Autor Wątek: stuki przy hamowaniu  (Przeczytany 6307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
stuki przy hamowaniu
« dnia: 08 Maja 2021, 13:53:51 »
Witam.
Od paru dni zauważyłem taki problem w mojej Auris II lift kombi. Podczas powolnej jazdy ( ok. 30 km/h) i lekkim hamowaniu i zatrzymaniu pojazdu następuje stuknięcie/ puknięcie w zawieszeniu przednim. Jednocześnie zaraz gdy ruszam powoli do przodu tez jest ten sam dźwięk. Narazie objaw ten nie jest ciągły. Nadmienię że tarcze i kocki przód oraz tył były wymieniane w ASO 1 miesiąc temu. ktoś na forum może jest w temacie?

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
Odp: stuki przy hamowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2021, 14:06:56 »
Witam.
Od paru dni zauważyłem taki problem w mojej Auris II lift kombi. Podczas powolnej jazdy ( ok. 30 km/h) i lekkim hamowaniu i zatrzymaniu pojazdu następuje stuknięcie/ puknięcie w zawieszeniu przednim. Jednocześnie zaraz gdy ruszam powoli do przodu tez jest ten sam dźwięk. Narazie objaw ten nie jest ciągły. Nadmienię że tarcze i kocki przód oraz tył były wymieniane w ASO 1 miesiąc temu. ktoś na forum może jest w temacie?
Mam to samo. Przy skręcie na maxa ruszając albo cofając tudzież przy niskiej prędkości najazdowej. W ASO mi powiedzieli, że to jest luz technologiczny w hamulcach tak w największym skrócie. Powiedzieli, że nie ma się czym przejmować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline michal.iwanicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2021, 17:33:36 »
Dokręć szpilki

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2021, 17:58:33 »
Dokręć szpilki

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
Hahaha

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2021, 18:21:51 »
Stuki i skrzypienie przy max skręcie w lewo lub w prawo przy najechaniu na jakieś wzniesienie lub nierówny teren też u mnie występuje sporadycznie. Obstawiałbym przeguby albo luz na półosiach. Byłem z tym ostatnio w ASO ale stwierdzili że zawieszenie igła a ten problem niestety występuje w Aurisach i Yarisach. Trochę mnie to wkurw? ponieważ autko mam od miesiąca pierwszy raz Toyotę i taki defekt.

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2021, 19:25:46 »
Stuki i skrzypienie przy max skręcie w lewo lub w prawo przy najechaniu na jakieś wzniesienie lub nierówny teren też u mnie występuje sporadycznie. Obstawiałbym przeguby albo luz na półosiach. Byłem z tym ostatnio w ASO ale stwierdzili że zawieszenie igła a ten problem niestety występuje w Aurisach i Yarisach. Trochę mnie to wkurw? ponieważ autko mam od miesiąca pierwszy raz Toyotę i taki defekt.
Weź też pod uwagę, że jeżdżąc hybrydą więcej słyszysz , u mnie też zawieszenie sprawdzone w ASO i na stacji kontroli pojazdów i jest git. Dostałem zapewnienie pełnego bezpieczeństwa i niczym mam się nie przejmować. Chociaż to jest irytujące. Aczkolwiek już się przyzwyczaiłem i przestałem na to zwracać uwagę.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2021, 19:44:53 »
Też mam to samo przy max skręcie w lewo. Aż opona się delikatnie uslizguje
wszystko sprawdzone i wszystko ok..xd

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maja 2021, 21:29:52 »
Mam to samo, przejeżdżam na wprost przez spowalniacze to cisza i czuć jędrne zawieszenie, jak koła mocniej skręcone i jakaś nierówność np spowalniacz to słychać stęknięcie w prawym kole....
Podgłosić radio

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2021, 10:02:06 »
a najgorsze jest to, że czasem jak max skręcę w lewo i powoli ruszę do przodu to kierownicy sam nie odkręci, tzn kawałek odkręci i przytrzyma skręt... irytujące XD
jeden z moich zaufanych mechaników miał kiedyś pomysł.. bo ogólnie niczego nie znalazł wszystko było "fabryczne" ale trochę popatrzył i zauważył, że jakaś śruba mocująca jest w troszkę innym położeniu względem lewego koła i że dałby podkładkę albo dwie, żeby je wyrównać względem siebie i zobaczyć. Bo gdyby miał coś obstawiać w ciemno to te nasze objawy jeśli wszystko jest ok to tak jakby lekko krzywa kolumna mcphersona albo sam amorek (albo fabrycznie zje**ane mocowanie kolumny) i może te śruby są inaczej dokręcone w obu kołach, żeby jakoś to zniwelować i w prawym kole właśnie już nie ma pola manewru na tej śrubie, dlatego zaproponował mi kiedyś, żeby dać tam podkładki, żeby sprawdzić jak to będzie się zachowywać.
PS: w ASO sprawa jest im znana i dużo Aurisów po lifcie ma ten problem.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2021, 12:32:09 »
Mam aurisa ponad rok i te stuki przy hamowaniu dopiero ostatnio po wymianie opon na letnie zacząłem słyszeć. Może to kwestia też bardziej zużytych przednich hamulców, ale troche to irytujące jest..

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2021, 12:36:46 »
Na zimówkach tego nie słychać bo miększa guma opony zimowej niweluje "naprężenia"

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2021, 12:37:25 »
Na zimówkach tego nie słychać bo miększa guma opony zimowej niweluje "naprężenia"
U mnie słychać i na zimowych i na letnich.

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maja 2021, 09:38:01 »
Nurtuje mnie jeszcze jedno w Aurisie 1.6 mianowicie skrzynia biegów i charakterystyczne ? wycie? w czasie jazdy. Najbardziej słyszalne na pierwszym biegu. To tez będzie TTTM?

Offline Mich4el

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Maja 2021, 13:28:02 »
U mnie (Mam Aurisa II 1.6 2013r. ,przebieg 65 tys km) i u Taty , który jeździ Corolla E18 1.6 2014r. słychać podobne wycie skrzyni biegów na pierwszym biegu. Specjalnie sprawdzałem przy oględzinach podczas kupna ,czyli TTTM widocznie.

Dodam ,że w starej Corolli E12 1.6 podczas dodawania gazu nie było słychać żadnego wycia skrzyni biegów na pierwszym biegu ,nie licząc wycia silnika przy wyższych obrotach na jedynce :grin:

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maja 2021, 22:07:40 »
Witam.
Czy stuknięcie występuje przy puszczeniu pedału hamulca czy przy zatrzymaniu/wyhamowaniu samoczynnym samochodu i ruszeniu? Jeżeli przy wciśnięciu i puszczeniu hamulca to takie objawy miałem przy zużytych klockach i lekko przyrdzewiałych blaszkach na zacisku. Czy jesteś pewien, że ASO wymieniło Ci wszystko czy tylko wystawili rachunek za wymianę?
Spróbuj lekko wcisnąć pedał hamulca (żeby "usztywnić" układ hamulcowy), wrzuć bieg i ruszaj powoli - jeżeli będzie pukać to wiesz, że wyeliminowałeś "luzy" w układzie hamulcowym i wtedy skupiłbym się na sworzniach wahaczy ewentualnie układzie przeniesienia napędu. Uszkodzenia przegubów (co niektórzy sugerują) sprawdzisz skręcając koła na maxa w jedną bądź drugą stronę i przyspieszając zdecydowanie - jeżeli będzie grzechotać (nie pukać) to w zależności od strony w którą skręcone są koła masz problem z przegubem zewnętrznym - jedź na jakiś pusty plac, skręć koła i daj w pedał porządnie bez obawy. Jeżeli masz wyraźne wibracje i hałas podczas przyspieszania przy jeździe na wprost to wewnętrzny (raczej mało prawdopodobne, a przynajmniej rzadkie). Miałem co prawda w Corolli przypadek kilkukrotnego pukania przy jeździe na wprost i dohamowaniu (np przed progiem) i... była to wina przegubu zewnętrznego - miał zbyt duży luz osiowy.
Podjedź na SKP niech sprawdzą luzy na zawieszeniu na szarpaku - zapłacisz kilka złotych i będziesz miał przynajmniej jasność, że zawiecha w porządku. Jak trafisz na ogarniętego diagnostę to może powie co jest nie tak.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl