Autor Wątek: Serwis wentylacji, klimatyzacja.  (Przeczytany 6944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
Serwis wentylacji, klimatyzacja.
« dnia: 03 Czerwca 2021, 17:51:09 »
Przymierzam się do kupna ozonatora 10g/h. Czy ktoś ma podobny sprzęt? Chętnie wysłucham waszych opinii i przemyśleń. Chciałbym ozonować kilka aut 2 razy w roku.

Przy okazji pytanie w temacie, czy wiecie gdzie znajduje się wlot powietrza wewnątrz samochodu?
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: Serwis wentylacji, klimatyzacja.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2021, 19:22:43 »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2021, 08:08:36 »
W jaki sposób korzystacie z klimatyzacji, żeby jak najdłużej utrzymać ją w dobrym stanie? Do tej pory myślałem, że korzystanie z niej cały czas pozwoli na uniknięcie pojawiania się nieprzyjemnych zapachów. Niestety od kilku dni zacząłem czuć to co niegdyś w 15 letnim samochodzie, czego pozbyć się nie dało.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2021, 10:45:46 »
W jaki sposób korzystacie z klimatyzacji, żeby jak najdłużej utrzymać ją w dobrym stanie? Do tej pory myślałem, że korzystanie z niej cały czas pozwoli na uniknięcie pojawiania się nieprzyjemnych zapachów. Niestety od kilku dni zacząłem czuć to co niegdyś w 15 letnim samochodzie, czego pozbyć się nie dało.

a kiedy/ile razy wymieniałeś filtr kabinowy?

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2021, 10:48:15 »

Auto odebrałem początkiem grudnia. Wymianę planuje na dniach. Tylko nie chce mi się wierzyć, że mógłby aż tak się zasyfić. Myślisz, że to to?

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwca 2021, 11:23:04 »

Auto odebrałem początkiem grudnia. Wymianę planuje na dniach. Tylko nie chce mi się wierzyć, że mógłby aż tak się zasyfić. Myślisz, że to to?

Nie wiem sprawdź, jak będzie mocno brudny i śmierdzący to będziesz wiedział że to to. Poza tym ten fabryczny filtr bez wkładu węglowego nie jest najwyższych lotów ;-)

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2021, 12:11:25 »
Pewnie nie jest. Japończycy nie dają węglowych filtrów do aut (zasłyszane dziś w sklepie).
Do tego na okres zimowy filtr węglowy nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Mocno spowalnia możliwości odparowania szyby.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Czerwca 2021, 13:09:00 »
Potestuj, ale może być wcześniej potrzeba ozonowania lub stosowania chemii , bo już coś pleśnieje na parowniku
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34256.msg518659.html#msg518659

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34256.msg518427/topicseen.html#msg518427

Offline elduderino

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwca 2021, 14:39:08 »

Ja od lat stosuję sposób, który mnie do tej pory nie zawiódł. Wiadomo, że wilgoć i ciepło to idealne warunki do rozwoju wszelkiego rodzaju pleśni i grzybów. Więc przed wyłączeniem silnika wyłączam klimatyzację, a następnie włączam nawiew na najwyższy bieg z gorącym powietrzem w celu osuszenia parownika - po minucie lub dwóch wyłączam wszystko i to tyle. Oczywiście nie robię tak po każdym zatrzymaniu auta, ale wtedy, kiedy wiem, że nie będę już tego dnia auta uruchamiał. Nigdy nie miałem problemów z nieprzyjemnym zapachem z klimatyzacji...
Co do ozonowania, to pamiętajcie, że zbyt częste korzystanie z ozonatora negatywnie wpływa na tkaniny w samochodzie...  Myślę, że nie ma co przesadzać i dwa razy do roku w zupełności wystarczy.
Toyota Corolla 1.8 Executive 2021

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwca 2021, 21:12:16 »
Widzę że mieszkasz na Śląsku więc podejrzewam że musisz częściej wymieniać filtr

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Czerwca 2021, 22:14:54 »
Co ma Śląsk do zapachu stęchlizny?

Wymieniłem dziś filtr. 0 zapachu i trochę zakurzony. Co ciekawe, to był filtr węglowy. Także to nie on był źródłem problemów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Czerwca 2021, 22:21:09 »
źródłem są grzybki w kanałach wentylacji i na parowniku.
Jeśli wymieniłeś filtr OEM i był węglowy, to znaczy żeś ze Śląska :) Znaczy się, zrobił się węglowy ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Czerwca 2021, 22:42:20 »
Ma to że  jak jadę  przez Śląsk to zawsze w samochodzie czuć jak bym palił w piecu i żaden filtr tego nie zniweluje bez obrazy.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Czerwca 2021, 22:56:46 »
Nie mieszkam na Śląsku ale to i tak nic nie zmienia. Ludzie kopcą w całej Polsce jak po*eby. Filtr na pewno był węglowy. Widywałem zwykłe mocno zużyte.
Wydaje mi się, że syf z kominów nijak ma się do rozwoju grzybów. Takie rzeczy w ciepłych i wilgotnych miejscach się dzieją a nie z nadmiaru smogu...

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Czerwca 2021, 23:32:51 »
Przepraszam małopolskie  dziwne u mnie wszystko ok z klimą  i nie robię żadnych kombinacji przed końcem jazdy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl