Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #1035 dnia: 01 Lutego 2025, 16:11:38 »
Z pracy układu hybrydowego denerwuje mnie jedynie jedna rzecz, a mianowicie wysokie obroty silnika spalinowego, który załącza się załóżmy w trakcie spokojnej jazdy na elektryku z 30 - 40 km/h i nagle wskakuje silnik spalinowy na bardzo wysokich obrotach.
Ja tak nie mam. Jeżdżę tylko w trybie normalnym, tryb eko i sport nie pasują mi.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2025, 16:13:25 wysłana przez wszim »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1036 dnia: 01 Lutego 2025, 16:37:49 »
To u mnie tak jest właśnie w trybie normal bo innych też nie używam  :grin:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #1037 dnia: 03 Lutego 2025, 07:52:11 »
Mam takie trochę może dziwne pytanie. Jak jeździć hybrydą? Mam swoją pierwszą w osobie RAV4 i na ten moment testuję jak się tym poruszać, żeby jak najwięcej skorzystać ze wszystkich zalet napędu hybrydowego. Może jakieś rady od bardziej doświadczonych kierowców hybryd? Jak przyspieszać, jak ruszać spod świateł itp.
Będę zobowiązany za wszystkie rady i sugestie.

To tak na szybko; przyspieszaj "żwawo"; tak w okolicy końcówki eco a początku power, staraj się unikać przyśpieszeń powyżej połowy powera i trzymając dystans unikaj używania hamulców a jak już trzeba to do połowy ew. 3/4 pola charge. Fajnie że auto hamuje odzyskując energię niemniej to są straty; lepiej przy 80km/h puścić gaz i zwolnić "hamowaniem silnika" do 50km/h niż jechać za jakimś wariatem który np. widząc fotoradar zwolni do 35km/h żeby zaraz za nim przyśpieszyć do 50-60km/h. No i czy tryb normal czy eco to nie ma znaczenia; ten zmienia tylko charakterystykę pracy pedału przyśpieszenia, power zresztą chyba też.

Co do wysokich obrotów to potwierdzam, bardzo sporadycznie ale zdarza się że jadąc za miastem 70-90km/h układowi hybrydowemu coś odbije i zaczyna kilkanaście kW pakować w baterię przez jakieś kilka sekund. ("standardowo" to ładuje akumulator 3-5kW) Żadnej reguły się nie dopatrzyłem a bateria oczywiście nie była w stanie jakiegoś krytycznego wyładowania.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1038 dnia: 03 Lutego 2025, 10:39:49 »
No i czy tryb normal czy eco to nie ma znaczenia; ten zmienia tylko charakterystykę pracy pedału przyśpieszenia, power zresztą chyba też.
Nie tylko. Z tego co pamiętam eco zarządza też inaczej klimą i ogrzewaniem - dopuszcza większe odchyłki i opóźnienia od ustawionej temperatury przez użytkownika. Na pewno inaczej jest kontrolowany tryb EV. Dla eco dopuszcza dość spore prędkości pojazdu, co powoduje że gdy chcemy nagle bardziej przyspieszyć mamy spore opóźnienie zanim silnik spalinowy zdąży rozkręcić się do odpowiedniej prędkości by nadać moment na koła. W trybie sport chyba w ogóle nie odpala się EV albo tylko do manewrów a silnik częściej pracuje na wysokich obrotach by duży moment napędowy był dostępny w jak najkrótszym czasie.

Offline maDDie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1039 dnia: 03 Lutego 2025, 11:11:50 »
No i czy tryb normal czy eco to nie ma znaczenia; ten zmienia tylko charakterystykę pracy pedału przyśpieszenia, power zresztą chyba też.
Nie tylko. Z tego co pamiętam eco zarządza też inaczej klimą i ogrzewaniem - dopuszcza większe odchyłki i opóźnienia od ustawionej temperatury przez użytkownika. Na pewno inaczej jest kontrolowany tryb EV. Dla eco dopuszcza dość spore prędkości pojazdu, co powoduje że gdy chcemy nagle bardziej przyspieszyć mamy spore opóźnienie zanim silnik spalinowy zdąży rozkręcić się do odpowiedniej prędkości by nadać moment na koła. W trybie sport chyba w ogóle nie odpala się EV albo tylko do manewrów a silnik częściej pracuje na wysokich obrotach by duży moment napędowy był dostępny w jak najkrótszym czasie.

Dziękuję, właśnie taką taktykę zacząłem teraz stosować i wychodzi najkorzystniej - przynajmniej na te 1000 przejechanych km. Kiedyś oglądałem Adama Kornackiego i właśnie tak mówił o jeździe lexusem, chyba to był RX500. Dynamiczny start, bez palenia gumy i potem toczenie.
Fall forward

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #1040 dnia: 04 Lutego 2025, 00:46:08 »
Dzisiaj przed chwilą trasa 100 km autostradą. Temperatura na zewnątrz od minus 2 do minus 4 st C. Prędkość maksymalna do 130 km/h - jazda spokojna - nie chowałem się za ciężarówki, a nawet je wyprzedzałem. Spalanie na autostradzie wyszło 8,3 L/100 km.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1041 dnia: 04 Lutego 2025, 02:30:54 »
Jak na dwutonowego SUVa to spalanie przyzwoite. U mnie jest podobnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #1042 dnia: 04 Lutego 2025, 07:29:20 »
Jedynie co rzuciło mi się w oczy to światła mijania mam zbyt krótko ustawione. ASO to mi poprawi - czy lepiej jechać na stację diagnostyczną ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1043 dnia: 04 Lutego 2025, 07:54:15 »
Na SKP. Łatwiej, szybciej i pewniej.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1044 dnia: 06 Lutego 2025, 13:43:31 »
Nie wiem o co kaman, ale z tymi światłami to jakiś standard od lat. Trzy różne auta suv na przestrzeni 9  lat i zawsze fabrycznie za nisko ustawione.
W Ravce i poprzednim Tucsonie specjalnie wytrzymałem z tym do przeglądu i w obu przypadkach nie poprawili tego. Dopiero na SKP za dwie dychy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1045 dnia: 06 Lutego 2025, 20:37:39 »
U mnie też były za nisko, zgłaszałem w ASO na przeglądach - coś poprawiali - raz było za wysoko, potem znów za nisko, również w SKP - tu stwierdzili, że jest OK.
Ostatecznie rok temu na przeglądzie po 60 tys. u Colina - ustawił jak trzeba w punkt - ani za wysoko, ani za nisko.

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #1046 dnia: 20 Lutego 2025, 18:38:07 »
Niewiem jak osiągacie wasze 5,7 może w lecie. Ja niedawno kupiłem  moja Rav4 i ni jak nie mogę zejść na trasie ok 13 km 3 skrzyżowania dwa progi zwalniające droga poza miejska poniżej 7,5 (może dlatego że temp ok zera). Raz się udało 6,5 ale się bardziej toczyłem niż jechałem zero fanu z jazdy. Może muszę się nauczyć poruszach hybryda. Narazie jestem zawiedziony tym samochodem. A było raz w życiu posłuchać żony i brać Corolla Cross.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1047 dnia: 20 Lutego 2025, 20:52:02 »
Raz można posłuchać ale nie przy wyborze autka ;)

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #1048 dnia: 20 Lutego 2025, 20:59:44 »
13km zimą to trochę krótką trasa żeby hybryda zaczęła oszczędzać. Początkowa faza rozgrzewania układu napędowego pochłania dużo paliwa. W lecie spalanie jest dużo niższe.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1049 dnia: 20 Lutego 2025, 21:03:54 »
Ogrzewanie jak ustawione?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl