Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #165 dnia: 01 Listopada 2021, 11:46:13 »
znalazł ktoś rozwiązanie na hałas powyżej 120km/h. Wydaje się jakby gdzieś powietrze turbulentnie przepływało przy drzwiach kierowcy i pasażera.

U mnie wygląda jakby coś działo się w górnym rogu drzwi na styku z drugimi drzwiami.
Nikt na swiecie nie znalazl rozwiazania. Problem zglaszany w Toyota NA bez skutku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #166 dnia: 01 Listopada 2021, 12:00:42 »
znalazł ktoś rozwiązanie na hałas powyżej 120km/h. Wydaje się jakby gdzieś powietrze turbulentnie przepływało przy drzwiach kierowcy i pasażera.

U mnie wygląda jakby coś działo się w górnym rogu drzwi na styku z drugimi drzwiami.
Nikt na swiecie nie znalazl rozwiazania. Problem zglaszany w Toyota NA bez skutku.

klaudiusz sprawdzałeś różne rozwiązania? Mam dwa podejrzenia, ale nie weryfikowałem

1) Szyba ma duży luz względem uszczelki (ponoć naklejenie folii 0,6-0,8mm) redukuje szum. Zastanawiam się czy nie dać jakiejś folii albo taśmy na krawędzi w ramach testu.
2) Uszczelnienie górnego narożnika, który widoczny jest po otwarciu drzwi od strony zawiasów, przy masce, błotniku.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #167 dnia: 01 Listopada 2021, 12:44:13 »
Weryfikacja jest prosta. Szara budowlana taśma klejąca (a'la płócienna nie brudząca po odklejeniu) i kolejno zaklejasz potencjalne hałasujące szpary.
W okolicach górnego narożnika jest zamknięcie obwodu uszczelki okiennej i w tym miejscu może odstawać od szyby. Radą na to może odepchnięcie uszczelki od słupka i dociśnięcie do szyby. Czyli od zewnątrz lub wewnątrz coś podłożyć. Byle nie za dużo, bo pojawi się hałas przy otwieraniu okna.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2021, 13:39:12 wysłana przez surrender »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 01 Listopada 2021, 15:26:14 »
Weryfikacja jest prosta. Szara budowlana taśma klejąca (a'la płócienna nie brudząca po odklejeniu) i kolejno zaklejasz potencjalne hałasujące szpary.
W okolicach górnego narożnika jest zamknięcie obwodu uszczelki okiennej i w tym miejscu może odstawać od szyby. Radą na to może odepchnięcie uszczelki od słupka i dociśnięcie do szyby. Czyli od zewnątrz lub wewnątrz coś podłożyć. Byle nie za dużo, bo pojawi się hałas przy otwieraniu okna.

będę szukał rozwiązania bo do czasu wyeliminowania wiatru w oknie dodatkowe wyciszanie (maty) raczej mija się z celem bo ten dźwięk jest dominujący. No chyba, że przy gwałtownym przyśpieszaniu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 01 Listopada 2021, 15:49:18 »

będę szukał rozwiązania bo do czasu wyeliminowania wiatru w oknie dodatkowe wyciszanie (maty) raczej mija się z celem bo ten dźwięk jest dominujący. No chyba, że przy gwałtownym przyśpieszaniu.
Po wyciszeniu drzwi ten dzwiek staje sie mniej slyszalny. Najwidoczniej pasma sie juz tak nie nachodza.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #170 dnia: 01 Listopada 2021, 17:18:05 »

temat nie jest chyba prosty skoro nikt nie znalazł rozwiązania:
https://toyotacamry.ru/showthread.php?t=16931

https://www.toyotanation.com/threads/wind-noise-from-front-driver-side-window.1545826/page-11

jeżeli to nic nie daje:

https://www.drive2.ru/l/577769447092125703/
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2021, 17:34:05 wysłana przez aks »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #171 dnia: 01 Listopada 2021, 17:56:22 »
Zakładając że poprawnie oklejone, jeżeli to nic nie dało to znaczy że to nie uszczelki i problemu trzeba szukać gdzie indziej?... co w tym nadzwyczajnego?
A co temu z rosyjskiego forum świszczy przy 80km/h, to ja nie mam pojęcia :roll:.

Offline Z.Zachar_1972

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #172 dnia: 11 Listopada 2021, 12:10:15 »
Cześć wszystkim. Pierwszy raz na forum i szczęśliwy (chyba) nabywca Camry, no jeszcze stoi w Japonii za kilka dni transport. To moja 8 Toyota. Wcześniejsze to Corolla Verso, potem Verso deasel i benzyna a ostatnio (tydzień temu sprzedałem) Prius Plus. Ten ostatni wyciszałem dwa lata temu. Efekt zaskakujący. Wcześniej, choć ogólnie byłem zadowolony z zakupu, mówiłem o nim puszka. Po wyciszeniu już nie. Teraz zamierzam wyciszyć Camry. Ktoś wcześniej pisał, że wyciszał Camry i zabezpieczał podwozie za 8.500 PLN netto. Sporo kasy i nie chcę tego podważać, ale można to zrobić dużo taniej. Wyciszenie Priusa Plus robiłem w Warszawie u gościa, który pracował w toyocie i zapłaciłem niecałe 2.000 PLN. Zakładał mi też kamerę przód i tył. Zabezpieczenie podwozia robił mi znajomy mechanik w Miejscowości Wysokie Mazowieckie za 1200 PLN. Moim zdaniem nowego auta nie ma sensu zabezpieczać a zrobić to po trzech latach i potem powtarzać co trzy, cztery lata. Co do wyciszenia efekt jak wspomniałem był zaskakujący na tyle, że jak będę już miał Camry robię to samo. Pozdrawiam. Zachar.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #173 dnia: 11 Listopada 2021, 20:47:16 »
ciekawe czy to by nie pomogło:

https://www.youtube.com/watch?v=zbhwHw4Y-Zs

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 11 Listopada 2021, 22:56:31 »
Cześć wszystkim. Pierwszy raz na forum i szczęśliwy (chyba) nabywca Camry, no jeszcze stoi w Japonii za kilka dni transport. To moja 8 Toyota. Wcześniejsze to Corolla Verso, potem Verso deasel i benzyna a ostatnio (tydzień temu sprzedałem) Prius Plus. Ten ostatni wyciszałem dwa lata temu. Efekt zaskakujący. Wcześniej, choć ogólnie byłem zadowolony z zakupu, mówiłem o nim puszka. Po wyciszeniu już nie. Teraz zamierzam wyciszyć Camry. Ktoś wcześniej pisał, że wyciszał Camry i zabezpieczał podwozie za 8.500 PLN netto. Sporo kasy i nie chcę tego podważać, ale można to zrobić dużo taniej. Wyciszenie Priusa Plus robiłem w Warszawie u gościa, który pracował w toyocie i zapłaciłem niecałe 2.000 PLN. Zakładał mi też kamerę przód i tył. Zabezpieczenie podwozia robił mi znajomy mechanik w Miejscowości Wysokie Mazowieckie za 1200 PLN. Moim zdaniem nowego auta nie ma sensu zabezpieczać a zrobić to po trzech latach i potem powtarzać co trzy, cztery lata. Co do wyciszenia efekt jak wspomniałem był zaskakujący na tyle, że jak będę już miał Camry robię to samo. Pozdrawiam. Zachar.
Po trzech latach to tylko zamkniesz rudą pod pokrywą jakiegoś tam mazidła… stworzysz jej idealne warunki do rozwoju. Jakoś nie wierzę, że w cenie, którą podałeś, ktoś przed konserwacją, się jej pozbędzie.

Offline Z.Zachar_1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 12 Listopada 2021, 10:04:04 »
Po pierwsze to po trzech latach rudej nie powinno jeszcze być albo ewentualnie bardzo, bardzo mało i tak było z moim priusem. Po drugie to nie jest jakieś mazidło tylko specjalny środek. I wreszcie po trzecie robił to mechanik, z którym się przyjaźnię od 15 lat. Serwisowałem u niego 4 samochody jak miałem używane. Wielu moich znajomych a także z rodziny serwisują u niego swoje samochody i jeszcze nikt nigdy nie zgłaszał uwag co do jego usług. Człowiek jest uczciwy i konkretny. Podlasiak jak ja. Rozumiem jednak że patrzysz na to z niedowierzaniem i nie mam Ci tego za złe, dzisiaj naprawdę trudno jest znaleźć uczciwych i dobrych fachowców. Ja jednak wiem jaki on jest i wiem, że zrobił to dobrze. :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #176 dnia: 12 Listopada 2021, 10:08:53 »
Po pierwsze to po trzech latach rudej nie powinno jeszcze być albo ewentualnie bardzo, bardzo mało i tak było z moim priusem. Po drugie to nie jest jakieś mazidło tylko specjalny środek. I wreszcie po trzecie robił to mechanik, z którym się przyjaźnię od 15 lat. Serwisowałem u niego 4 samochody jak miałem używane. Wielu moich znajomych a także z rodziny serwisują u niego swoje samochody i jeszcze nikt nigdy nie zgłaszał uwag co do jego usług. Człowiek jest uczciwy i konkretny. Podlasiak jak ja. Rozumiem jednak że patrzysz na to z niedowierzaniem i nie mam Ci tego za złe, dzisiaj naprawdę trudno jest znaleźć uczciwych i dobrych fachowców. Ja jednak wiem jaki on jest i wiem, że zrobił to dobrze. :)
Nowa Camry: https://youtu.be/xhdSsyYlDVY

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #177 dnia: 12 Listopada 2021, 11:05:37 »
To raczej standard od lat. Proponuje rzucić okiem na podwozie Tiguana czy Passata. A w moim ponad 10-letnim dwustronnie cynkowanym francuzie prawy próg perforacja po obu stronach. Filmik raczej olaboga prezentacja od usługodawcy.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #178 dnia: 12 Listopada 2021, 11:07:03 »
To raczej standard od lat. Proponuje rzucić okiem na podwozie Tiguana czy Passata. A w moim ponad 10-letnim dwustronnie cynkowanym francuzie prawy próg perforacja po obu stronach. Filmik raczej olaboga prezentacja od usługodawcy.

Jakoś facet nagonić musi. Obecnie auta gniją od środka, profile zamknięte są bardzo słabo zabezpieczone.

Offline Z.Zachar_1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 12 Listopada 2021, 11:20:23 »
Jak pisałem robiłem zabezpieczenie mojego Priusa Plus rocznik 2017 w tym roku na wiosnę pierwszy raz. Korozja była widoczna w dwóch miejscach wielkości tyle co paznokieć u kciuka. No ale być może jest pod tym względem coraz gorzej. W styczniu odbieram nową Camry i zobaczę jak będzie po trzech latach. Zresztą za trzy lata (leasing) i tak będę zmieniał auto, pewnie też na toyotę chyba, że zdecyduję się na Lexusa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl