Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #795 dnia: 14 Października 2023, 09:32:09 »
Szczerze mówiąc sam uważałem, że lanie 98 zamiast 95 jest bez sensu. Skoro jednak Toyota mówi co innego to warto rozważyć stosowanie 98 - przy tym zużyciu paliwa jak RAV4 budżetu nie zrujnujesz.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #796 dnia: 14 Października 2023, 09:56:56 »
A tu zdanie Toyoty na temat 95 czy 98: https://www.toyota.pl/porady/benzyna-pb98-czy-pb95-ktore-lepsze
Z tymi oktanami jest trochę to mętnie tłumaczone bo substancja odpowiedzialna za oktany nie ma żadnych wartości czyszczących a dopiero inne dodatki je mają co podkreślają poszczególne rafinerie na swoich stacjach.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #797 dnia: 14 Października 2023, 11:00:18 »
Do tego więcej oktanów to więcej substancji odpowiedzialnej za liczbę oktanową a więc mniej paliwa w jednostce objętości. Czy to ma jakiś znaczący wpływ na większe zużycie paliwa 98 nie wiem i nie chce mi się sprawdzać bo leje od Aurisa HSD 95 i nie mam zamiaru tego zmieniać.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #798 dnia: 14 Października 2023, 11:04:29 »
U mnie w instrukcji zdaje się pisze (ten sam silnik) paliwo rekomendowane 95. Pb98 może dać przyrost mocy do 1,5%. Paliwa premium mają dodatki uszlachetniające (co nie znaczy że zwykłe paliwa dodatków nie mają), które np mogą zmniejszać gromadzenie się nagaru. W hybrydzie to może mieć sens, jednak temperatura spalania Pb98 jest chyba niższa niż Pb95, co z w kontekście nagaru chyba nie będzie zaletą.
Gorzej za to widzę rok przyszły, kiedy to PB95 ma być dostępne tylko w formule E10, co raczej można potraktować jako pogorszenie jakości paliwa. Tak czy inaczej warto posłuchać profesora Chrisa i czasem pogonić silnik do odcinki.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2023, 11:06:21 wysłana przez surrender »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #799 dnia: 14 Października 2023, 11:06:42 »
Pogonić do odcinki silnik w hybrydzie? Mission Impossible.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #800 dnia: 14 Października 2023, 11:38:43 »
Odcinka to skrót myślowy. Mało kto nawet przy manualnym napędzie wykonuje takie procedury. Po prostu z gazem należy obchodzić się żwawo i nie unikać wysokich obrotów.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #801 dnia: 14 Października 2023, 11:59:39 »
Z tym jest problem w hybrydzie bo jeśli żwawo wciśniesz gaz ruszając spod świateł po 3 sekundach masz już 50km/h. Pół biedy jeśli jesteś pierwszy, gorzej jak ktoś przed Tobą rusza to w 99% przypadków nie da się żwawo wcisnąc gazu.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #802 dnia: 14 Października 2023, 12:28:31 »
Z tym jest problem w hybrydzie bo jeśli żwawo wciśniesz gaz ruszając spod świateł po 3 sekundach masz już 50km/h. Pół biedy jeśli jesteś pierwszy, gorzej jak ktoś przed Tobą rusza to w 99% przypadków nie da się żwawo wcisnąc gazu.

Ja przeważnie jak kogoś wyprzedzam na drodze to są to użytkownicy hybryd :). Raz spotkałem użytkownika, który faktycznie ruszył gwałtownie spod świateł.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #803 dnia: 14 Października 2023, 12:41:24 »
Bardzo możliwe ale ja hybrydą jeżdżę dynamicznie (ale przepisowo) i niestety mam problem z maruderami za kierownicami klasycznych aut.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2023, 13:06:37 wysłana przez przmor »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #804 dnia: 14 Października 2023, 14:11:05 »
U mnie w instrukcji zdaje się pisze (ten sam silnik) paliwo rekomendowane 95. Pb98 może dać przyrost mocy do 1,5%. Paliwa premium mają dodatki uszlachetniające (co nie znaczy że zwykłe paliwa dodatków nie mają), które np mogą zmniejszać gromadzenie się nagaru. W hybrydzie to może mieć sens, jednak temperatura spalania Pb98 jest chyba niższa niż Pb95, co z w kontekście nagaru chyba nie będzie zaletą.
Gorzej za to widzę rok przyszły, kiedy to PB95 ma być dostępne tylko w formule E10, co raczej można potraktować jako pogorszenie jakości paliwa. Tak czy inaczej warto posłuchać profesora Chrisa i czasem pogonić silnik do odcinki.
Toyota dopuszcza do 10% biododatków. Przyrostu mocy nie uświadczysz - współczesne silniki, zwłaszcza w cyklu Atkinsona, nastawione są na ekonomię.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #805 dnia: 14 Października 2023, 18:25:28 »
Tankujecie zwykłą 95 czy jakąś "lepszą" V-POWER lub VERVA?
Czy jest sens tankować coś "lepszego"?
zawsze tankuje 98 czyli np. vpowera z Shella.
Czy to była benzyna czy to 1.0 czy to hybryda.
Oktany oktanami pewnie znikoma to różnica, ale jest to z pozoru czystsze paliwo.
Na pewno nie zaszkodzi.
W obecnych czasach są takie promki że mozna kupić 98 w cenie 95
Na pewno nie zaszkodzi , ale z portfela niestety. Promkę to tylko S.... we wtorki.
A tu zdanie Toyoty na temat 95 czy 98: https://www.toyota.pl/porady/benzyna-pb98-czy-pb95-ktore-lepsze
Czysty marketing.
Do tego więcej oktanów to więcej substancji odpowiedzialnej za liczbę oktanową a więc mniej paliwa w jednostce objętości. Czy to ma jakiś znaczący wpływ na większe zużycie paliwa 98 nie wiem i nie chce mi się sprawdzać bo leje od Aurisa HSD 95 i nie mam zamiaru tego zmieniać.
Niczego nie zauważyłem zmniejszenia paliwa tylko szybciej nagrzewa z zimnego rozruchu.
To samo niczego nie zauważyłem przyrostu mocy i takie dodatki uszlachetniające to po prostu są dedykowanych silników które wymagają większe oktany takich jak sportowych aut czy też o dużej mocy.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #806 dnia: 14 Października 2023, 18:46:27 »
ciekawa informacja, czyli od stycznia lepiej lać 98.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #807 dnia: 14 Października 2023, 18:52:57 »
Toyota dopuszcza do 10% biokomponentów. Natomiast E85 ma liczbę oktanową około 110…

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #808 dnia: 15 Października 2023, 11:33:47 »
To samo niczego nie zauważyłem przyrostu mocy i takie dodatki uszlachetniające to po prostu są dedykowanych silników które wymagają większe oktany takich jak sportowych aut czy też o dużej mocy.
Jak można zauważyć przyrost mocy, jeśli dla 200-konncego silnika wyniósłby do 3-ch koni? Teoretycznie jednak różnica jest. Poza tym oprogramowanie sterujące silnika może zniwelować ten przyrost, dążąc do stabilnego punkt pracy silnika. To znaczy, niezależnie od parametrów paliwa komputer będzie tworzył jedyną słuszną w danej chwili mieszankę. Także skutkiem może nie być przyrost mocy, a np zmiana ilości zużytego paliwa.
Jeśli chodzi o dodatki uszlachetniające, to są one w każdym rodzaju paliwa i są niezbędne do pracy każdego silnika. Wiadomo że np Schell i inni nie sprowadzają swojego paliwa, tylko kupują w Orlenie. Ale te paliwa na stacji benzynowej różnią się właśnie tymi dodatkami, co przynajmniej teoretycznie może mieć wpływ na jakość spalania czy żywotność silnika.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2023, 11:49:23 wysłana przez surrender »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #809 dnia: 15 Października 2023, 12:26:23 »
Jak można zauważyć przyrost mocy, jeśli dla 200-konncego silnika wyniósłby do 3-ch koni? Teoretycznie jednak różnica jest. Poza tym oprogramowanie sterujące silnika może zniwelować ten przyrost, dążąc do stabilnego punkt pracy silnika. To znaczy, niezależnie od parametrów paliwa komputer będzie tworzył jedyną słuszną w danej chwili mieszankę. Także skutkiem może nie być przyrost mocy, a np zmiana ilości zużytego paliwa.
Jeśli chodzi o dodatki uszlachetniające, to są one w każdym rodzaju paliwa i są niezbędne do pracy każdego silnika. Wiadomo że np Schell i inni nie sprowadzają swojego paliwa, tylko kupują w Orlenie. Ale te paliwa na stacji benzynowej różnią się właśnie tymi dodatkami, co przynajmniej teoretycznie może mieć wpływ na jakość spalania czy żywotność silnika.
Dokładnie to napisałem. Prędzej osiągniesz pewien spadek zużycia paliwa niż przyrost mocy. Przy czym jedno i drugie będzie poniżej błędu pomiarowego. Prędzej zwróciłbym uwagę na różnicę w „czystości” paliwa.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2023, 12:29:37 wysłana przez topoll »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl