Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #135 dnia: 25 Lipca 2021, 15:54:36 »
Elegancka robota  :good:
Ja tez słyszę wyraźnie ze jest ciszej po wygłuszeniu drzwi i bagażnika - w sumie 8m2 maty poszło  :song:
Mi zabraklo tak z 50cm x 50cm i zrobilbym wszystko, a takto zostaly dwie rzeczy do wyklejenia. Nadkola od strony wewnetrzej, te obok kanapy. Musze jeszcze rozkminic jak to zdjac. Bo w sumie moge tak napchac pianke 3cm bo zostalo mi tego jakies 2.5m2 ;) zamowilem przez pomylke

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline joeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 25 Lipca 2021, 16:06:45 »
Teraz wziąłem się za poprawę audio:
Wleciały głośniki Audio System HX 165SQ Evo3 z magnesem neodymowym i wzmacniacz 4 kanałowy ESX QL600.4, tylne głośniki odpięte i w to miejsce dwa kanały w mostku maja 340rms dla woofera.

Kolejny etap to na 50% subwoofer w prawym tylnym boczku w bagażniku z głośnikiem JL Audio 10W1v3

Chyba ze jak zamontuje w tylna polkę głośnik free air to mnie zadowoli ale w to wątpię  :thumbdown:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #137 dnia: 25 Lipca 2021, 19:51:59 »
No a jak to gra teraz? Gdzie sie wpinasz sygnalem w wzmaka? Tylko przod czy 4 kanaly?

Offline joeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 25 Lipca 2021, 20:10:16 »
No a jak to gra teraz? Gdzie sie wpinasz sygnalem w wzmaka? Tylko przod czy 4 kanaly?

Teraz gra dużo lepiej pod wzgledem głośności i czystości, lepsza separacja, dzwięk nie jest taki zlany.
Sygnałem wpiąłem się z przednich głośników wysokotonowych, prostsze dojście niż wyciągać radio bo i tak wysokotonowe wymieniałem. Zwrotnice zamontowane po bokach deski rozdzielczej.
Tylko przód, w przyszłości jeszcze subwoofer na sygnale z tylnych głośników.
Wzmacniacz fajny bo raz że ma wyjście Hi Imput, automatyczne właczanie i wyłaczanie, jest bardzo mały gabarytowo i dysponuje dużą mocą.

Tu filmik, lewy kanał OEM prawy Audio System
https://youtu.be/5_WguxiEd_c
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2021, 20:13:54 wysłana przez joeJ »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #139 dnia: 25 Lipca 2021, 20:35:05 »
No i super. U mnie żona narzeka na brak dzwieku z tylu jak z dzieckiem jezdzi. Musze dolozyc jeszcze pare glosnikow zeby to lepiej zagralo.

Wzmacniacz fajny, zgrabniutki :) ja wzmaka plus sub dalem pod fotel. Jak dla mnie wystarczy. Spowodowalo go ze bass z wzmaka daje na max a na radio na 0 lub 1 zeby bass z drzwi nie zagluszal. Jest spora roznica. Sub to mieciutki, Focale daja twardszy bass ale tez fajny.

Offline joeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 25 Lipca 2021, 21:02:27 »
No i super. U mnie żona narzeka na brak dzwieku z tylu jak z dzieckiem jezdzi. Musze dolozyc jeszcze pare glosnikow zeby to lepiej zagralo.

Wzmacniacz fajny, zgrabniutki :) ja wzmaka plus sub dalem pod fotel. Jak dla mnie wystarczy. Spowodowalo go ze bass z wzmaka daje na max a na radio na 0 lub 1 zeby bass z drzwi nie zagluszal. Jest spora roznica. Sub to mieciutki, Focale daja twardszy bass ale tez fajny.

A to Ty tez nie masz głośników z tylu?

No ja tez wlasnie lubie miekki tlusty bass dla tego chce wpakowac jeszcze JL Audio do bagażnika  :cool:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #141 dnia: 25 Lipca 2021, 21:37:49 »
Mam fabryczne wiec w wzmaku ustawilem DSP zeby gralo tylko na przod i minimalne opoznienie z prawego glosnika zeby muzyka sie dobrze zgrywala.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #142 dnia: 26 Lipca 2021, 09:24:44 »
Dzień dobry.
Jestem nowym forumowiczem, od pół roku posiadam Camry 2020 executive z wyprzedaży 2020. Samochód ogólnie oceniam dobrze, szczególnie w kategorii całokształt/cena. Pewne niedociągnięcia znane były przed zakupem, więc nie ma co się czepiać. Napęd e-cvt uważam za mocną stronę tego auta.
Wyciszenie... wiadomo szału nie ma, ale tragedii uważam że również nie ma. Jednak założenie letnich Dunlopów skłoniło mnie do prób wyciszenia auta. Na razie nie chcę w widocznych miejscach stosować trwale mocowanych izolacji, tak więc na podłogę położyłem 3 warstwy takiej wykładziny https://www.castorama.pl/podklad-podlogowy-weninger-ideal-profi-2-mm-8-m2-id-1121998.html. Wg mnie inwestycja była opłacalna. Bardzo dobry efekt dało wygłuszenie klapy bagażnika. Tutaj delikatne usztywnienie matą butylową i samoprzylepna gąbka kauczukowa 9mm. No i rzecz chyba najistotniejsza, czyli wyciszenie przednich nadkoli. Wolałbym nie mocować ciężkich mat od zewnątrz, ponieważ plastikowe nadkola są delikatne i z biegiem lat z powodu obciążenia mogą popękać. No i mam problem ze zdjęciem boków w bagażniku, ponieważ nie potrafię odpiąć mocowania w jednym punkcie, czyli tam gdzie od strony pluszu widoczne są jakieś dwie zszywki. Póki co, co mogłem to powsuwałem płaty izolacji. Nawet jest poprawa, ale to należy zrobić porządnie. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 26 Lipca 2021, 09:27:29 »
Nie widzę opcji edycji postu... oczywiście chodzi o tylne nadkola. Pozdrawiam

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #144 dnia: 26 Lipca 2021, 10:04:54 »
Tam gdzie sa spinki masz rzepy.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #145 dnia: 26 Lipca 2021, 10:08:04 »
Tam gdzie sa spinki masz rzepy.
Czyli ciągnąć na siłę, aż puści?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Lipca 2021, 10:21:57 »
To nie trzeba jakiejs duzej sily. Lekko pociagniesz to odejdzie. Ogolnie masz jedna spinke przy kole zapasowym, jedna spinka trzyma plastik a druga mate. Masz jeszcze uchwyty na siatke. Polecam lekko odgiac mate i szczypcami scisnac zeby wyszly bez uzywania sily.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #147 dnia: 27 Lipca 2021, 09:25:18 »
Tutaj ciekawy film odnosnie wygluszania Camry w srodku i bagazniku: https://youtu.be/3KLmXn0lBUI

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 27 Lipca 2021, 12:30:39 »
Widzę różnicę w stosunku do mojej wersji, otóż za tylną kanapą nie mam żadnej maty i o ile pamiętam we wnęce na koło zapasowe również chyba jest goła blacha. Ciekawe jako u mnie wygląda pod wykładziną w kabinie. I ciekawe, czy te maty co ich nie mam, to kwestia liftu czy wersji VIP.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #149 dnia: 27 Lipca 2021, 12:46:01 »
o to ciekawe spostrzezenie. stad moze roznice w testach bo wiekszosc testowala vip a ostatnio juz chyba nie koniecznie i pertyn nagle zaczal narzekac ze glosno. to mega ciekawe i warto by podpytac w salonie czy faktycznie wersja vip lub polift jest lepiej wygluszona .
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2021, 12:47:32 wysłana przez Piwo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl