Cześć wszystkim.
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem nowej Camry (Comfort, produkcja grudzień 2021). Samochód ogólnie oceniam pozytywnie, natomiast dużym minusem jest jego głośność. Miałem poprzednio dość ciche auto i taki dużo skok jest dla mnie trochę szokujący (niestety z wrażeń przegapiłem to na jazdach próbnych). Powoli się z tym pogodziłem i nawet planuję wygłuszyć samochód w jakiejś firmie co się tym zajmuje.
Chciałem natomiast podpytać czy w Waszych Camry też występuje problem szumu wiatru w przednich drzwiach (kierowca, pasażer), w górnej części, coś w stylu jakby szyba była niedomknięta (sporo osób mówi tutaj o szumach, ale szum z oporów powietrza, a szum z efektem jakby niedomkniętej szyby to wydaje mi się, ze są dwie odrębne sprawy). Zauważyłem, że siła tego szumu jest zależna od wiatru, też kierunku, z którego wieje. Martwi mnie natomiast, że przy większych wiatrach ten efekt zaczynam słyszeć już od 40km/h i im szybciej jadę, tym gorzej. To oczywiście skrajny przypadek, średnio zaczyna lekko szumieć od około 80 km/h i mocno wzrasta od ~100-110 km/h. Jak to u Was wygląda, wszystkie Camry tak mają czy jestem wyjątkiem? Czy komuś udało się taki problem rozwiązać?
Poza szumem wiatru, bardzo negatywnie oceniam również szum toczenia, z nadkoli/drzwi, pomimo opon letnich 69 dB, szczególnie na gorszej jakości asfaltu; oraz dźwięk odbijających się kamieni i piasku spod kół (niestety jeżdżę po drogach gdzie jest go sporo i każdej wycieczce towarzyszą mi takie odgłosy). Z tego co tutaj przeczytałem, wygłuszenie drzwi/nadkoli powinno zredukować szumy toczenia, natomiast zastanawia mnie czy efekt odbijających się kamieni/piasku rownież zostałby zredukowany. Ma ktoś takie doświadczenie?
Z góry dzięki za pomoc.