Autor Wątek: Przybywanie oleju - ważna informacja.  (Przeczytany 84316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Przybywanie oleju - ważna informacja.
« dnia: 09 Maja 2021, 16:57:10 »
Cześć,

byłem parę dni temu w Centrali i poruszyłem temat przybywającego oleju w silnikach M20 i A25.

Nie zostałem upoważniony do podawania nazwisk, jednak informacja jest taka, że ASO i TMP mają związane ręce, bo TMC (póki co) zamiata sprawę pod dywan, twierdząc, że problem jest marginalny i nie warto się nad tym pochylać.

To jest informacja z góry, bardzo z góry, a nie od człowieka, który otwiera szlaban i ma smycz z napisem Dynamic Force.

Od tej samej osoby wyszła prośba, żeby to użytkownicy wzięli się w garść i KAŻDY jeden przypadek zgłaszali do ASO jako usterkę (musi być otwarte zlecenie).

O co chodzi: dopóki TMC nie zostanie dosłownie zalana zgłoszeniami, dotąd nikt i nic z tym nie zrobi. Nikt Wam nie wypuści biuletynu z informacją, że 13% benzyny w oleju to jest jeszcze OK, a 14,2% już zatrze silnik. Nikt nie kiwnie palcem póki tych zgłoszeń nie będzie tyle, że TMC w ogóle zauważy problem.

Dlatego jeśli chcecie cokolwiek ze sprawą zrobić - działajcie. Sprawdzajcie stan, zgłaszajcie ile się da i za każdym razem, kiedy jedziecie do ASO z jakąś pierdołą.

Jeśli kogoś może to dodatkowo zmotywować, to mam również informację, że nie było jeszcze przypadku zatarcia silnika w tym kraju. Każdy z Was ma okazję być pierwszy i zapisać się w historii  :grin:
3VZ.pl

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Przybywanie oleju - ważna informacja.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2021, 20:12:09 »
Dzieki za info. TMPL juz sie wypowiedziala. Ze mamy sie cmoknac w trabke. Ze 3.5cm ponad stan i wszystko bedzie ok.

Szanowny Panie,

Informujemy, że wzrost poziomu oleju w silniku spalinowym jest zjawiskiem znanym i nie stanowi bezpośredniej przesłanki do wnioskowania o uszkodzeniu silnika lub jego komponentów.

Wtryśnięte do cylindra paliwo, przed zapłonem podlega procesowi wymieszania z powietrzem. Przy niskiej temperaturze silnika, niewielka część paliwa skrapla się na zimnych ściankach cylindrów i spływa do miski olejowej mieszając się z olejem.

Zjawisko to występuje w silnikach różnych producentów. Warunkami szczególnie sprzyjającymi wzrostowi poziomu oleju są: bezpośredni wtrysk paliwa do komory spalania oraz jazda na krótkich odcinkach.

Toyota przeprowadziła szczegółowe badania i analizy omawianego zjawiska oraz jego wpływu na trwałość silnika. Wnioski płynące z tych badań były następujące:

?       podczas eksploatacji pojazdu w normalnych warunkach, paliwo zmieszane z olejem jest odparowywane i jego zawartość nie ma wpływu na poziom oleju silnikowego.
?       jazda na krótkich odcinkach drogi może powodować wzrost poziomu oleju.
?       Wzrost poziomu oleju, aż do niespotykanej w eksploatacji wartości 35 mm powyżej znaku wskazującego poziom maksymalny na bagnecie kontrolnym, nie ma wpływu na trwałość elementów silnika.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2021, 21:52:26 »
Mamy dwa wyjścia:
1. Przyjąć strzał w twarz jakim jest wklejane pismo, skulić się i powiedzieć przepraszam.
2. Zgłaszać do oporu, pisać komentarze pod każdym testem hybrydy 2.0 i 2.5. Jak im sprzedaż spadnie, a handlowcy na każdym szkoleniu bedą zgłaszać, że potencjalni klienci zaczynają o to pytać i jest głośno w internecie, to bedą musieli się za to wziąć.
Jakby tak nie było to nadal deski w naszych Toyotach, byłby twarde jak skala :).

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2021, 01:39:26 »
Nikt Wam nie wypuści biuletynu z informacją, że 13% benzyny w oleju to jest jeszcze OK, a 14,2% już zatrze silnik.

Przecież są ustalone normy ilości paliwa w oleju. PB mniej, ON więcej, jakoś 2% PB lub 3%, a ON 5 albo 7%. Może tym się podpierać, tylko że bez analizy oleju nie będzie wiadomo dokładnie ile jest w oleju paliwa.

eśli kogoś może to dodatkowo zmotywować, to mam również informację, że nie było jeszcze przypadku zatarcia silnika w tym kraju.

To pewnie info z ASO, na gwarancji same przypadki, bez po gwarancji to nie jest pełne info. Pytanie, kto lata z zatartym silnikiem do ASO, tam tylko wymiana, same komplety moduły, nie babrają się zbytnio.

podczas eksploatacji pojazdu w normalnych warunkach, paliwo zmieszane z olejem jest odparowywane i jego zawartość nie ma wpływu na poziom oleju silnikowego.

Ich normalne warunki, to pewnie test silnikowy w lab. No jeśli nawet odparuje, ale degradacja lepkości oleju pozostaje.

jazda na krótkich odcinkach drogi może powodować wzrost poziomu oleju.
Czy oni zapomnieli, że większość ich aut jest przeznaczona na warunki miasta.

Wzrost poziomu oleju, aż do niespotykanej w eksploatacji wartości 35 mm powyżej znaku wskazującego poziom maksymalny na bagnecie kontrolnym, nie ma wpływu na trwałość elementów silnika.

Ma bo wali nim wszędzie, do kata i gdzie się da, uwala te ich eco zasady. Sprawdzałem u siebie, bo to nie jest specyfikowane. Bagnet, między MIN a MAX jest 3.6cm, a oleju mieści się 1.35L, czyli 1mm na bagnecie to prawie 40ml. To wzrost stanu o 35mm, może być równy 1.3L, no super jak taki wzrost jest OK dla Toyoty.

to bedą musieli się za to wziąć

W innej marce, centrala lepiej reaguje po ładnych wpisach na ich FB, może chodzi bardziej o widoczne wpisy, niż bicie się z koniem w emailu.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2021, 07:34:37 »
3-7% może być dopuszczalne przez producentów, o ile nie nastąpi zauważalny wzrost zużycia lub spadek lepkości oleju silnikowego.
Badanie laboratoryjne jest w stanie wykryć do 5% (do takiej wartości są skalibrowane urządzenia).

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2021, 07:39:27 »
Bagnet, między MIN a MAX jest 3.6cm, a oleju mieści się 1.35L, czyli 1mm na bagnecie to prawie 40ml. To wzrost stanu o 35mm, może być równy 1.3L
Powyżej skali max ten przelicznik może nie być prawidłowy bo tam są podpory walu i zespół wałków wyrównoważający.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2021, 08:42:50 »
Dokładnie, trzeba wziąć pod uwagę kształt miski i wypełnienie góry  osprzętem. 3.5 cm może być to 2 litry ale i 200ml.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2021, 15:02:01 »
marcin ma rację! Bez otwartych zleceń Toyota nie kiwnie palcem, by rozwiązać problem. Będą nam tylko odpowiadać w stylu TMPL, który wyżej przytoczył klaudiusz

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2021, 22:38:10 »
3-7% może być dopuszczalne przez producentów, o ile nie nastąpi zauważalny wzrost zużycia lub spadek lepkości oleju silnikowego.
Badanie laboratoryjne jest w stanie wykryć do 5% (do takiej wartości są skalibrowane urządzenia).

Na Oil nie pisze jako dopuszczalne przez producentów, tylko raczej jako max dopuszczalne ogólnie, kiedy poza te wartości już dla silnika nie jest dobrze. Zużycie wszelakie od Fe po inne z łożysk czy panewek i spadek lepkości można zobaczyć już w najprostszej analizie z KV40C. Obecność wody, sadzy i paliwa, jest określona w tabeli labu jako zanieczyszczenia, dalej jest określana jako % objętościowy. W mojej analizie po rok/8kkm było 2.7% PB. O skalibrowanie zapytam bo nie wiem.

Powyżej skali max ten przelicznik może nie być prawidłowy bo tam są podpory walu i zespół wałków wyrównoważający.

Pewnie masz rację, mimo że nie wiemy dokładnie jak jest, to prawda jest pewnie po środku, czyli 1.3L/2=650ml. Jednak przez pryzmat własnego doświadczenia z 2.0 VW z DPF przez 10 lat, powiem że to dużo za dużo jak na benzyniaka. Skoro ja w dieslu który latał z DPF po mieście strikte, rocznie odciągałem może 300ml. Nie wiem może byłem blisko ideału w wypalaniu DPF i za dużo nie leciało, ale mimo starań jednak tyle przybywało. Spokojnie olej wymieniałem rok/ i max 12kkm, a z czasem nawet 7kkm.

Bez otwartych zleceń Toyota nie kiwnie palcem, by rozwiązać problem.

Choć jest to problematyczna sprawa, a nie jakieś zwykłe zalecenia, czy serwisy standardowe, to jednak widać politykę. Oni ludzi traktują na dwa sposoby, zwyczajnie klient, a w takich sprawach maruda natręt i naciągacz. Przy standardowych procedurach jest OK, schody się zaczynają jak się im chce udowodnić problem i oni mają coś z tym zrobić, czytaj ponieś koszty +. 

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2021, 23:13:17 »
Cyt. Choć jest to problematyczna sprawa, a nie jakieś zwykłe zalecenia, czy serwisy standardowe, to jednak widać politykę. Oni ludzi traktują na dwa sposoby, zwyczajnie klient, a w takich sprawach maruda natręt i naciągacz. Przy standardowych procedurach jest OK, schody się zaczynają jak się im chce udowodnić problem i oni mają coś z tym zrobić, czytaj ponieś koszty +.
Ja zauważyłem, że od kilku lat, to jest styl działania Toyoty w PL.
Dla mnie Camry, to ostatnia Toyota jaką kupiłem.
Od paru lat nie trzymam auta dłużej niż 3-5 lat. Więc nawet awaryjne marki nie bedą dla mnie problemem.
I czas spróbować czegoś nowego.
Jak mam wrócić do Toyoty, to tylko prywatny import z USA. TMP czy TME, już na mnie nie zarobi.

Offline miodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2021, 10:34:36 »
Proponuję podejść do tematu na spokojnie.

W historii Toyoty zdarzały się wpadki (chociażby diesel w Avensisie (chyba II generacji), który się zacierał i był wymieniany przez ASO nawet po gwarancji), także wydaje mi się, że jeżeli z czasem faktycznie zacznie pojawiać się poważny problem z naszymi silnikami, to na lodzie nie zostaniemy. Sam miałem przygodę z CVT w Avensisie T27 z 2015 roku - w niecałe 3 lata przejechałem nim 107 tyś km i skrzynia padła - gwarancja teoretycznie już upłynęła bo przekroczyłem 100 tyś km, ale mimo wszystko z problemem nie zostałem sam - Toyota dała nową skrzynię na swój koszt, ja zapłaciłem za robociznę i zalanie jej olejem, także tragedii nie było zwłaszcza, że przez te 3 lata był to jedyny koszt poza standardowym serwisem auta. Po Avensisie stwierdziłem, że spróbuję może czegoś innego i przesiadłem się do nowego VAGa - w 1,5 roku odwiedziłem ASO więcej razy niż z dwiema Toyotami (poza Avensisem miałem Aurisa) przez 7 lat, a większość wizyt zakończyła się stwierdzeniem, że:
- ten typ tak ma (np. chlupanie paliwa w baku powyżej 3/4 objętości)
- to normalne(np. ubytek płynu chłodniczego wymagający dolewek pomiędzy przeglądami)
- pracownik nie zaobserwował usterki, a to, że ma pan nagrany film (usterka nie za każdym razem się objawiała) i tak nic nie da, bo procedury są takie, że to nasz pracownik musi potwierdzić i udokumentować usterkę, bo inaczej importer nie zwróci za jej usunięcie
- cytuję "pęknięcie skóry na kierownicy wygląda inaczej niż w biuletynie więc nie podlega gwarancji - na pewno uszkodził ją pan mechanicznie, a poza tym to teraz te skóry takie są, że bardzo łatwo o ich przecięcie, wie pan, to nie BMW ani Mercedes" (a mowa była o kompakcie za cennikowe 140 tyś zł...)

I tak wylądowałem z powrotem w salonie Toyoty :-)
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2021, 10:38:58 wysłana przez miodzio »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2021, 10:46:58 »
Ja jutro jestem umowiony na pobranie probki oleju i paliwa po przejechaniu 1000km od momentu wymiany oleju.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2021, 12:10:46 »

Dopytałem, dla PB jest do 5%, a dla ON jeszcze dalej, pewnie 7%. W analizie oznaczają to kolorami i maksymalne te wartości już są na czerwono, czytaj olej do wymiany. Biorą pod uwagę spadek lepkości i czy PFI GDI, TGDI. Ale nie zawsze ze spadkiem lepkości, spowodowanym paliwem w oleju, postępuje ilość metali zużyciowych w oleju. Jakichś zapisanych wyznaczeń, co do większych zawartości paliwa w oleju, jako krytycznych nie ma. Sam olej, kiedy nie miesza się z paliwem w nadmiarze, czy wodą, nie ma prawa spaść w lepkości o klasę. Choć ogólnie paliwo zawsze i wszędzie dochodzi do oleju, to w standardzie będzie OK. Schody się zaczynają jak jest nadmiar dochodzenia PB. Kluczowa jest konstrukcja i warunki.

Proponuję podejść do tematu na spokojnie.

Oczywiście, jednak dla siebie samego i jako argument, osoby z autami o takiej przypadłości, powinny coś mówiąc mieć choćby analizę. Gdzie będzie na czerwono zaznaczon zawartość paliwa w oleju, z dopiskiem olej do wymiany. Innych opracowań, jako informacji, że np. 15% to jeszcze OK, czy 10% to już bardzo źle, nie ma.

Ja jutro jestem umowiony na pobranie probki oleju i paliwa po przejechaniu 1000km od momentu wymiany oleju.

A kto to pobiera, ASO?
Jak tak to pobierz swoją próbkę. Różnice między labami są, ale nie skrajne. Oby te same metody były i OK.
Sposób pobrania próbki samemu.

https://sklep.archoil.pl/?product=analiza-oleju-smarowego

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2021, 12:27:30 »
Diesel nas nie dotyczy. Więc jak napisałem.

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2021, 12:32:38 »
Ale analiza własna będzie dobrym argumentem do pokazania, poza pachnie mi z bagnetu PB i stan oleju jest w górze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl