Autor Wątek: Wygłuszenie  (Przeczytany 177358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Odp: Wygłuszenie
« Odpowiedź #255 dnia: 23 Kwietnia 2022, 11:00:08 »
Kwestia aerodynamiki zapewne ma znaczenie, ale bywają większe i bardziej kanciaste samochody. A lusterka ma każdy samochód, więc fizyka lusterek generalnie jest już dawno opanowana i pewnie szumią bo są. Problem szumu i podwyższonego hałasu nie dotyczy tylko Camry, ale generalnie samochodów Toyoty ale nie tylko Toyoty. Wspomniany wyżej Golf 7,5 jest samochodem mniejszym i niewykluczone że droższym od Camry. Być może posiada klejone szyby czy opcjonalne pakiety akustyczne. A opcja szyb klejonych wynika przecież z tego, że zwykłe szyby mocno szumią. Myślę, że inżynierowie Toyoty nie są złośliwi, jeśli coś to raczej kwestia oszczędności. Na pewno szkło szyb hałasuje mocniej, może cena gumy uszczelek, pusta i cienka blacha itd.
Poza tym szukanie konkretnego źródła hałasu jest trudne nawet w rowerze. Hałas nie koniecznie pochodzi z miejsca, które nam się wydaje. Następna sprawa to kwestie percepcji. W moim przypadku założenie Michelinów przy jako tako wyciszonym tyle, spowodowało że inne hałasy nie są już takie natrętne w odbiorze. A tak w ogóle jeżeli jadę 110km/h i jestem w stanie bezproblemowo słuchać radia ośmio-calowego gałka na pozycji 11 nawet mniej, to czy naprawdę jest tak głośno? Gdybym jechał poprzednim moim dieslem, to pewnie nie słyszałbym wiatru i radia, tylko silnik. Niewykluczone, że u nas bardziej może doskwierać charakter dźwięku niż jego poziom.
Popatrzcie na forum Passata. Tam również nie mają lekko, a jeden z motywów przewodnich to walka z hałasem tylnego zawieszenia. Także wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma :laugh:

nie wiem czy oglądałeś filmik, ale właśnie poprawa aerodynamiki auta sprzyja, że powietrze masz bliżej powierzchni karoserii / okien, co skutkuje hałasem. Do tego mogą pojawić się miejsca, w których powietrze kręci się uwięzione, co wzmacnia hałas. Dobrze to świadczy o poziomie Cx camry, ale generuje dodatkowe problemy. Eksperyment ze sznurkami (wełną) na oknie może dać odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2022, 11:05:14 wysłana przez aks »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #256 dnia: 23 Kwietnia 2022, 11:12:21 »
Eksperyment ze sznurkami (wełną) na oknie może dać odpowiedź.
Ale jeżeli nawet z tego eksperymentu wypłyną wnioski, to i tak nic z tym nie zrobimy

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #257 dnia: 23 Kwietnia 2022, 11:15:13 »
Eksperyment ze sznurkami (wełną) na oknie może dać odpowiedź.
Ale jeżeli nawet z tego eksperymentu wypłyną wnioski, to i tak nic z tym nie zrobimy

można próbować dodać gdzieś dodatkową lamelkę i zmienić rozkład powietrza, masz to w drugim filmie. W lexusie, ktoś ładnie namierzył przyczynę i jakby wyeliminowanie problemu ograniczało się do naklejenia dwóch silikonowych elementów to bym to zrobił.

Gadżety są:
https://pl.aliexpress.com/item/4001093125799.html?gatewayAdapt=glo2pol

ale partyzantka:
https://www.youtube.com/watch?v=_csA2QIwjPU

Jest desperacja :)
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2022, 12:00:20 wysłana przez aks »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #258 dnia: 23 Kwietnia 2022, 12:21:17 »
ale partyzantka:
Być może jest to jedna z małych cegiełek, która całościowo da pozytywny efekt. Wykonane w wersji fabrycznej nazywa się to droższy (i bardziej dopracowany) samochód :| Do takiego tiuningu :roll: się nie posunę, ale pod ten trójkąt włożę jakąś izolację.
U mnie stanęło na tym że w temacie uszczelek okiennych nic więcej nie da się zrobić (poza tym wątpliwym co zrobiłem wcześniej), a winę ponosi przepuszczalna akustycznie szyba.
Być może jest coś do zrobienia w temacie uszczelek drzwiowych, ale co najwyżej na dole ponieważ próg brudzi się dość szybko.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2022, 12:25:50 wysłana przez surrender »

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #259 dnia: 23 Kwietnia 2022, 15:50:57 »
Ja też kiedyś sprawdzałem co daje złożenie lusterek, i doszedłem do wniosku, że kompletnie nic. Szum był dokładnie taki sam jak przy rozłożonych lusterkach.

Offline janek123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #260 dnia: 23 Kwietnia 2022, 23:41:02 »
To ja się podzielę co dzisiaj zaobserwowałem, bo chyba zlokalizowałem źródło tego dźwięku (jeszcze bez rozwiązania).

No więc tak, dzisiaj podczas podróży gdy mocno wiało, naszła mnie myśl aby przykleić dodatkową uszczelkę na na/pod zewnętrzną drzwiową, od góry przy srebrnej listwie. Zrobiłem to na szybkiego i byle jak (bo w trasie), ale efekt mnie zadziwił - efekt otwartej szyby (nazwijmy to chrobotanie) przeniósł się natychmiast z okolic szyby na właśnie podklejoną uszczelkę, było to bardzo wyraźnie słychać. Było też słychać szum powietrza uderzający o uszczelkę (no bo byle jak, nierówno naklejona).

Gdy wróciłem, postanowiłem przykleić inną uszczelkę, z należytą starannością, tak jak na poniższych zdjęciach. W efekcie po zamknięciu drzwi uszczelka idealnie wpasowywała się w tę szczelinę, równiutko z oryginalną uszczelką i srebrną listwą.

Przykleiłem ją od samej góry do prawie samego dołu (zdjęcie nr 3). I to jest tutaj istotne, że prawie do samego dołu, ponieważ przy jeździe próbnej usłyszałem (od około 50 km/h) masakryczny szum z okolicy lusterka, który był ciągły. Dokleiłem do końca i szum zmalał, ale nie zniknął. Postanowiłem ją odkleić do momentu tego małego gumowego kaptura (3 zdjęcie i strzałka). Szum od strony lusterka natychmiast zniknął i zacząłem słyszeć równie silny szum i chrobotanie z górnej krawędzi uszczelki (zdjęcie nr 2 i strzałka). Odciąłem od górnej krawędzi kawałek około 5-10 cm i szum znowu zmalał, natomiast efekt chrobotania się wzmocnił. Co jednak istotne, nadal nie było to przy samej szybie tylko ewidentnie przy granicy tej uszczelki (jestem pewny, ciężko to opisać, ale lokalizacja tego dźwięku była teraz łatwa do zlokalizowania).

Panowie, my chyba szukaliśmy w złych miejscach. Problem nie jest wewnątrz, tylko na zewnątrz, tak sądzę. Więcej nie eksperymentowałem, natomiast przyjrzałem się dokładniej tej szczelinie na górze, która tworzy się na uszczelce przy zamkniętych drzwiach. Zwróćcie na to uwagę. W moim przypadku w pewnych miejscach jest ona większa, w innych mniejsza, a w jeszcze innych prawie całkowicie nie ma szczeliny. Patrząc na ten kapturek gumowy, o którym pisałem wyżej, wygląda mi to na to, że jest to specjalnie zaprojektowane do przepływu powietrza. Może nieregularne szczeliny powodują właśnie jakieś turbulencje, których dźwięk przenosi się pod listwę i w efekcie mamy wrażenie, że coś się dzieje w okolicy szyby. Spojrzałem na wszystkie drzwi i wszystkie są spasowane niedokładnie - każda para drzwi ma kilka mm różnicy (1-3mm). Nie jest to dużo, na pierwszy rzut oka tego nie widać, natomiast po pierwsze, wpływa to na to jak ta uszczelka się układa i po drugie, być może ważniejsze, wpływa to również na to czy uszczelka przednich drzwi “łączy” się na tej samej wysokości co uszczelka tylnych drzwi - może chodzi o to, aby powietrze płynnie przepływało od przodu do tyłu?

Bo wiecie, ciągle się zastanawiałem, w którym miejscu szyba jest niby nieszczelna i teraz jak byk widzę, że efekt chrobotania następował dokładnie w tych miejscach gdzie szczelina się z jednej strony była wąska, a z drugiej szersza. Wydaje mi się, że albo powinien być tam swobodny przepływ powietrza, albo właśnie go być nie powinno. W tym drugim przypadku nie wiem tylko co z tym szumem, który zaobserwowałem przy samej krawędzi drzwi, gdy miałem uszczelkę założoną.

A jak u Was te szczeliny wyglądają i spasowanie?

No i jeszcze jedna obserwacja - gdy całkowicie nie ma wiatru (ale tak naprawdę nie ma, że nawet z kominów dym ledwo co się wydostaje i swobodnie się unosi), tego efektu otwartej szyby/chrobotania nie zaobserwowałem, niezależnie od prędkości. Ten efekt powstaje poprzez podmuchy wiatru tylko i wyłącznie. Zwróćcie też uwagę, że jak bardzo mocno wieje, jest wręcz wichura, to gdy stoicie lub toczycie się z małą prędkością, również nic nie słychać. Gdyby szyby były niedomknięte w takich warunkach, na pewno byłoby to słyszalne (zresztą, możecie dosłownie delikatnie musnąć przycisk otwierania szyb i opuścić ją o milimetry, wtedy dopiero słychać wiatr na postoju - czyli tylko gdy szyba jest faktycznie otwarta). Najniższa prędkość przy jakiej zaobserwowałem ten efekt to 36 km/h.

Kombinujmy Panowie dalej, razem znajdziemy to dziadostwo ;).

PS: czy drzwi da radę wyregulować w domowych warunkach o te kilka mm? Ktoś kiedyś próbował?

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #261 dnia: 24 Kwietnia 2022, 10:06:43 »

PS: czy drzwi da radę wyregulować w domowych warunkach o te kilka mm? Ktoś kiedyś próbował?

użyj google translate:
https://toyotacamry.ru/doccamry/v70/td/td3/RM33A1RU_v1/topic/rm10000000168r0.html
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2022, 10:17:29 wysłana przez aks »

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 24 Kwietnia 2022, 13:08:41 »
janek123 szacun za podejście, ale z tego co czytałem na forach zagranicznych to nawet zaklejenie taśmą szczelin między drzwiami a budą auta nie eliminowało szumów. Ja włożyłem 2mm gumowy sznur pod uszczelkę szyby od strony kabiny (było to już opisywane), ale przy pewnych kierunkach wiatru przedmuchy się pojawiają. Nie mam okazji jeździć na innych miejscach niż kierowcy aby zweryfikować czy jest to problem miejsca kierowcy czy każdego innego, bo jeżeli tylko miejsca kierowcy to raczej świadczyłoby o jakimś problemie z montażem drzwi.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2022, 13:22:01 wysłana przez odyso »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 24 Kwietnia 2022, 13:41:29 »
Uszczelka ma swoją objętość i "ulepność", więc powinna niwelować drobne niedoskonałości ustawienia drzwi. Jeżeli dźwięk zamykanych drzwi jest stosownie krótki i woda podana myjką nie przecieka, to lepiej nie kombinować. Podobnie jak na zdjęciu nr 2, w górnym rogu również mam zaznaczone strzałką spłaszczenie uszczelki. Ale nic tam się nie brudzi i nie przecieka. No ale to tylko gumowa uszczelka i wyższym poziomem będzie welur.
Reasumując, nawet jeżeli dojdziemy do jakiś wniosków, to i tak nie ma możliwości rozwiązania. Nie mamy do dyspozycji alternatywnych uszczelek i opcjonalnych klejonych szyb. Zresztą wina uszczelek to byłoby zbyt banalne.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #264 dnia: 24 Kwietnia 2022, 14:00:21 »
Uszczelka ma swoją objętość i "ulepność", więc powinna niwelować drobne niedoskonałości ustawienia drzwi. Jeżeli dźwięk zamykanych drzwi jest stosownie krótki i woda podana myjką nie przecieka, to lepiej nie kombinować. Podobnie jak na zdjęciu nr 2, w górnym rogu również mam zaznaczone strzałką spłaszczenie uszczelki. Ale nic tam się nie brudzi i nie przecieka. No ale to tylko gumowa uszczelka i wyższym poziomem będzie welur.
Reasumując, nawet jeżeli dojdziemy do jakiś wniosków, to i tak nie ma możliwości rozwiązania. Nie mamy do dyspozycji alternatywnych uszczelek i opcjonalnych klejonych szyb. Zresztą wina uszczelek to byłoby zbyt banalne.

też jestem tego zdania, że aerodynamika ma większe znaczenie. Dlatego podejrzewam ta guma pod uszczelką szyby daje rezultat bo wypycha szybę na zewnątrz zmniejszając krawędzie (opór powietrza). Z drugiej strony wszystko się pewnie składa na to co słychać może nie być jednego środka na wszystko. Działanie, którę odepchnęłoby strumień powietrza na zewnątrz okna z pewnością by pomogło (co da się dostrzec bo jadąc z dużą prędkością w łuku dźwięk zmienia natężenie), tylko jak i gdzie zadziałać? Ktoś robił test bez lusterek, wszystkimi krawędziami oklejonymi i też szumiało - pominięto niestety otwory od środka (przepływ od błotnika/nadkola). W mojej opinii najskuteczniej byłoby wpłynąć na zmianę rozpływu powietrza. Już sam się zastanawiam czy nie sprowadzić owiewek (08162-33810) do tego auta bo sporo osób twierdzi, że rozwiązują problem.

https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/adc811c8-0c1b-43e0-a6d3-930dac82d3be/Camry_Wind_deflector_set_08162_33010_AIM_004_160_3.pdf

« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2022, 14:28:07 wysłana przez aks »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 24 Kwietnia 2022, 14:48:06 »
czy nie sprowadzić owiewek
Takie owiewki stosowało się nawet we Fiatach 125p, więc gadżet znany i bywa skuteczny. Ale główne znane mi zastosowanie, to żeby popiół strzepywany z papierosa przez okno nie wpadał z powrotem do kabiny. Mnie zastanawiały owiewki mocowane do pasa przedniego w Camry, które były dostępne w Toyocie. Nie to żebym chciał kupić, bo to wygląda nieciekawie. Ale sam fakt wprowadzenia takiej oferty mógł być próbą rozwiązania problemów.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2022, 14:50:51 wysłana przez surrender »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #266 dnia: 24 Kwietnia 2022, 15:38:27 »
czy nie sprowadzić owiewek
Mnie zastanawiały owiewki mocowane do pasa przedniego w Camry, które były dostępne w Toyocie. Nie to żebym chciał kupić, bo to wygląda nieciekawie. Ale sam fakt wprowadzenia takiej oferty mógł być próbą rozwiązania problemów.

te owiewki na przód to raczej mają odbijać kamienie, żeby nie leciały na szybę. Można je spotkać zamontowane na wschodzie za naszą granicą - pewnie duża ilość dróg daje dużo do życzenia.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2022, 15:43:55 wysłana przez aks »

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 24 Kwietnia 2022, 19:41:21 »
Przyglądnąłem się dokładnie osadzeniu drzwi i nie wiem jak u Was, ale u mnie drzwi kierowcy w górnej części (ramka okna) w zasadzie licują się z kabiną, a po stronie pasażera są wyraźnie głębiej osadzone, tak c.a. co najmniej 3 mm.
Jeżeli u Was jest podobnie, a ktoś potwierdzi, że od strony pasażera nie ma przedmuchów to może to być przyczyną - nie wiem czy da się to wyregulować bo samo licowanie z drzwiami za kierowcą jest prawidłowe więc trzeba by regulować górę obu drzwi, a dodatkowo dolna część drzwi wydaje się ok, bo tworzy płaszczyznę z linią błotników, więc tak jakby była minimalnie inna krzywizna samej ramki okna.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2022, 19:43:03 wysłana przez odyso »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #268 dnia: 24 Kwietnia 2022, 21:29:28 »
Zlozylem lusterka dzisiaj na autostradzie. Bylo sporo glosniej niz z otwsrtymi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline janek123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #269 dnia: 24 Kwietnia 2022, 23:41:14 »
Pomysł z owiewkami też jest ciekawy. Ktoś próbował sprowadzić, lub pytał u dealera? Bo z tego co widzę to w Polsce chyba nie występują jako akcesorium.

Są jeszcze takie: https://allegro.pl/oferta/owiewki-toyota-camry-xv70-od-2018r-4-drzwi-przod-11999426654 Zastanawiam się, może sprawdzę te, cena niewielka więc i strata do przeżycia. Tylko te się montuje zupełnie inaczej niż te oryginalne - te oryginalne co kolega podał, zachodzą na srebrną listwę, a te tutaj są pod spodem, montowane na uszczelce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl