Autor Wątek: Prius II - do sprzedania  (Przeczytany 4636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
Prius II - do sprzedania
« dnia: 04 Maja 2021, 15:29:29 »
Mam do sprzedania, w doskonałym stanie PII, którego zakupiłem sugerując się poradami na tymże właśnie forum za co chciałem tym samym podziękować, a sprzedawanego Priusaka polecić z całego serca. Samochód sprzedaję bo wymieniam na inną markę, bardziej sportową bo tego mi teraz trzeba :P
W dziale giełda możecie znaleźć mój temat, samochód zakupiłem w Holandii, użytkowany był tylko prywatnie do dojazdów do i z pracy, aktualnie 181 k km, autko bardzo zadbane i po całościowym serwisie w na początku kwietnia tego roku. :)

Zdjęcia: https://photos.google.com/share/AF1QipPfpYIArV2ra3w6CcfRRuq9y-1o1Ojc6Z_wlZFcuzSmTkgqCPlFGLjoJ15IdFbOrQ?key=MXhyLVlrSzEtX29nY280U1I2aVNYZE5ONzZtRzlB

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius II - do sprzedania
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2021, 11:52:42 »
W przypadku powołania się na forum Toyota Klub oczywiście stosownie niższa cena :)

Auto jest po dużym przeglądzie oraz wymianie min. klocków, tarcz (przód i tył), oleju w skrzyni, wszystkich świec zapłonowych z początku kwietnia b.r. zaś olej silnikowy wymieniony w lutym b.r., elektryczna pompa wody wymieniona we wrześniu 2020 r. (W ramach akcji serwisowej). 

Środek - w stanie perfekcyjnym. Auto wychuchane i bardzo zadbane. Życzyłbym sobie zakupu przyszłego auta używanego w takim stanie :)

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-prius-ii-jedyny-taki-prius-ID6DNGJ9.html?isPreview=1

« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2021, 12:03:51 wysłana przez Mis090 »

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2021, 10:33:34 »
Zdjęcie w wysokiej rozdzielczości: z kropelkami wiosennego deszczu  :cool:

« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2021, 10:37:45 wysłana przez Mis090 »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2021, 11:07:27 »
Piszesz, że nie działa panel dotykowy i naprawa to kilkaset złotych, że jest wgniecenie na drzwiach, które można wyciągnąć, a kilka linijek dalej że nie wymaga ŻADNYCH nakładów.

To się jakoś nie klei.

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2021, 11:28:53 »
A możesz powiedzieć co więcej o tej akcji serwisowej elektrycznej pompy wody. Tęż mam Prusaka z 2008 roku i jestem ciekaw jak można sprawdzić czy moje auto też kwalifikuje się na taką akcję serwisową.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline Krisstof

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2021, 12:20:10 »
jak można sprawdzić czy moje auto też kwalifikuje się na taką akcję serwisową.
Toyota Akcje serwisowe - https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2021, 12:42:05 »
Piszesz, że nie działa panel dotykowy i naprawa to kilkaset złotych, że jest wgniecenie na drzwiach, które można wyciągnąć, a kilka linijek dalej że nie wymaga ŻADNYCH nakładów.

To się jakoś nie klei.
Nie łudź się, że ogłoszenia umieszczane tu na forum można darzyć większym zaufaniem niż z dowolnego innego miejsca w internecie. Trzeba do nich podchodzić z taką samą ostrożnością. Użytkownicy forum niczym nie wyróżniają się (ani na plus, ani na minus) od innych sprzedających, pomijając oczywiście, że wszyscy mają /sprzedają Toyotę

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maja 2021, 12:56:36 »
A możesz powiedzieć co więcej o tej akcji serwisowej elektrycznej pompy wody. Tęż mam Prusaka z 2008 roku i jestem ciekaw jak można sprawdzić czy moje auto też kwalifikuje się na taką akcję serwisową.

Mój P2 FL 2006/2007 nie kwalifikował się według tej strony na wymianę tej pompki (układu chłodenia inwertera), a pompka padła w zeszłym roku (powiedzmy przy 280k km) Szczęśliwie inwerter przeżył, pompkę znlazłem na allegro podobno OEM ale bez gwarancji i nawet udało mi się wymienić samemu - temat do odszukania na forum

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2021, 13:23:49 »
Nie wgniecenie a małe wgniecenia (czytamy ze zrozumieniem) - (średnica opuszka palca) widoczne na zdjęciach, a można ich nie dojrzeć nawet przy świetle dziennym ;). Panel nie działa - pytałem zreszta o to na forum (wymiana na zakupiony na Allegro panel - 300-400 pln) ale go nie wymieniłem bo nie był potrzebny na dobrą sprawę - pisze o tym uczciwie żeby jak ktoś się ze mną spotka nie zdziwił się ;) poza tym uwzględniam te koszta jako argument przy pewnym opuszczeniu ceny ;)

Auto technicznie nie wymaga żadnych nakładów, napisałem co zostało zrobione, od opon po układ hamulcowy, pompę, na płynach kończąc - o to chodzi i myślę, że jest to zrozumiałe dla wszystkich, autko ma na dobrą sprawę 13 lat - jeśli znajdziesz autko bez ?rysek? ?miniwgniotek? to pozdrawiam, napisałem o tym - nie po to by ukrywać a żeby być rzetelnym ;)

To jest sprzedaż mojego pierwszego auta i nie zamierzam nikogo w nic wkręcać - opisałem najrzetelniej jak potrafiłem (na otomoto zabrakło już znaków w treści ogłoszenia :D).

Co do pompy najlepiej podjechać do aso i zapytać czy się kwalifikuje ;)

Udostępnilem VIN i numer rejestracyjny (nie zasmakowałem jak niektórzy sprzedawcy)) ponadto chętnie w dowolnym serwisie / aso autko można sprawdzać i testować bo wiem, że wszystko jest z nim w porządku ;)

Ostrożność na pierwszym miejscu i ograniczone zaufanie  - ja również kupuję nowe - używane autko po Priusie i również dobrze zdaję sobie sprawę z rożnego rodzaju ?przekrętów? I mam zamiar się ich wypatrzeć i nikogo na takie z Priusem nie narażać... :)

Miłego popołudnia
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2021, 13:47:44 wysłana przez Mis090 »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maja 2021, 14:02:49 »
Nie wgniecenie a małe wgniecenia (czytamy ze zrozumieniem) - (średnica opuszka palca) widoczne na zdjęciach, a można ich nie dojrzeć nawet przy świetle dziennym . Panel nie działa - pytałem zreszta o to na forum (wymiana na zakupiony na Allegro panel - 300-400 pln) ale go nie wymieniłem bo nie był potrzebny na dobrą sprawę - pisze o tym uczciwie żeby jak ktoś się ze mną spotka nie zdziwił się  poza tym uwzględniam te koszta jako argument przy pewnym opuszczeniu ceny

Jak już chcesz być taki uczciwy, to usuń tekst o braku konieczności nakładów, bo w treści sam piszesz, że trzeba kupić nowy ekran dotykowy.

Pomijam już chęć sprzedaży nie do końca sprawnego auta za tak wysoką cenę.

Miałem P2 i nie nazwałbym tej usterki "nieistotną". W jaki sposób sparujesz telefon? Jak wyregulujesz dźwięk? Ten ekranik jest ważnym elementem sterowania auta.

A wgniecenia: skoro da się je łatwo usunąć, to nie można pisać, że jest "przesadnie zadbany wizualnie", bo to nieprawda.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maja 2021, 14:13:51 »
Nie wgniecenie a małe wgniecenia (czytamy ze zrozumieniem) - (średnica opuszka palca) widoczne na zdjęciach, a można ich nie dojrzeć nawet przy świetle dziennym . Panel nie działa - pytałem zreszta o to na forum (wymiana na zakupiony na Allegro panel - 300-400 pln) ale go nie wymieniłem bo nie był potrzebny na dobrą sprawę - pisze o tym uczciwie żeby jak ktoś się ze mną spotka nie zdziwił się  poza tym uwzględniam te koszta jako argument przy pewnym opuszczeniu ceny

Jak już chcesz być taki uczciwy, to usuń tekst o braku konieczności nakładów, bo w treści sam piszesz, że trzeba kupić nowy ekran dotykowy.

Pomijam już chęć sprzedaży nie do końca sprawnego auta za tak wysoką cenę.

Miałem P2 i nie nazwałbym tej usterki "nieistotną". W jaki sposób sparujesz telefon? Jak wyregulujesz dźwięk? Ten ekranik jest ważnym elementem sterowania auta.

A wgniecenia: skoro da się je łatwo usunąć, to nie można pisać, że jest "przesadnie zadbany wizualnie", bo to nieprawda.

Ok, masz częściowo rację. Dlatego jeśli chcesz kupić mojego Priusa i wyceniać rzetelnie ile warte są te koszta to chętnie o tyle opuszczę cenę.
Ale ustalmy, nie widziałeś tego samochodu, więc twoja ocena jest całkowicie niesprawiedliwa i oparta wyłącznie na jakimś abstrakcyjnym fragmencie, a nie całości. Zobacz na zdjęcia w dużej rozdzielczości - szczególnie z wnętrza. Nie ma przetarć na walurach, kierownicy, przyciskach itp...
Piszesz, że miałeś Priusa więc tym bardziej niezrozumiałe jest po co komentujesz i robisz czarny pr (takie to typowo polskie co nie ;)?)- jeżeli chcesz jednak kupić - zapraszam do oglądania bo mam wrażenie, że jakoś bardzo się przejmujesz moim ogłoszeniem (może to Ty jesteś wśród kilkunastu obserwujących na otomoto) ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2021, 14:15:55 wysłana przez Mis090 »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Maja 2021, 14:58:50 »
może to Ty jesteś wśród kilkunastu obserwujących na otomoto)

Mam P3 i raczej myślę o zmianie na C-HR lub Corollę, niż na P2, więc nie jestem targetem.

Dlatego jeśli chcesz kupić mojego Priusa i wyceniać rzetelnie ile warte są te koszta to chętnie o tyle opuszczę cenę.
Ale ustalmy, nie widziałeś tego samochodu, więc twoja ocena jest całkowicie niesprawiedliwa i oparta wyłącznie na jakimś abstrakcyjnym fragmencie, a nie całości. Zobacz na zdjęcia w dużej rozdzielczości - szczególnie z wnętrza. Nie ma przetarć na walurach, kierownicy, przyciskach itp...
Piszesz, że miałeś Priusa więc tym bardziej niezrozumiałe jest po co komentujesz i robisz czarny pr

Dalej nie zrozumiałeś. Nie piszę przeciwko tobie, tylko wypunktowuję nieścisłości w twoim opisie ogłoszenia. Auto "dbane ponad miarę" nie ma wgnieceń, bo można je załatwić detailingiem(tak rozumiem dbanie ponad miarę), ma wszystko sprawne.
Przetarć na welurze raczej się nie doczekasz, nawet po przejechaniu pół bańki, bo te fotele są bardzo trwałe. Argument nieistotny.

A cenę możesz napisać nawet 50 000zł, twoja sprawa. Tylko zawsze dziwi mnie kalkulacja: "wystawiam za 26 000zł, trzeba zrobić i naprawić to i tamto, opuszczam 1000zł, bo tyle wystarczy aby to zrobić" Zamiast takich dziwnych zabiegów lepiej napraw co trzeba i z czystym sumieniem sprzedawaj.

Może jak sprzedasz ponad 10, 15 samochodów, to się czegoś nauczysz. Skoro sprzedajesz pierwszy, to przyjmij radę zamiast się jeżyć i stawiać.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Maja 2021, 15:09:45 »
może to Ty jesteś wśród kilkunastu obserwujących na otomoto)

Mam P3 i raczej myślę o zmianie na C-HR lub Corollę, niż na P2, więc nie jestem targetem.

Dlatego jeśli chcesz kupić mojego Priusa i wyceniać rzetelnie ile warte są te koszta to chętnie o tyle opuszczę cenę.
Piszesz, że miałeś Priusa więc tym bardziej niezrozumiałe jest po co komentujesz i robisz czarny pr

Dalej nie zrozumiałeś. Nie piszę przeciwko tobie, tylko wypunktowuję nieścisłości w twoim opisie ogłoszenia. Auto "dbane ponad miarę" nie ma wgnieceń, bo można je załatwić detailingiem(tak rozumiem dbanie ponad miarę), ma wszystko sprawne.
Przetarć na welurze raczej się nie doczekasz, nawet po przejechaniu pół bańki, bo te fotele są bardzo trwałe. Argument nieistotny.

A cenę możesz napisać nawet 50 000zł, twoja sprawa. Tylko zawsze dziwi mnie kalkulacja: "wystawiam za 26 000zł, trzeba zrobić i naprawić to i tamto, opuszczam 1000zł, bo tyle wystarczy aby to zrobić" Zamiast takich dziwnych zabiegów lepiej napraw co trzeba i z czystym sumieniem sprzedawaj.

Może jak sprzedasz ponad 10, 15 samochodów, to się czegoś nauczysz. Skoro sprzedajesz pierwszy, to przyjmij radę zamiast się jeżyć i stawiać.

Ok, dziękuję za pomocne rady.

Ale przyznasz chyba, że centymetrowe lekkie i ledwo widoczne trzy - cztery  ?mikrowgniecenia? no i ten panel nieszczęsny w porównaniu ze sprawdzonym całościowym stanem auta i zrobionymi wszelkimi potrzebnymi  wymianami jest naprawdę niczym..  (jak się zmotywuję a dla oglądających będzie to taka istotna wada to zlecę wymianę panelu)
:)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2021, 18:19:46 »
Tylko zawsze dziwi mnie kalkulacja: "wystawiam za 26 000zł, trzeba zrobić i naprawić to i tamto, opuszczam 1000zł, bo tyle wystarczy aby to zrobić"

To rzeczywiście najbardziej niefortunne sformułowanie. Podajemy cenę i ewentualne wady, albo i nie. Jeśli chętny do kupna uważa, że cena za wysoka to negocjujemy.

Zamiast takich dziwnych zabiegów lepiej napraw co trzeba i z czystym sumieniem sprzedawaj.

A z taką opinią jest większy problem. Jeśli wymagane są drobne naprawy to lepiej je zrobić przed sprzedażą. Swojego Priusa kupowałem po leasingu z Francji od firmy leasingowej. Dostałem mnóstwo zdjęć, nawet najmniejszego odprysku lakieru z przyłożoną linijką aby ocenić wielkość. Kiedy samochód do mnie dotarł, wszystkie wykazane wady były już naprawione.
Z drugiej strony. Miałem fajnego SUVa, ale zaczął się starzeć i zaczęły go nękać różne awarie. Postanowiłem zrobić prządek, tak dla siebie. Wszystko co było do poprawy poprawiłem, koszt to prawie 8 tys. zł. Tak się złożyło, że po trzech miesiącach musiałem  go sprzedać. No i cena okazała się przeciętną na rynku, niewiele ponad 15 tys zł. Kupujący chętnie obejrzał wszelkie naprawy i skrupulatnie wyszukiwał mankamentów do negocjacji obniżki ceny. Sprzedałem samochód w stanie znacznie lepszym niż przeciętna na rynku, za przeciętną cenę.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2021, 19:32:36 »
Wszystko co było do poprawy poprawiłem, koszt to prawie 8 tys. zł. Tak się złożyło, że po trzech miesiącach musiałem  go sprzedać. No i cena okazała się przeciętną na rynku, niewiele ponad 15 tys zł. Kupujący chętnie obejrzał wszelkie naprawy i skrupulatnie wyszukiwał mankamentów do negocjacji obniżki ceny. Sprzedałem samochód w stanie znacznie lepszym niż przeciętna na rynku, za przeciętną cenę.

Ale być może jakbyś nie naprawił tych rzeczy to byś nie sprzedał, albo za dużo mniej.
Tak to jest ze starszymi autami. Wymagają nakładów a potem i tak sprzedaje się za mniej, niż kosztowały.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl