Autor Wątek: KOROZJA - RAV4 5 Gen,  (Przeczytany 46372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: KOROZJA - RAV4 5 Gen,
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Maja 2023, 20:30:49 »
U mnie cały spód jest zasłonięty osłonami, nic nie zobaczysz bez rozbierania poza wydechem, wałem i zawieszeniem, a w tych elementach u mnie jest ok.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Maja 2023, 22:15:05 »
Zawieszenie wystarczy - na filmiku z REKLAMY :-) - nawet tarcze w środku zardzewiałe...
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Maja 2023, 16:43:00 »
No ale żeliwo i staliwo już tak ma, że nalot musi być na niemalowanych elementach, to nie wada, to cecha.
Na filmiku są miejsca, gdzie rdzy być nie powinno i to już robi różnicę.

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 08 Maja 2023, 00:12:33 »
@marcin a która marka/model w podobnej cenie jest dobrze (wg Ciebie) zabezpieczona?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin67PL

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #94 dnia: 16 Maja 2023, 02:05:49 »
Witajcie,

Przypadkowo natknąłem się na ten wątek i chciałem się z wami podzielić swoją robotą.

Jako słowo wstępu chciałem przekazać ukłony dla wszystkich majsterkowiczów, amatorów, profesjonalistów i ludzi czynu i jako słowo wsparcia aby nie bali się rozwijać swoich zainteresowań, pasji i próbowali naprawiać swoje samochody samemu. Nie sztuką jest oddać auto do warsztatu i wyłożyć ileś tam $$ - sztuką jest zrobić samemu, mieć cholerną satysfakcję i sporo się nauczyć. - Np. ja przy moim Ojcu, (mechaniku samochodowym) jestem praktycznie zielony w temacie mechaniki samochodowej, ale staram się sam robić praktycznie wszystko na tyle na ile się da bez profesjonalnych narzędzi (wiadomo sam planowania głowicy nie zrobię lub szlifu tłoków). Ale róbmy, uczmy się i działajmy :D

W połowie listopada 2022 postanowiłem zrobić własnoręcznie konserwacje podwozia w Rav4 z 2020 - na tyle na ile mogłem i umiałem.
Chciałem zdążyć przed zimą bo widziałem już oczami wyobraźni (i po tym jak naoglądałem się na YT "stacja konserwacja" ;D ) że rude czai się za plecami. Po zdobytych już wcześniej doświadczeniach w zabezpieczeniu z moją pierwszą Corollą E11 z 2001 stwierdziłem, że każde zabezpieczenie podwozia będzie lepsze niż jego brak. I nie myliłem się - Corolla miała oczywiście już pewne wykwity (tym bardziej że niestety miała sporą przygodę) a położyłem jedynie zwykły baranek Novola + miejscami Polski Bitex. - Sprzedałem ją rok temu, możecie uwierzyć lub nie ale bez dziur większych w podwoziu (lekko przy krawędzi podłogi z przednimi kołami było widać ze niestety ruda żarła.

Jako że Rav jest dużo nowszym samochodem to i moje podejście tym razem było już zupełnie inne. Dużo czytałem, analizowałem i oglądałem o zabezpieczeniu antykorozyjnym - przez kilka miesięcy, wieczorkami, w wolnych chwilach.
Jedynie chciałem się z wami podzielić moją pracą to nie oznacza ze wykonałem ją dobrze (pewnie spartoliłem w oczach profesjonalistów "kto to Panu tak spi...ł") ale nie przejmuje się - dla mnie jest w miarę ok i na zimę dało radę.

Wszystkie osłony od spodu zdemontowałem.
Kupiłem farbę okrętową Masterbond dwuskładnikowa z utwardzaczem + pędzel i tydzień pracy po dziennej pracy na etacie. - Łapy i kark czułem nieźle bo gęsta to farba była ;), musiałem też zainwestować w maskę 3M z pochłaniaczami opar chemicznych pomimo otwartego pomieszczenia.
Jak już wszystko solidnie pomalowałem, wahacze od spodu i na ile łamałem sobie rękę w 3 miejscach to i od góry.
Kolejnym etapem było położenie masy natryskowej Forch K128 + Pistolet na kompresor (stary z Lidla max 8bar) + tydzień pracy.
Jedynie miałem ZONKA bo nie okleiłem taśmą gwintów od osłon i musiałem się trochę namęczyć żeby je przykręcić.
Aha złącze do baterii potraktowałem woskiem do profili zamkniętych bo po zdjęciach z neta i afery w stanach "cablegate" nie mogłem zasnąć xD.
W niedalekiej przyszłości muszę wpuścić wosk do profili zamkniętych w różne miejsca ale niestety dzień ma tylko 24 godz.

Jak widzicie nie zdejmowałem wszystkich elementów bo bym tego nie poskładał  :grin: ale wszędzie gdzie w każdą szparę dałem radę podejść pędzlem to malowałem grubo.

Jeśli macie pytania to walcie śmiało

Pozdrawiam wszystkich.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Maja 2023, 06:20:03 »
Przedewszystkim gratulacje, kawał pracy za tobą

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Maja 2023, 09:22:48 »
Gratulacje, kawał roboty, jak się ma kanał i sporo wolnego czasu. Na pewno będziesz spał spokojniej, tylko czy za 5 lat kupiec doceni twój wkład? No chyba, że to już fura "dożywotnia"?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #97 dnia: 16 Maja 2023, 09:44:37 »
Jeśli macie pytania to walcie śmiało
Również gratulacje wykonanej pracy i życzenie by się to dobrze trzymało.
Przed nakładaniem środków konserwujących wymyłeś i osuszyłeś dokładnie podwozie ?
Bo przygotowanie podłoża przed nakładaniem farb jest bardzo ważne.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #98 dnia: 16 Maja 2023, 18:48:02 »
Jak widać imię Marcin zobowiązuje :)

Offline Marcin67PL

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Maja 2023, 21:22:28 »
Przed nakładaniem środków konserwujących wymyłeś i osuszyłeś dokładnie podwozie ?
Bo przygotowanie podłoża przed nakładaniem farb jest bardzo ważne.

Masz rację że jest to ważny element ale nie myłem, ponieważ nie mam na to warunków (w kanale nie mam odwodnienia). Myślałem na początku o dyszach kiedyś Duda pokazywał w TVN Tubro - ciekawy patent. Ale z uwagi na to że była to połowa listopada to schło by chyba tydzień. - Wolałem nie lać wody i rozwiązać problem brudu benzyną ekstrakcyjną, pędzlem, szmatą i własnymi rękami. Pod osłonami było czysto bez piachu. Wiadomo przy wahaczach bardziej się natrudziłem. Myślę że gdyby cała akta odbyła się kilka miesięcy wcześniej to pewnie bym zrobił bez kombinacji.

Chciałem się odnieść do jeszcze jednego aspektu podnoszonego na forum. Jeśli samochód (ten czy inny) zamierzacie sprzedać po 2-3 ew. 4 latach to ja zabezpieczenia antykorozyjnego bym nie robił, ALE jeśli to miałaby być powiedzmy swojego rodzaju inwestycja (zakup samochodu) lub taki, który pozostaje w "rodzinie na długo" to pierwsze co bym zaraz po zakupie oddał na pełne zabezpieczenie. Dlaczego? otóż że wtedy nie ma ani grama rdzy i akcja odbywa się bez piaskowania. Gdy rdza już wyjdzie to niestety pozbyć się jej jest bardzo ciężko. Co robić gdy kupimy samochód z rdzą? Ważne w jakim jest stanie i ile chce go mieć. Jeśli jest w miarę dobry i była to można powiedzieć okazja to ja bym robił zabezpieczenie. Samochód z zabezpieczeniem jest atrakcyjniejszą ofertą dla kupującego (jeśli zostało to solidnie zrobione).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 22 Maja 2023, 09:13:30 »
Samochód z zabezpieczeniem jest atrakcyjniejszą ofertą dla kupującego (jeśli zostało to solidnie zrobione).
Pewnie masz rację. Ja bym dodał, że samochód z zabezpieczeniem jest atrakcyjniejszą ofertą dla kupującego wyedukowanego. Sprzedawałem już w swoim życiu kilka samochodów i w żadnym kupujący nie oglądał podwozia. Ja uważam, że inwestycja w konserwację podwozia ma sens tylko wtedy, kiedy sam chcesz trzymać samochód 10 lat i więcej. Kupujący prezentu nie doceni.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 22 Maja 2023, 11:30:11 »
Kupujący prezentu nie doceni.
Możesz dać wyższą cenę i poczekać na świadomego ;)
Z tego co czytam na tym forum używane RAVki "schodzą na pniu" więc pewnie i świadomy klient się znajdzie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 22 Maja 2023, 11:45:36 »
Możesz dać wyższą cenę i poczekać na świadomego
Oczywiście, że można. Opisałem tylko swoje doświadczenia na przestrzeni ostatnich 25 lat. Sprzedawałem kilka samochodów i nigdy kupujący nie pytał, czy jest konserwacja podwozia. Może zakładał, że jak samochód 8 czy 9 letni, to czas żeby tak czy inaczej zakonserwować, a może widząc brak rdzy na progach, drzwiach czy innych elementach, plus idealny stan mechaniczny i kompletną książkę przeglądów zakładał, że podwozie też jest w niezłym stanie?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Maja 2023, 11:57:22 »
Ostatnio 2 lata temu sprzedawałem 8 letniego Forda Mondeo. Chyba nie był to najlepszy okres na sprzedaż, ogłoszenie wisiało ze 3 mc do czasu sprzedaży auta.
Auto od nowości nie miało żadnych konserwacji, uszkodzeń też praktycznie nie było - w jednym miejscu lakierowanie po przerysowaniu parkingowym.
Było kilku zainteresowanych. Wszyscy dokładnie sprawdzali grubość lakieru po całej karoserii oraz papiery auta ale żaden nawet nie zajrzał pod podwozie.
Tak, że chyba masz rację. ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Maja 2023, 16:11:06 »
Z tego co czytam na tym forum używane RAVki "schodzą na pniu" więc pewnie i świadomy klient się znajdzie.
teraz schodzą, ale jaka będzie sytuacja za 5lat?

też uważam, że żaden kupujący nie zapłaci dodatkowo za konserwację podwozia. nikt nie zwraca uwagi na takie rzeczy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl