Autor Wątek: Przybywanie oleju - ważna informacja.  (Przeczytany 84308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Przybywanie oleju - ważna informacja.
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Maja 2022, 07:48:14 »
Po przeglądzie po 45 000 km, przy 51 000 km poziom oleju był ok. 1 cm ponad maximum
- Zrobiłem dodatkową wymianę przy ok. 51 000 km i po przejechaniu ok. 20 km po tej wymianie poziom oleju wzrósł o 1/2 cm.
Skoro jesteś czujny to sprawdzałeś olej tuż po wymianie ? Czyli dostajesz klucze do auta i zamiast ruszać z parkingu to sprawdzasz ?

Offline Steffen_75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Maja 2022, 11:01:34 »
- Zrobiłem dodatkową wymianę przy ok. 51 000 km i po przejechaniu ok. 20 km po tej wymianie poziom oleju wzrósł o 1/2 cm.
A sprawdziłeś ten poziom tuż po wyjechaniu z serwisu? Mi raz w serwisie przelali (bo książka mówi "około tyle a tyle litrów", i że należy sprawdzać poziom podczas lania, a oni leją dokładnie tyle ile napisane i nie sprawdzają).

Wg. mnie żeby wiarygodnie sprawdzić tempo przybywania oleju trzeba sprawdzić poziom wyjściowy. Sprawdziłem w dniu odbioru z ASO w dniu przeglądu (na zimnym silniku itd.). Przelane o 1,5 cm.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Maja 2022, 00:56:40 »
@ ledziu, Jeśli z wymianą w ASO, to po przelot, ustawiasz auto tego dnia, czekasz aż ostygnie całkiem silnik i kontrola. Tak naprawdę aby mieć podstawę do oceny przybycia, trzeba mieć tą wiedzę z poprzedniego zdania. Bo jeśli ktoś po czasie tylko wyciąga bagnet i wow przybyło, no to ma fakt, ale bez bazy do jakiego stanu był olej wlany zaraz po wymianie. Więc panowie pochylcie się przed, by potem być pewnym.

Mam w obydwu autach taki standard, że wchodzi oleju trochę poza 4L. Wymieniając poza ASO, jadę z jedynie bańką 4L. Po wymianie, przelocie i powrocie, odstawiam auto na kilka godzin. Pora roku ma znaczenie, zimą krócej, latem dłużej. Olej, silnik zimny i uzupełniam, dolewając strzykawką 100ml przez rurkę bagnetu określone ilości. Czemu tak, bo olej leci bezpośrednio do miski, a nie na jakieś elementy, na których może się gdzieś jakaś ilość zatrzymać. Kontroluję stan do max i wiem, że w warsztacie wlałem 4L + to co w domu. Spokojnie w domu jeszcze bańka 4L stoi do góry nogami, by resztki wylać, w warsztacie nie ma na to czasu. To jest ilość nowego oleju, w ten sposób wiem, że po płukaniu więcej oleju starego wylatuje, bo nowego więcej wlewam. Oczywiście stary nigdy wszystek nie wyleci. Ale ostatnio na zapis 4.5L z filtrem, udało mi się wlać nowego oleju do max 4.480L. Co pomaga, płukanka + sprawdziłem jeszcze ile wężykiem z dołków miski można odessać. Przynajmniej pewny jest stan MAX oleju.

@ Steffen_75 i o to chodzi, brawo Ty. Co robią w ASO to może nieistotne. Ale aby psioczyć na skalę przybywania, trzeba się wcześniej przy wymianie pochylić i dla pewności sprawdzić konkretnie. Dla jednego 1cm to nic, a inny widzi już zmiany o 1mm. Jeden pilnuje max, inny aby było pomiędzy min a max. Więc kontrola z przypadku już po czasie, to słabe potwierdzenie. Może akurat ktoś dopiero na to spogląda przez lupę i coś widzi, a pierwotny stan nieznany i alarm z czapy, a reszta się zmartwi. Oby nikt nie robił larum, w oparciu o przelewki w ASO. 

Jeśli ktoś nie sprawdził ile było nowego oleju po wymianie, a zauważy przybywanie, to ma fakt bez skali.
Jeśli ktoś sprawdził po wymianie, pewny MAX, zauważył przybywanie, to ma fakt i skalę do określenia.
Dalej może określić wysokość w mm na bagnecie. Jednak ze względu na brak wiedzy jak jest w środku silnika pow. MAX. Ilość dokładnie można by określić odciągając nad stan do MAX. Ale tak czy inaczej, tylko analiza oleju powie ile w oleju jest paliwa.   

« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2022, 01:05:40 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Maja 2022, 06:24:21 »
ledziu, Jeśli z wymianą w ASO, to po przelot, ustawiasz auto tego dnia, czekasz aż ostygnie całkiem silnik i kontrola. Tak naprawdę aby mieć podstawę do oceny przybycia, trzeba mieć tą wiedzę z poprzedniego zdania. Bo jeśli ktoś po czasie tylko wyciąga bagnet i wow przybyło, no to ma fakt, ale bez bazy do jakiego stanu był olej wlany zaraz po wymianie. Więc panowie pochylcie się przed, by potem być pewnym.
Dlatego zadałem to pytanie skąd temat przybywania oleju skoro nie wiadomo ile go wlano w ASO.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Maja 2022, 01:04:45 »
Mi chodziło też o to, że tak za bramą się dokładnie nie da. Ja wiem, że książkowo pisze po 10 min od zgaszenia silnika. Ale olej dłużej zlatuje, a zimny niżej ma lustro.

@ledziu no to mamy bazę, podstawę, którą każdy zainteresowany powinien wykonać. Będzie wtedy wiedział dokładniej, że faktycznie mu przybyło. Jego lamenty będą bardziej wiarygodne. Ale aby wiedzieć ile przybyło ponad MAX ml, to jeszcze kawałek drogi. Także panowie, niech każdy się zastanowi na ile się chce zaangażować. By swoje słowa poprzeć w dokładności. Wtedy będzie tu bardziej merytorycznie i wiarygodnie.

Policzmy trochę. W moim drugim aucie, pisze 4.5L z wymianą filtra. Wymieniając olej/olej nowego wchodziło 4.2L, czyli starego zostawało 300ml. Więc jak w ASO leją na pałkę z danych 4.5L to + 0.3L i już jest 4.8L. Sam sprawdzałem w swoich obydwu autach ile oleju mieści się od MIN do MAX, tak by określić ile ml=1mm. Taka swoja specyfikacja. Każdy musi to sam zrobić, choć w tych samych silnikach można przyjąć czyjś wynik. Ja mam ustalony do Auris II. Opierając się o to, mogę przyjąć, że 1mm na bagnecie to średnio 40ml oleju. 0.5cm=200ml, a 1cm=400ml. Ale to jest wiarygodne w skali MIN/MAX, powyżej to już z odciągania wyjdzie dokładniej. Jeśli ktoś chce, to opiszę jak to sprawdzić, tak samo specyfikować ilość oleju od MAX do MIN. Tylko niezainteresowanych uprzedzam o nie komentowanie. Nie chcą dokładnie, to niech nie zagłębiają się wcale.

« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2022, 01:11:45 wysłana przez Rademenes »

Offline Cam2021

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry TNGA FL
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Października 2022, 09:38:17 »
Na ostatnim przeglądzie poprosiłem ASO o wlanie 4 litrów (dostali bańki 4+1litr) i umówiłem się, że jak dojadę do domu, sprawdzę stan, a jak będzie trzeba, to sam doleję. Następnego dnia rano miarka wskazywała max, więc wygląda na to, że jeśli ASO leje 4,3-4,5, to na dzień dobry jest znacznie powyżej stanu max.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Października 2022, 01:28:39 »
I wniosek masz po lekkiej doktoryzacji tematu, bez osobistego pochylenia się nie da. Jeśli coś tam wspominałeś, to mogli się pilnować tym razem. A jak zwykle może być jeszcze lepiej. Nie dość w silniku zawsze coś zostaje, to nie zobaczysz w ASO jak czekają na odkapanie resztek. Oni robią jak z kranem, odkręć, koniec strumienia, zakręć i gotowe. Dlatego ja zawsze mam przy wymianie 4L, a w domu po ostygnięciu, ustawieniu auta, sprawdzam/dolewam i mam pewny MAX. W ocenie typu przybywa, taka wiedza jest potrzebna, by się nie oszukiwać. Ale zostaje jeszcze dochodzące paliwo, jego skala. Tak na oko, 300 czy 500ml więcej, w skali MIN-MAX moich aut, to może być 0.7-1.5cm w pionie bagnetu. Jeśli jest trochę wyżej to raczej nic się nie stanie, ale centymetry to już przesada. Jeden ma przelane, zajrzy na koniec interwału i co (MAX) nic nie bierze. Inny zajrzy ku... DPF kij jeden i ON mi leje. Naprawdę aby coś takiego określić choć trochę merytorycznie, to trzeba coś mieć ustalone, by były jakieś pewne dane.   
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2022, 01:31:16 wysłana przez Rademenes »

Offline RobertL

• Początkujący
  • Samochód:: Camry 2019

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Kwietnia 2024, 20:05:04 »
skoro lepkosc i tak idzie w dol to lepiej zaczynac od tych 66 przy 40stopniach i 11 przy 100 stopniach by potem miec juz z benzyna zmieszana 44 na 8, seryjne nowe 0w16 maja przy 40 stopniach  kolo 40 i 7 przy 100 czyli tyle ile ma ilej 5w30 z benzyna :) . fakt faktem jak bym zmienial to na 0w30 bo po co podnosic lepkosc oleju przy rozruchu zimnego silnika? zreszta nawet na 0w16 nie slychac by komus silnik padl. a juz sporo fur sprzedawanych jest z przebiegami 200tys km. wiec mozna powiedziec ze beznyna w oleju nie przyczynila sie do zacierania silnikow camry.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Kwietnia 2024, 20:15:07 »
skoro lepkosc i tak idzie w dol to lepiej zaczynac od tych 66 przy 40stopniach i 11 przy 100 stopniach by potem miec juz z benzyna zmieszana 44 na 8, seryjne nowe 0w16 maja przy 40 stopniach  kolo 40 i 7 przy 100 czyli tyle ile ma ilej 5w30 z benzyna :) . fakt faktem jak bym zmienial to na 0w30 bo po co podnosic lepkosc oleju przy rozruchu zimnego silnika? zreszta nawet na 0w16 nie slychac by komus silnik padl. a juz sporo fur sprzedawanych jest z przebiegami 200tys km. wiec mozna powiedziec ze beznyna w oleju nie przyczynila sie do zacierania silnikow camry.

skoro w instrukcji zalecają w drodze wyjątku stosować inny niż 0w16 to taki używam. Widocznie bardziej istotne jest szybkie rozprowadzenie oleju po silniku.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Kwietnia 2024, 21:28:52 »

skoro w instrukcji zalecają w drodze wyjątku stosować inny niż 0w16 to taki używam. Widocznie bardziej istotne jest szybkie rozprowadzenie oleju po silniku.
Jeżeli olej SAE 0W-16 nie jest
dostępny, można zastosować olej
SAE 0W-20. Jednak podczas
kolejnej wymiany oleju silnikowego
powinien zostać zastąpiony olejem
SAE 0W-16.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Kwietnia 2024, 22:16:51 »
Jednak podczas
kolejnej wymiany oleju silnikowego
powinien zostać zastąpiony olejem
SAE 0W-16.

coś to zmienia?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl