Autor Wątek: Auris 2018r czy warto dla "świeżaka"?  (Przeczytany 4169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzyiekgrwn

• Toyot Leżący
  • *
Auris 2018r czy warto dla "świeżaka"?
« dnia: 20 Marca 2021, 10:09:35 »
Witam was serdecznie, przyszedłem do was troche poczytac, bo jutro mam termin na ogledziny auta, Aurisa z 2018 roku, z przebiegiem 23,000 km po babce w Niemczech. W sumie to nie beda ogledziny a potwierdzenie lub odrzucenie zakupu.Auto praktycznie jak nowe po dwoch serwisach, wizualnie jak z salonu, babka sprawila sobie inny w leasing. Zbiegło sie to w czasie ze sprzedaza mojego starego (3 letniego) 1.0 Turbo od hyundaia,z ktorego moja zona byla bardzo zadowolona, ale stał sie dla nas za mały (i20). Metoda eliminacji za i przeciw doszlismy do wniosku ze bez sensu kupować zwykla benzyne skoro Hybryda nią jest, a dodatkowo w miescie mozna troche zaoszczedzić, a tu wiekszosc czasu spedzamy, od czasu do czasu jezdzac do PL. Nie mamy zamiaru tez zmieniac auta za kolejne 5 lat przynajmniej, wiec interesuje nas ta niezawodnosc. Powiedzcie tak szczerze, koszty serwisów są duzo wieksze niz zwyklej benzyny? mieszkam w niemczech wiec za hyundaia placilem co przeglad okolo 200 Euro +/-. Jak to wyglada w Toyocie i na co zwracac uwage częsciej? czy są jakies podzespoly na ktore zwrocic uwage dodatkowo na przegladach i sprawdzac je czesciej? z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 2018r czy warto dla "świeżaka"?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2021, 10:17:02 »
tam się nie ma co popsuć ;) brak potencjalnie awaryjnego osprzętu czyni hybrydy Toyoty najmniej awaryjnym autami w ogóle ;)
ja bym brał z takim przebiegiem z zamkniętymi oczami

Offline krzyiekgrwn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2021, 10:21:33 »
No wlasnie tez o tym slyszalem, dlatego przyszedlem tutaj po porady do posiadaczy. A jak sprawa z baterią? babka wymeldowala auto w lutym i stoi ( miesiac bodajze ) bedzie to mialo jakis wplyw na trwalosc baterii? czy poprotu bedzie w jakims stopniu rozladowana ale ogniwa beda wporzadku?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2021, 10:36:05 »
No wlasnie tez o tym slyszalem, dlatego przyszedlem tutaj po porady do posiadaczy. A jak sprawa z baterią? babka wymeldowala auto w lutym i stoi ( miesiac bodajze ) bedzie to mialo jakis wplyw na trwalosc baterii? czy poprotu bedzie w jakims stopniu rozladowana ale ogniwa beda wporzadku?

Jeżeli auto cały czas było serwisowane i ma wpisy w książce serwisowej to masz gwarancję na układ hybrydowy i baterie 5 lat , jak ty przez najbliższe lata będziesz robił serwis w autoryzowanych stacjach toyoty to gwarancje na układ hybrydowy  będziesz miał na 10 lat . Jak jest w Niemczech sam musisz sprawdzić
RAV4 2.5 hybrid

Offline krzyiekgrwn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2021, 10:50:31 »
Wlasnie sie dowiedzialem, ze babka wykupila dodatkowa gwarancje dwuletnia po gwarancji producenta takze chyba trafilem na zlote jajko. Powiedzcie jeszcze, czy Auris hybrydowy ma miejsce na koło zapasowe?

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2021, 12:39:17 »
Z hybrydy będziesz zadowolony, a jeszcze jeśli większość po mieście to bajka jeśli chodzi o spalanie, chociaż w trasie tez jest fajnie

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2021, 15:28:25 »
Powiedzcie jeszcze, czy Auris hybrydowy ma miejsce na koło zapasowe?
A to jest hatchback czy kombi?

Offline krzyiekgrwn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2021, 15:37:30 »
Kombi, bardzo mnie to zastanawia, chciałbym też i w trasę pojeździć ale nie z zestawem, z braku laku, będę musiał i koło wozić obok bagaży

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2021, 16:16:43 »
a w Toyocie i na co zwracac uwage częsciej? czy są jakies podzespoly na ktore zwroc
Ja mam zestaw naprawczy ale można kupić za 100 EU koło dojazdowe i wsadzić pod podłogę. Serwisowaną Toyotę z perzebiegiem 23 tyś. nawet nie ma co sprawdzać. To nówka sztuka.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2021, 16:16:57 »
205/55 R16 się mieści, tylko trzeba gdzieś dokupić śrubę mocującą.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2021, 07:08:21 »
Nie ma znaczenia jaką masz wersję wyposażenia? Gdzieś czytałem, że prestige ma większe tarcze hamulcowe i nie wszystkie koła wchodzą

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2021, 14:32:38 »
Nie ma znaczenia jaką masz wersję wyposażenia? Gdzieś czytałem, że prestige ma większe tarcze hamulcowe i nie wszystkie koła wchodzą

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Od kiedy tarcza hamulcowa jest częścią koła?

Mam wersję Prestige, jakby co.

Offline krzyiekgrwn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2021, 18:11:03 »
Auto dziś zakupiłem, jazdę miałem niestety tylko wokół komina bo jest wyrejestrowany, a jutro dopiero rejestruje,dlatego mam do was pytanie odnosnie jazdy autostradowej przy 130-140 kmh, jest znośnie? Da się prowadzić konwersacje?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2021, 22:22:20 »
Auto dziś zakupiłem, jazdę miałem niestety tylko wokół komina bo jest wyrejestrowany, a jutro dopiero rejestruje,dlatego mam do was pytanie odnosnie jazdy autostradowej przy 130-140 kmh, jest znośnie? Da się prowadzić konwersacje?

Da się da. Nawet i powyżej 140/h.
Też się tego bałem ale nawet przy 170/h wcale przesadnie głośno nie jest a i spalanie więcej jak 7-8 na 100 nie wychodzi czyli podobnie jak w dieselku który dostaje po zaworach na autostradzie. (czyli but w podłodze).

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2021, 13:51:40 »
205/55 R16 się mieści, tylko trzeba gdzieś dokupić śrubę mocującą.

[/img]
Za dnia całe g widać, ale te plamki to LED właśnie

W HB na pewno się  nie zmieści ani butla w kole ani koło 205/55 R16.
Ledwo dojazdówka wejdzie a butla całkiem odpada chyba że kosztem wysokości bagażnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl