Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212055 razy)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #450 dnia: 26 Lutego 2023, 20:02:05 »
Na liczniku 1111 km, ok. 50/50 miasto/krajówki do 100 czasem 110 km/h = równo 6 l na kompie. Z instrybutorem nie porównuję :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #451 dnia: 26 Lutego 2023, 23:06:06 »
Zrobiłem właśnie trasę z Poznania do Krakowa czyli s5 i A4. Cały samochód załadowany ( rodzina w komplecie) od poznania do Wrocławia na tempomacie 125 i spalanie 7,5 od Wrocławia do Krakowa bez tempomatu ale prędkość dalej ta sama +/- 10 i spalanie 6,2. W drodze powrotnej od Krakowa do Wrocławia (strasznie wiało od przodu) bez tempomatu w okolicach 140 (bez tempomatu) dwa razy chwilowe, kilku sekundowe przyspieszenie do 180 (zagapiłem się) spalanie 8,9, od Wrocławia do Poznania ok 120 bez tempomatu spalanie 7,3 ale dalej pod wiatr. Potem jeszcze 170 km krajowką przepisowa prędkość ale bez zamulania i spalanie 5,3. Spalanie porównałem z dystrybutorem i wyszło to samo co na kompie.

To ja chyba nie umiem jeździć. Nie narzekam na spalanie, ale przy tych temperaturach jazda solo, pusty samochod: Raszyn-Kielce srednia 85 km/h i 8,2 l/100. Powrot z okolic Kielc srednia 76 km/h i 7,6 l/100.
Eska Wrocław-Warszawa z 4 osobami, pelnym bagaznikiem, dwoma parami nart na dachu (bez boxa) - srednia 107 km/h i 8,5l /100. Dane z MyT.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #452 dnia: 26 Lutego 2023, 23:39:34 »
Dla mnie to jest paranoja że mamy 3 wyznaczniki spalania. Każdy inny:
-komputer pokładowy swoje
-aplikacja swoje
-dystrybutor swoje

Oczywiście pomiary przy dystrybutorze do pierwszego odbicia będą najbardziej realne, ale czemu apka ma inne dane niż komputer?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #453 dnia: 26 Lutego 2023, 23:50:15 »
U mnie aplikacja pokrywa się w 99% z kompem i dystrybutorem. Piszę o średniej z dłuższych okresów (miesiąc/rok).

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #454 dnia: 26 Lutego 2023, 23:55:49 »
U mnie aplikacja pokrywa się w 99% z kompem i dystrybutorem. Piszę o średniej z dłuższych okresów (miesiąc/rok).

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Ja nie twierdzę że te rozbieżności są jakieś mega. Dystrybutora nie sprawdzałem.
Ale apke i komputer masz tak idealnie na 99%?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #455 dnia: 27 Lutego 2023, 08:53:16 »
To ja chyba nie umiem jeździć.
Jeździsz normalnie, a nie między Tirami, stąd takie spalanie.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #456 dnia: 27 Lutego 2023, 08:55:04 »
-aplikacja swoje
-dystrybutor swoje

Oczywiście pomiary przy dystrybutorze do pierwszego odbicia będą najbardziej realne, ale czemu apka ma inne dane niż komputer?

wg mnie:
-komputer pokładowy podaje średnią z tego co rzeczywiście "przepalone" (oczywiście z mini oszustwem na minus, że niby mniej pali, tak jak np licznik prędkości, zawsze zawyża realną prędkość)
-aplikacja MyT podaje średnią z tylko z tego co przesłane do bazy Toyoty (oczywiście możliwe największe przekłamanie).
-dystrybutor (rozumiem, że apka zewnętrzna lub ręczne liczenie od odbicia do odbicia) - najbardziej dokładne, bo wiesz co do dwóch miejsc po przecinku ile wlałeś paliwa i co do kilometra ile przejechałeś.
Komputer i apka Myt powinny być prawie identyczne, ale wygląda na to, że nie są z powodu nie przesyłania wszystkich tras. Podobno...

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #457 dnia: 27 Lutego 2023, 09:18:39 »
Nie wziąłeś poprawki na rozszerzalność cieplną paliwa więc wyliczenia do dwóch miejsc po przecinku w przypadku dystrybutora nie mają najmniejszego sensu.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4V Selection
« Odpowiedź #458 dnia: 27 Lutego 2023, 09:26:17 »
To ja chyba nie umiem jeździć.
Jeździsz normalnie, a nie między Tirami, stąd takie spalanie.

Z jazda 125 na tempomacie nie da się jechać między tirami a już tym bardziej przy 140
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2023, 09:31:52 wysłana przez Kruszyn »
Rav4 V Selection hybryda FWD i Aygo X Style CVT

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4V Selection
« Odpowiedź #459 dnia: 27 Lutego 2023, 09:28:35 »
-aplikacja swoje
-dystrybutor swoje

Aplikacja nie przesyła wszystkich tras, przynajmniej u mnie są braki a komp wariuje przy odpalonym silniku na postoju i krótkich odcinkach typu 1 czy 2 km. Wydaje mi się że tak powstaje największa rozbieżność.
Rav4 V Selection hybryda FWD i Aygo X Style CVT

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #460 dnia: 27 Lutego 2023, 09:39:21 »
-aplikacja swoje
-dystrybutor swoje

wg mnie:
-komputer pokładowy podaje średnią z tego co rzeczywiście "przepalone" (oczywiście z mini oszustwem na minus, że niby mniej pali, tak jak np licznik prędkości, zawsze zawyża realną prędkość)
-aplikacja MyT podaje średnią z tylko z tego co przesłane do bazy Toyoty (oczywiście możliwe największe przekłamanie).
-dystrybutor (rozumiem, że apka zewnętrzna lub ręczne liczenie od odbicia do odbicia) - najbardziej dokładne, bo wiesz co do dwóch miejsc po przecinku ile wlałeś paliwa i co do kilometra ile przejechałeś.
Komputer i apka Myt powinny być prawie identyczne, ale wygląda na to, że nie są z powodu nie przesyłania wszystkich tras. Podobno...
Komputer pokładowy podaje nie z tego co rzeczywiście przepalona a z tego zo teoretycznie przeleciało przez wtryskiwacze. Nie ma w układzie miernika przepływu tylko komputer ma teoretyczne wydatki wtryskiwaczy i czas ich oracy. Mnoży jedno przez i drugie et voila- mamy zużycie paliwa, dzielimy przez drogę i mamy zużycie paliwa na jednostkę odległości.
Dlatego najdokładniejszy nadal jest instrybutor. Pod warunkiem tankowania zawsze tak samo i z tego samego instrybutora. Albo średnia z dłuższego czasu.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2023, 09:55:58 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #461 dnia: 27 Lutego 2023, 10:57:46 »
Nie wziąłeś poprawki na rozszerzalność cieplną paliwa więc wyliczenia do dwóch miejsc po przecinku w przypadku dystrybutora nie mają najmniejszego sensu.
Ja to w ogóle nie używam żadnych kalkulatorów, tylko patrzę na dystrybutor na koniec tankowania i tyle ;)

A co do rozszerzalności cieplnej, to przy tych pojemnościach zbiornika ja bym jednak ją pomijał. Gęstości benzyny zmienia się w zależności od temperatury od ok 735 do 775kg/m3 (w zakresie od -21 do plus 27’C). Czyli ok 40kg na metrze sześciennym.

Dla ułatwienia obliczeń zakładając, że zbiornik jest prostokątny i ma pojemność ok 60l (ok 0,1x0,1x0,1mx60 = 0,06m3) – to różnica na wadze pomiędzy 60 litrami benzyny o temperaturze minus 21 a plus 27 wynosi 0,0015kg czyli 1,5 grama. Dobrze liczę?
Co więcej – wbrew obiegowej opinii, z dystrybutora przez cały rok tankujemy zawsze paliwo o podobnej temperaturze. W ziemi, poniżej poziomu przemarzania (w Polsce od 80 cm do 140 cm) temperatura jest mniej więcej stała, ok 10’C (waha się w przedziale 7-14’C). A zbiorniki na paliwo są podziemne. Paliwo zimą w czasie najniższych mrozów ma ok 7 stopni, latem w czasie upałów ok 14.  W związku z tym czy tankujemy zimą, czy latem temperatura wlewanego paliwa jest zbliżona, w związku z tym objętość/ilość tankowanego paliwa jest niemal identyczna.
Oczywiście, że jak wlaliśmy zimą 50 litrów paliwa o temp 7’C, a potem jego temperatura spadła do -20’C (parkowanie pod chmurką), to „straciliśmy” te 1,5 grama, ale to pomijalna wielkość.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2023, 11:47:45 wysłana przez grubar »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #462 dnia: 27 Lutego 2023, 11:58:01 »
instrybutorem
instrybutor
Aż musiałem sprawdzić - widzę, że coś fajnego mnie ominęło :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #463 dnia: 27 Lutego 2023, 17:34:58 »
Ja mam wrażenie, że apka liczy w ten sposób, że w widoku rocznym sumuje średnie spalanie z każdego miesiąca, a później dzieli przez 12, co jest oczywiście niepoprawne. Jakby. Przejechał w jednym miesiącu 100km że średnią 7l, a w kolejnym 1000km że średnią 5l, to moja całkowita srednia nie będzie wynosiła 6l, a chyba właśnie taką pokaże apka.

Natomiast co do nieprzesylania tras - tu mi się wydaje, że u mnie są wszystkie, ale czasem to potrafi trwać nawet kilka dni

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #464 dnia: 28 Lutego 2023, 09:02:55 »
komputer pokładowy zaniżają spalanie
U mnie średnio komp zaniża o 0.16 l / 100 km. Nie jest źle. W Tucsonie zaniżał o 0.3
Najgorszej peugeot i renault aż ponad 0,5 l.

U mnie też tak jest ok. 0.2l. ale najpewniej to mam jedną zaufaną stację Circle K gdzie przekłamania nie przekracza 0,1l.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl