Autor Wątek: Wideorejestrator  (Przeczytany 15971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Wideorejestrator
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Lutego 2022, 14:11:02 »
Zmienili na 12,2 V i jak na razie wszystko działa OK
Przełącz sobie na 12,4 V będzie trochę bezpieczniej. Z tym, że jeśli nie jeździsz 1,5 .. 2 h dziennie to bez dodatkowej baterii czas rejestracji w trybie parkingowym nie będzie długi.
Swoją drogą poziom wiedzy serwisu salonowego Toyoty nie powala - jak można - znając problemy z aku 12V w hybrydach - zostawić w adapterze montowanej kamery napięcie odcięcia na poziomie min 11,5 V.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 14:14:31 wysłana przez Markid »

zorian

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Lutego 2022, 14:55:55 »
Zmienili na 12,2 V i jak na razie wszystko działa OK
Przełącz sobie na 12,4 V będzie trochę bezpieczniej. Z tym, że jeśli nie jeździsz 1,5 .. 2 h dziennie to bez dodatkowej baterii czas rejestracji w trybie parkingowym nie będzie długi.
Swoją drogą poziom wiedzy serwisu salonowego Toyoty nie powala - jak można - znając problemy z aku 12V w hybrydach - zostawić w adapterze montowanej kamery napięcie odcięcia na poziomie min 11,5 V.

Poziom wiedzy ASO Toyoty już miałem okazję poznać. Zapytałem dealera o napięcie ładowania aku (instrukcja podaje tylko natężenie) - zero odpowiedzi. Skierowałem więc pytanie do ASO i tak samo zero. Na razie ładuję napięciem zmierzonym podczas pracy układu (12,4V) ale jak coś będzie nie tak, zapytam ze strony Toyoty żeby TMP wiedziało, że ASO ignoruje klientów. Jak to nic nie da, napiszę pismo i zawiozę osobiście z potwierdzeniem odbioru. Gdy i to nie pomoże, napiszę do Japończyków. W głowie mi się to nie mieści żeby nikt nic nie wiedział o akumulatorze montowanym w samochodach. Albo wiedzą i nie powiedzą.

Offline browarek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Lutego 2022, 19:58:25 »
A jakim napięciem chcesz ładować akumulator 12 voltowy 40, 50, 60 ,230 Volt . w Toyocie myślą że lecisz z nimi w luja.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Lutego 2022, 21:06:12 »
Około 14,4 V.
Takie też jest napięcie z przetwornicy (ładuje akumulator 12V z trakcyjnego) gdy włączysz napęd.
Bez ładowania (np. w trybie ACC) napięcie na akumulatorze wynosi ok 11,8 ... 12,6 V. Gdy jest poniżej 11 V to już kiepsko.
Zasadniczo powinno się ładować akumulator po odłączeniu minusa. W salonach często widuje się podłączoną ładowarkę do auta bez odpiętego minusa.
Można tak robić pod warunkiem, że ładowarka nie daje zbyt wysokiego napięcia, max zdaje się 16 V. Powyżej tego mogą się zdarzyć uszkodzenia elektroniki auta.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 21:13:18 wysłana przez Markid »

zorian

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Lutego 2022, 21:30:00 »
A jakim napięciem chcesz ładować akumulator 12 voltowy 40, 50, 60 ,230 Volt . w Toyocie myślą że lecisz z nimi w luja.
Ja bym się nie wypowiadał nie mając zielonego pojęcia. Idź, poczytaj trochę i wtedy cos pisz.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lutego 2022, 09:24:25 »
Około 14,4 V.
Takie też jest napięcie z przetwornicy (ładuje akumulator 12V z trakcyjnego) gdy włączysz napęd.
Bez ładowania (np. w trybie ACC) napięcie na akumulatorze wynosi ok 11,8 ... 12,6 V. Gdy jest poniżej 11 V to już kiepsko.
Zasadniczo powinno się ładować akumulator po odłączeniu minusa. W salonach często widuje się podłączoną ładowarkę do auta bez odpiętego minusa.
Można tak robić pod warunkiem, że ładowarka nie daje zbyt wysokiego napięcia, max zdaje się 16 V. Powyżej tego mogą się zdarzyć uszkodzenia elektroniki auta.

14.4V - takim ładuję bo widzę właśnie, że takie jest podawane w READY. Ale czytam też, że Ca-Ca lepiej ładować 14.7V. Jednak dopóki nie powie mi tego samo ASO, zostaję przy takim, jakim ładuje sama Toyota (14.4V).
Co do ładowania bez odłączania klemy - skoro w czasie gdy sama Toyota ładuje tym 14.4V a elektronika działa oznacza to, że nie szkodzi jej te 14.4V. Na infolinii CTEK'a dopytywałem i powiedziano mi, że każda elektronika musi wytrzymać min. 16V. CTEK o który pytałem w pierwszym kroku próbuje odsiarczać napięciem 15.8V i gdy wyłapie, że nie trzeba - odpuszcza. Jednak te kilka sekund napięcia 15.8V na tyle mnie zaniepokoiło, że zdecydowałem się zakupić Victrona, w którym ten tryb regeneracyjny jest opcjonalny (jak się samemu go nie włączy, nie uruchamia się sam jak w CTEKu).
Inna sprawa, że obecność elektroniki (gdy nie odłączy się klemy) może wprowadzać ładowarkę w błąd i parametry ładowania mogą nie być takie, jakie przewidział projektant.

Offline Sandokan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lutego 2022, 09:33:01 »

Asisstance jak przyjechał stwierdził, że aby nie uszkodzić elektroniki przy ładowaniu aku podpinamy tylko plus a minus gdzieś do masy np. korpus silnika

zorian

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lutego 2022, 10:09:35 »
Asisstance jak przyjechał stwierdził, że aby nie uszkodzić elektroniki przy ładowaniu aku podpinamy tylko plus a minus gdzieś do masy np. korpus silnika
Z powyższego nie wynika, że odłączono klemę (czyli akumulator od instalacji).
Podłączenie do masy (zamiast do klemy minus) pozwala (o ile się nie mylę) wykorzystać zabezpieczenie antyprzepięciowe znajdujące się między minusem aku a masą.

Offline Sandokan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lutego 2022, 12:35:33 »
Podłączenie do masy (zamiast do klemy minus) pozwala (o ile się nie mylę) wykorzystać zabezpieczenie antyprzepięciowe znajdujące się między minusem aku a masą.

Tak - właśnie o to chodziło, że podpieńcie do masy zabezpiecza nam elektronikę.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Lutego 2022, 14:11:01 »
Coś pokręciłeś z cytatami   :|

Zdaje się, że masz rację bo na szybko nie umiem wymyśleć innego powodu dla tego zabezpieczenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl