Niestety mam ten sam problem z przybywaniem oleju.
Eureka, silniki produkują same olej, ja mam nie co odwrotnie, świry.
1. Istotne jest sprawdzanie stanu oleju. Tak po ASO jak i normalnie. Choć niedokładność 1cm to za wiele, by się o tyle w oczach machnąć. Opisał bym najlepsze możliwości i sposób, ale zaraz janusze z tylko ASO napiszą swoje krawatowe teksty.
2. Jeśli nie specyfikują ile oleju mieści się od MIN do MAX na bagnecie, to raczej nie mają standardu na przybywanie. Coś takiego to chowają w najgłębszą dziuplę i przyznają się tylko jak ich ktoś złapie za rękę.
3. To dziwne, więcej paliwa leci w mieście, a Ty trasy. Chyba że ostry but zwykle, bo wtedy silnik bardziej podlewa ? A jak % określisz stosunek miasto/trasa ?
4. Problem pojawił się po 45kkm, a czy wcześniej tam zerkałeś jak tym razem ?
5. No to uwierz, bo hermetycznie na pierścieniach nie jest nigdzie.
6. Ja testuje oleje i paliwo jest zawsze. Ale nigdy z wyliczeń nie wychodzi 1cm, najwyżej 2-3mm było. Czyli w Aurisie od 109ml do 38ml, wtrysk pośredni i tras do 20%. A w drugim, bezpośredni wtrysk, specyfika 50/50 pewne i 80ml.
7. W ASO to nie czekają aż wyleci cały stary olej, leją ile im się uda, a sprawdzają na ciepłym silniku. Rozszerzalność ciecz istnieje. Czyli leją ile pisze przy wymianie z filtrem, a mi tyle w obu z płukanką nie wyleciało jeszcze nigdy. Najbliżej to o 100ml za mało było.
8. Gadanie nic nie da spławią wszyscy. Ale jak ktoś ma olej z ASO, przybędzie mu, nie będzie przy końcu interwału zalecanego i zbada olej. A tam będzie widać jasno ilość % paliwa, badany chromatografem gazowym, no i jeszcze spadnie przez to lepkość oleju o klasę. To takiego dowodu nie oleją, bo nie będą mogli. No i to wyklucza jakieś przepychanki co do stanu oleju, ile wlali ile przybyło. Choć cała ilość oleju w silniku, przy pobraniu próbki i przeliczeniu z % na ml jest istotna.
A Precyzyjna kontrola stanu oleju.
B Sprawdzenie ile mieści się oleju od MAX do MIN. To umożliwi określenie ilości oleju w silniku, przy pobieraniu próbki do badania i wyliczenie ml paliwa. Ale i da obraz ile przybywa ponad MAX, choć nie wiadomo, czy wyżej niż MAX w silniku teren nie zmienia się bardzo.
C Przybyło, pobrać i zbadać. Koszt 125PLN. Papiera z niezależnego lab nie podważą.