Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #240 dnia: 15 Kwietnia 2022, 19:15:50 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #241 dnia: 19 Kwietnia 2022, 09:07:17 »
Teraz w święta trochę poeksperymentowałem. Ten trójkątny element uszczelki, który jest fotografowany przez Kolegę wyżej.... pod niego, tzn między gumę a blachę drzwi, włożyłem docięty stosowny trójkątny kawałek rowerowej dętki. Dzisiaj już alkohol odparował i nadal czuję wyraźną poprawę :grin: To znaczy nie słyszę tego chrobotania przy niższych prędkościach, które prawdopodobnie nasila się przy bocznym wietrze. Przy tym bardziej odczuwam pracę silnika, także coś musiało się zmienić.
Wspomnę, że nie miałem odczuć przeciskającego się powietrza przez nieszczelności, a jedynie bliżej nieokreślony szum dochodzący od strony okien.
Zastanawiając się co ten kawałek dętki zmienił.... otóż sądzę że nic nie uszczelnił, ale mógł odizolować wibracje uszczelki lub ograniczył jej akustyczne przewodnictwo dźwięku. To by wyjaśniało, dlaczego oklejanie okien taśma nie przynosi efektu. Idąc tym tropem warto zrobić eksperyment i przynajmniej pod górna uszczelką nakleić jakąś piankę, która galwanicznie odizoluje uszczelkę od blachy.

Eksperyment Kolegi wyżej z wciskaniem białej gąbki również mógł wywołać podobny skutek, to znaczy ograniczenie wibracji lub akustycznej pracy uszczelki.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2022, 09:13:01 wysłana przez surrender »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #242 dnia: 19 Kwietnia 2022, 17:32:36 »
Teraz w święta trochę poeksperymentowałem. Ten trójkątny element uszczelki, który jest fotografowany przez Kolegę wyżej.... pod niego, tzn między gumę a blachę drzwi, włożyłem docięty stosowny trójkątny kawałek rowerowej dętki. Dzisiaj już alkohol odparował i nadal czuję wyraźną poprawę :grin: To znaczy nie słyszę tego chrobotania przy niższych prędkościach, które prawdopodobnie nasila się przy bocznym wietrze. Przy tym bardziej odczuwam pracę silnika, także coś musiało się zmienić.
Wspomnę, że nie miałem odczuć przeciskającego się powietrza przez nieszczelności, a jedynie bliżej nieokreślony szum dochodzący od strony okien.
Zastanawiając się co ten kawałek dętki zmienił.... otóż sądzę że nic nie uszczelnił, ale mógł odizolować wibracje uszczelki lub ograniczył jej akustyczne przewodnictwo dźwięku. To by wyjaśniało, dlaczego oklejanie okien taśma nie przynosi efektu. Idąc tym tropem warto zrobić eksperyment i przynajmniej pod górna uszczelką nakleić jakąś piankę, która galwanicznie odizoluje uszczelkę od blachy.

Eksperyment Kolegi wyżej z wciskaniem białej gąbki również mógł wywołać podobny skutek, to znaczy ograniczenie wibracji lub akustycznej pracy uszczelki.

nie musi być przewiewu do środka, wystarczy, że tworzy się kieszeń w którą wpada powietrze. Zauważyłem, że na pionowych fragmentach uszczelek gdzie powietrze pod dużym ciśnieniem wpychane jest między uszczelkę a szybę miałem kurz zarówno na zewnętrznej częsci uszczelki i od środka (za szybą) -tak jakby uszczelka nie trzymała. Co ciekawsze tyle szyby pod tym względem były dużo bardziej przykurzone, u mnie nikt z tyłu nie jeździ, więc nie wiem czy tam też tak szumi.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2022, 17:56:42 wysłana przez aks »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #243 dnia: 19 Kwietnia 2022, 19:39:55 »
na bazie lexusa IS300, nie spodziewałem się, że taka modyfikacja może usunąć szum:
https://www.youtube.com/watch?v=cCcaaikfWWA

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 20 Kwietnia 2022, 08:51:55 »
miałem kurz zarówno na zewnętrznej częsci uszczelki i od środka (za szybą) -tak jakby uszczelka nie trzymała
Ja akurat tego nie obserwuję i nawet pisałem wcześniej, że skuteczność również uszczelek drzwiowych robi na mnie wrażenie. Nie miałem okazji posłuchać uszczelek tylnych i musze to wreszcie sprawdzić. Wczorajsze i dzisiejsze jazdy potwierdzają, że ten kawałek dętki to nie placebo. A zupełnie nie rozumiem, co tak naprawdę zrobiłem. Zresztą to są zjawiska fizyczne, ciężkie do ogarnięcia dla laika. Zresztą na przykładzie filmiku o IS300 widać, że to zaawansowana fizyka i obszerna praca konstruktorów. Reasumując chcąc mieć naprawdę lepiej, należy wybrać samochód lepszej klasy. Samo dokładanie nieskończonych ilości izolacji nie uczyni z Camry E-klasy. Ale i tak Camry w swojej cenie to świetny samochód.
Tak nawiasem mówiąc ciekawe, czy się różnią szumiące lusterka Camry 2018 od nieszumiących w Camry 2020.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2022, 08:55:42 wysłana przez surrender »

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 20 Kwietnia 2022, 09:03:46 »
Tak nawiasem mówiąc ciekawe, czy się różnią szumiące lusterka Camry 2018 od nieszumiących w Camry 2020

No właśnie... jak brałem Camry na jazdy próbne, to od razu rzucił mi się w ucho szum z lusterka kierowcy. Ale jak odebrałem swoją - szumu nie ma.
Może w następnej poprawili też uszczelki...

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #246 dnia: 20 Kwietnia 2022, 09:43:51 »
Może w następnej poprawili też uszczelki
O ile pamiętam, wersja polift nie ma łączenia uszczelki okiennej na pionowej krawędzi okna. Moja 2020 takie łączenie ma i w tym miejscu nie przylega dokładnie do szyby.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 20 Kwietnia 2022, 19:30:33 »
miałem kurz zarówno na zewnętrznej częsci uszczelki i od środka (za szybą) -tak jakby uszczelka nie trzymała
Ja akurat tego nie obserwuję i nawet pisałem wcześniej, że skuteczność również uszczelek drzwiowych robi na mnie wrażenie. Nie miałem okazji posłuchać uszczelek tylnych i musze to wreszcie sprawdzić. Wczorajsze i dzisiejsze jazdy potwierdzają, że ten kawałek dętki to nie placebo. A zupełnie nie rozumiem, co tak naprawdę zrobiłem. Zresztą to są zjawiska fizyczne, ciężkie do ogarnięcia dla laika. Zresztą na przykładzie filmiku o IS300 widać, że to zaawansowana fizyka i obszerna praca konstruktorów. Reasumując chcąc mieć naprawdę lepiej, należy wybrać samochód lepszej klasy. Samo dokładanie nieskończonych ilości izolacji nie uczyni z Camry E-klasy. Ale i tak Camry w swojej cenie to świetny samochód.
Tak nawiasem mówiąc ciekawe, czy się różnią szumiące lusterka Camry 2018 od nieszumiących w Camry 2020.

jakby mieć tunel aerodynamiczny to nie problem to wyłapać :). Ewentualnie może kompresor by pomógł... żródło na bank idzie znaleźć i wyeliminiować. Nie inaczej to odbywa się w wyższej klasie, ale tam są środki, żeby szukać tych mankamentów

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 20 Kwietnia 2022, 20:55:49 »
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2022, 20:59:48 wysłana przez aks »

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #249 dnia: 21 Kwietnia 2022, 12:57:38 »
dzięki za zdjęcia - sznur zamówiony i będę kombinował. podzielę się spostrzeżeniami

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #250 dnia: 22 Kwietnia 2022, 08:58:32 »
podzielę się spostrzeżeniami
Już tu kilku śmiałków kombinowało, a o rezultatach cisza. Także mam nadzieję że kolega nie zawiedzie.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #251 dnia: 22 Kwietnia 2022, 18:17:43 »
dziś na autostradzie składałem lusterka i przez chwilę w trakcie składania wydawało się, że ma to wpływ na szum. Wcześniej przed doszczelnieniem uszczelki żadnej różnicy nie słyszałem. Może te dodatkowe naklejki pod lusterkiem byłyby w stanie zmienić rozpływ powietrza

ciekawy krótki film:
https://www.youtube.com/watch?v=JXhPKmW824o&feature=emb_logo

widać auto ma za dużą aerodynamikę.

może taka próba?
https://www.youtube.com/watch?v=Q8F7ettGWgM
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2022, 18:25:22 wysłana przez aks »

Offline janek123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #252 dnia: 22 Kwietnia 2022, 23:08:01 »
Ja nadal działam, nie piszę za dużo bo uważam, że nie ma się czym pochwalić. Nawet jak znajdę coś nowego, to zachwyt mija przy większym wietrze/jego kierunku, więc nie chce tutaj nikomu robić złudnej nadziei. Ogólnie to rozebrałem większość uszczelek (tych do których jest dostęp od zewnątrz, bez rozbierania drzwi), pozałatanem wszelkie luki pianką (a tych luk jest naprawdę sporo, niektóre dość spore), powypełniałem kilka miejsc (m.in. te, które tutaj inni koledzy proponują), itp. itd. Może na końcu zrobię jakieś podsumowanie z obrazkami co i gdzie robiłem, aby później nie grzebać w tych samych miejscach.

Póki co jedyne co mogę zasugerować to ostrożnie z podkładaniem/wypychaniem/etc. czegokolwiek pod/obok uszczelki gdzie chowa się szyba (głównie górna strona). Może to wpłynąć, że szyba będzie zamykana niewłaściwie i zrobią się małe szpary przez, które wleci wiatr i będzie jeszcze gorzej. Po każdej takiej operacji polecam poświecić latarką od dołu, pod górną część szyby i zwrócić uwagę czy nie ma szczeliny. Szyby w camry zamykają się na styk i zostaje naprawdę niewiele miejsce na jakieś modyfikacje.

W każdym razie, coraz bardziej do mnie przemawiają kwestie aerodynamiki, bo nijak tego dźwięku nie idzie się pozbyć. Z ciekawych linków proponuję zajrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=MtIowpCt69g niestety brak napisów, ale da się wydedukować (komentarze można przetłumaczyć); podsumowanie: winna aerodynamika i m.in. lusterka.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 22 Kwietnia 2022, 23:15:22 »
Ja nadal działam, nie piszę za dużo bo uważam, że nie ma się czym pochwalić. Nawet jak znajdę coś nowego, to zachwyt mija przy większym wietrze/jego kierunku, więc nie chce tutaj nikomu robić złudnej nadziei. Ogólnie to rozebrałem większość uszczelek (tych do których jest dostęp od zewnątrz, bez rozbierania drzwi), pozałatanem wszelkie luki pianką (a tych luk jest naprawdę sporo, niektóre dość spore), powypełniałem kilka miejsc (m.in. te, które tutaj inni koledzy proponują), itp. itd. Może na końcu zrobię jakieś podsumowanie z obrazkami co i gdzie robiłem, aby później nie grzebać w tych samych miejscach.

Póki co jedyne co mogę zasugerować to ostrożnie z podkładaniem/wypychaniem/etc. czegokolwiek pod/obok uszczelki gdzie chowa się szyba (głównie górna strona). Może to wpłynąć, że szyba będzie zamykana niewłaściwie i zrobią się małe szpary przez, które wleci wiatr i będzie jeszcze gorzej. Po każdej takiej operacji polecam poświecić latarką od dołu, pod górną część szyby i zwrócić uwagę czy nie ma szczeliny. Szyby w camry zamykają się na styk i zostaje naprawdę niewiele miejsce na jakieś modyfikacje.

W każdym razie, coraz bardziej do mnie przemawiają kwestie aerodynamiki, bo nijak tego dźwięku nie idzie się pozbyć. Z ciekawych linków proponuję zajrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=MtIowpCt69g niestety brak napisów, ale da się wydedukować (komentarze można przetłumaczyć); podsumowanie: winna aerodynamika i m.in. lusterka.

jeden z nich napisał w komentarzu:
"يبغالها واحد يصلح قطعة عن طريق طباعة ثري دي وتكون مع ديناميكية الهواء وتتركب بشكل حلو بهالمساحة اللي فيها مشكلة"
"One mule fixes a piece by 3D printing and it is with aerodynamics and is installed nicely in the space where there is a problem"

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #254 dnia: 23 Kwietnia 2022, 09:28:24 »
Kwestia aerodynamiki zapewne ma znaczenie, ale bywają większe i bardziej kanciaste samochody. A lusterka ma każdy samochód, więc fizyka lusterek generalnie jest już dawno opanowana i pewnie szumią bo są. Problem szumu i podwyższonego hałasu nie dotyczy tylko Camry, ale generalnie samochodów Toyoty ale nie tylko Toyoty. Wspomniany wyżej Golf 7,5 jest samochodem mniejszym i niewykluczone że droższym od Camry. Być może posiada klejone szyby czy opcjonalne pakiety akustyczne. A opcja szyb klejonych wynika przecież z tego, że zwykłe szyby mocno szumią. Myślę, że inżynierowie Toyoty nie są złośliwi, jeśli coś to raczej kwestia oszczędności. Na pewno szkło szyb hałasuje mocniej, może cena gumy uszczelek, pusta i cienka blacha itd.
Poza tym szukanie konkretnego źródła hałasu jest trudne nawet w rowerze. Hałas nie koniecznie pochodzi z miejsca, które nam się wydaje. Następna sprawa to kwestie percepcji. W moim przypadku założenie Michelinów przy jako tako wyciszonym tyle, spowodowało że inne hałasy nie są już takie natrętne w odbiorze. A tak w ogóle jeżeli jadę 110km/h i jestem w stanie bezproblemowo słuchać radia ośmio-calowego gałka na pozycji 11 nawet mniej, to czy naprawdę jest tak głośno? Gdybym jechał poprzednim moim dieslem, to pewnie nie słyszałbym wiatru i radia, tylko silnik. Niewykluczone, że u nas bardziej może doskwierać charakter dźwięku niż jego poziom.
Popatrzcie na forum Passata. Tam również nie mają lekko, a jeden z motywów przewodnich to walka z hałasem tylnego zawieszenia. Także wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma :laugh:
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2022, 09:48:42 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl