Autor Wątek: Hybryda - elektryczny hamulec postojowy  (Przeczytany 25181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
Hybryda - elektryczny hamulec postojowy
« dnia: 23 Marca 2021, 16:31:47 »
W mojej Ravce zawsze po zaparkowaniu włącza się elektryczny.
W starym aucie zdarzyło mi się po długim okresie postoju raczej w zimie, że klocki przywarły do tarcz.  Ostatecznie skończyło się na wymianie tarcz.

Wiem jak wyłączyć ten hamulec ale kumpel mnie ostrzegał, że w automacie się tego podobno nie robi. Jemu zdarzyło się w innym aucie z normalnym automatem , że na postoju na stromej drodze nie mógł ruszyć lewarkiem bo się skrzynia zakleszczyła a pedału sprzęgła nie było. Musiał użyć dużej siły by przestawić lewarek z P.

Na płaskim bym się nie przejmował ale czy ktoś wie jak się zachowa auto z  przekładnią planetarną zaparkowane na stromej drodze bez hamulca postojowego?

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Hybryda - elektryczny hamulec postojowy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2021, 10:31:10 »
Toyota jest moim pierwszym autem z funkcją automatycznego włączania hamulca ręcznego, ale kolejnym z automatem. Dotychczas chyba nigdy nie włączałem ręcznego tylko zostawiałem na P i nie zdarzyła się sytuacja, którą opisujesz. Nawet w górach na stromiźnie przy domu zostawiałem na P. Jak skrzynia sprawna to nie powinno się coś takiego wydarzyć.
 A swoją drogą, przed domem auto stoi na zjeździe i zauważyłem, że zanim zadziała hamulec samochód zatrzymuje skrzynia biegów, wyraźnie zjeżdża odrobinę i słychać że to skrzynia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2021, 12:10:29 »
Jak najbardziej możliwe w automacie i dodatkowo zostawienie na P na stromym zboczu też ryzykowne, szczególnie w hydraulicznym (nie wiem jak jest z tą planetarną.)
Sam to przerabiałem z zablokowaną zapadką (w razie czego jest procedura w instrukcji jak manualnie ją odblokować)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2021, 12:29:24 »

Na płaskim bym się nie przejmował ale czy ktoś wie jak się zachowa auto z  przekładnią planetarną zaparkowane na stromej drodze bez hamulca postojowego?

po coś ten 'ręczny' jest ..
postaw gdzieś sam na górce i sprawdz kilka razy czy auto stoi czy jest w rzece .. :-) i co wtedy? polecisz do TMP - że auto nie bylo sprawne, bo Ci zjechało..

ja wyłączylem opcje by mi co chwile jak dam na P - nie zaciągał 'ręcznego' - tylko jak sam widze,ze trzeba go zaciągnąć -  to zaciągam .. tu nie ma co kombinować..

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2021, 12:48:17 »
po coś ten 'ręczny' jest ..
postaw gdzieś sam na górce i sprawdz kilka razy czy auto stoi czy jest w rzece .. :-) i co wtedy? polecisz do TMP - że auto nie bylo sprawne, bo Ci zjechało..
nie chodziło mi o to czy auto zjedzie  kiedy zostawi się na P i bez hamulca na stromej drodze.
Chodziło mi jaki jest  sposób blokowania  eCVT  na P. 
W starej AT - z tego co wiem - i wybierały się dwa biegi na raz na P, co pewnie znowu nie dotyczy CVT.

ja wyłączylem opcje by mi co chwile jak dam na P - nie zaciągał 'ręcznego' - tylko jak sam widze,ze trzeba go zaciągnąć -  to zaciągam .. tu nie ma co kombinować..
jak się wyłącza opcje automatycznego zaciągania hamulca po zmianie na P?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2021, 12:49:25 »
A tak z ciekawości, może wiecie - ta zapadka w przekładni (w położeniu P) jest przestawiana jakimś siłownikiem, czy mechanicznie przez dźwignię "zmiany biegów" ?
A i jeszcze drugie pytanie odnośnie tej blokady - czy w trakcie jazdy działa jakaś blokada uniemożliwiająca przestawienie w/w manetki w położenie P ? Ja oczywiście nie próbowałem i nie będę próbował.
Na YT były jakieś filmiki z testem takiej sytuacji (chyba w BMW i tam się nie dało zakleszczyć napędu w trakcie jazdy) ale nie w RAV4.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2021, 12:55:41 »
Chodziło mi jaki jest  sposób blokowania  eCVT  na P. 
W przekładni jest specjalna zapadka blokująca napęd w położeniu P, ładnie to objaśnia prof John D. Kelly z Webber State University (od 13:42):  https://www.youtube.com/watch?v=O61WihMRdjM

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
Hybryda - elektryczny hamulec postojowy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2021, 13:03:36 »

jak się wyłącza opcje automatycznego zaciągania hamulca po zmianie na P?

jak jesteś na P - to przytrzymaj chwile w dół przycisk od 'ręcznego' i wtedy na zegarach wyskoczy Ci komunikat to samo - ale w góre daj - jesli bedziesz chcial z powrotem by Ci sie 'ręczny' odpalał.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2021, 13:12:25 »

A tak z ciekawości, może wiecie - ta zapadka w przekładni (w położeniu P) jest przestawiana jakimś siłownikiem, czy mechanicznie przez dźwignię "zmiany biegów" ?

idzie linka od dźwigni zmiany biegów do zapadki w przekładni.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2021, 13:22:35 »
Dzięki. Czyli sterowanie mechaniczne. A wie może ktoś czy jest jakaś blokada wrzucenia P w trakcie jazdy ? Jak nie to trzeba odzwyczaić się od macania tej dźwigni w trakcie jazdy.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marca 2021, 13:27:09 »
Dzięki. Czyli sterowanie mechaniczne. A wie może ktoś czy jest jakaś blokada wrzucenia P w trakcie jazdy ? Jak nie to trzeba odzwyczaić się od macania tej dźwigni w trakcie jazdy.
..no masz przeciez przycisk z przodu pod lewarkiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marca 2021, 13:55:08 »
..no masz przeciez przycisk z przodu pod lewarkiem
Mam ale by wrzucić wsteczny też trzeba go wcisnąć, a z R do P jest niedaleko.
Czasem manewrując na parkingu łapę się sam na tym, że wrzucam wsteczny zanim auto się całkiem zatrzyma.
Gdyby zamiast wstecznego wskoczył P to można uszkodzić elementy przekładni.
Stąd moje pytanie czy jest jakaś blokada wrzucenia R gdy auto się toczy ?
Powinna być, bo gdy nie wcisnę hamulca to nie da się przestawić z R na inne położenia.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marca 2021, 07:35:50 »
Da się P wcisnąć w czasie jazdy, da się przełączyć R <--> D w czasie jazdy.

Dwa razy poczułem P:
- kiedy koła się kręciły, kiedyś lekko auto się przesuwało, a śpieszyłem się, wrzuciłem P i poczułem jak zapadka złapała.
Prędkość była pewnie <1-2kmh, ale poczułem jak zatrzymało auto na zapadce. Bez zgrzytnięć, ale pewnie skrzynią trochę wzdrygnęło...

- Raz jak się zakopałem w śniegu (tak wiem 4x2 :D), kiedy kręciłem przód/tył szybko, wkurzony chciałem wyjść zobaczyć jak wygląda sytuacja (zawisłem na zawieszeniu na zaspie śnieżnej) i na różnicowym rozpędziłem dość mocno ślizgające się koło, zanim się zatrzymało dałem P, słychać było piękny zgrzyt. Ale ile to razy się słyszało problem z synchronizacją biegów, nie dociśnięte sprzęgło w manualu i zgrzyt, tutaj też na pewno przeżyje to co jakiś czas błąd użytkownika.

Co do przełączania R-D, piszą by nie robić, ale może właśnie dlatego, by P nie włączyć przypadkiem. Tocząc się do przodu włączając R, muskając gazem auto delikatnie nawraca, przeciążenia na układzie napędowym są w tym momencie znikome, bo czuć, że falownik daje gładko moment obr. na silnik w przeciwnym kierunku (no i R jest tylko elektryczny!). Dalej uważam, że nie powoduje to zniszczeń, szczególnie, że skrzynia nie ma możliwości zazgrzytania, bo mechanicznych elementów nie ma/przełączanych. Zmiana kierunku pracy silnika MG2 nie jest niebezpieczna.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2021, 07:43:02 »

u (no i R jest tylko elektryczny!). .

Z tym R że jest tylko elektryczny to jesteś w błędzie. Nieraz miałem sytuacje cofając pod duże wzniesienie to elektryk nie dawał rady, i uruchomił się spalinowy motor  :-)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marca 2021, 07:51:56 »
Mogę się mylić, 100% pewności nie mam.
Odpala spalinowy, by było więcej prądu, bo w końcu wszystko się zamyka bateria-dwa_falowniki, ale Priusy na pewno mają wsteczny elektryczny wyłącznie (a na pewno te poprzednie generacje).
MG2 ma coś koło 80 kW, to jest wystarczająca moc by cofnąć pod dużą górkę (momentu nie pamiętam ile miał, ale daje radę). Podobnie przodem, raz na D wspinałem się w Szczyrku pod naprawdę stromą górę (w zimę na pewno bym nie wjechał) i przy naładowanej baterii poszło 20 kmh :).

Fizycznie nie wiem jak miałby silnik spalinowy (mechanicznie) przez MG1 nakręcić planetarkę w drugą stronę. On (MG1) może dodać uślizg (i ładować np baterie) lub zapiąć ICE do konwertera momentu i na koła podać moment, lub to i to, po trochu. ICE nie można zakręcić w drugą stronę (odpalić "do tyłu") i tym samym przez sterowanie uślizgiem przez MG1 podać moment w przeciwnym kierunku (do tyłu jazda).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl