Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #885 dnia: 14 Lutego 2024, 23:36:45 »
Ja lubię jeździć , a nie przemieszczać się
Stąd masz spalanie niższe o 25% od przeciętnego dla twojego auta?:)

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #886 dnia: 15 Lutego 2024, 00:52:33 »
GLA 35AMG
Aż tyle 10,5l/100km???!!! no to moja już po 110 tys.km średnio 6,9l. i 6 lat
A wiesz co to znaczy średnie spalanie wszystkich kierowców? Ja mam 8,1, a ktoś inny będzie miał 12l. lub więcej, bo będzie zasuwał 200 lub 250km/h. Wszystko zależy z jakimi prędkościami jeździsz i gdzie. Pewnie, że do hybrydy jeżdżącej w mieście  lub miedzy Tirami nie ma porównania. Ale na autostradzie myślę, że mniej spalę bo mniejszy gabaryt i waga. A czy pali średnio 6,9 czy 8,1  to nie ma dla mnie różnicy. Ja lubię jeździć , a nie przemieszczać się.
Dobrze napisałeś , sensem posiadania samochodu nie jest zużywanie najmniejszej ilości paliwa i jechanie na żółwia, tylko cieszeniem się jazdą i przyjemnością przebywania w aucie . Niestety na forum gdzie większość to  hybrydy , zużywanie małej ilości paliwa to jakaś ,,religia,,. Zapominacie że jak wliczycie autocasco , serwisy ,opony ,kosmetykę auta to przejechany kilometr może kosztować tyle samo co Mercedes pireus-a

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #887 dnia: 15 Lutego 2024, 07:07:53 »
[quote author link=topic=51462.msg808828#msg808828 date=1707943532]
Cytat:  link=topic=51462.msg808828#msg808828 date=1707943532

Zapominacie że jak wliczycie autocasco , serwisy ,opony ,kosmetykę auta to przejechany kilometr może kosztować tyle samo co Mercedes pireus-a
[/quote]
To w Mercedesie nie płaci się za AC, serwis, opony, kosmetykę? 
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2024, 07:09:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #888 dnia: 15 Lutego 2024, 07:38:19 »
Nie będę się wypowiadał za innych, ale napiszę, że w moim przypadku absolutnie nie chodzi o koszty. Nigdy w życiu nie wyliczyłem kosztu przejechania kilometra i naprawdę nie ma dla mnie znaczenia, czy wyjdzie tu 40, czy 45gr

Natomiast po prostu lubię spojrzeć na wskazania spalania i tu tak - jest różnica, czy pokaże mi średnią 6.0, czy 7.0l. Niski wynik sprawia mi przyjemność i tyle.

Dodam jeszcze, że nie jest to niski wynik za wszelką cenę. Jeżdżę raczej normalnie, z podobnymi prędkościami, jak w poprzednich autach. Mieszczę się też pewnie w okolicach średniej spalania dla tego modelu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #889 dnia: 15 Lutego 2024, 08:17:57 »
Bo jeżdżę przepisowo i spalanie mam zbliżone do katalogowego. I w zasadzie czy jadę 100km/h czy 120 to na 8 biegu obroty silnika są podobne i spalanie również. No chyba że włączę tryb Sport+, ale nie lubię agresywnej jazdy.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #890 dnia: 15 Lutego 2024, 08:30:18 »
Dobrze napisałeś , sensem posiadania samochodu nie jest zużywanie najmniejszej ilości paliwa i jechanie na żółwia, tylko cieszeniem się jazdą i przyjemnością przebywania w aucie .

Zużycie paliwa mam raczej małe :-), chociaż lubię przełączyć na sport i docisnąć :grin:. I tak mam też parę punktów karnych za przekroczenie prędkości :embarassed:. To teraz przez jakiś czas będę miał jeszcze niższe spalanie :-).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #891 dnia: 15 Lutego 2024, 18:26:08 »
Bo jeżdżę przepisowo i spalanie mam zbliżone do katalogowego. I w zasadzie czy jadę 100km/h czy 120 to na 8 biegu obroty silnika są podobne i spalanie również. No chyba że włączę tryb Sport+, ale nie lubię agresywnej jazdy.

Wcześniej pisałeś, że lubisz mieć przyjemność z jazdy, a teraz, że jeździsz przepisowo. Nie ogarniam jak odbierasz kierowców hybryd - że jeżdżą 30% poniżej limitu? To raz.

2: większość osób jeździ w miarę przepisowo, więc skoro Twoja średnia jest tak różna od przeciętnej tego modelu, to albo masz BARDZO nietypowe trasy, albo jeździsz wolniej i mniej dynamicznie, a pewnie jedno i drugie jednocześnie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #892 dnia: 15 Lutego 2024, 19:18:34 »
Wcześniej pisałeś, że lubisz mieć przyjemność z jazdy, a teraz, że jeździsz przepisowo.
A niby jednego z drugim nie można połączyć? Po prostu nie wlokę się jak większość hybryd między Tirami. A w Niemczech mogę sobie pozwolić na więcej.
2: większość osób jeździ w miarę przepisowo, więc skoro Twoja średnia jest tak różna od przeciętnej tego modelu, to albo masz BARDZO nietypowe trasy, albo jeździsz wolniej i mniej dynamicznie, a pewnie jedno i drugie jednocześnie
Naprawdę mnie rozbawiasz swoim pokrętnym rozumowaniem. Wyobraź sobie że można jechać i szybko i oszczędnie, tylko trzeba to potrafić i przewidywać sytuację na drodze. Widocznie tak nie umiesz, ale to już nie mój problem, jeżeli potrafisz tylko naciskać gaz i hamulec.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2024, 19:20:07 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #893 dnia: 15 Lutego 2024, 20:05:33 »
Po prostu nie wlokę się jak większość hybryd między Tirami.
Nie zauważyłem, żeby większość hybryd wlokła się za tirami. Pojedyncze owszem, tak samo, jak Mercedesy gla.

Wyobraź sobie że można jechać i szybko i oszczędnie, tylko trzeba to potrafić i przewidywać sytuację na drodze. Widocznie tak nie umiesz, ale to już nie mój problem, jeżeli potrafisz tylko naciskać gaz i hamulec
Widocznie nikt poza tobą nie potrafi, skoro przeciętny kierowca ma o 25% większe spalanie od Ciebie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #894 dnia: 15 Lutego 2024, 20:15:26 »
Widocznie nikt poza tobą nie potrafi, skoro przeciętny kierowca ma o 25% większe spalanie od Ciebie.
Tu masz rację, myślę że co najmniej 75% osób nie potrafi ekonomicznie i płynnie jeździć. Jesteś pewnie jedną z nich.
Nie zauważyłem, żeby większość hybryd wlokła się za tirami. Pojedyncze
Pewnie jestes mało spostrzegawczy, taki gapcio, ale na to też nic nie poradzę
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2024, 20:17:12 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #895 dnia: 15 Lutego 2024, 20:52:21 »
Tu masz rację, myślę że co najmniej 75% osób nie potrafi ekonomicznie i płynnie jeździć
Zdaję sobie sprawę, że jest to dla Ciebie powód do dumy, ale muszę Cię zmartwić. Eko-driving (którego zresztą, jak sam napisałeś, nie stosujesz), to nie jest rocket -science. Jakkolwiek uważam, że Twój wynik 25% poniżej przeciętnej jest imponujący. Zwłaszcza jak na osobę, która "lubi jeździć, a nie przemieszczać się"

Pewnie jestes mało spostrzegawczy, taki gapcio, ale na to też nic nie poradzę
No nie wiem. Te Mercedesy gla widzę.

Offline tookie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #896 dnia: 15 Lutego 2024, 21:42:56 »
Auto po 2 miesiacach i 15,500 km spalanie srednie 9.9L/100km. Jazda głownie autostrad do 160kmh, szybkiego ruchu do 140kmh  i lokalne do 100kmh. Miasto 1%. Jeszcze sporo jazdy przedemna ale przy pierwszej okazji wracam do DSG, DCT, tiptronic czy cokolwiek co ma przełożenia i nie jest hybrydą :grin:

Dodam ze srednia z aplikacji flotowej (tankowania).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #897 dnia: 15 Lutego 2024, 21:54:02 »
U Ciebie raczej w diesla bym szedł, chyba, że i auto "flotowe" i nic nie było do gadania.
Raz, że hybryda w takim użyciu mija się kompletnie z sensem.
Dwa, to rav4 nie należy do "cichych" szczególnie przy tak wysokich predkościsch 140-160km/h.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #898 dnia: 15 Lutego 2024, 23:25:41 »
Dokładnie tak. Nie wiem kto tam u was dobiera flotę, ale chyba powinniście się rozejrzeć za kimś innym. Rav4 w hybrydzie do takich zastosowań brzmi jak ford mustang dla kuriera:)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #899 dnia: 15 Lutego 2024, 23:34:12 »
A wiesz co to znaczy średnie spalanie wszystkich kierowców?
To ilu tych kierowców wzięto pod uwagę?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl