A ja mam znajomego co jeździ tylko na felgach, bo uważa, że mu opony nie są potrzebne. Eh.
Spadek parametrów przyczepności opony na deszczu przy 4 mm, a 8-10mm oryginału nie jest duży.
Rav4 to nie jest szybkie auto. Poza tym w większości przypadków mam duże szanse przeżycia w nim względem innych uczestników ruchu - to mi wystarczy do szczęścia.
Planuje dobić bardziej do 2,5 - 3 mm, chyba, że na zimę miałbym skończyć z niskim bieżnikiem - wtedy wcześniej wymiana.
Aquaplanningu się nie boję, bo w czasie ulewy nie jadę 140 km/h tylko zwalniam.
Nie jeżdżę autem służbowo, nie muszę na czas dojechąć, nie śpieszę się. Lubię przyśpieszenie, ale nie lubię prędkości - ot takie zboczenie, trudniej zginąć w razie czego.
Co do drogi hamowania, przy 3-4 mm bieżniku droga hamowania wydłuża się o max 20-25% Dla mnie jeszcze akceptowalne i te wyniki są dla mokrej nawierzchni.
Przy większych prędkościach zjechany bieżnik jest bardziej widoczny, ale moja średnia prędkość jest naprawdę mała. Po to mam hybrydę, bo jeżdżę głównie po mieście, a tu 20-40 km/h średnia.
Nie chcę kolejnej burzy. Kto chce niech wymienia opony z 6-7 mm bieżnikiem (jest tu ktoś taki?), bo wydłuża się droga hamowania o 5-15%. Jego sprawa.
Ciekaw jestem kiedy ASO mi zwróci uwagę na opony.