Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #945 dnia: 20 Czerwca 2024, 11:58:01 »
Przewidywanie drogi i warunków na trasie daje najlepsze wyniki.
Przyklad z trasy S3 tempomat na 125km/h
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2024, 12:07:51 wysłana przez Bartek79 »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #946 dnia: 20 Czerwca 2024, 12:03:31 »
Moje spalania rejestruję na stronie spritmonitor. Jest tam ranking. Ja jestem na stronie 15 z 17. Na pierwszym miejscu sa goscie ze srednim spalaniem poniżej 5. Zastanawiałem się jak to może być możliwe do czasu gdy kiedyś pokręciłem się po górach i osiągnąlem spalanie 5,5 a niedawno jechałem kilka razy traskę Zabrze-Pyskowice jakieś 20km drogą lokalną bez korków świateł. Mega płynnie max 90 ale głównie 70. Spalania pomiędzy 4.4 a 5.5. Czyli da się. Jak ktoś ma codzienny dojazd do pracy w taki sposób to może być w topie tego typu rankingów. Normalnie u mnie jest jednak przewaga autostrad expresówek i trochę krótkich odcinkow po mieście. Stąd nie ma szans na zrobienie lepszego wyniku.
Hybrydy na autostradzie nie palą więcej od benzynek. Palą mniej ale różnica nie jest tak duża jak na drogach lokalnych czy w mieście.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #947 dnia: 20 Czerwca 2024, 12:10:22 »
Moje spalania rejestruję na stronie spritmonitor. Jest tam ranking. Ja jestem na stronie 15 z 17. Na pierwszym miejscu sa goscie ze srednim spalaniem poniżej 5. Zastanawiałem się jak to może być możliwe do czasu gdy kiedyś pokręciłem się po górach i osiągnąlem spalanie 5,5 a niedawno jechałem kilka razy traskę Zabrze-Pyskowice jakieś 20km drogą lokalną bez korków świateł. Mega płynnie max 90 ale głównie 70. Spalania pomiędzy 4.4 a 5.5. Czyli da się. Jak ktoś ma codzienny dojazd do pracy w taki sposób to może być w topie tego typu rankingów. Normalnie u mnie jest jednak przewaga autostrad expresówek i trochę krótkich odcinkow po mieście. Stąd nie ma szans na zrobienie lepszego wyniku.
Hybrydy na autostradzie nie palą więcej od benzynek. Palą mniej ale różnica nie jest tak duża jak na drogach lokalnych czy w mieście.
Hybryda pali mniej jak działa rekuperacja. Na autostradzie prawie nie działa a w pełzającym korku nie działa. Wtedy pali mniej więcej jak porównywalna czysta benzyna.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #948 dnia: 20 Czerwca 2024, 12:31:21 »
Powtórzę bo juz na pewno to pisalem. Jechalismy w dwa auta na wakacje. W sumie 5000km zrobione. Drugie auto qashqai beznynka. Trochę mnijesze od RAV ale od biedy można porównywać. Tankowalismy zawsze razem. Na odcinkach autostradowych ja wlewałem ok 42-45 litrów. Kumpel 2-3 litry wiecej. Czyli spalnie mialem 0,3 - 0,5 Mniejsze. Rekuperacja jest oczywiście słabsza ale też jak włączysz monitor przepływu energii to widać że elektryk często dorzuca się do pracy. A skoro się dorzuca to bateria musi być tez ladowana. Niekoniecznie z rekuperacji ale z wolnych mocy spaliniaka tak zeby pracował optymalnie. No skądś się ta różnica bierze.

A korek pełzajacy.... zalezy jak długi. Niedawno na DK50 pomiedzy Sochaczewem a Wyszogrodem w takim utknąłem. Jakieś 15 km pełzania z czego połowę przejechałem tylko na elektryku. Potem już bateria padła i spalinka częściej sie udzielała. Gdyby po tych 7-8 km korek sie skończył to by można powiedzieć że całość wyłącznie na elektryku. Tutaj jest przepaść pomiedzy zwykłym spaliniakiem a hybrydą.

A krótkie odcinki w miescie podbijają spalanie bo jest ta chwila żeby silnik się zagrzał i tego nie ominiemy. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #949 dnia: 20 Czerwca 2024, 12:57:08 »
U mnie też nie ma jakiegoś niewiarygodnego spalania i wyniki Bartka mnie nie dziwią, bo mam zbliżone. Wystarczy odpowiednio naciskać pedał gazu i dobierać prędkość oraz styl jazdy do warunków na drodze. Nie ma w tym większej filozofii.

.gdzie Rav4 przy 120 spala w moim przypadku ok 5.6-5.7/100 .

Ja sie wprost odnosze do tego, co napisal Bartek.
Expresowka, pusto, tempomat na 120 - nie ma bata, zebym sie zamknal w takim przedziale.
U mnie to bedzie circa 7l/100km, przy 140 to juz okolice 9.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #950 dnia: 20 Czerwca 2024, 13:08:59 »
Hybryda pali mniej jak działa rekuperacja. Na autostradzie prawie nie działa a w pełzającym korku nie działa. Wtedy pali mniej więcej jak porównywalna czysta benzyna.
To jest typowy przykład powielania mitów.
Ani na autostradzie ani na drodze ekspresowej nie mamy cały czas wciśniętego pedału przyspieszenia w jednym położeniu. Są zakręty/łuki, wzniesienia itp. To samo w korku, może i silnik się włącza żeby podładować baterię ale nie pracuje non stop jak w zwykłym Pb.
Czas żeby przestać opowiadać bzdury, że hybryda jest na drogi lokalne i do niezakorkowanego miasta. Efekty niższego spalania są w każdych warunkach. Oczywiście w optymalnych będą większe ale w każdych warunkach są spore.
Przy 140 km/h rav4 hybryda pali 8-9, benzyna 2.0 spali 12-14, więc opowiadania o niskiej rekuperacji itp. można włożyć miedzy bajki.
Camry na autostradzie paliła mniej niż 406 w dieslu, jak bym słuchał internetowych bzdur, że na autostradzie pali więcej to kupiłbym diesla zamiast hybrydy.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #951 dnia: 20 Czerwca 2024, 13:19:39 »
Powoli zaczynam się ogarniać po powrocie z Bułgarii i pewnie w przyszłym tygodniu zacznę się rozpisywać na forum ale tak na szybko; trasa 4160km w tym 190km "krążenia" na miejscu w 5 osób, spalanie z całości wyszło 5,67l/100km, łącznie zatankowałem 236 litrów. Na dwóch stacjach płaciłem gotówką i nie do końca przeliczyłem na zł bo się paragon z kantoru zawieruszył ale wyszło ok 1500zł na paliwo. Autostradami do 120km/h choć przez początkowe opóźnienie w wyjeździe leciałem prawie dwie godziny 140km/h żeby nadgonić.
W Rumunii w drodze do jechaliśmy przez Transalpinę a na powrocie przez Transfogaraskę. Trasy absolutnie cudowne, na pewno tam kiedyś wrócę.

Co do rekuperacji jak najbardziej działa na autostradzie, przy małym zjeździe silnik chcąc pracować w optymalnych warunkach generuje nieco więcej energii kilka kW pakując w baterię, przy większym zjeździe zaczyna hamować elektrykiem pakując energię w akumulator natomiast silnik... no właśnie. Gdy tempomat jest na poniżej 100km/h to się po prostu wyłącza natomiast jak jest powyżej to się nie wyłącza i pracuje "na luzie" przy 1000rpm ciągnąc paliwo na podtrzymanie, lepszą opcją jest wyłączenie tempomatu; silnik natychmiast gaśnie i auto leci z górki, dodatkowo czasami przerzucałem na N żeby wyłączać całkowicie hamowanie rekuperacyjne.

Gorzej się robi na dużych górkach, akumulator dobija się na fulla (80%) przy czym elektronika jakoś pilnuje limitu kWh wpakowanego w danym odstępie czasu w akumulator przez co drastycznie spada limit ładowania na dłuższą chwilę i to pomimo tego że akumulator wyładuję a temperatura nie jest za wysoka. Niesie to dalej kolejne konsekwencje, jako że akumulator nie jest w stanie przyjąć ok 8kW (taką mocą auto hamuje elektrykiem jak się puści gaz na wysokich prędkościach) tylko 0-5kW (na właśnie tych felernych ok 4-5kW regeneracja się blokuje na bardzo długą chwilę) to resztę brakującej energii przy odpuszczeniu gazu idzie w silnik spalinowy który na siebie bierze "marnowanie" tych kilku kW w konsekwencji czego... nie gaśnie. Gaśnie dopiero po zwolnieniu poniżej bodajże 10km/h. Przy wszystkich innych prędkościach albo jest hamowanie silnikiem czyli paliwa nie pobiera albo przy niższych obciążeniach auto jeździ "standardowo"; do 10-15kW z baterii elektrycznie a później dołącza się silnik spalinowy z tą różnicą że spalinowy nie gaśnie ciągnąc non stop 1-2l/100km przez to że bateria nie jest w stanie przyjąć energii auta jadącego na luzie. Jak już minie te powiedzmy 10 minut, limit ładowania wzrośnie przebijając te 8kW to silnik spalinowy dopiero zgaśnie z tym że zjeżdżając z takich wysokości akumulator non stop jest dobijany i duuużo czasu i odległości minie zanim ten limit zostanie przebity.

Mam nadzieję że w miarę zrozumiale to napisałem ale mój rekord zjazdu z Transfogaraski to spalanie 0,55l na odcinku ok 32km :D i te "aż" pół litra wzięło się z tego że z połowę jak nie więcej tego dystansu pracował silnik spalinowy przez "przyblokowaną" baterię.
Tyle ile tam energii zmarnowałem hamując silnikiem (zabawa łopatkami pod kierownicą, to już jest zupełnie inna kwestia od tej wyżej opisanej) że jadąc wyładowanym plug-inem chyba dałoby się go do pełna z powrotem naładować ;P

Aaaha, ja mówię o średnim spalaniu jakie wyszło przy dystrybutorach ew. z HA jak na zjeździe z transfogaraski, samo auto średnio zaniżało o 0,1-0,2l względem tego co wyszło przy dystrybutorze z czego zauważyłem zależność że auto zawyża spalanie względem HA przy wartościach 0-4l/100km a zaniża względem HA przy spalaniu 6l i większym więc jak Bartek wstawia screeny z autostrad gdzie mu wyszło np. 6.1l jestem skłonny uwierzyć że jak by zatankował przed i po tym przejeździe wyszło by ok 6,3l/100km.

Aaaha2, drugie auto uczestniczące w w tej wycieczce to Ford Kuga w dieslu z bodajże 2016r, nie wiem dokładnie ale również tankowane tam było ~5-10% więcej paliwa niż ja do RAVki także... diesel na trasy? Może przez znacznie większy moment obrotowy dzięki turbinie to mniej "wyje" na długich i sporych podjazdach ale mi to na przykład absolutnie nie przeszkadza, od kiedy mam prawko jeżdżę "wolnossakami".

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #952 dnia: 20 Czerwca 2024, 13:43:56 »
To jest typowy przykład powielania mitów.
Ani na autostradzie ani na drodze ekspresowej nie mamy cały czas wciśniętego pedału przyspieszenia w jednym położeniu. Są zakręty/łuki, wzniesienia itp. To samo w korku, może i silnik się włącza żeby podładować baterię ale nie pracuje non stop jak w zwykłym Pb.
Czas żeby przestać opowiadać bzdury, że hybryda jest na drogi lokalne i do niezakorkowanego miasta. Efekty niższego spalania są w każdych warunkach. Oczywiście w optymalnych będą większe ale w każdych warunkach są spore.
Przy 140 km/h rav4 hybryda pali 8-9, benzyna 2.0 spali 12-14, więc opowiadania o niskiej rekuperacji itp. można włożyć miedzy bajki.
Camry na autostradzie paliła mniej niż 406 w dieslu, jak bym słuchał internetowych bzdur, że na autostradzie pali więcej to kupiłbym diesla zamiast hybrydy.

Jak nie jeździłeś zwykłą benzyną to nie opowiadaj banałów. U mnie zwykła 2.0 i to manual przy 150 km/h stała prędkość, może czasami zwalniałem (ale bez hamowania) bo się korkowało - spalanie 10,5 l/100 km. Przy takiej prędkości szum w samochodzie jest niesamowity. Polecam wszystkim napewno wtedy się przekonają jak dobrze jest ten samochód wygłuszony. Po przejechaniu 43 tkm mam spalanie na poziomie 6,9 (wg Fuelio).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #953 dnia: 20 Czerwca 2024, 18:52:11 »
Jeździłem coś około 80 tys. km zrobiłem.:)
Co prawda poprzednią generacją ravki ale ta obecna rownież ma aerodynamikę na poziomie przystanku.
Jak na razie pierwsze i jedyne auto z którym nie wytrzymałem do końca leasingu. Po 2 latach wykupiłem i sprzedałem. Spalanie to dla mnie drugorzędną sprawa ale pamietam, że tam było 12-14, a zamian zero przyjemności. Bujało jak kutrem, hałas jak w ulu, przyspieszenie jak w maluchu. :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #954 dnia: 20 Czerwca 2024, 23:53:33 »
Miałem 3.5 roku 2.0 V gen. i  naprawdę ciężko było przekroczyć 10l/100 km mimo AWD I Automatu. Oczywiście przy jeździe przepisowej do 140km/h
Kuba  IV i V gen. Mają inne rozwiązania i silniki też.
Średnia to ok.8.2 u mnie było z całości.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #955 dnia: 21 Czerwca 2024, 06:31:23 »
Nie znacie się nic a nic - załączam darmowy kurs online ; polecam poczytać komentarze

https://www.youtube.com/watch?v=ZZa5WE_-WBk&list=PL-Q7-r1UqvBzueEWm5C8hNJz11m2UwuQp&index=1
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #956 dnia: 21 Czerwca 2024, 08:28:51 »
Nie znacie się nic a nic - załączam darmowy kurs online ; polecam poczytać komentarze
Bardzo ciekawy filmik. Nie ma takiego filmu o jezdzie plug-in hybryda?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #957 dnia: 21 Czerwca 2024, 13:57:58 »
Miałem 3.5 roku 2.0 V gen. i  naprawdę ciężko było przekroczyć 10l/100 km mimo AWD I Automatu. Oczywiście przy jeździe przepisowej do 140km/h
Kuba  IV i V gen. Mają inne rozwiązania i silniki też.
Średnia to ok.8.2 u mnie było z całości.

Tak wiem, że nowa generacja jest lepsza ale nie zmienia to faktu, że tezy o tym, że hybryda nie nadaje się na autostradę to brednie.
Przepisowa jazda na autostradzie to 140km/h czyli licznikowe 148 km/h. Przy ustawieniu tempomatu na 148 km/h 2.0 spali 12-14 l/100, hybryda z silnikiem 2.5 spali 9-10. Tyle z konkretów.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #958 dnia: 21 Czerwca 2024, 14:15:05 »
W RAV4 wskazania prędkościomierza są  -1 do 0  zgodne z GPS. Przynajmniej u mnie na oponach 225/55/19 to zaobserwowałem. Tak więc jadąc 140 w/g licznika jedziemy 139-140. Warto to też mieć na uwadze porównując z innymi autami.  Gdy ktoś chwalący sie nizszym zuzyciem mówi ze jedzie 140 to tak na prawde mógł jechac 132, a my 139-140. Przy tych prędkosciach te 7-8 km/h może dać 0,5 litra różnicy.

Kumpel ze wspomnianego Qashqaia powiedział mi na któryms postoju że żeby za mną się utrzymac musi miec na tempomacie 137. Ja mialem 130....

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #959 dnia: 21 Czerwca 2024, 14:46:51 »
jedna nieścisłość. W korku jedziesz na elektryku dopóki starczy prądu w baterii trakcyjnej. Potem jedziesz na ICE, ponieważ przy tych prędkościach rekuperacja jest praktycznie zerowa, dopóki nie podładuje baterii. W tym czasie pali tyle ile tradycyjny samochód.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl