem o hybrydzie Aurisa ale ceny dobrze wyposażonych zbliżały mi się do ceny nowego Swace :) W związku powyższym zdecydowałem się na Swace 2020 w biedniejszej wersji, która dla mnie miała prawie wszystko co chciałem. Zgapiłem się tylko z czujnikami, bo nie ma z przodu chociaż są takie jakby czujniki, może można je włączyć ;) Na nawigacji mi nie zależy bo ma Android Auto. Dynamikę sprawdzałem z ok. 80km/h i nie miałem strachu, że nie zdążę wyprzedzić. Na pewno poszło mi to lepiej niż moje 1.6 czy Corolla 1.2t.

PS. Tak, podróbka i w ogóle ;P Pewnie, wolałbym logo Toyoty na masce i kierownicy no ale cóż, nie narzekam :)
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2021, 22:02:34 wysłana przez kifu »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Marca 2021, 22:45:51 »
Tak, podróbka i w ogóle
Jaka podróbka?  Przecież to jest robione w Burnaston na jednej linii z Corollą tylko na koniec inny znaczek przyklejają :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Marca 2021, 23:20:34 »
Dlaczego 3.5 gen?  Wszystkie dokumenty na ten temat mówią, że w Corolla 1.8 HSD to 4 generacja tego napędu. Bardzo sprawnie ładuje baterie, potrafi sporo przejechać na elektryku jak i wyłączyć silnik nawet przy 90 paru kilometrach na godzine (np. z lekkiej górki). Można niesamowite tym autem spalanie kręcić

No właśnie chętnie bym poznał jakieś dokumenty, bo w katalogu nie ma na temat napędu ani słowa.  Spalanie w raportach Autocentrum Corolla 1.8 ma takie same jak Auris.

Offline kifu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Marca 2021, 07:27:55 »
Tak, podróbka i w ogóle
Jaka podróbka?  Przecież to jest robione w Burnaston na jednej linii z Corollą tylko na koniec inny znaczek przyklejają :-)

Zgadza się, ja to wiem, Ty to wiesz i wiele innych osób. :) Gdzieś w necie spotkałem się z takimi opiniami i sam na początku tak pomyślałem. Po doczytaniu, że wszystko jest Toyoty + ta sama linia tylko zderzak inny i logo, zdecydowałem się na to autko.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Marca 2021, 21:42:14 »
No właśnie chętnie bym poznał jakieś dokumenty, bo w katalogu nie ma na temat napędu ani słowa.  Spalanie w raportach Autocentrum Corolla 1.8 ma takie same jak Auris.
No jak wszędzie to masz jak ogólnie znany fakt:
1. Oficjalna strona Toyoty Polska: https://www.toyota.pl/articles/2020/ewolucja-zelektryfikowanych-napedow-toyoty
Toyota dysponuje obecnie najnowocześniejszą i najbardziej zaawansowaną technologią hybrydową na świecie. Czwarta generacja napędu hybrydowego zadebiutowała na rynku w 2015 roku. Po raz pierwszy została wykorzystana w Priusie 4. generacji, a następnie znalazła zastosowanie takich modelach, jak Toyota C-HR, Corolla, RAV4 czy Camry.

2. Toyota Europe Newsroom https://newsroom.toyota.eu/download/647310/2019-toyota-corolla-dpl-en-983710.pdf
The fourth generation 1.8 litre self-charging hybrid system develops 122 DIN hp/90 kW and 142 Nm of engine torque, with the added power of a 53 kW/600V electric motor which develops maximum torque of 163 Nm from zero rpm. It fulfils all the requirements that customers have come to expect from a Toyota self-charging hybrid powertrain -quiet, intuitive, responsive and self-sufficient EV technology with no need for plug-in recharging. It offers low cost of ownership, outstanding fuel economy and low CO2 emissions, and up to 50% all-electric driving on the everyday commute1. Its size and weight reduced to fit within the new GA-C platform without detriment to output or quietness, the four-cylinder, 1,797 cm3, DOHC, Atkinson Cycle engine benefits from numerous measures designed to improve fuel efficiency, enhance acceleration performance and reduce cabin noise.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Marca 2021, 21:47:47 »
Pytałem o opis techniczny a nie o marketingowy bełkot.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Marca 2021, 22:23:32 »
Pytałem o opis techniczny a nie o marketingowy bełkot.
Znaczy się no już Ci wrzuciłem te dokumenty o które prosiłeś. Chyba nawet nie przeczytałeś, bo nie jest to żaden marketingowy bełkot a jest tam trochę technicznych rzeczy opisanych. Jak masz problem z odbieraniem rzeczywistości i faktów to nie niestety nie pomogę. Jak się lepiej będziesz czuć to masz: "Tak Toyota wyjątkowo w Corolla 1.8 zastosowała nie czwartą a generację 3.5 napędu hybrydowego taką samą jak w Auris Hybrid TS"  :grin:  Nie wiem po co wymyślać jakieś własne alternatywne teorie skoro jest napisane jak wół, że jest to czwarta generacja
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2021, 22:33:00 wysłana przez phantom »

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Marca 2021, 22:47:20 »
Auris ma napęd jak Prius III (skrzynia P410 i baterie Ni-Mh), Corolla (ZWE 211) ma napęd jak Prius IV czy CHR( skrzynia P610 i baterie Ni-Mh). Corolla sedan ZWE213 ma baterie Li-ion.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Marca 2021, 10:51:13 »
Auris ma napęd jak Prius III (skrzynia P410 i baterie Ni-Mh), Corolla (ZWE 211) ma napęd jak Prius IV czy CHR( skrzynia P610 i baterie Ni-Mh). Corolla sedan ZWE213 ma baterie Li-ion.
W Corolli 1.8 jest taka sama przekładnia jak w 2.0 Dynamic Force?

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Marca 2021, 12:32:12 »
Kojarzę, że w filmie z testu któregoś naszego dziennikarza motoryzacyjnego było sporo na temat technicznych aspektów tego napędu IV generacji. Pokazywane były obrazki, schematy itd. Ale nie mogę tego teraz znaleźć.

Zastanawiam się tylko, po co szukać dziury w całym i wmawiać sobie, że 1.8 w Corolli to nie jest IV generacja, skoro ten fakt jest podawany wszędzie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Marca 2021, 14:19:03 »
Kojarzę, że w filmie z testu któregoś naszego dziennikarza motoryzacyjnego było sporo na temat technicznych aspektów tego napędu IV generacji. Pokazywane były obrazki, schematy itd. Ale nie mogę tego teraz znaleźć.

Zastanawiam się tylko, po co szukać dziury w całym i wmawiać sobie, że 1.8 w Corolli to nie jest IV generacja, skoro ten fakt jest podawany wszędzie.

Ale tu nie chodzi o numerek tylko czym się konkretnie różni i czy to się przekłada na jakieś konkretne osiągi.  Dla mnie jasno widać, że w obecnej generacji kompaktów Toyocie chodziło o dwie rzeczy, zmonetyzowanie koncepcji hybrydy HEV, na co czas najwyższy bo następnej generacji może nie być, oraz obniżenie emisji aby nie płacić kar.  To się niestety nie do końca pokrywa z moimi priorytetami jako Klienta.  Oczywiście jest też długa lista plusów wynikająca wprost z postępu w rozwoju i wdrażaniu różnych systemów, choćby dostępność CarPlay i Android Auto.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Marca 2021, 14:27:33 »
Różnice konstrukcyjne były wymieniane i pokazywane, coś tam chodziło o inne ułożenie silnika elektrycznego względem spalinowego o ile pamiętam.
A na co się przekłada? Przy mniejszej mocy są katalogowo te same osiągi i mniejsze zużycie paliwa. To mało? Oczywiście nie są to jakieś wodotryski, nie ma gigantycznych różnic użytkowych, ale po prostu ten napęd jest teraz jeszcze doskonalszy.

Moje osobiste wrażenia są takie, że Corolla jest trochę bardziej dynamiczna od Aurisa, chociaż to może być subiektywne. Ale nawet jeśli jeździ "tylko" tak samo, mając mniejszą moc i niższe spalanie, to już i tak postęp.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Marca 2021, 21:10:41 »
Przy mniejszej mocy są katalogowo te same osiągi i mniejsze zużycie paliwa. To mało? Oczywiście nie są to jakieś wodotryski, nie ma gigantycznych różnic użytkowych, ale po prostu ten napęd jest teraz jeszcze doskonalszy.
Z testów wynika że mniejsza moc silnika elektrycznego trochę się odbija na elastyczności.  Natomiast niewątpliwie Corolla 1.8 ładniej brzmi, Auris Hybrid przy przyspieszaniu brzmi dość paskudnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl