Autor Wątek: Wideorejestrator  (Przeczytany 15980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
Wideorejestrator
« dnia: 13 Maja 2021, 19:53:41 »
Witam. Niedługo stanę się posiadaczem CHR-a . Póki co czekam na niego. . Moje pytanie brzmi czy ASO posiada jakieś wideorejestrator do Toyoty czy muszę sam szukać czegoś ?? Czy jeśli bym sam kupił wideorejestrator to czy komuś z Was ASO go podłączało ?? Chodzi mi o przewody gdyż chciałbym żeby to wszystko było schludnie ogarnięte żeby potem tez nie było ze ja cos popsułem . Ewentualnie czy coś polecacie ?? Zależy mi żeby była funkcja parking No i żeby nie rzucało się w oczy za szybą.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Wideorejestrator
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2021, 20:18:49 »
Kup sam, ASO podłączy bez problemu. Co do modelu to masz masę testów i rankingów, łatwo wybrać coś w cenie którą przewidujesz do wydania.
Ja mam tani a całkiem dobry Xblitz S4, a w planach do drugiego auta, droższy MIO MiVue 798 Dual
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2021, 22:14:27 »
A czy orientujesz się ile ASO bierze za to i czy wogule Toyota ma w swojej ofercie wideorejestrator ??

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2021, 22:27:08 »
Każda firma car audio założy Ci bez problemu i poukrywa kable. Ja bym postawił na coś małego, co da sie ukryć za lusterkiem i nie będzie kłuło kierowcy w oczy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2021, 23:24:40 »
Bez problemu i sam ukryje, żadna filozofia. Pytał o ASO.
ASO nie ma "swoich" kamer ale chętnie Cię "skroją" i Ci kupią i  zamontują  :)

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maja 2021, 07:41:56 »
Godzinka roboty w garażu z przeprowadzeniem przewodu. Nic skomplikowanego, Auris jest tak gównianio zmontowany że większość plastików sama się zdejmuje

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2021, 13:00:22 »
No właśnie szukam czegoś małego nie rażącego w oczy i myślałem ze są jakieś dedykowane do tego modelu . Co do montażu ASO i tak mi będzie dokładało alarm i dojazdówkę wiec bym im zlecił założenie wideo . Co do kosztów montażu to chyba nie policzą dużo tak sadze a nie chce cos z przewodami poknocić i szukać zasilania bo jak cos padnie innego to jeszcze zwala winę na mnie . Szukam jakiegoś niedużego wideo najlepiej z tylna kamerka . Narazie znalazłem jakiś Mikavi PQ4 Dual niby fajny . A może cos innego polecacie ?? Swoją droga szkoda ze nie ma kamer już zintegrowanych z Ekranem CHR-a , szkoda ze producenci o tym nie myślą
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 13:02:22 wysłana przez blekitny4 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maja 2021, 13:06:37 »
Są, na chińskim znanym portalu, przynajmniej do mojej RAVki.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maja 2021, 13:09:57 »
A czy orientujesz się ile ASO bierze za to

U mnie to było ok 200zł. Lepiej mieć kamerę już zamontowaną, żeby nie zrobili tak, jak im łatwiej, tylko tak, jak właściciel chce. Warto WSZYSTKO uzgodnić (a nie przyjąć, że "będzie pan zadowolony"): przebieg kabla, kiedy ma być pod napięciem, gdzie i jak ma być podłączony do sieci pokładowej.

Offline Merqq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maja 2021, 18:39:38 »
Mam zamontowaną 70mai Dash Cam Pro Plus. Masz masę recenzji w internecie.

Ze swojej strony: kabel idzie ukryć ładnie samodzielnie (ramy plus słupek). Kamera mała, chowa się za lusterkiem, nie zakłuci wizji. Problemem jest zasilanie bo musiałem ciągnąć kabel aż do schowka.

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Maja 2021, 15:45:03 »
Rejestrator wybrany Mikaci pq4 duo. Montaż zleciłem ASO bo koszt to 100zl . Jutro odbieram auto . Ps na co zwrócić uwagę podczas odbioru nowego CHR-a??

zorian

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudnia 2021, 20:30:46 »
Rejestrator wybrany Mikaci pq4 duo. Montaż zleciłem ASO bo koszt to 100zl . Jutro odbieram auto . Ps na co zwrócić uwagę podczas odbioru nowego CHR-a??

Masz na myśli Mikavi PQ4 Dual? Jeśli tak, powiedz jak upchnąłeś te kable, które zdają się bardzo grube.
Szukam czegoś 3-kanałowego ale niestety na rynku są zdaje się tylko 3 modele 3ch:
1. Viofo A139 - odpada bo wg wielu relacji grzeje się ponad miarę i zżera przez to (1/3 prądu na próżno).
2. Vantrue N4 - odpada bo nie ma gdzie go w C-HR przyczepić (albo zasłoni kawał widoczności albo obiektyw do wewnątrz będzie nagrywał samą tylną część lusterka wstecznego).
3. Mikavi PQ4 Dual - ta sama historia co (2) plus te grube kable.

Chyba że istnieje dobry sposób ale mi szarych komórek nie starczyło - możesz pokazać jak to rozwiązałeś?

zorian

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia 2021, 21:45:34 »
pkt 3 - chodziło mi o Mikavi PQ6 (3-kanałowa) ale ma tak samo grube przewody jak PQ4 (2-kanałowa).

zorian

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Stycznia 2022, 18:48:45 »
Po przeczytaniu megabajtów zasobów internetowych (na ich podstawie) stwierdzam, że wszystkie dostępne urządzenia górnej półki są opisywane jako grzejące się.

Zatem mały update:

1. Viofo A139 - niektórzy narzekają że w ciepłe dni (niekoniecznie upalne) na parkingu zawiesza się zmuszając nas do odcięcia zasilania i utraty ustawień i ostatniego pliku (którego nie zdążył zamknąć). Ale zaletę ma tą, że jego adapter zasilania można ustawić na odcięcie poboru prądu przy spadku napięcia aku do: 11,8, 12.0, 12.2 lub 12.4V a mnie (z tym symbolicznym aku-wypierdku Mutlu*) pasuje ten zakres. Gorzej jest z Vantrue poniżej.
2. Vantrue N4 - adapter ma odcięcie napięcia przy 10,8 czyli pozwala na głębokie rozładowanie aku, który nie dość że nie odpali już samochodu to jeszcze może się okazać, że nadaje się na złom.
3. Mikavi PQ4 Dual podobnie jak Viofo ma to przyzwoite: 11.8V, 12.1V, 12.4V

Chciałem jeszcze sobie dokupić Garmina Mini 2 (609 zł) który ma funkcję wysyłania plików (albo strumienia?) na serwery (modnie zwane chmurą) ale zważywszy, że musiał bym sobie dokupić przenośnego hotspota (modnie zwanego mobilnym) i co gorsza kupić kartę SIM z internetem płacąc co miesiąc za doładowania lub abonament, odpuściłem. A pomysł zrealizuję może za jakiś czas jak mi się wykluje coś lepszego. A póki co polega na tym, że Garmina wieszam np. na środku podsufitki i filuje on co się dzieje za szybami i nadaje do hotspota i dalej w chmurę. A ja sobie od czasu do czasu filuję na komórkę i w razie przyuważenia złodzieja, reaguję. I tu koszt znów rośnie bo do kompletu: Garmin + adapter aku + karta pamięci + hotspot + karta SIM dochodzi jeszcze lacha teleskopowa (pewnie ze 100 zł) bo gdyby było dwóch złodziei, zdaje mnie się że nie wypada wyjść z gołymi rękami.
Myślę że zdążył bym przybiec zanim odjadą samochodem bo mam zabezpieczenie, które wg dealera opóźni odjazd o pół godziny a więc znając ich prawdomówność przypuszczam że opóźni o jakieś 5 minut. Ale to już coś - z marketu na parking powinienem zdążyć.
Gorzej jak przyjdą po koła - wtedy zamiast lachy musiał bym mieć sztucer.

*) Nazwałem ten aku pogardliwie bo nie dość że mała pojemnośc to jeszcze nie ma śladu po nim w sieci. Tzn na stronie producenta nie ma śladu (nawet C-HR nie znają) a Turcy montują to nam do aut. I ani ASO ani dealer pojęcia nie mają co to w ogóle jest i jak to ladować. Powiem szczerze, że żałuję zakupu Toyoty bo mam silne wrażenie, że te ich ASO to jedna wielka ściema. Gadka z nimi jest żenująca bo nic nie wiedzą a polewają wody udając że coś wiedzą.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2022, 18:59:57 wysłana przez zorian »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2022, 01:07:51 »
W hybrydzie jest mały akumulator 12V, więc jeśli zamierzasz nagrywać na parkingu np. w low bitrate od popołudnia do rana to potrzebny ci będzie powerbank do kamery ale nie taki zwykły jak do smartfonu lecz specjalistyczny samochodowy z bateriami LiFePO4. Co niestety podraża instalację ok 2x.
Jest jeszcze kwestia tego ile czasu przejeżdżasz dziennie. Jeśli napęd działa dziennie przez 30-40 min to kamerka podziała przez 2..3 godz. jeśli jeździsz 2..3 lub więcej godzin dziennie, to energii wystarczy nawet na cała noc. Podaję tu czasy dla zasilania kamery z akumulatora w aucie (RAV4 hybryda) bez dodatkowego power banku. Robiłem testy / pomiary u siebie - tak mi wychodziło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl