Autor Wątek: Klima-a może tak ma być?? (F)  (Przeczytany 19731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

atomek

• Gość
Klima-a może tak ma być?? (F)
« dnia: 27 Czerwca 2005, 18:45:09 »
Witam
Przeczytałem wszystkie tematy na temat klimy i nie spotkałem nigdzie tego problemu (a może sam sobie szukam problemu) bo może tak ma być  :oops: 
a więc: kilka razy podczas używania klimy w trasie zresztą na mieście też ze środkowego nawiewu wylatywał biały dym a raczej białe powietrze bezzapochowe, nie wiem co to było, ale wydawało mi sie ze jest  to ten śrrodek chłodzący. Jest to moje 1 auto z klimą i nie wiem czy takie zjawiska są normalne, ale zauważylem też ze teraz gorzej chłodzi.
Ktoś ma jakiś pomysł? 
  :cidea 
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2008, 15:09:04 wysłana przez Janmor »

zawika1

• Gość
Re: Klima-a mo¿e tak ma byæ??
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2005, 19:24:36 »
Cytat: atomek
...kilka razy podczas używania klimy w trasie zresztą na mieście też ze środkowego nawiewu wylatywał biały dym a raczej białe powietrze bezzapochowe, nie wiem co to było, ale wydawało mi sie ze jest  to ten śrrodek chłodzący. Jest to moje 1 auto z klimą i nie wiem czy takie zjawiska są normalne, ale zauważylem też ze teraz gorzej chłodzi.
Ktoś ma jakiś pomysł?  
  :cidea  
Pozdrawiam

Nie jest to jak najbardziej zjawisko naturalne. Myślęteż, że ten biały dym to nie może być czynnik chłodzący, bo on "uciekłby" prędzej niż dostał siędo kabiny. Ale kto wie   :chmmm  . Musiałbyś mieć wtedy jakąś gigantyczną nieszczelność w układzie klimy. Klima więc nie miałaby prawa działać, bo uciekłby cały czynnik chłodzący.  Może to, że klima chłodzi gorzej to odczucie subiektywne?!. Jest bardzo ciepło, coraz cieplej.
Jeżeli po kupnie samochodu, nie robiłeś przeglądu instalacji klimatyzacji, to po objawach o których piszesz, należy to zrobić. Łącznie ze sprawdzeniem szczelności. I będziesz miał jasność. Będzie to tańsze niż np. wymiana sprężarki w razie zatarcia. A to może sięzdażyć przy braku czynnika w układzie.
Pozdrawiam.

FAWORYT

• Gość
Klima-a mo¿e tak ma byæ?? (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2005, 00:36:17 »
To raczej nic złego .Ja tak miałem,a teraz już niemam,samo zniknęło. Ze środkowych zawiewów leciał jakby szron,mocno schłodzone powietrze.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwca 2005, 00:38:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Będzie to tańsze niż np. wymiana sprężarki w razie zatarcia. A to może sięzdażyć przy braku czynnika w układzie.
Pozdrawiam.

Jak niebędzie kolego czynnika w układzie to klima sięniewłączy. Będziesz naciskał na guzik A/C i nic.Jak napełnisz to dopiero zadziała

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2005, 06:29:24 »
Cytat: FAWORYT
Cytuj (zaznaczone)
Będzie to tańsze niż np. wymiana sprężarki w razie zatarcia. A to może sięzdażyć przy braku czynnika w układzie.
Pozdrawiam.

Jak niebędzie kolego czynnika w układzie to klima sięniewłączy. Będziesz naciskał na guzik A/C i nic.Jak napełnisz to dopiero zadziała

No i bardzo dobrze ,że zacytowałeś. Ja nie pisałem , że czynnika nie ma w układzie. Jest z jakiejś całości czegoś brak-czyli mniej   :-DD  .
No dobra, niezbyt precyzyjnie napisałem. Fakt, klima nie włączy siębez czynnika.
Jeżeli jednak czynnika w niej będzie mniej, to może dojść do np. zatarcia sprężarki.
Pozdrawiam.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2005, 11:15:26 »
atomek,  a czy czasami nie jest to podobne do takiej białej mgiełki bo jesli tak to nie ma problemu bo to jest to o czym pisał faworyt ;)

atomek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2005, 14:24:08 »
tak właśnie wygląda to jak biała mgiełka   :)    i czemu od czasu do czasu siępojawia??
ufff to mnie uspokoiliście bo myślałem że już sięcoś psuje w tych nieśmiertelnych autach  :wink: i będe musiał wydać kupe kasy...  ale i tak chyba bede musiał jechać  na przegląd klimy bo jeszcze od kupna tego nie robiłem a zaczyna sie pojawiać nieciekawy zapach chyba troszku słabiej ziębi ale może to odczucie subiektywne.  Może ktoświe gdzie można to zrobic w Rzeszowie, byle nie w ASO
Pozdrawiam

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwca 2005, 14:27:17 »
Poszukaj w FAQ. Jest tam na ten temat bardzo wiele informacji.
Pozdrawiam.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2005, 14:34:18 »
Cytuj (zaznaczone)
bo jeszcze od kupna tego nie robiłem a zaczyna sie pojawiać nieciekawy zapach

Właśnie ja jechałem do ASO,niema czego siębać ,ja zapłaciłem 80zł i już mi nieśmierdzi ,czyli mi ją odgrzybili jak należy ,nawet w jakieś rurki pod autem ,dali cenne wskazówki, załączyliśmy wcześniej klime ,oni posłuchali ,oblukali,pomacali i później odgrzybili i wcale nieżałuje tej kasy ,sam napewno tego za pierwszym razem dobrze niezrobiłbym.Możesz to zrobić sam ,ale jak wiesz jak.
Pozdrawiam

atomek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwca 2005, 14:51:10 »
wiec pojade do ASO, 80zł to jeszcze nie taka straszna suma wzgledem komfortu jazdy  w upalne dni   :D  
dzieki  wielkie  :athunbsup

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwca 2005, 15:46:47 »
Lepiej najpierw zadzwoń i zapytaj, ile sobie życzą za taką usługę.   :)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Czerwca 2005, 15:54:08 »
Cytuj (zaznaczone)
Lepiej najpierw zadzwoń i zapytaj, ile sobie życzą za taką usługę.

Oczywiście. Najpierw trzeba zadzwonić i sięzapytać.
Ja mam fakture z toyoty : spray do dezynfekcji 50zł. Wykonanie usługi 30zł. Tylko ,ze ja tego sprayu niemam,on widnieje tylko na fakturze ,bo był użyty do mojej klimy.Ogólnie zadzwoniłem i zapytałem o usługe dezyfekcji klimy i takową mi przeprowadzono,podałem tu cene.Dopiero od roku mi śmierdziała klima ,czyli przez 9 lat było do zniesienia.Sądze ,ze za pare latek też tam pojade.

topol

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwca 2005, 15:57:27 »
Cytat: FAWORYT
Cytuj (zaznaczone)
Lepiej najpierw zadzwoń i zapytaj, ile sobie życzą za taką usługę.

Oczywiście. Najpierw trzeba zadzwonić i sięzapytać.
Ja mam fakture z toyoty : spray do dezynfekcji 50zł. Wykonanie usługi 30zł. Tylko ,ze ja tego sprayu niemam,on widnieje tylko na fakturze ,bo był użyty do mojej klimy.Ogólnie zadzwoniłem i zapytałem o usługe dezyfekcji klimy i takową mi przeprowadzono,podałem tu cene.Dopiero od roku mi śmierdziała klima ,czyli przez 9 lat było do zniesienia.Sądze ,ze za pare latek też tam pojade.

zdrowiej by było częściej pojechać na takową dezynfekcję.....

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Czerwca 2005, 17:43:25 »
Cytuj (zaznaczone)

pewno tak, teraz gdy już siętym bardziej zainteresowałem ,czyli tą dezynfekcją ,bo kiedyś wogóle niewiedziałem o takich rzeczach ,to raczej częściej ,tak co rok, lub co dwa powinno siędezynfekować.

atomek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Czerwca 2005, 18:58:41 »
Oczywiście że najpierw zapytam o cene zanim wjade na serwis  :)   Pojade osobiscie bo przejezdzam dość często obok salonu Toyoty  :modlitwa   (nie moge sie napatrzec na te nowe modele   :bmniam  )

Cytat:

ja mam auto od roku a jak do tej pory to wszystko bylo robione na czas jak w szwajcarskim zegarku bo poprzednim właścicielem był Niemiec, który też kocha Toyotki i robił wszystko tak jak mu panowie w ASO zalecili  :athunbsup

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl