Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Lipca 2021, 10:57:37 »
A u mnie tak - cztery osoby, pełny bagażnik - głównie S3, mały ruch więc praktycznie cały czas jazda na tempomacie

I ciąg dalszy na A4 - większy ruch, więc ogólnie trochę wolniej ale też więcej przyspieszeń:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Lipca 2021, 12:58:57 »
Swoją drogą, jak Wam się szybko opony zużywają w aucie? Przy FWD mam z przodu zużyte do ok 5-5,5mm i z tyłu 7-8mm (nie pamiętam).
Zrobiono rotację, teraz zużywam tylne na przedzie, ale czuję, że za 1-1,5 roku (przy 20kkm rocznie) będę miał nowe opony do kupienia, a przynajmniej na jednej osi.

Ruszam co jakiś czas z piskiem, jest przy fun, ale w poprzednim aucie (tylko słabszym) mieliłem też oponami, ale starczały na znacznie dłużej.

Jakbym chciał być niedzielnym kierowcą co przy 4 mm wyrzuca opony w śmietnik to już zaraz bym miał koniec :).

PS: Lecę na całorocznych crossclimate

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Lipca 2021, 13:51:45 »
U mnie po 10kkm zimowe przód 1mm i letnie 1mm zużycia.
Tył nadal widać na bieżniku 8mm jak w nowych Nokian tyle, że  lekko przetarte (znacznik)
 Letnie dunlop też bez widocznego zużycia. Mam AWD i właśnie powinienem zrobić rotację, ale chyba dojadę do jesieni i przy zmianie kół zrobię.

« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2021, 13:54:10 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 30 Lipca 2021, 06:50:44 »
To ciekawe, zobaczę co będzie na kolejnej rotacji. Podejrzewam, że za dużo piłuję i tyle.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Lipca 2021, 07:53:29 »
Mieszanka wielosezonowych musi  być "wszechstronna", to też ma wpływ na zużycie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Lipca 2021, 08:09:46 »
Swoją drogą, jak Wam się szybko opony zużywają w aucie? Przy FWD mam z przodu zużyte do ok 5-5,5mm i z tyłu 7-8mm (nie pamiętam).
Zrobiono rotację, teraz zużywam tylne na przedzie, ale czuję, że za 1-1,5 roku (przy 20kkm rocznie) będę miał nowe opony do kupienia, a przynajmniej na jednej osi.

Ruszam co jakiś czas z piskiem, jest przy fun, ale w poprzednim aucie (tylko słabszym) mieliłem też oponami, ale starczały na znacznie dłużej.

Jakbym chciał być niedzielnym kierowcą co przy 4 mm wyrzuca opony w śmietnik to już zaraz bym miał koniec :).

PS: Lecę na całorocznych crossclimate

Przejeżdżam w ciągu roku ok 25tys kilometrów , oczywiście nie jednym autem . Więc raczej niedzielnym kierowcą nie jestem , ale na oponach  4mm na pewno nie będę jeździł. :wallbash: :wallbash:
Dla mnie zdrowie ważniejsze niż wydana kasa na nowy komplet opon.
RAV4 2.5 hybrid

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Lipca 2021, 08:28:22 »
Przepisy mówią o min 1.6 mm, to jest mało, ale 4 mm są jeszcze dopuszczalne, nie będę co 1-1,5 roku wymieniał opon.

Jaka wysokość bieżnika dla Ciebie jest dopuszczalna?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #112 dnia: 30 Lipca 2021, 08:34:27 »
@darek60
Chyba nie o letnich, a o zimowych lub wielosezonowych zimą myślisz?
Letnie przy 4mm są głośniejsze, ale zachowują się rewelacyjnie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2021, 08:36:23 wysłana przez Krisman »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Lipca 2021, 09:19:09 »
Przepisy mówią o min 1.6 mm, to jest mało, ale 4 mm są jeszcze dopuszczalne, nie będę co 1-1,5 roku wymieniał opon.

Jaka wysokość bieżnika dla Ciebie jest dopuszczalna?
mam znajomego co bardzo dużo jeździ i wymienia opony co 6 miesięcy i jakoś tego nie przezywa , kwestia podejścia.  Trafi się jedna jedyna ulewa na trasie i te parę milimetrów opony ma decydować o życiu , ??????????????
RAV4 2.5 hybrid

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Lipca 2021, 10:32:37 »
A ja mam znajomego co jeździ tylko na felgach, bo uważa, że mu opony nie są potrzebne.  Eh.

Spadek parametrów przyczepności opony na deszczu przy 4 mm, a 8-10mm oryginału nie jest duży.
Rav4 to nie jest szybkie auto. Poza tym w większości przypadków mam duże szanse przeżycia w nim względem innych uczestników ruchu - to mi wystarczy do szczęścia.
Planuje dobić bardziej do 2,5 - 3 mm, chyba, że na zimę miałbym skończyć z niskim bieżnikiem - wtedy wcześniej wymiana.

Aquaplanningu się nie boję, bo w czasie ulewy nie jadę 140 km/h tylko zwalniam.

Nie jeżdżę autem służbowo, nie muszę na czas dojechąć, nie śpieszę się. Lubię przyśpieszenie, ale nie lubię prędkości - ot takie zboczenie, trudniej zginąć w razie czego.

Co do drogi hamowania, przy 3-4 mm bieżniku droga hamowania wydłuża się o max 20-25% Dla mnie jeszcze akceptowalne i te wyniki są dla mokrej nawierzchni.
Przy większych prędkościach zjechany bieżnik jest bardziej widoczny, ale moja średnia prędkość jest naprawdę mała. Po to mam hybrydę, bo jeżdżę głównie po mieście, a tu 20-40 km/h średnia.

Nie chcę kolejnej burzy. Kto chce niech wymienia opony z 6-7 mm bieżnikiem (jest tu ktoś taki?), bo wydłuża się droga hamowania o 5-15%. Jego sprawa.

Ciekaw jestem kiedy ASO mi zwróci uwagę na opony.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #115 dnia: 31 Lipca 2021, 12:44:35 »
Tak u mnie wygląda od początku bez resetu aż do dziś przebiegu 4 lata

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 01 Sierpnia 2021, 23:11:53 »
Ja właśnie wróciłem z wyjazdu Chorwacja + Włochy. Łącznie 4 tyś km przejechane. 3 osoby na pokładzie, bagażnik załadowany prawie po dach. Jazda spokojna, autostrady 120-125 km/h, cały czas tempomat w trybie Eco. Średnia wyszła z komputera 5,3l. Wynik rewelacyjny. Mój rekord  odcinkowy to 2,5 l/100 km przy odcinku drogi wynoszącym 40 km, no ale tutaj było więcej z górki ????

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 01 Sierpnia 2021, 23:22:24 »
Ja tez Chorwacja, też 4000km, 4-ry osoby (2+2) + Box MOTION XT L na dachu i spalanie 6.4l?..tez jestem zadowolony. A co ważnie nie oszukują za BOX to +1l na 100km :-)

Offline Bicol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 06 Sierpnia 2021, 12:24:43 »
Witam. Trasa Tarnobrzeg Barwinek Makarska powrót 6/100 tak pokazał komputer. Jazda w trzy osoby 130-140km.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 07 Sierpnia 2021, 14:10:09 »
Cześć, a tu mnie... drogi lokalne dużo dziur, 3 rowery na haku pełny bagażnik i 3 osoby na pokladzie szybko nie wyszlo ale za to 4.5l/100km

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl