Autor Wątek: Zakup używanej Corolli  (Przeczytany 6841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup używanej Corolli
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Maja 2021, 07:49:29 »
No tu jest napisane, że światła led są w Style.

Offline tomasz_pianista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Maja 2021, 14:18:36 »
Oczywiście, że są LED, tylko bez designerskiego paska do jazdy dziennej. Świecą bardzo dobrze. Z tyłu też ledy.

Ogólnie polecam dokładnie przeglądać katalogi, oczywiście w danym roczniku pewnie są drobne zmiany.

Ja wybrałem tak znienawidzoną tutaj wersję active+business. Różnice wobec comfort:
- brak nawiewów z tyłu (nie potrzebuję)
- brak klimy automatycznej - to największa różnica
- brak relingów dachowych
- wstawki są czarne, matowe. Można zaradzić dodatkami z aliexpress za 100zł.
- felgi stalusy i tak są do wymiany. W comfort są brzydale 16', więc też szału nie ma.

I tyle. Fotele te same, inny wzorek. Tablet ten sam z AA. Światła te same, koło zapasowe. Tyle samo głośników (6). Chyba się nie rozkłada oparcie pod łokieć na tylnej kanapie  :o Wersja comfort to byłą dopłata 7500zł, style 3500zł, tech też 3500zł. Razem prawie 15000zł. Oczywiście ceny z wyprzedaży. W tech jest grzanie doopy i inne zegary. Ja włożyłem 17' i opony całoroczne, wygląda z zewnątrz bardzo, bardzo dobrze. Oczywiście jest aktywny tempomat w standardzie + wszystkie systemy bezpieczeństwa.

No i teraz pytanie jakie się ma oczekiwania wobec samochodu. No i oczywiście zależy od budżetu. Dla mnie moja Toyotka to jeździdło, które ma być tanie w utrzymaniu i niezawodne. Przy odsprzedaży nigdy nie odzyska się tej kasy włożonej w dodatki, to jest fakt. Najważniejsze dla kupca do historia samochodu, kupiony w salonie z PL, serwisowany w ASO i bezwypadkowy zejdzie w 3 dni niezależnie od wyposażenia.

Dla mnie, jako młodej osoby te wszystkie dodatki są fajne, ale za drogie. 15000zł to kupa forsy, a samochód jeździ tak samo i ma te same funkcje. Ale jednak komfort użytkowania nowego auta jest zupełnie inny niż gruzy, którymi do tej pory jeździłem:)

« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2021, 14:20:53 wysłana przez tomasz_pianista »

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Maja 2021, 14:47:56 »
Oczywiście, że są LED, tylko bez designerskiego paska do jazdy dziennej. Świecą bardzo dobrze. Z tyłu też ledy.

Mówimy tu o sedanie i jeśli nic się nie zmieniło w najnowszym roczniku, to nie masz racji. HB i TS mają ledy w standardzie w bazowej opcji, ale sedan ma żarówki zarówno z przodu jak i z tyłu.

wszystkie systemy bezpieczeństwa.

Wszystkie to są dopiero w najwyższej wersji. Nie ma (nawet w Comfort + Style + Tech) bardzo przydatnego monitora martwego pola czy monitorowania ruchu poprzecznego (czy jak to się tam nazywa).

Drobnych różnic jest zresztą dużo więcej, chociaż nie wszystkie mogą być dla kogoś istotne. Choćby to, że w Active chyba nie ma gniazda AUX (przynajmniej u kolegi w TS nie ma), nie ma regulacji odcinka lędźwiowego (dla mnie mega ważne przez problemy z kręgosłupem), elektrycznie składanych lusterek, fotochromu, automatycznych świateł drogowych itd.

Każdy ma inne potrzeby i inną opinię na dany temat. I spoko. Co do mnie, brak automatycznej klimatyzacji byłby nie do zaakceptowania, to jedna z najpotrzebniejszych dla mnie rzeczy i trudno mi sobie wyobrazić jazdę bez tego. Już wolałbym nie mieć tego aktywnego tempomatu, chociaż on też jest świetny.

Offline tomasz_pianista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Maja 2021, 18:38:55 »
Tak, regulacji lędźwiowego też nie ma, dla mnie na szczęście ten bieda-fotel jest w sam raz:) Automatyczne drogowe są. Ogólnie golas Corolli TS jest najlepszy ze wszystkich golasów w segmencie C :)

Tak jak mówisz, każdy ma inną opinię i zapotrzebowanie. Możliwe, że wyposażenie w sedanie jest inne, ja brałem pod uwagę tylko kombi. Trzeba sprawdzić katalogi, sedan jest w końcu robiony w innej fabryce. Na testowych jeździłem w wersji Selection i oczywiście różnica takiej wersji jest już istotna, inne fotele, dużo wstawek, felgi 18, malowanie, ogólnie bardzo ładne auto. Tylko ta wersja kosztowała już 100k, Active+business (do tego lakier+felgi i opony) poniżej 80k.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Maja 2021, 21:10:11 »
Nie chcę kupić samochodu, który wcześniej pełnił rolę samochodu testowego w salonie.
Kupienie posalonowego jak najbardziej ma sens pod warunkiem że to hybryda.  Z krótkim przebiegiem zdarzają się też auta poleasingowe z przerwanych umów jak również inne przypadki losowe.  Auta posalonowe są zwykle bardzo zadbane, testujący raczej podczas takich jazd nie szarżują bo za wiele jest nowego.

Oj i tu się uśmiałem. Otóż sam kiedyś byłem napalony na auto testowe dopóki sam się nim nie przejechałem przy okazji kupna swojej Corolli.
"Pan tu po dziurach sobie pojedzie,  Pan tu ostrzej w zakręt wejdzie , Pan tu sobie ostro przyspieszy itp itd "
Pomyśl ilu takich ludzi przychodzi i tak jeździ a jak jest potrzebna to takie auto staje się autem zastępczym.
Tak naprawdę cena takiego auta jest zwykle dość wysoka jak na swoją historię i wcale nie chcą z niej schodzić za wiele. Moim zdaniem nie warto.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Maja 2021, 21:21:40 »
"Pan tu po dziurach sobie pojedzie,  Pan tu ostrzej w zakręt wejdzie , Pan tu sobie ostro przyspieszy itp itd "
Pomyśl ilu takich ludzi przychodzi i tak jeździ
No właśnie niewielu.  W szczególności miłośnicy hybryd słyną z ostrej jazdy.  Nigdy się podczas jazdy próbnej z takimi zachętami nie spotkałem.  1 na 10 testujących mocniej przyciśnie a kupując używane auto mające jednego właściciela możesz trafić na takiego co cały czas jeździł ostro.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Maja 2021, 22:06:30 »
Ja osobiście kupiłem po salonowego sedana hybrydę w zeszłym roku z rocznika 2019, wysoka wersja mam chyba wszystko co było dostępne, (kupiłem w sierpniu 2020, rocznik 2019 kwiecień z przebiegiem 14 tys.).
Dokładnie sprawdzałem, jeździłem, testowałem i oglądałem. Zdecydowałem się kupić bo cena rocznego była niższa o 25 tyś. od nowego w takiej wersji, a to dużo.
Po prawie roku jestem bardzo zadowolony, choć uważam że faktycznie nie wszyscy mogą tak trafić i wyjdą jakieś wady wynikłe z jazd testowych.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Maja 2021, 23:07:35 »
Jak miał 14 tys. przebiegu, to podejrzewam że mógł być nie testowy, tylko z programu pracowniczego. Oni dostają samochody na rok/15 tys. km i potem są do sprzedania. Często są to bardzo opłacalne oferty.

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Maja 2021, 23:42:00 »
Jak miał 14 tys. przebiegu, to podejrzewam że mógł być nie testowy, tylko z programu pracowniczego. Oni dostają samochody na rok/15 tys. km i potem są do sprzedania. Często są to bardzo opłacalne oferty.

Źle powiedziałem auto było salonowe nie pokazowe tylko po pracowniku (myślałem ze to to samo).
Naprawde bez jednej ryski w środku wyglądalo jak nowe i tak tez jeździ - jestem bardzo zadowolony.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline tadpole

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maja 2021, 21:08:49 »
Chyba jednak odpuszczę używkę, a wezmę nowego sedana. Zastanawiam się tylko, czy brać Comfort + Tech, czy jednak dołożyć do wersji GR Sport.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Czerwca 2021, 22:45:04 »
Chyba jednak odpuszczę używkę, a wezmę nowego sedana. Zastanawiam się tylko, czy brać Comfort + Tech, czy jednak dołożyć do wersji GR Sport.
W marcu kupowałem Corollę sedan. Początkowo w grę wchodziła wersja 1.6 Comfort + jakiś pakiet (chyba tech) - miał m.in. cyfrowe zegary. Ostatecznie kupiłem 1.8 GR Sport + pakiet dynamic (felgi 18, HUD, podgrzewana kierownica, ostrzeganie o martwym polu i inne mniej istotne rzeczy). Różnica w cenie w stosunku do 1.6 Comfort+tech wyniosła ok. 25 tys. Z jednej strony sporo, ale auto cieszy oko rasowym wyglądem, ma super wygodne fotele, znacznie mniej pali i do tego część tej kwoty odzyskam przy odprzedaż
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline tadpole

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Czerwca 2021, 22:55:07 »
W marcu kupowałem Corollę sedan. Początkowo w grę wchodziła wersja 1.6 Comfort + jakiś pakiet (chyba tech) - miał m.in. cyfrowe zegary. Ostatecznie kupiłem 1.8 GR Sport + pakiet dynamic (felgi 18, HUD, podgrzewana kierownica, ostrzeganie o martwym polu i inne mniej istotne rzeczy). Różnica w cenie w stosunku do 1.6 Comfort+tech wyniosła ok. 25 tys. Z jednej strony sporo, ale auto cieszy oko rasowym wyglądem, ma super wygodne fotele, znacznie mniej pali i do tego część tej kwoty odzyskam przy odprzedaż
Ostatecznie również zamówiłem GR Sport, obecnie czekam na odbiór.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Czerwca 2021, 23:56:38 »
Fajna bryczka, gratki ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Czerwca 2021, 06:23:10 »
Ostatecznie również zamówiłem GR Sport, obecnie czekam na odbiór.

Będziesz zadowolony. Gratulacje!
Jaki kolor? Ja wziąłem imperial red z czarnym dachem.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline tadpole

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Czerwca 2021, 07:44:46 »
Dynamic Grey + Astral Black

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl