Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #480 dnia: 20 Marca 2023, 09:22:57 »
Ja w zeszłym tygodniu zawiozłem Fiata 500 do Włoch, Odległość przejechana 1559km, średnia prędkość 85km/h, zużycie średnie 4,5l/100km. Byłem bardzo mile zaskoczony tym wynikiem, tym bardziej, że samochód nie dotarty i dosyć zimno.

Jeśli nie było korków lub zwężeń to jechałeś z prędkością na liczniku 100 km/h a na janosiku było w granicach 95-97 km/h. Jeśli utrzymywałeś lub starałeś się cały czas utrzymać stałą prędkość to taki wynik jest jak najbardziej realny.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #481 dnia: 20 Marca 2023, 11:26:57 »
To jako ciekawostkę podam, że jazda po Torze Łódź na ile pozwalały warunki (chłodno ok 0 plus mokry tor i ślizgający się przód na każdym zakręcie - napęd 4x2) daje spalanie ok 21-23 l/100km. Jak się przejedzie okrążenie schładzające kończy się spalanie na poziomie 17-18l.

I trzeba uważać, bo mimo, że i tak ja swój gabaryt trzyma się bardzo dobrze, to lekkie wciśnięcie hamulca w zakręcie przy wyższej prędkości powoduje nadsterowność i dupka ładnie zarzuca. Elektronika oczywiście wkracza, ale późno i zdecydowanie, co powoduje, że kierowca czasem już praktycznie opanowuje sytuację, ale przez elektronikę idzie w drugą stronę.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #482 dnia: 20 Marca 2023, 12:44:31 »
Zrobilo się ciepło. Nie włączamy ogrzewania albo wlaczamy je lekko i zaczyna się magia.
4L / 100. 80%ev. Coś pięknego.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #483 dnia: 20 Marca 2023, 17:18:24 »
to ja tez muszę odszczekać, teraz piątka jest wyraźnie bardziej oszczędna od czwórki. wydaje się ze srednio o litr/100..

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #484 dnia: 20 Marca 2023, 17:59:42 »
prędkością ile dała fabryka�  czyli 180-190km/h i dalej się nie da, a jak ze spalaniem to aż wstyd poszło 17,2l/100km nie polecam
Podałeś wg kompa czy tankowania ? Pytam bo miałem epizody trzymania vmax aurisem h przez około 200km i nie doszedłem do takich wyników tankując auto pod korek przed wjazdem i po zjeździe z autostrady oczywiście w Niemczech  :-)

Według kompa ,ale może być błąd niewielki od tankowania +- 0.5l/100km

Ja w zeszłym tygodniu zawiozłem Fiata 500 do Włoch, Odległość przejechana 1559km, średnia prędkość 85km/h, zużycie średnie 4,5l/100km. Byłem bardzo mile zaskoczony tym wynikiem, tym bardziej, że samochód nie dotarty i dosyć zimno.

Ładny wynik ,ale nie ma co porównać z Suvem. Miałem dawno Peugoeta 206 1,4 60KM z 2002 roku i też potrafił przejść 4l/100km to inne gabaryty i waga auta.

To jako ciekawostkę podam, że jazda po Torze Łódź na ile pozwalały warunki (chłodno ok 0 plus mokry tor i ślizgający się przód na każdym zakręcie - napęd 4x2) daje spalanie ok 21-23 l/100km. Jak się przejedzie okrążenie schładzające kończy się spalanie na poziomie 17-18l.

I trzeba uważać, bo mimo, że i tak ja swój gabaryt trzyma się bardzo dobrze, to lekkie wciśnięcie hamulca w zakręcie przy wyższej prędkości powoduje nadsterowność i dupka ładnie zarzuca. Elektronika oczywiście wkracza, ale późno i zdecydowanie, co powoduje, że kierowca czasem już praktycznie opanowuje sytuację, ale przez elektronikę idzie w drugą stronę.

Trzeba będzie tez uważać na hamulce ze nawet częste, mocne hamowania i na myjnię to odradzam zaraz mycia zimnej wody, bo wykrzywią tarcze.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #485 dnia: 20 Marca 2023, 22:19:26 »
Nie trzeba być wybitnym intelektualistą, żeby dojść do wniosku, że wpis pod postem, jest skierowany do autora postu zamieszczonego powyżej.
Od tego są cytaty.
Nie zauważyłem, żeby ten wpis był skierowany do Ciebie. Lubisz wcinać się między wódkę a zakąskę ?
Miałem nic nie pisać, ale nie ścierpiałem - jeśli już ktoś się wcina, to Mercedes między Toyoty - nie sądzisz?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #486 dnia: 20 Marca 2023, 22:48:54 »
Od tego są cytaty.
Cytaty są wskazane kiedy  nie wiadomo na jaki post się odpowiada.
jeśli już ktoś się wcina, to Mercedes między Toyoty - nie sądzisz?
Nie sądzę, nie ma dożywotniego obowiązku jeżdżenia jakąś marką. Rozumiem, że wszystkie osoby które już nie mają Toyoty, albo jeszcze jej nie mają i jeżdżą innymi samochodami, nie powinny tu pisać ? W takim razie dlaczego Ty tu pisałeś nie mając  Toyoty?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #487 dnia: 20 Marca 2023, 22:55:19 »
...ne wszystkie, tylko złośliwe.
Współczuję podróży maleństwem do Włoch, ale rozumiem, że średnia mała bo hałas w tym maleństwie okrutny (autopsja), choć z drugiej strony, nie pisałeś, że jechałeś, a zawiozłeś, jakaś awaria i do centrali pojechało?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #488 dnia: 20 Marca 2023, 23:19:08 »
Może to taki polski "Vanishing Point" z Fiatem w roli głównej?

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #489 dnia: 20 Marca 2023, 23:50:14 »
Rozumiem, że wszystkie osoby które już nie mają Toyoty, albo jeszcze jej nie mają i jeżdżą innymi samochodami, nie powinny tu pisać ?
Mogą, lubię Twoje posty, jeśli nie są zjadliwe. Wstawiasz info o Mercedesach, które niewiele wnoszą do tematu.
Teraz jeszcze wciskasz (zamierzone) Fiata.
Przypomniała mi się uwaga koleżanki z pracy, że ich samochód rodzinny Tico (działo się to jakieś 17 lat temu) pali 4l/100km :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #490 dnia: 21 Marca 2023, 09:24:26 »
że średnia mała bo hałas w tym maleństwie okrutny (autopsja)
Średnia nie taka mała, jechałem w/g przepisów, tak jak wszyscy. Hałas mniejszy niż w mojej byłej Yarisce.
nie pisałeś, że jechałeś, a zawiozłeś, jakaś awaria i do centrali pojechało
Nie, zmieniła starą 500 na nową, teraz znów muszę kupić małe auto do miasta, albo jakiegoś małego elektryka.
Przypomniała mi się uwaga koleżanki z pracy, że ich samochód rodzinny Tico (działo się to jakieś 17 lat temu) pali 4l/100km
Miałem , potwierdzam, świetny samochód do miasta.
Teraz jeszcze wciskasz (zamierzone) Fiata.
Żeby uzmysłowić innym, że Yariska w Hybrydzie wcale nie pali mniej w trasie.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2023, 09:27:10 wysłana przez pireus »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #491 dnia: 21 Marca 2023, 09:34:33 »
Jakieś głosy każą Ci prowadzić krucjatę przeciwko hybrydom?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #492 dnia: 21 Marca 2023, 09:43:51 »
Nie prowadzę, żadnej krucjaty, tylko zwracam uwagę, że Hybryda, ze swoim spalaniem nie jest panaceum dla wszystkich. I pomimo swoich zalet, posiada też wady. A traktowanie takiej kolumbryny jak RAV 4 w hybrydzie, jako samochodu miejskiego np. w Warszawie jest absurdem i nie ma sensu ze względu na jej rozmiary, bo mniejszy samochód będzie palił jeszcze mniej i wszędzie się wciśnie, za to w trasie ta hybrydowość poza wzrostem wagi, niewiele daje. Piszę to ze swojego punktu widzenia.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #493 dnia: 21 Marca 2023, 09:49:37 »
Szkoda że nie z własnego doświadczenia.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #494 dnia: 21 Marca 2023, 09:49:49 »
Ładnie powiedziane ;)

Hybrydy mają swoje zalety - w warunkach „kręcę się wkoło komina” nie mają sobie równych wśród ICE. W trasie tej przewagi zasadniczo nie mają. To ogólnie wiadomo, reszta to bicie piany i udowadnianie że hybrydy są do bani ponieważ w trasie nie są lepsze od innych.
A tymczasem założenie hybrydy optymalizacja układu napędowego tak aby zredukować zużycie paliwa w warunkach miejskich - czyli tu gdzie klasyczne ICE jest kiepskie i gdzie są możliwości redukcji są spore - przy zbliżonych osiągach w trasie - warunkach gdzie takich możliwości praktycznie nie ma - tutaj podstawową rolę gra aerodynamika.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2023, 09:56:44 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl