Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #210 dnia: 03 Kwietnia 2022, 12:50:06 »
Reklamowanie tego będzie umiarkowanie skuteczne, chyba że serwisant się z tym już spotkał. U mnie kabelki stukały pod siedzeniem pasażera w najniższym położeniu siedziska, także bywa różnie w zależności jak się wiązki ułożą. Proponuje jeździć bez osłon słupka i podczas hałasów łapać potencjalne przyczyny.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 03 Kwietnia 2022, 14:11:54 »
Pirelli P Zero 235/45 R18 95 Y - 68dB
Firmie pirelli nie śmierdzą pieniądze od ruskich…

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #212 dnia: 03 Kwietnia 2022, 19:21:26 »
No a wlascicielem sa chiny. ;) Chinskie opony.
Poki co najlepsze sa conti sportcontact 7 245/45r18
https://www.sklepopon.com/opona-letnia/continental-sportcontact-7-245-45-r18-100-y-xlfrmo1-137714?gclid=CjwKCAjwi6WSBhA-EiwA6Niok64XY3NzK57WCWv0H6u1q5dDr2U1FOD9lQ5qnJdwFsP-Veek2W9gBBoCSYoQAvD_BwE

Bedzie na zakretach potega. Przyjemnosc prowadzenia camry wejdzie na inny poziom

https://www.youtube.com/watch?v=t10y-87oiD4...nel=TyreReviews

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Kwietnia 2022, 12:39:19 »
To jest właśnie magia wykresów :grin: Na mokro różnica miedzy Conti i zamykającym zestawienie Goodyearem to 12%, a na wykresie wygląda jakby lata świetlne... :roll:. Na suchym różnice są jeszcze mniejsze. Nie chcę wnioskować że ta różnica nic nie znaczy, bo na torze może jest istotna. Ale i tak po pierwszym sezonie owa różnica się zatrze.
Najlepiej po prostu kupić renomowany produkt nie po taniości. A już w niuansach konstrukcyjnych dostosować do własnych potrzeb

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #214 dnia: 04 Kwietnia 2022, 15:58:31 »
Tylko zdajesz sobie sprawe ze te 12% to bylaby mniej wiecej roznica pokonywania zakretow porsche caymanem vs toyota camry? To jest przepasx a nie tylko 12%. Tutaj kazdy km/h wiecej to duza zmiana a nie byle co.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Kwietnia 2022, 16:04:43 »
Tylko zdajesz sobie sprawe ze te 12% to bylaby mniej wiecej roznica pokonywania zakretow porsche caymanem vs toyota camry? To jest przepasx a nie tylko 12%. Tutaj kazdy km/h wiecej to duza zmiana a nie byle co.

z oponami trzeba uważać bo rozmiar opon też ma znaczenie na wyniki i test dla 235 wypadłby inaczej niż dla 255/275

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #216 dnia: 04 Kwietnia 2022, 17:39:47 »
Takich kruczkow jest wiecej. Romiar inny, nWierzchnia inna, temperaty asfaltu inne, auto pomiarowe inne. Jest wiele zmiennych ktore moglyby zmienic kolejnosc.ale jest jedna zazwyczaj prawidlowosc. Opony ktore sa w czolowce jedych testow sa tez w czolowce innych teztow. A opony gowniane w jednym tescie zazwyczaj gowniane sa tez w innych. Trzeba po prostu kupowac dobre opony i szerokim lukiem omijac gowniane

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #217 dnia: 04 Kwietnia 2022, 18:05:53 »
Assymetric 6 z tego roku opona jest dosc cicha. Ponad dwukrotnie cichsza od bridgestone turanza t005 (3db roznicy to dwa razy glosniej)

« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2022, 18:14:34 wysłana przez Piwo »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #218 dnia: 04 Kwietnia 2022, 18:57:15 »
Takich kruczkow jest wiecej
Otóż właśnie i różnica między pierwszymi z rankingów a pozostałymi bardzo dobrymi jest na tyle mała, że w większości zastosowań to będą marketingowe niuanse. A te niebieskie paski na wykresie to krzywe zwierciadło.
Na rynku działa pozycjonowanie marki i ceny. Dlatego Kormoran zawsze będzie tańszy i gorszy od Michelina, chociaż to ten sam producent i produkowany w tej samej fabryce w Olsztynie. Także nie spodziewam się, żeby tani Semperit nagle okazał się lepszy od premium Continentala. A tu jeszcze jakaś chińska Rotalla :laugh: Jaki testujacy... taki ranking. Opona producenta premium będzie zawsze premium, bo na fuszerkę i kompromitację producent sobie nie pozwoli.

A opony gowniane w jednym tescie zazwyczaj gowniane sa tez w innych
Na stronie Oponeo często przy danym modelu opony udostępniane są testy kilku organizacji i rozbieżności w testach potrafią być bardzo duże.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2022, 19:00:47 wysłana przez surrender »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 04 Kwietnia 2022, 19:05:13 »
Ale ta chinska rotola to dobra jest w kategoriach drugorzednych jakims halasie cenie czy zuzyciu a w najwazniejszych czyli przyczepnosci to daleko

« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2022, 19:07:42 wysłana przez Piwo »

Offline janek123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #220 dnia: 08 Kwietnia 2022, 22:24:51 »
Cześć wszystkim.

Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem nowej Camry (Comfort, produkcja grudzień 2021). Samochód ogólnie oceniam pozytywnie, natomiast dużym minusem jest jego głośność. Miałem poprzednio dość ciche auto i taki dużo skok jest dla mnie trochę szokujący (niestety z wrażeń przegapiłem to na jazdach próbnych). Powoli się z tym pogodziłem i nawet planuję wygłuszyć samochód w jakiejś firmie co się tym zajmuje.

Chciałem natomiast podpytać czy w Waszych Camry też występuje problem szumu wiatru w przednich drzwiach (kierowca, pasażer), w górnej części, coś w stylu jakby szyba była niedomknięta (sporo osób mówi tutaj o szumach, ale szum z oporów powietrza, a szum z efektem jakby niedomkniętej szyby to wydaje mi się, ze są dwie odrębne sprawy). Zauważyłem, że siła tego szumu jest zależna od wiatru, też kierunku, z którego wieje. Martwi mnie natomiast, że przy większych wiatrach ten efekt zaczynam słyszeć już od 40km/h i im szybciej jadę, tym gorzej. To oczywiście skrajny przypadek, średnio zaczyna lekko szumieć od około 80 km/h i mocno wzrasta od ~100-110 km/h. Jak to u Was wygląda, wszystkie Camry tak mają czy jestem wyjątkiem? Czy komuś udało się taki problem rozwiązać?

Poza szumem wiatru, bardzo negatywnie oceniam również szum toczenia, z nadkoli/drzwi, pomimo opon letnich 69 dB, szczególnie na gorszej jakości asfaltu; oraz dźwięk odbijających się kamieni i piasku spod kół (niestety jeżdżę po drogach gdzie jest go sporo i każdej wycieczce towarzyszą mi takie odgłosy). Z tego co tutaj przeczytałem, wygłuszenie drzwi/nadkoli powinno zredukować szumy toczenia, natomiast zastanawia mnie czy efekt odbijających się kamieni/piasku rownież zostałby zredukowany. Ma ktoś takie doświadczenie?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #221 dnia: 08 Kwietnia 2022, 23:18:49 »
Kazda Camry tak ma. Nikomu nie udalo sie rozwiazac tego problemu.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #222 dnia: 09 Kwietnia 2022, 09:12:53 »
Jakby kolega podał model poprzedniego samochodu, rozmiar i model jego opon oraz opony aktualne, to można by poszukać różnic, czyli przyczyn pogorszenia przyjemności jazdy. Jeżeli np wcześniej nadkola były filcowe, to tu są plastikowe i różnice przenoszenia dźwięku muszą być. Na pewno hybryda Toyoty jest o tyle kuriozalna, że tylna kanapa łącznie z tapicerką nadkoli z dość cienkiej gąbki jest osadzona na akumulatorze trakcyjnym na gołej blasze podwozia. Resztę dopełnia akustyka, fale stojące w kabinie itp.
Pewne nieskomplikowane działania są do wykonania we własnym zakresie i mogą naprawdę przynieść pozytywne efekty. Należy przejrzeć całe wątki tutaj lub pytać o konkrety. Ja np jestem już usatysfakcjonowany, to znaczy wyciszenie dla mnie nie odbiega od dobrego standardu w tego typu samochodzie za te pieniądze.

Offline Greenarrow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #223 dnia: 09 Kwietnia 2022, 09:24:11 »
U mnie też słychać wiatr przy drzwiach kierowcy, w dodatku uszczelka ma jakiś dziwny defekt w postaci zgrubienia. Będę wymieniał niedługo opony to zapytam w ASO czy to normalne..

Offline janek123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #224 dnia: 10 Kwietnia 2022, 23:06:39 »
Jakby kolega podał model poprzedniego samochodu, rozmiar i model jego opon oraz opony aktualne, to można by poszukać różnic, czyli przyczyn pogorszenia przyjemności jazdy. Jeżeli np wcześniej nadkola były filcowe, to tu są plastikowe i różnice przenoszenia dźwięku muszą być.

Poprzednio miałem Golfa 7.5, który miał dość dobre wyciszenie (oprócz grodzi silnika, który był dość głośny). Filcowe nadkola też miał i żeby wyczuć, że coś się odbija trzeba było naprawdę bardzo się skupić. Auto miało swoje mankamenty, jak każde, ale akurat do akustyki nie można się było przyczepić, był świetnie odizolowany od warunków zewnętrznych, klasa/dwie wyżej niż Camry (nawet w duże wichury jazda z prędkością autostradową była znośnie cicha i bardzo stabilna).

Wstępnie rozmawiałem z jedną firmą na temat wygłuszenia i porównywaliśmy właśnie tutaj Golfa - Panowie również mieli z nim do czynienia i sprawę przedstawili tak, że po kompletnym wygłuszeniu samochodu uzyskam efekt trochę lepszy niż w Golfie. Dla mnie to będzie już bardzo dobrze. Rozmawialiśmy również o tych szumach wiatru i tutaj nie mam dobrych wiadomości od nich, gdyż tego mi nie zniwelują.

Postanowiłem trochę samemu pogłówkować co tutaj jest nie tak, gdyż ten dźwięk jest wielce irytujący, już od 40 km/h, a u mnie bardzo często wieje i to jest chwilami nie do zniesienia. Oklejanie całego auta jak podano link tutaj w wątku (https://www.drive2.ru/l/577769447092125703/#comments) wydaje się być bezsensu, bo te taśmy nie blokują wiatru z wielu innych otworów (spójrzcie np. od środka jak otworzycie przednie drzwi, ile otworów jest od strony błotnika/nadkola; podobnie od strony tylnych drzwi). Istotnym miejscem wydaje mi się tutaj być przestrzeń między przednimi, a tylnymi drzwiami, na wysokości czarnych listew, gdzie dostaje się wiatr i powoduje turbulencje. Wypełniłem to miejsce samoprzylepną uszczelką (grubą, w stylu gąbki) i efekt zdaje się być obiecujący - zdaje się, ponieważ wraz z testowaniem tego, spadała akurat siła wiatru, więc moje odczucia mogą być niepoprawne. To trzeba testować przy większych wiatrach. W każdym razie, wypełnienie tego miejsca wydaje się redukować szum wiatru, szczególnie przy wyższych prędkościach gdy staje się bezwietrznie. Gdy zrobiło się bezwietrznie i zdjąłem tę gąbkę, szumy przy wyższych prędkościach powróciły (nieznacznie, ale jednak). To też pokazuje, że problem szumów należy rozpatrywać w kontekście bocznych podmuchów, gdyż wtedy ten efekt jest spotęgowany. Też oglądając wszystkie pozostałe uszczelki, nie wydaje mi się aby w nich był problem. Jak już to w braku jakiejś. Wszystkie uszczelki u mnie (samochód mam 2 miesiące) wyglądają na szczelne i dobrze spasowane.

Pokombinuję coś dalej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl