@ ledziu, Jeśli z wymianą w ASO, to po przelot, ustawiasz auto tego dnia, czekasz aż ostygnie całkiem silnik i kontrola. Tak naprawdę aby mieć podstawę do oceny przybycia, trzeba mieć tą wiedzę z poprzedniego zdania. Bo jeśli ktoś po czasie tylko wyciąga bagnet i wow przybyło, no to ma fakt, ale bez bazy do jakiego stanu był olej wlany zaraz po wymianie. Więc panowie pochylcie się przed, by potem być pewnym.
Mam w obydwu autach taki standard, że wchodzi oleju trochę poza 4L. Wymieniając poza ASO, jadę z jedynie bańką 4L. Po wymianie, przelocie i powrocie, odstawiam auto na kilka godzin. Pora roku ma znaczenie, zimą krócej, latem dłużej. Olej, silnik zimny i uzupełniam, dolewając strzykawką 100ml przez rurkę bagnetu określone ilości. Czemu tak, bo olej leci bezpośrednio do miski, a nie na jakieś elementy, na których może się gdzieś jakaś ilość zatrzymać. Kontroluję stan do max i wiem, że w warsztacie wlałem 4L + to co w domu. Spokojnie w domu jeszcze bańka 4L stoi do góry nogami, by resztki wylać, w warsztacie nie ma na to czasu. To jest ilość nowego oleju, w ten sposób wiem, że po płukaniu więcej oleju starego wylatuje, bo nowego więcej wlewam. Oczywiście stary nigdy wszystek nie wyleci. Ale ostatnio na zapis 4.5L z filtrem, udało mi się wlać nowego oleju do max 4.480L. Co pomaga, płukanka + sprawdziłem jeszcze ile wężykiem z dołków miski można odessać. Przynajmniej pewny jest stan MAX oleju.
@ Steffen_75 i o to chodzi, brawo Ty. Co robią w ASO to może nieistotne. Ale aby psioczyć na skalę przybywania, trzeba się wcześniej przy wymianie pochylić i dla pewności sprawdzić konkretnie. Dla jednego 1cm to nic, a inny widzi już zmiany o 1mm. Jeden pilnuje max, inny aby było pomiędzy min a max. Więc kontrola z przypadku już po czasie, to słabe potwierdzenie. Może akurat ktoś dopiero na to spogląda przez lupę i coś widzi, a pierwotny stan nieznany i alarm z czapy, a reszta się zmartwi. Oby nikt nie robił larum, w oparciu o przelewki w ASO.
Jeśli ktoś nie sprawdził ile było nowego oleju po wymianie, a zauważy przybywanie, to ma fakt bez skali.
Jeśli ktoś sprawdził po wymianie, pewny MAX, zauważył przybywanie, to ma fakt i skalę do określenia.
Dalej może określić wysokość w mm na bagnecie. Jednak ze względu na brak wiedzy jak jest w środku silnika pow. MAX. Ilość dokładnie można by określić odciągając nad stan do MAX. Ale tak czy inaczej, tylko analiza oleju powie ile w oleju jest paliwa.