Autor Wątek: CHR nie odpala  (Przeczytany 16299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
CHR nie odpala
« dnia: 01 Maja 2021, 17:11:17 »
Witam wszystkich i proszę o pomoc, auto nie jest już na gwarancji więc do aso mi nie śpieszno. Problem pojawił się wczoraj, pojechałem chr (2016 1.2 benzyna) jakieś 8 km. Na postoju niestety nie wyłączony kluczyk i radio grało około godzinę. Jak chciałem uruchomić to już się nie dało. Włączyło kontrolki, lampka od wyłączania klimy świeci się ciągłym światłem I nie reaguje , po przekreceniu kluczyka strasznie trajkotało pod kokpitem takie jakby trzaski przez około 10 sek, jak przekrecam kluczyk żeby zapalić to lekko przygasają lampki i słychać za zegarkami tylko cykanie jak z karabinu i samochód nie startuje. Podjechał znajomy z prostownikiem Power bank podłączył auto zapaliliśmy od razu. Przejechałem około 10 km rano wstałem i to samo, próbuje póki co ładować akumulator, wyczyściłem klemy i bieguny, jednak dalej bez skutku, co to może być ktoś miał? Pomóżcie proszę nagram filmik jeżeli prostownik nie pomoże (może to będzie jakiś trop)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: CHR nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2021, 17:23:35 »
Akumulator.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2021, 17:32:06 »
Po kompletnym rozładowania aku, najlepiej jest go wyciągnąć i podpiąć na noc pod prostownik.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2021, 17:41:58 »
Akumulatora nie da się wyciągnąć, a jaki aku najlepszy na wymianę

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maja 2021, 17:43:31 »
Póki co ładuje prostownikiem ładowarką detronik na zewnątrz może coś to da

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maja 2021, 22:12:28 »
Akumulatora nie da się wyciągnąć, a jaki aku najlepszy na wymianę
Jak może nie dać się wyciągnąć akumulatora? Jeżeli nie wiesz jak to zrobić to chociaż zdejmij klemę masową i naładuj aku przez noc. 10 minut jazdy to za mało, żeby naładować akumulator.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
Odp: CHR nie odpala + filmik
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maja 2021, 22:37:20 »
Sytuacja bez zmian po ciągłym ładowaniu akumulatora przez blisko 14 godzin. Auto całkowicie stanęło :-((( filmik w załączeniu jak się da głośniej słychać co się dzieje w środku. Chłopaki i dziewczyny co to może być ? https://www7.zippyshare.com/v/YX1JAmRM/file.html

dodatkowo jak np. wcisnę ogrzewanie szyby przedniej lub tylniej to słychać takie jakby plumkanie co kilka sekund

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Maja 2021, 22:57:42 »
Próbowałeś odpalić z innego akumulatora?

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Maja 2021, 23:02:09 »
Nie póki co z innego to nie, jedynie wczoraj znajomy żeby w ogóle wrócić pod dom, podpiął taki prostownik Power bank gdzie po podłączeniu klem  można od razu odpalac i ruszył odrazu poza tym od tamtej pory po zgaszeniu już nie mogę reaktywować

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
CHR nie odpala
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Maja 2021, 23:08:22 »
No ale tylko na Twoim nie odpala, prawda...?
Weź kogoś z kablami albo pożycz aku od sąsiada i sprawdź jeszcze raz. Zapewne Twój aku zdechł na amen. Zazwyczaj takie są objawy - niby elektryka działa, kontrolki, ale ma zbyt mało mocy, żeby zakręcić silnikiem.

A jaki akumulator najlepszy? Ja idę do sklepu i proszę o taki w średniej cenie. Najtańszy na pewno będzie najgorszy, najdroższy będzie miał narzut za markę. Jakoś to działa
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2021, 23:17:43 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Maja 2021, 23:17:17 »
Ok Bede kombinował, na pewno napiszę wam jak to się skończyło, zapewne na wymianie aku

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Maja 2021, 23:19:37 »
Na 99%, bo to typowe objawy, przygasanie kontrolek i stuki od przekaźników. Widać po zimie ledwo się trzymał i to rozładowanie go dobiło.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Maja 2021, 07:19:48 »
Dziękuję za wskazówki oby to tylko aku to naprawa nie będzie tak droga jeszcze do przeżycia:))

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Maja 2021, 10:48:29 »
Nie chcę żeby moje słowa były przypisane odebrane jako zarzut w czyimś kierunku, ale 30 lat temu każdy facet potrafił dokonać podstawowych napraw nw swoim aucie, a nawet zrobić prowizoryczny remont silnika na poboczu ;p. Aktualnie jako użytkownicy aut nie potrafimy poradzić sobie z rozładowanym akumulatorem.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Maja 2021, 14:03:12 »
Nie chcę żeby moje słowa były przypisane odebrane jako zarzut w czyimś kierunku, ale 30 lat temu każdy facet potrafił dokonać podstawowych napraw nw swoim aucie, a nawet zrobić prowizoryczny remont silnika na poboczu ;p. Aktualnie jako użytkownicy aut nie potrafimy poradzić sobie z rozładowanym akumulatorem.

Hm może ciężko w to uwierzyć że po 3 latach aku może być do wymiany. I to fabryczny:). Wstyd Toyota. A najlepsze jest to jak odbierałem z serwisu auto że wszystko jest sprawdzone itp. Po tygodniu akumulator padł. Oczywiście Gwarancja do bramy potem się nie znamy. [Używka z salonu}. Zakup w Inter Carsie, Vectra cena ok 230 zł po zniżkach. Zobaczymy ile wytrzyma.
W ostatnim mondeo mk 4 2.0 Tdci po 10 latach wymieniony.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl