...kilka razy podczas używania klimy w trasie zresztą na mieście też ze środkowego nawiewu wylatywał biały dym a raczej białe powietrze bezzapochowe, nie wiem co to było, ale wydawało mi sie ze jest to ten śrrodek chłodzący. Jest to moje 1 auto z klimą i nie wiem czy takie zjawiska są normalne, ale zauważylem też ze teraz gorzej chłodzi.
Ktoś ma jakiś pomysł?
:cidea
Pozdrawiam
Nie jest to jak najbardziej zjawisko naturalne. Myślęteż, że ten biały dym to nie może być czynnik chłodzący, bo on "uciekłby" prędzej niż dostał siędo kabiny. Ale kto wie :chmmm . Musiałbyś mieć wtedy jakąś gigantyczną nieszczelność w układzie klimy. Klima więc nie miałaby prawa działać, bo uciekłby cały czynnik chłodzący. Może to, że klima chłodzi gorzej to odczucie subiektywne?!. Jest bardzo ciepło, coraz cieplej.
Jeżeli po kupnie samochodu, nie robiłeś przeglądu instalacji klimatyzacji, to po objawach o których piszesz, należy to zrobić. Łącznie ze sprawdzeniem szczelności. I będziesz miał jasność. Będzie to tańsze niż np. wymiana sprężarki w razie zatarcia. A to może sięzdażyć przy braku czynnika w układzie.
Pozdrawiam.