Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #1020 dnia: 17 Grudnia 2024, 10:41:41 »
A ja jeżdżąc 5 generacją jakoś krótko po premierze z rok temu mam całkowicie odmienne zdanie; 5gen prawie niczym nie różni się od 4gen; wyje "podobnie" ewentualnie trochę mniej za to brakuje mi "ficzerów" z ravki w stylu nie włączania silnika spalinowego jak na chwile wyskoczy się poza połowę pola eco, jak już się silnik włączy to często (ale nie zawsze, po 15tys. przejechanych km dalej nie wykryłem reguły) na jakieś 3s silnik się fiksuje na niskich obrotach a auto głównie przyśpiesza elektrykiem gdzie w silnikach 1.8 i 2.0 tego nie ma w ogóle, tam zawsze im więcej gazu tym wyższe obroty silnika. Tak samo mocniejsze przyśpieszanie przy wjeździe na autostradę; z elektryka ładne kilka sekund leci maxem czyli ok 24kW. Po różnych testach oczywiście widzę że ze spalaniem to tam ładnie ogarnęli niemniej imo kultura pracy jak w 1.8 122KM. Wiem też że jakieś 2-3h testów to niewiele ale mniej więcej tyle udało mi się wychwycić.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1021 dnia: 17 Grudnia 2024, 11:15:56 »
1.8 122KM jechalem raz przez 10minut, wiec nie mam porownania.
To co mnie pozytywnie zaskoczylo to mniejszy udzial spalinowego w nizszym (dajmy < 3k RPM, strzelam) zakresie obrotow podczas "efektywnego" (nie za wolno, nie za szybko) poruszania sie po miescie. RAV4 potrafila bardzo czesto odburknac i przydudnic, gdzie na chlopski rozum przy takim sposobie nabierania predkosci nie ma kompletnie zapotrzebowanie na tak wysokie obroty. tl;tr - prog, w ktorym naped wchodzi w kolokwialnie zwany tryb wyjca jest duzo wyzej niz w 2.5.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #1022 dnia: 17 Grudnia 2024, 11:47:41 »
Generalnie programu nie ma, zależnie od potrzeby na moc silnik pracuje w odpowiednim zakresie obrotów. W ravce przy 1500rpm silnik daje ok 24kW, przy 2000 rpm 35kW. Przy "spokojnej" jeździe raczej 1500rpm się nie przekracza. Corolla 1.8 w sedanie przy 1500rpm ma ok 15kW a przy 2000 rpm ok 22kW także różnica jest znaczna + to co wpisałem powyżej o udziale elektryka.
Nie wiem jak to wygląda w 5gen bo hybrid assistant nie działa i jeździłem na słuch i wyczucie... ;p tu może Ci przeszkadzać bardziej różnica w wyciszeniu i pojemności silnika po prostu

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1023 dnia: 17 Grudnia 2024, 11:53:49 »
dzieki

az sobie zainstaluje tego HA
rozumiem, ze "naszymi" napedami sie dogaduje?

Offline RAV4EVER

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GEN5 222KM
« Odpowiedź #1024 dnia: 17 Grudnia 2024, 20:42:56 »
  ja jezdze na zmiane 2.0 hybryda w UX i RAV4 V 2 5 .....4 cylindrowiec 2.5 ryczy bardziej niz 2 Litry ....2.5 to powinien byc V6 a nie R4....w tym tyg. Jezdzilem Yaris hybrid 116 km , nawet te 3 Cylindry mniej rycza od ravki .....ok u mnie to inna sprawa bo juz wszystko grubo wyciszone to przyjemnie nawet....Yariska mimo dynamicznego jezdzenia po miescie 4.2 Litra ....i to jezdzi mozna po przyciskac
Moja pierwsza Toyota...
Corolla AE 82 GT 16 V Twin cam

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1025 dnia: 17 Grudnia 2024, 22:12:12 »
Jeśli pisząc HA masz na myśli apkę Hybrid Assistant to primo - musisz kupic dobry interfejs OBD2 np. vLinker FD ale jest duże ryzyko że apka i tak nie zadziała. Jest tu na forum gdzies wątek o tym gdzie robiłem badania, z których wyszło, że dla aut z aku LiIon nie działa a z NiMH z niektórymi. No chyba że HA to coś innego....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1026 dnia: 18 Grudnia 2024, 06:54:09 »
Jeśli pisząc HA masz na myśli apkę Hybrid Assistant to primo - musisz kupic dobry interfejs OBD2 np. vLinker FD ale jest duże ryzyko że apka i tak nie zadziała. Jest tu na forum gdzies wątek o tym gdzie robiłem badania, z których wyszło, że dla aut z aku LiIon nie działa a z NiMH z niektórymi. No chyba że HA to coś innego....

Tak, hybrid assistant. Nie wiedzialem, ze to third party. Myslalem, ze dane ida przez DCM jak zwykle informacje o spalaniu czy otwartych oknach i ze sobie zainstaluje apke i bede wsio mial :)

dzieki za wyjasnienie

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1027 dnia: 19 Grudnia 2024, 09:38:19 »
HA to niestety apka niekomercyjna, napisana przez entuzjastów. Od kilku lat nie aktualizowana, nie chce działać z nowszymi wersjami aut.
U mnie działa ale ja mam wersję MY21.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1028 dnia: 21 Stycznia 2025, 19:35:35 »
Potwierdzam hybryda RAV4 spala paliwo i jest ok.  Same krótkie trasy, można powiedzieć, że wokół komina. Najwięcej spaliła mi 14,9 l/100 km, a najmniej 4,8 l/100 km - ale to dane z apki z androida. Zobaczymy ile wyjdzie z całego zbiornika po kolejnym tankowaniu.

Ogólnie ze spalania jestem zadowolony i tym aspektem nie będziemy się specjalnie zajmować. :) 

Offline maDDie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1029 dnia: 30 Stycznia 2025, 21:06:41 »
Mam takie trochę może dziwne pytanie. Jak jeździć hybrydą? Mam swoją pierwszą w osobie RAV4 i na ten moment testuję jak się tym poruszać, żeby jak najwięcej skorzystać ze wszystkich zalet napędu hybrydowego. Może jakieś rady od bardziej doświadczonych kierowców hybryd? Jak przyspieszać, jak ruszać spod świateł itp.
Będę zobowiązany za wszystkie rady i sugestie.
Fall forward

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1030 dnia: 30 Stycznia 2025, 21:36:20 »
Obserwuj wskaźnik energii na zegarach. On najlepiej Ci podpowie jak hybryda reaguje na Twój styl jazdy.
Hybrydą nie jeździ się zero-jedynkowo.
Hybryda lubi płynne przyspieszanie i hamowanie - co nie oznacza „zamulania”. Generalnie im większa zmienność prędkości tym więcej energii odzyskuje.
Przy jeździe szybkiej i/lub ze stałą prędkością najmniej.
Hamując najpierw hamuje rskuoeracją przez co wrażenie gumowatości hamulca.
Mnie na początku irytował  brak korelacji prędkości z obrotami silnika.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1031 dnia: 31 Stycznia 2025, 11:07:06 »
Generalnie im większa zmienność prędkości tym więcej energii odzyskuje.
Przy jeździe szybkiej i/lub ze stałą prędkością najmniej.
To nie do końca prawda. Bo jednak każde przyspieszanie to strata energii a odzysk z rekuperacji daje tylko kilka% . Hybryda najoszczędniej się sprawuje w jeździe stabilnej gdzie opory powietrza nie mają jeszcze dużego wpływu czyli tak do 70km/h. Największe oszczędności daje jednak współpraca silnika elektrycznego ze spalinowym tzn próba takiego żonglowania obrotami i momentem by jak najczęściej pracować w zakresie optymalnej charakterystyki sprawności cieplnej silnika. Nad tym dba już sam system sterowania a my tylko jedziemy prosto.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1032 dnia: 31 Stycznia 2025, 11:42:25 »
Na razie kręcę się głównie  "koło komina"  i po sąsiedzku. Spalanie średnie apka pokazuje na 6,8 l/100 km (auto garażowane). To dla mnie jest całkiem ok bo to trochę mniej niż w takich warunkach spalała mi Corolla 1,6.  Nie wczuwam się jakoś specjalnie w tryb hybrydowy tylko jeżdżę jak zwykle - w końcu auto jest dla mnie, a nie odwrotnie.

Z pracy układu hybrydowego denerwuje mnie jedynie jedna rzecz, a mianowicie wysokie obroty silnika spalinowego, który załącza się załóżmy w trakcie spokojnej jazdy na elektryku z 30 - 40 km/h i nagle wskakuje silnik spalinowy na bardzo wysokich obrotach. Buczy i wrażenie jest takie jakby za chwilę chciał wpaść w rezonans. Ten efekt mógłby być trochę stonowany.  Natomiast odgłos silnika jak się nagle przyspiesza jest nawet przyjemny  :grin:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1033 dnia: 31 Stycznia 2025, 13:28:13 »
Nigdy specjalnie nie próbowałem jeździć zgodnie z zaleceniami dla hybrydy, jak jest pusta droga, jadę wolniej więcej wykorzystując silnik elektryczny, kiedy jest normalny ruch, jadę tak jak wszyscy, żeby nikogo nie spowalniać. Podoba mi się po 41 tysiącach km średnie spalanie 6,3 litra oraz to, że samochód jest duży, wygodny a silnik to porządne 2,5 litra, a nie 0,9. Za chwilę trzecia wymiana oleju i zero problemów z eksploatacją.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1034 dnia: 01 Lutego 2025, 11:32:50 »
...zdrowe podejście do tematu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl