Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #765 dnia: 05 Października 2023, 20:08:29 »
@SNCF: a skąd niby ten komputer ma wiedzieć, że najbliższe 400km przejedziesz autostradą, a nie po mieście?

No choćby na podstawie poprzednich jazd w takich warunkach w 95%

W jakich warunkach? Pytam skąd komputer ma wiedzieć jakie będą warunki?

No popatrz....
a w trybie EV jakoś dobrze zlicza poprzednie jazdy, dzięki temu urealnia nasz zasięg.

- Teraz latem po załadowaniu prądem do pełna, pokazuje zasięg 88km i tyle przejeżdżam
- Zimą podczas mrozów, na zimówkach z ogrzewaniem na tej samej trasie pokazywał po załadowaniu do pełna zasięg 64km i tak też było.
będziesz miał cos mądrego to napisz.

Ok, więc mam coś mądrego i piszę, bo na pytanie nie odpowiedziałeś: skąd według ciebie komputer ma wiedzieć, czy najbliższe 500km przejedziesz autostradą z prędkością 150km/h, czy drogami krajowymi z prędkością 90km/h?

Czytaj ze zrozumieniem że ma Plugina i pisał o tym w trybie EV

A czy z zasięgiem to nie jest aby tak, że komputer wylicza go na podstawie średniego spalania? Dopiero w czasie jazdy te wartości ulegają zmianie w zależności od jazdy? Bo jak dla mnie Twoje pytanie jest zgoła dziwne.

Komputer wylicza tylko od ostatniego tankowania i na tej podstawie wylicza ile zasięgu w takim stylu jakim jechałeś ostatnio. Od tankowania zmienia wartość jeśli twój styl jazdy zmienia i to tyle.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #766 dnia: 05 Października 2023, 21:04:25 »
Czytaj ze zrozumieniem że ma Plugina i pisał o tym w trybie EV
Nie ma to żadnego związku z początkowym pytaniem, jak i moim pytaniem w odpowiedzi.

Komputer wylicza tylko od ostatniego tankowania i na tej podstawie wylicza ile zasięgu w takim stylu jakim jechałeś ostatnio. Od tankowania zmienia wartość jeśli twój styl jazdy zmienia i to tyle
Na pewno nie od tankowania - wartości tuż po tankowaniu byłyby strasznie rozstrzelane. To będzie wyliczane na podstawie ostatnich X km, ale to X to pewnie zna jedynie toyota

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #767 dnia: 05 Października 2023, 21:11:34 »
Moja obserwacja jest taka że zasięg który sie pojawia po zatankowaniu jest +- zbliżony do tego co wyszło od poprzedniego tankowania. Zatem jesli tankując miałem jeszcze 50km zasięgu a przejechałem od poprzedniego np. 700km to pojawia mi się zasięg będzie 730-770 km - tak mniej więcej.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #768 dnia: 05 Października 2023, 21:15:29 »
Tylko nie wiem, czy kiedyś to zaobserwowałeś, ale zasięg potrafi się czasem zwiększyć. To sugeruje, że pod uwagę brane jest spalanie ze stosunkowo krótkiego odcinka

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #769 dnia: 05 Października 2023, 21:21:28 »
Tylko nie wiem, czy kiedyś to zaobserwowałeś, ale zasięg potrafi się czasem zwiększyć. To sugeruje, że pod uwagę brane jest spalanie ze stosunkowo krótkiego odcinka
Tego nigdy w RAV ni zaobserwowałem, a zwracam dość na to uwagę. Miałem tak w Karoqu i bodajże Hyundaiu i800 z wypożyczalni, że zasięg latał w górę i w dół. Może jak się zostawi auto zaparkowane na jakiejś pochyłości to pływak głupieje i myśli że dotankowałeś?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #770 dnia: 05 Października 2023, 21:24:25 »
A tak z innej beczki - byłem teraz kilka dni nad morzem. W sumie zrobione niecałe 1500km. Spalanie tym razem z całej trasy 7.7l/100km. Zdecydowanie większe, niż podczas wyjazdu na Bałkany (gdzie miałem 6.4-6.5), co wynika z dużo wyższych średnich prędkości (gdzie ci malkontenci mówiący, że w Polsce nie ma dobrych dróg?). Do tego mniej jeździłem na miejscu, a jeśli już, to po parę km "do sklepu". W przeciwieństwie do poprzedniej podróży, miałem też na haku rowery, ale w moim odczuciu to nie ma praktycznie żadnego znaczenia dla spalania. Z drugiej strony - na pewno klima chodziła na dużo mniejszej mocy

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #771 dnia: 05 Października 2023, 21:31:50 »
Tego nigdy w RAV ni zaobserwowałem, a zwracam dość na to uwagę. Miałem tak w Karoqu i bodajże Hyundaiu i800 z wypożyczalni, że zasięg latał w górę i w dół. Może jak się zostawi auto zaparkowane na jakiejś pochyłości to pływak głupieje i myśli że dotankowałeś?

Skakaniem bym tego nie nazwał. Takie skoki to właśnie znak, że średnia jest z bardzo krótkiego odcinka.

W rav4 to się zdarza chyba* rzadko, np. jak po dłuższym odcinku autostrady, zjedziesz na jakąś małą drogę i jedziesz 50km/h w dużej mierze na baterii

*Piszę "chyba", bo osobiście przez 90% czasu mam na zegarach wyświetlony stan baterii, a nie spalanie i zasięg. Na zasięg przełączam najczęściej jak już jestem blisko końca baku

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #772 dnia: 09 Października 2023, 10:55:30 »
To ja się grzecznie melduje. 5,76 spalanie od pełnego do pełnego. Z kompa 6,2. Ciekawa różnica. Teraz i za pierwszym razem tankowane do odbicia tylko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #773 dnia: 09 Października 2023, 18:11:42 »
To ja się grzecznie melduje. 5,76 spalanie od pełnego do pełnego. Z kompa 6,2. Ciekawa różnica. Teraz i za pierwszym razem tankowane do odbicia tylko.
Spora różnica. U mnie to chyba 0.1 l różnicy. Może błąd w obliczeniach? :)

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #774 dnia: 10 Października 2023, 08:31:19 »
Roe na błąd w obliczeniach nie ma szans :-) zawodowo liczyłam spalanie w 30 ciężarówkach :-)
Wlałam 45 litrów przejechałam 780 km. Policz sam :-)

Jedyne co mi przychodzi do głowy, że faktycznie jakby dolewać po odbiciach to by było pewnie koło 48 litrów i wtedy spalanie by się zgadzało z kompem.

Zbiornik tez nie był wyjechany bo zasięgu niby było na 70 km i 10% paliwa wg apki. Tyle, że jechałam w dłuższa trasę i musiałam go zalać.

BTW spalanie z autostrady wczoraj Łowicz Warszawa tempomat 125-130 dość luźno, wiec grzecznie tak płynęłam - 6,7

Powrót tempomat tak samo, ale że było ciasno długo tak nie ujechalam i prędkość do 140-150 - 6,4.

Różnica chyba tylko w jeździe z wiatrem i z górki i pod wiatr i pod górkę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2023, 08:39:08 wysłana przez Ruda Wredna »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #775 dnia: 10 Października 2023, 09:31:27 »
Różnica chyba tylko w jeździe z wiatrem i z górki i pod wiatr i pod górkę.
Dokladnie. W weekend byłem w Poznaniu. Prędkość na A4 130, na S5 120. Był jeden objazd ok 20km pod Kościanem. Wyjechałem z Zabrza mając od tankowania przejechane jakieś 130km i spalanie 6.8. W trakcie trasy urosło do 7.1 ale finalnie spadło do 6.8 a po dwóch dniach jeżdżenia po Poznaniu zrobiło się 6.7 i zatankowałem. Powrotna droga juz bez objazdów czyli znowu S5 - 120, A4 - 130 i spalanie 7.4. Było luźno w obie strony więc jazda bardzo płynna a jednak spora różnica. Nie analizowałem oczywiscie profilu trasy itd, ale jednak na tej samej drodze i przy takiej samej prędkości są czynniki, które mają spory wpływ na spalanie.

Kiedyś jadąc do Austrii w ostrej wichurze z boxem na dachu miałem spalanie 9/100. Powrót 7.5. Tutaj już profil trasy tez ma znaczenie.Zawsze z powrotem mniej spalam ale nie jest to taka różnica jak przy tej wichurze.

Co do wskazań kompa to u mnie chyba więcej niż 0,2 l błędu nie było i zwykle to komp zaniża. Tankuję zawsze do pierwszego odbicia.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #776 dnia: 10 Października 2023, 10:05:15 »
Wiatr ma duże znaczenie i nic w tym dziwnego. Opory powietrza zmieniają się z kwadratem prędkości czyli jeśli prędkość wzrośnie dwukrotnie to opory powietrza wzrosną czterokrotnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #777 dnia: 10 Października 2023, 10:11:25 »
..."najgorszy jest wiatr", cytując klasyka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #778 dnia: 10 Października 2023, 10:49:41 »
"Bo kiedy jest zimno, a nie ma wiatru to jest ciepło. A jak jest ciepło ale jest wiatr, to jest zimno", dalej cytując ... ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #779 dnia: 10 Października 2023, 13:37:54 »
...I stąd zużycie paliwa jest różne, tak jak i temperatura.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl