Autor Wątek: Przybywanie oleju - ważna informacja.  (Przeczytany 84352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Przybywanie oleju - ważna informacja.
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Grudnia 2021, 22:06:24 »
Stan oleju jest zmienny, nie ma hermetycznego silnika, oleju coś może ubywać a paliwa przybywać. Wobec tego i odpowiedniego argumentu dla producenta, właściwa będzie tylko analiza oleju, gdzie będzie jasny wynik zawartości paliwa. Bez tego, bo stan jest wyżej, to oleją bankowo.

Jasna jest też inna relacja. W warunkach miasta paliwo ma małe możliwości odparować, w warunkach tras już ma duże możliwości. Po prostu olej jest dobrze wygrzany i taki stan trwa więcej niż dojazd po bułki. Jeśli w tygodniu miasto, a co weekend trasa, to paliwo ma czas się zredukować. W twoim przypadku, sprawdź relację poziomu, w piątek po tygodniu miasta, oraz w niedzielę po trasach.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lutego 2022, 13:39:36 »
W ogólnym dziale Camry jest zamieszczony poniższy link - pokazujący ile wody wyłapał dołożony separator oleju w Camry Hybrid (2007) po 1000 km:
https://youtu.be/uL_FVRYe-_A

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Kwietnia 2022, 13:39:17 »
Gdzie to sie zaklada i skad ta woda? W wydechu?

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Kwietnia 2022, 16:04:15 »
Zakłada się na odmę, czyli pomiędzy pokrywą zaworów a kolektorem dolotowym. Przy niedogrzanym silniku (a przy krótkich odcinkach jazdy w zimie jest to standard) wilgoć się skrapla na ściankach silnika i wygląda na to że trochę się jej zbiera. Więc albo wraca przez zawory albo wyłapuje separator.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Kwietnia 2022, 18:10:27 »
A odma nie wyciaga oparow z komory korbowej? Ale rozumiem ze to co pierscien zgarnia w dol to wlasnie ma separator potem odcedzic a to co zostaje w komorze spalania idzie w wydech. Tylko nie rozumiem po co ta wode lapac skoro ta woda trafia do dolotu z odmy i moze sie spalic? Woda prxy spalaniu podwyzsza moc silnika.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2022, 18:15:47 wysłana przez Piwo »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Kwietnia 2022, 00:50:55 »
Więc albo wraca przez zawory albo wyłapuje separator.

Albo emulguje stając się masełkiem koloru kawy ze sporą ilością mleka i osadza na "suficie".

wilgoć się skrapla na ściankach silnika i wygląda na to że trochę się jej zbiera

Oczywiście tak, ale im więcej dłuższych jazd, tym redukcja nastąpi. W swoim tradycyjnym 1.6 na 5W30, przy praktycznie strikte mieście, miałem 8.1ml w całym oleju, po ponad 8kkm. Nie są to krytyczne ilości, ale jednak występują. Po dodaniu, raz w mc jednej traski krajową przy podobnym przebiegu, ilość spadła na 3.83ml. Dalej do traski krajową, dodając raz w mc traskę drogą S i przy podobnym przebiegu było już zero wody. Wiem bo badałem oleje kolejno. Jak to wygląda w hybrydach z ich nie regularną pracą i jak to pokonywać, nie wiem.

@Piwo odma może wyciągać, ale w odpowiednich warunkach, w strikte mieście warunki dobre nie są. A trzeba pamiętać, że łatwiej paliwo odparowuje niż woda. Woda w silniku może powodować korozję, zależy ile jej jest. Na wiele miejsc może mieć też zły wpływ. Gdyby woda przy spalaniu podnosiła moc i nie powodowała szkód, to już byśmy ją lali do baku.  :grin:

Jeśli ktoś ma taki problem w drastycznej skali, to tylko badanie i dane na papierze mogą być najmocniejszym dla ASO czy innych argumentem. Latając na zaleceniu, czy oleju z ASO, macie w silniku najniższą dopuszczalną lepkość. Jeśli udowodnicie sporą ilość paliwa, która przed upływem zalecanego interwału, powoduje spadek lepkości o klasę. To będzie to niepodważalny dowód, że to co zachodzi w silniku, uwala olej przed czasem i może powodować inne złe efekty w silniku w dalszym czasie.

Mi przy 110ml paliwa i 8.1ml wody w całym oleju, lepkość 5W30 spadła na górną granicę 5W20.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Kwietnia 2022, 07:19:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Gdyby woda przy spalaniu podnosiła moc i nie powodowała szkód, to już byśmy ją lali do baku.  :grin:

https://nashipoezda.ru/pl/excavator/vprysk-vody-v-cilindry-vprysk-vody-v-dvigatel-chto-eto-kak.html
https://whatnext.pl/o-tym-jak-wtrysk-wody-do-silnika-zapewnia-dodatkowa-moc/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Kwietnia 2022, 00:56:09 »
Nowinka jakaś, jak pisze "oldschoolowa sztuczka". Czyli marginalny zakres zastosowań.

1. Nie pisałeś jaka woda, ani specjalna mieszanka z metanolem.
2. Pierwszy link dotyczy w zasadzie samolotów.
3. To raczej przyszłość krocząca w stronę wodoru.
4. Obecne silniki przy max rpm są chłodzone zwiększoną dawką paliwa.
5. Nie ma nawet wzmianki, jaki leją olej, ile te silniki pożyją.
6. Woda jaka by nie była jest wodą i ma negatywny wpływ na metalowe elementy, korozja. Na pierwszym miejscu z natury jest powietrze, woda druga. Olej to neutralizuje, o ile powietrze nie pogarsza oleju, o tyle woda już bardziej drastycznie.
7. Jeśli nadal na styku cylinder/tłok nie jest hermetycznie, to pojawi się paliwo i cyklicznie/standardowo woda. To najgorsza mieszanka dla silnika.

Może to i wejdzie, ale przy obecnych tendencjach, gdzie przy wtrysku bezpośrednim konstrukcje mają problemy z paliwem w oleju i LSPI ( niekontrolowanym zapłonem mieszanki). To czarno to widzę, do obecnych problemów dojdzie jeszcze to i skończy się produkcja konwencjonalnych silników. Tak naprawdę producenci cwaniakują oszczędzając, produkują coraz to "lepsze" konstrukcje, po części wymuszają to normy, czy samo eco. Pomysł może być dobry, ale jak dostanie się w łapy konstruktorów na masówkę, to lepiej nie będzie raczej. Oby to nie był kolejny krok w stronę wyciskania z jeszcze mniejszych pojemności, większej liczby KM czyli downsizing. Normalnie jak z odkurzaczami, gdzie ograniczyli ilość poboru W.

Wiki pisze.

"Downsizing – w motoryzacji zastępowanie większego układu napędowego mniejszym (o mniejszej pojemności czy mniejszej liczbie cylindrów) o tych samych parametrach osiąganych dzięki takim podzespołom jak turbosprężarka czy kompresor, albo zastosowaniu takich technik jak zmienne kąty rozrządu czy bezpośredni wtrysk paliwa o wysokim stopniu sprężania[1].

Zaletami downsizingu miały być mniejsza masa, ekonomiczna charakterystyka pracy, mniejsza emisja zanieczyszczeń i wysoki moment obrotowy dostępny od umiarkowanych obrotów[1]. W praktyce silniki tego typu okazały się charakteryzować wysoką emisją spalin i niską żywotnością, co doprowadziło do częściowego odwrotu od tej drogi rozwoju zespołów napędowych w połowie lat 2010., do czego przyczyniły się doniesienia o fałszowaniu danych o spalaniu"

Tu mowa o obecnych silnikach z ich typowym problemem, Ty dokładasz do tego nowinkę. Ale w obecnych silnikach woda jest nadal samym złem. Nie da się odnieść jakiegoś nowatorskiego systemu z wodą, do obecnych konstrukcji. Woda w obecnych silnikach, w zależności od ilości jeszcze, niesie ze sobą tylko złe efekty.

Dla przykładu, w moim typowym Toyoty 1.6, 1mm na bagnecie = ~38ml oleju.  Jeśli komuś przybywa 0.5-1 cm no to już może być mocno źle.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2022, 01:00:20 wysłana przez Rademenes »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Kwietnia 2022, 11:20:32 »
Polecam najpierw znaleźć tę odmę, a raczej jej zaworek w A25A, a potem dopiero montować separatory, bo jak zwykle forum teoretyków, każdy coś gdzieś, a konkretów brak  :grin:
3VZ.pl

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Kwietnia 2022, 17:50:29 »
A to nie rurka gumowa fi c.a. 25mm pomiędzy pokrywą zaworów a rurą dolotu tuż za przepływomierzem - jeżeli nie, to naprostuj co to jest?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Kwietnia 2022, 00:28:04 »
Rozwiązania są, posprawdzać, zbadać i zmienić warunki.  :-) Paliwo nie paruje dobrze z zimnego oleju w 4km.  :-( Moje ilości, cyfry, jak i zmienność względem warunków mają znamiona konkretu. :cool:

Offline WM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Maja 2022, 09:09:36 »
Niestety mam ten sam problem z przybywaniem oleju.
- Do 45 000 km - dwie wymiany - poziom oleju był stały na maximum.
- Po przeglądzie po 45 000 km, przy 51 000 km poziom oleju był ok. 1 cm ponad maximum
- Zrobiłem dodatkową wymianę przy ok. 51 000 km i po przejechaniu ok. 20 km po tej wymianie poziom oleju wzrósł o 1/2 cm.
W serwisie reklamacji nie przyjęto, odesłano mnie do centrali Toyoty Polska.
Samochód garażowany, jeżdżony w przeważającej części na dalsze trasy.
W serwisie przyznano, że w tych silnikach wadliwy jest układ zasilania paliwem.
Co może być przyczyną tego przyrostu 1/2 cm po 20 km?
Trudno uwierzyć w skraplanie się paliwa na ściankach cylindrów.
Dlaczego po przeglądzie po 45 000 km pojawił się ten problem a nie wcześniej?
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2022, 10:06:44 wysłana przez WM »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Maja 2022, 09:48:02 »
Dziwne, zwykle ten problem dotyka osób, które robią b. krótkie codzienne trasy (po kilka km), szczególnie zimą.
U mnie tak było na początku eksploatacji auta - tzn. początek ubiegłego roku. Po ok 2 mc miałem podniesiony poziom o ok 1 cm.
W tą zimę poziom się już jednak nie podnosił.
Prawdopodobnie jest to wynikiem lekkiej zmiany stylu jazdy gdy jest zimno (nie patrząc na zużycie paliwa jeżdżę w trybie Sport - silnik szybciej się zagrzewa) i / lub częstszej jazdy podmiejskiej na dystansach ok 20..30 km.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2022, 09:51:02 wysłana przez Markid »

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Maja 2022, 10:27:20 »
- Zrobiłem dodatkową wymianę przy ok. 51 000 km i po przejechaniu ok. 20 km po tej wymianie poziom oleju wzrósł o 1/2 cm.
A sprawdziłeś ten poziom tuż po wyjechaniu z serwisu? Mi raz w serwisie przelali (bo książka mówi "około tyle a tyle litrów", i że należy sprawdzać poziom podczas lania, a oni leją dokładnie tyle ile napisane i nie sprawdzają).

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Maja 2022, 01:36:46 »
Niestety mam ten sam problem z przybywaniem oleju.

Eureka, silniki produkują same olej, ja mam nie co odwrotnie, świry.

1. Istotne jest sprawdzanie stanu oleju. Tak po ASO jak i normalnie. Choć niedokładność 1cm to za wiele, by się o tyle w oczach machnąć. Opisał bym najlepsze możliwości i sposób, ale zaraz janusze z tylko ASO napiszą swoje krawatowe teksty.

2. Jeśli nie specyfikują ile oleju mieści się od MIN do MAX na bagnecie, to raczej nie mają  standardu na przybywanie. Coś takiego to chowają w najgłębszą dziuplę i przyznają się tylko jak ich ktoś złapie za rękę.

3. To dziwne, więcej paliwa leci w mieście, a Ty trasy. Chyba że ostry but zwykle, bo wtedy silnik bardziej podlewa ? A jak % określisz stosunek miasto/trasa ?

4. Problem pojawił się po 45kkm, a czy wcześniej tam zerkałeś jak tym razem ?

5. No to uwierz, bo hermetycznie na pierścieniach nie jest nigdzie.

6. Ja testuje oleje i paliwo jest zawsze. Ale nigdy z wyliczeń nie wychodzi 1cm, najwyżej 2-3mm było. Czyli w Aurisie od 109ml do 38ml, wtrysk pośredni i tras do 20%. A w drugim, bezpośredni wtrysk, specyfika 50/50 pewne i 80ml.

7. W ASO to nie czekają aż wyleci cały stary olej, leją ile im się uda, a sprawdzają na ciepłym silniku. Rozszerzalność ciecz istnieje. Czyli leją ile pisze przy wymianie z filtrem, a mi tyle w obu z płukanką nie wyleciało jeszcze nigdy. Najbliżej to o 100ml za mało było.

8. Gadanie nic nie da spławią wszyscy. Ale jak ktoś ma olej z ASO, przybędzie mu, nie będzie przy końcu interwału zalecanego i zbada olej. A tam będzie widać jasno ilość % paliwa, badany chromatografem gazowym, no i jeszcze spadnie przez to lepkość oleju o klasę. To takiego dowodu nie oleją, bo nie będą mogli. No i to wyklucza jakieś przepychanki co do stanu oleju, ile wlali ile przybyło. Choć cała ilość oleju w silniku, przy pobraniu próbki i przeliczeniu z % na ml jest istotna.

A Precyzyjna kontrola stanu oleju.
B Sprawdzenie ile mieści się oleju od MAX do MIN. To umożliwi określenie ilości oleju w silniku, przy pobieraniu próbki do badania i wyliczenie ml paliwa. Ale i da obraz ile przybywa ponad MAX, choć nie wiadomo, czy wyżej niż MAX w silniku teren nie zmienia się bardzo.
C Przybyło, pobrać i zbadać. Koszt 125PLN. Papiera z niezależnego lab nie podważą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl