Autor Wątek: Instalacja gazowa  (Przeczytany 30754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Kuba]

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Czerwca 2005, 21:11:42 »
Cytat: zbovid
Dokladnie to tomasetto 140 hp ale dlaczego spieprzyli wlew. Nie mam pojecia. To ponoc bardzo solidna firma. Naprawde nie wiem co o tym wszystkim sadzic. :(

Solidna firma... to monterzy chyba mieli akurat wolne i zakladali praktykanci :D

zbovid

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Czerwca 2005, 21:20:12 »
Tam nie ma praktykantow :-)
Wiecie generalnie sa to sprawy do zalatwienia i naprawienia. Martwie sie jednak ze jezeli reszta tez jest tak "solidnie" zrobiona to za rok czy dwa bedzie mnie czekal (tfu, tfu...) remont silnika  a to juz duuuuzo powazniejsza sprawa :-(

tmx

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Czerwca 2005, 17:33:07 »
Ja też mam instalke ale inacze \j porobioone .
Włącznik mam podobny - wcale nie musi straszyć w kabinei swoim hi-tecowym wyglądem - ja swój kazałem wmontować do takiej małej skrytki na monety po lewej stronei kierownicy - jest ładnie bo nie widać tego brzydactwa i nie zaczepie a jak chce zobaczyć to sobie raz otworze i już

parownik też mam zamontowany tak że go niw widać - pod akumulatorem - tam jest e cholere miejsca - nie szpeci nie zawadaz - pos maską w sumie nie widać ze jest instalka. Wlem też mam tak zęgo nie widać prawie lekko pod ukosem na dole zderzaka.
Zrobiłem 50 tysięcy na gazie inic nie gaśnie i u ciebie nie ma prawa gasnąc. Toyoty wg kolesia który robił mi instalke - to widzą przy motażu potem regulacji i co 40 tyś km na wymiane fltra -  i tak ma byc nic mniej.

TMX

zbovid

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Czerwca 2005, 14:14:27 »
No to instalacje mam poprawiona. Na niskich juz mi nie gasnie, szpara przy wlewie zaszpachlowana czerwonym silikonem, a za fatyge zrobili mi darmowy dodatkowy przeglad instalacji po 300 km.
Dziekuje wszystkim forumowiczom za pomoc!!

[Kuba]

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Czerwca 2005, 14:16:26 »
No to instalacje mam poprawiona. Na niskich juz mi nie gasnie, szpara przy wlewie zaszpachlowana czerwonym silikonem, a za fatyge zrobili mi darmowy dodatkowy przeglad instalacji po 300 km.
Dziekuje wszystkim forumowiczom za pomoc!!

Dobra, dobra... Powiedz lepiej konkretnie co bylo przyczyna klopotow z gasnieciem i jak sie tego pozbyli?

zbovid

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Czerwca 2005, 14:20:13 »
No koles podlaczyl instalke do komputera, krecil tymi srubami o ktorych pisal Kryspin i wpatrywal sie we wskazniki na monitorze kompa. Cos tam kombinowal w tym komputerze  z jakims czujnikiem lambda, zajelo mu to ok 15 minut no i  teraz wyglada na to ze jest OK

[Kuba]

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Czerwca 2005, 14:22:33 »
No koles podlaczyl instalke do komputera, krecil tymi srubami o ktorych pisal Kryspin i wpatrywal sie we wskazniki na monitorze kompa. Cos tam kombinowal w tym komputerze  z jakims czujnikiem lambda, zajelo mu to ok 15 minut no i  teraz wyglada na to ze jest OK
I nic Ci nie powiedzial? A Ty nie byles ciekaw?

zbovid

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Czerwca 2005, 14:30:59 »
No mowil ze instalka jest nowa wiec musi sie dotrzec, mowil ze sprawdzal na poczatku i wszystko mu gralo, mowil ze tak czasami sie zdarza i tym podobne pierdoly...hehe.... Mowil ze wlewu nie mogl inaczej zrobic bo zderzak z tylu ma obly ksztalt i nie ma tam wystarczajaco duzej plaskiej powierzchni...ze w Belgii sa malutkie wlewy a u nas duze. :-) Mowil, ze
  zawory czesto nieodbijaja i chce to moga mi sprawdzic ale musze przyjechac z pustym bakiem, powiedzial ze za malo wlalem do baku o poj 34L,l bo tylko 27, i moglem spokojnie wlac wiecej to moze wtedy by zawor odbil... i takie tam inne glupoty.
P.S. Narazie obserwuje instalke i po 1 tys jade na drugi bezplatny przeglad. O wszystkim bede meldowal na biezaco :-)

[Kuba]

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Czerwca 2005, 14:44:58 »
No mowil ze instalka jest nowa wiec musi sie dotrzec, mowil ze sprawdzal na poczatku i wszystko mu gralo, mowil ze tak czasami sie zdarza i tym podobne pierdoly...hehe....

No faktycznie pierdoly...

JarekThorn

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Czerwca 2005, 15:51:49 »
cos kręcą z tym wlewem - przecież wlewy są zakładane w tak różnych samochodach, w tak różnych miejscach.
Nie chcęsie czepiac, ale jeśli kumpel zakładał 1 dzień przed Toba to g**o wie o fachmanach
ja jeżdże na gazie 4-ty rok i wiem że wybrałem dobrze - chłopaki do dziś mnie serwisują - a ceny - cóż - wymiana filtra gazu (z filtrem 5 zł) czyszczenie parownika (nowe membrany + ogólny przegląd) - 100 zł (zestaw zrób to sam - ok. 150 zł) - drobne regulacje za darmo
W olstynie jest taki elegancki duży zakład LPG, wyglądają na profesjonalistów - byłem raz ze szwagrem
Ale życzęudane eksploatacji - jak Ci będzie śmigała tak jak moja na gazie - to będzie lux
PZDR

croccifixcio

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Czerwca 2005, 21:48:46 »
hmmm
ja zapłaciłem rok temu 2000zł za 4AFE, sam ich instruowałem co i jak mają mi zrobić - tzn. chodzi mi o funkcjonalność i estetyke wykonania-wlew też mam na zderzaku ale kazałem zrobić dokładnie na tym czarnym pasie-logiczne, że sie co chwila będzie odrywał bo jest na nierównej powierzchni i na łączeniu czarnego z czerwonym-skandal  :aduh  
przełącznik kazałem im zrobić na tunelu w miejscu na monety-jest dostępny jak ręczny
powiedziałem im że jak mi coś spier...lą to mnie będą mieli codziennie na warsztacie a potrafie sie wykłucić przy innych klientach...
no nie przejeli sięspecjalnie bo mi zapomnieli - albo może i specjalnie założyć opaski na jednym z przewodów od pyłnu i wlałem 2 litry płynu -ale za to miałem przegląd po 10kkm za darmo...
takie jajca jak u zbovida to mi sie ni kaj nie mieszczą   :aduh

Wlodek

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Czerwca 2005, 23:20:13 »
Jak zakłądałem gaz trzy lata temu to nawet nie przyszło mi do głowy żeby kogoś instruować jak montować poczytałem tylko rozporządzenie w tej sprawie i przy instalacji zastrzegłem że ma być jak prawo stanowi. Sami zaproponowali aby założyć kompa /nie był wówczas wymagany/ Wlew mam na samym dole zderzaka na czarnym pasie tak że go praktycznie nie widać Jedyne co zmieniłem to sterowanie przełozyłem sam na lewą stronę. Wszelkie regulacje do ok 1000 km miałem robione gratis. Na jakość założenie nie mam co narzekać Warsztat z grupa AG jak na moim terenie jeden godny polecenia  :abadgrin  reszta to "montażyści"

manitu

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Lipca 2005, 09:43:39 »
Ja mam także RolkęE10 1,4  4EF-EE na gazie. Instalacja Tomasetto, komputerek BINGO - nie znam dokładnego modelu. Przełącznik zainstalowany po lewej w niewykożystanym  miejscu na przełączniki - maleństwo podobne jak na twoim zdjęciu ale bardzo czytelne. Koszt instalacji 1550zł.  Działa od instalacji bez zarzutów (20tyś km). Spalanie średnio 7,6 gazu - ostatnio w trasie i nie jechałem zbyt zachowawczo  spaliła mi 6,2 to normalnie wpadłem w zachwyt  :lol: . Zbiornik w koło 42 l - 34 l wchodzi. Jestem bardzo zadowolony. Tylko po pewnym czasie zaczołem czuć lekkie szarpnięcie w momenci przełączenia na gaz, przy przyspieszaniu i chłodnawym silniku. Ale to nie problem.   :P

[Kuba]

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Lipca 2005, 11:09:59 »
Cytat: manitu
...Spalanie średnio 7,6 gazu - ostatnio w trasie i nie jechałem zbyt zachowawczo  spaliła mi 6,2 to normalnie wpadłem w zachwyt  :lol: .

Cos malo Ci spala tego gazu...
Powinien ok 20% wiecej niz benzyny.
Byc moze masz ustawiaona zbyt uboga mieszanke, a to z kolei nie robi dobrze zaworom.

p_flori

• Gość
Instalacja gazowa
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Lipca 2005, 19:09:05 »
To zalezy jak jeździ, mi 4zz pali ok 7,5-8,5 l przy dości ciężkiej nodze ( głównie trasy), ale i tak to jest ok 10-20 % wiecej niż na Pb - Spalanie 10-20% większe LPG w stosunku do PB jest normą - wynika to z wartości opałowych gazu i benzyny, niezależnie od generacji instalki gazowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl