Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211943 razy)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #705 dnia: 10 Września 2023, 18:14:16 »
U mnie max. pokazywało coś ponad 900 km. Zwykle mam pomiędzy 850, a ok. 900. Ponieważ nigdy nie czekam na zapalenie rezerwy, to nie udało mi się przejechać prognozowanego zasięgu (nie lubię określenia używanego przez jednego z użytkowników "estymowanego"). Jednak po przejechaniu ponad 800 km zatankowałem 44 litry, więc spokojnie mógłbym przejechać jeszcze ze 200 km, więc do 1000 mógłbym się zbliżyć, jednak nie lubię takich emocji.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #706 dnia: 10 Września 2023, 19:04:24 »
"Niestety" fwd, ale może ktoś chciałby wiedzieć :cheesy: Zasięg 1006 km.
Ciekaw jestem czy to jest teoretyczny zasięg czy udało się komuś zrobić 1000 na pełnym zbiorniku paliwa???
Nie jechałem aż do wyczerpanie Pb i w sumie nie wiem ile przejechałem od tankowania do tankowanie. Sprawdzę to przy najbliższej  okazji. Ale miałem tak, że pokazywało mi dystans 11 km a do stacji paliw miałem 14 km. Gdy do niej dojechałem miałem miałem 5 km zapasu :cheesy: Ale to każdy chyba wie dlaczego :-)
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #707 dnia: 10 Września 2023, 20:17:17 »
Przecież to tylko estymacja. Musiałbyś jechać idealnie równym tempem, w idealnych warunkach aby mieć szansę na uzyskanie takiego wyniku. To tylko teoria. Zwłaszcza w przypadku hybrydy gdzie działanie ICE jest niezależne od woli kierowcy/kierownicy.
Estymacja oparta na danych historycznych, więc na pewno nie można napisać o idealnych warunkach. Skoro tyle pokazuje, to znaczy, że tyle wyszło w ostatnich trasach i jest to jak najbardziej realne do osiągnięcia

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #708 dnia: 10 Września 2023, 20:33:27 »
Przecież to tylko estymacja. Musiałbyś jechać idealnie równym tempem, w idealnych warunkach aby mieć szansę na uzyskanie takiego wyniku. To tylko teoria. Zwłaszcza w przypadku hybrydy gdzie działanie ICE jest niezależne od woli kierowcy/kierownicy.
Estymacja oparta na danych historycznych, więc na pewno nie można napisać o idealnych warunkach. Skoro tyle pokazuje, to znaczy, że tyle wyszło w ostatnich trasach i jest to jak najbardziej realne do osiągnięcia

Faktycznie wypadły dwa słowa, miało być "idealnie takich samych warunkach" - jak te będące bazą do wyliczeń.

Skoro tak szacuje/estymuje/przewiduje to nie znaczy że tyle kiedyś przejechał, tylko na podstawie uśrednionego zużycia paliwa szacuje/estymuje/przewiduje iż powinien tyle przejechać na tej ilości benzyna którą ma w baku. Daną historyczną jest uśrednione zużycie paliwa a nie zasięg.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2023, 20:35:07 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #709 dnia: 11 Września 2023, 23:54:23 »
Skoro tak szacuje/estymuje/przewiduje to nie znaczy że tyle kiedyś przejechał, tylko na podstawie uśrednionego zużycia paliwa szacuje/estymuje/przewiduje iż powinien tyle przejechać na tej ilości benzyna którą ma w baku. Daną historyczną jest uśrednione zużycie paliwa a nie zasięg.
Przecież ty napisałeś dokładnie to samo, co ja, tylko 3 razy bardziej zakręcone:)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #710 dnia: 12 Września 2023, 15:35:14 »
... Skoro tyle pokazuje, to znaczy, że tyle wyszło w ostatnich trasach i jest to jak najbardziej realne do osiągnięcia...

To jednoznacznie (jak dla mnie odwołuje się do przejechanego dystansu a nie zużycia paliwa.
Czyli nie, nie napisaliśmy tego samego. Według Twojego zapisu kiedyś tyle km przejechał to teraz pokazuje taką wartość. Ja piszę, żę z ostatniego odcinka pomiarowego wyszło zużycie paliwa dająca taki a nie inny zasięg na ilości paliwa w zbiorniku.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #711 dnia: 12 Września 2023, 18:40:22 »
Pisząc "tyle wyszło" miałem na myśli średnie spalanie, ale tak czy siak - nie ma to absolutnie żadnego znaczenia, bo jeśli zakładamy tą samą ilość paliwa w zbiorniku, to spalanie można wyliczyć z przejechanego dystansu i odwrotnie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #712 dnia: 12 Września 2023, 21:50:51 »
Pisząc "tyle wyszło" miałem na myśli średnie spalanie, ale tak czy siak - nie ma to absolutnie żadnego znaczenia, bo jeśli zakładamy tą samą ilość paliwa w zbiorniku, to spalanie można wyliczyć z przejechanego dystansu i odwrotnie

Pokręcona logika
niech będzie, szkoda bić piany.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #713 dnia: 16 Września 2023, 18:06:01 »
Minął równo rok od odbiory RAV4 AWDi hybryda.  Przejechane prawie równe 20 tys.km. Z tego 3000km na autostradach z prędkością ok. 130-140km/h. Reszta duże miasto wojewódzkie. Spalanie liczone  z baku przy tankowaniu 5,94l/100km.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #714 dnia: 16 Września 2023, 18:20:54 »
Minął równo rok od odbiory RAV4 AWDi hybryda.  Przejechane prawie równe 20 tys.km. Z tego 3000km na autostradach z prędkością ok. 130-140km/h. Reszta duże miasto wojewódzkie. Spalanie liczone  z baku przy tankowaniu 5,94l/100km.
Szacun dobre spalanie ogólnie, ale tego nie można wywnioskować z taką prędkością większość. Realnie trzeba wiedzieć AVG i tu przykład dzisiejszej jazdy gdzie śmigalem 150-170km/h (chwilowo mniejsze prędkości podczas wyprzedzania kolumny czy też pomiar radaru odcinkowego) gdzie mi średnia wyszła 120km/h AVG.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #715 dnia: 16 Września 2023, 19:34:02 »
Prędkość na autostradzie to taka , jaką staram się utrzymywać 130-140km/h.  Momentami jest mniejsza a momentami nawet 160. W aplikacji średnia wychodzi wtedy  około 100km/h. Spalanie z aplikacji MyT z całego roku to 5,8. Ale wiadomo, że aplikacja zaniża.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #716 dnia: 16 Września 2023, 20:51:50 »
Sama średnia prędkość też nijak się ma do spalania. Zupełnie inne spalanie wyjdzie jak pojedziemy godzinę z prędkością 140km/h i kolejna godzinę w korku 20km/h, niż w sytuacji ciągłej jazdy 80km/h. A średnia wyjdzie identyczna...

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #717 dnia: 16 Września 2023, 20:54:12 »
Prędkość na autostradzie to taka , jaką staram się utrzymywać 130-140km/h.  Momentami jest mniejsza a momentami nawet 160. W aplikacji średnia wychodzi wtedy  około 100km/h. Spalanie z aplikacji MyT z całego roku to 5,8. Ale wiadomo, że aplikacja zaniża.
Wiadomo że zaniża , ale niewiele bo miałem bardzo rozbieżne tankowania w różnych stacjach gdzie najmniejszy błąd miała stacja C..... K 0,01-0,02l./100km , a największy błąd S...l 0,2-0,9l./100km

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #718 dnia: 16 Września 2023, 23:25:53 »
Wiadomo że zaniża , ale niewiele bo miałem bardzo rozbieżne tankowania w różnych stacjach gdzie najmniejszy błąd miała stacja C..... K 0,01-0,02l./100km , a największy błąd S...l 0,2-0,9l./100km

To nie do końca tak, że zaniza... w fordach w menu serwisowym można regulować wskazania licznika. Jak nastawiałem idealnie według dystrybutora w jeździe po mieście, to przekłamywał na trasie i odwrotnie. Sam się dziwię, ale chyba policzenie średniego spalania przez komputer pokładowy jest w dzisiejszych czasach nie lada wyzwaniem

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #719 dnia: 17 Września 2023, 00:13:37 »

To nie do końca tak, że zaniza... w fordach w menu serwisowym można regulować wskazania licznika. Jak nastawiałem idealnie według dystrybutora w jeździe po mieście, to przekłamywał na trasie i odwrotnie. Sam się dziwię, ale chyba policzenie średniego spalania przez komputer pokładowy jest w dzisiejszych czasach nie lada wyzwaniem
Ale przecież 6 lat doświadczeń które widziałem na własne oczy i najważniejsze to prawidłowo odczyt z dystrybutorem i z zasięgiem które realnie można wiedzieć jakie są wartości. U mnie nie zdarzało żeby było coś odwrotnie.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl