Autor Wątek: E12 niepokojące odgłosy....  (Przeczytany 2261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
E12 niepokojące odgłosy....
« dnia: 18 Maja 2021, 20:14:48 »
Po cichu liczę, że objawy są na tyle typowe, że ktos mnie naprowadzi z czym chociaż mniej więcej może być problem :D

Corolla 1.4 w benzynie 2002. Jezdżona na krótkich trasach do pracy. W piątek wszystko ok, cały weekend stała, w poniedziałek pojechała do pracy, a przy powrocie się zaczęło...
Najpierw odgłosy takiego jakby dudnienia z tyłu. Zabrzmiało to trochę jakby latała ta półeczka nad przestrzenią bagażnika. Po jakimś czasie znów. I znów.
Potem doszły mrożące krew w żyłach odgłosy ewidentnie z podwozia. Niby huki, niby dudnienie.
Na koniec doszło jakby takie tarcie czy też szuranie.
Mając na uwadze dotychczasowe doświadczenia pomyślałem, że urwał się tłumik i go wlokę za sobą, wszystko by pasowało. Jadąc 5km/h na godzinę dotoczyłem się na miejsce parkingowe, z duszą na ramieniu patrzę jak wygląda podwozie, no i... Wygląda najzupełniej zwyczajnie. Na pewno nic nie zwisa tak by trzeć o jezdnię jak jadę.

No i nie wiem w ogóle w jakim kierunku myśleć. Na pewno odpada kwestia silnika, on zapala zawsze od razu, chodzi płynnie, a odgłosy nie mają żadnego wpływu z tym że np zwiększe obroty.
Moje podejrzenia są dwa.

Jedno to zatkany katalizator, bo już jakiś czas mam check engine związany właśnie ze słabym przepływem powietrza. Aczkolwiek z tego co czytam to objawy zapchanego katalizatora są inne, przede wszystkim jest to spadek mocy, problemy z przyspieszaniem itp. A to u mnie nie występuje.

Drugie podejrzenie to zawieszenie. Fakt jest taki, że podczas skrętu kół, szczególnie na minimalnej prędkości, słychać naprawdę paskudne skrzypienie z przodu. Może więc coś tam się totalnie już skonczyło i szura w czasie jazdy? Możliwe to?

Jakiekolwiek pomysły? :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: E12 niepokojące odgłosy....
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2021, 20:26:43 »
Sprawdź tylne hamulce i ręczny. Wygląda to na zapieczoną linkę itp.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2021, 20:34:05 »
Corolla na początku stycznia była u mechanika na wymianie hamulców z przodu, bo już totalnie były skończone i tarły metalicznie. Oglądając auto mechanik rzeczywiście stwierdził, że linka ręcznego jest zapieczona (chyba) i tylne hamulce są do wymiany w perspektywie kilku tysięcy km. Więc by pasowalo :D
Pytanie brzmi co ma jedno do drugiego, tj. te objawy co napisałem do tego co wymieniłeś? Nie zauważyłem problemów z hamowaniem, a ręczny trzyma całkiem nieźle.

Offline sti

• Początkujący
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2021, 23:09:41 »
Zdejmij tarcze z tyłu i zobacz jak wyglądają elementy (bolce, sprężyny, prowadnice) trzymające szczęki od hamulca ręcznego. U mnie mocno zardzewiały i przegnite zaczęły dzwonić i trzeć wewnątrz tarczy.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2021, 19:40:17 »
Corolla na początku stycznia była u mechanika na wymianie hamulców z przodu, bo już totalnie były skończone i tarły metalicznie. Oglądając auto mechanik rzeczywiście stwierdził, że linka ręcznego jest zapieczona (chyba) i tylne hamulce są do wymiany w perspektywie kilku tysięcy km. Więc by pasowalo :D
Pytanie brzmi co ma jedno do drugiego, tj. te objawy co napisałem do tego co wymieniłeś? Nie zauważyłem problemów z hamowaniem, a ręczny trzyma całkiem nieźle.

Lubie takich miszczów kiedy coś jest nie tak ale wszystko jest sprawne  niedawno wymienione więc cyt. "co ma jedno do drugiego.."
Najpierw się określ skąd te dziwne odgłosy>> raz piszesz o przodzie podwozia drugi raz o jego tyle...
To ze wymieniałeś hamulce to nie znaczy że mechanik zrobił to jak trzeba. U mnie po jednym specu drugi musiał poprawiać bo prowadnice kiepsko "chodziły" nie były wyczyszczone jarzma pod klocki, nie wymienione blaszki etc... Także warto się temu przyjrzeć .
Dwa skrzpieć mogą wyrobione gumowe elementy zawieszenie w połączeniu z metalowymi... Hałasować z przodu moze maglownica u mnie prz ruszaniu i manewrowaniu przy malych prędkościach coś trzeszczy i te dżwięki dobiegaja właśnie z o okolic układu kierowniczego > magla... Skrzypieć moze łącznik stabilizatowa, koncowka drążka układu kierowniczego i wiele innych elementów zawieszenia. Trzeba jechać na podnośnik, do  jakiegoś fachury i niech szuka. Na stacji diagnostycznej magla Ci nie sprawdzą bo muszą przednie koła wisieć. Generalnie OSKP w kwestii diagnozowania tego typu usterek to słaby pomysł bo ja tam zawsze słyszę " Panie to toyota i wszystko jest [cenzura] fajnie sztywne" jeździj Pan i nie wymyślaj:))

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2021, 01:33:08 »
Po prostu jestem laikiem i w życiu bym opisanych objawów nie skojarzył z tylnymi hamulcami. Jak przednie się skończyły to też były nieprzyjemne odgłosy i metaliczne tarcia, ale tylko przy hamowaniu. A teraz są nie tylko przy hamowaniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2021, 07:17:26 »
Sprawdź, czy po dłuższej jeździe nie jest gorąca któraś z felg. To nie muszą być hamulce, ale mogą.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2021, 19:21:17 »
Póki co samochód stoi, bo się boję tym jeździć.

Offline WPRpawelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2021, 18:01:27 »
Przyczną było to, że rozsypał się zacisk hamulca. I tak sobie latał i szurał w czasie jazdy wydając niepokojące odgłosy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl