Autor Wątek: 10.000 km stuknęło - parę uwag - Corolla 1.8 TS Comfort + Style  (Przeczytany 5452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
Cześć

Właśnie od stycznia minęło mi 10.000 km od stycznia. W związku z tym jubileuszem czuję się zatem uprawniony do paru komentarzy :)

1. Jestem zadowolony  :grin:.
2. Kupiłem auto, żeby wygodnie i ekonomicznie jeździć i tak jest. No i dłuuuugo....
3. SPALANIE:
- Spalanie od początku wg komputera 5,4 litra.
- Spalanie od początku wg "instrybutora" 5,5 l/100. (w zasadzie mogę już przestać spisywać te tankowania). Aaaa... tankuję do pierwszego odbicia. Najpierw myślałem, że jak pod korek to będzie dokładniej ale nie, szkoda zawracania głowy.
- Różnica zatem bardzo mała - w moim poprzednim aucie było to 15% !!!
- 40% autostrady i drogi ekspresowe, 60% miasto oraz drogi jednopasmowe (te do 90 km/h). Jazda, generalnie, zgodnie z przepisami - staram się max dopuszczalna prędkość o ile tylko pozwalają warunki.
- dojeżdżam do pracy 11 km (trasa małowiejska-wielkomiejska). Spalanie z górki od 4,5 do 3,5 litra (no te 3,5 wymaga trochę zabawy ale nie tamowania ruchu) a pod górkę od 4,5 do 5,5. W zależności od temperatury i korków.
- Dobiłem do 10.000 trasą do Chorwacji i z powrotem. Na całej trasie - 3000 km ( w tym trochę jazdy lokalnej po Istrii), spalił 5,97 l/100 (wg bardzo ok.). Z czego 2600 to były autostrady. Prędkość zgodna z przepisami i warunkami. Najszybciej dało się jechać na odcinku A1 Łodź-Gdańsk. Przy 140 spalanie wyszło 7,5 l. Inne odcinki kilkusetkilometrowe - ze średnią 120 km/h - 6,8 l. Ze średnią ponad 100 km (najczęściej) od 5,1 do 5,8l. odcinki ok. 80 km/h  - 5 l i mniej.
- Podczas tej podróży auto się bardzo fajnie sprawdziło (ale jechaliśmy tylko we dwójkę). Przeżyłem jednak szok i niedowierzanie gdy wyjechałem ze stacji i chciałem przemyć zacieki na szybie po nieudolnym myciu - to wyposażone w milion elektronicznych gadżetów auto NIE MA SYGNALIZACJI NISKIEGO POZIOMU PŁYNU!!! Wiem, wiem - na pewno wszyscy o tym wiecie - ja też - od kilku dni :) dla mnie przypał - znacznie większy niż ta brakująca wykładzina nad nogami kierowcy - chociaż to też mega słabe.
Co jeszcze (oprócz tego że jestem zadowolny :o) ... No ta blacha. Strach się oprzeć, np. tankując na stacji. Strach postawić rower niechcący na dachu gdy się nie trafi w bagażnik... Tak... mam "pamiątkę". No generalnie jak się coś naciśnie, jakiś plastik to hmm... No ale może to tylko tak wygląda... Na razie nić się nie stało złego - ale na pierwszą  ocenę przyjdzie czas  za jakieś pięć lat i 100.000... Tak samo jak na drugi główny powód zakupu - niezawodność...

No to tyle

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 10.000 km stuknęło - parę uwag - Corolla 1.8 TS Comfort + Style
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwca 2021, 06:30:13 »
Super podsumowanie. Toyota niestety nie popisała się z tym czujnikiem płynu od spryskiwaczy. Sam się zastanawiam dlaczego taki bajer ma tylko wersja sedan, a nie wszystkie wersje nadwoziowe.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Czerwca 2021, 07:27:58 »
taki bajer zdaje się mają wersje Executive.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwca 2021, 07:54:59 »
dlaczego taki bajer ma tylko wersja sedan, a nie wszystkie wersje nadwoziowe.
W TS jest w wersji Executive.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:28:48 »
dlaczego taki bajer ma tylko wersja sedan, a nie wszystkie wersje nadwoziowe.
W TS jest w wersji Executive.
W wersji Executive to się sam powinien uzupełniać ;-)

Z tego co autor wątku pisze, wynika że modyfikacja napędu względem HSD Gen3 równoważy gorszy współczynnik cx niż w Aurisie.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwca 2021, 09:42:52 »
Sedan 1.6pb C+S+T 2019 i też mam czujnik płynu do spryskiwaczy.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwca 2021, 17:13:03 »
Ja też się, zdziwiłem że nie ma czujnika, ale szczerze mówiąc zauważyłem że zupełnie mi to nie przeszkadza, choć jeżdżę sporo. Po prostu regularnie dolewam.
Ta rurka to też nie głupi pomysł, bo możesz sprawdzić aktualny stan zbiornika i wtedy wiesz czy trzeba dolewać. Czujnik daje tylko informację, że płyn właśnie się skończył (bo w większości samochodów, na zapalonej kontrolce wiele się nie popryska).

Reszta wniosków u mnie podobna.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwca 2021, 17:58:36 »
Super podsumowanie pierwszych 10k. Brawo! Ja przejechałem niespełna 4000 km. W pełni zgadzam się z Twoimi wrażeniami dotyczącymi Corolli. W sumie jedyna rzecz, która trochę mnie martwi to cieniutka blacha. Też wożę rowery, więc dach jest narażony na wgniotki. Reszta zdecydowanie na plus. Sygnalizację niskiego poziomu płynu mam (sedan).
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwca 2021, 19:52:14 »
Dobiłem do 10.000 trasą do Chorwacji i z powrotem. Na całej trasie - 3000 km ( w tym trochę jazdy lokalnej po Istrii), spalił 5,97 l/100 (wg bardzo ok.). Z czego 2600 to były autostrady.
Którędy jechałeś?  Były jakieś większe górki? 

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca 2021, 21:34:23 »
Ja też się, zdziwiłem że nie ma czujnika, ale szczerze mówiąc zauważyłem że zupełnie mi to nie przeszkadza, choć jeżdżę sporo. Po prostu regularnie dolewam.
Ta rurka to też nie głupi pomysł, bo możesz sprawdzić aktualny stan zbiornika i wtedy wiesz czy trzeba dolewać. Czujnik daje tylko informację, że płyn właśnie się skończył (bo w większości samochodów, na zapalonej kontrolce wiele się nie popryska).

W Camry i Priusie, wywala info o niskim płynie. Jeszcze spokojne można pryskać, więc mijasz się z faktami :)

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwca 2021, 21:55:11 »
Dobiłem do 10.000 trasą do Chorwacji i z powrotem. Na całej trasie - 3000 km ( w tym trochę jazdy lokalnej po Istrii), spalił 5,97 l/100 (wg bardzo ok.). Z czego 2600 to były autostrady.
Którędy jechałeś?  Były jakieś większe górki?

Cała A1, Ostrawa, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Lubljana, Koper, Dragonje, Rovinj.

Największe górki to w Słowenii - 50 kilometrów ciągłego zjazdu (podjazdu z powrotem) przed Koprem. Z tego co patrzę to różnica wysokość na tym 50 km kawałku to 700m. No i lokalnie na Istrii. Strome zjazdy/podjazdy, gdzie musiałem B używać. A aku i tak ładował się na maxa czyli do 83%... 

Offline Chleon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwca 2021, 22:03:50 »

Taki czujnik o jakim piszesz nie miałby raczej sensu.
W autach, którymi dłużej jeździłem (S-max, octavia) to była rezerwa. Myśle ze co najmniej z pol litra, wiec można jeszcze było trochę popryskać. Jak jest corollach nie wiem...

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwca 2021, 00:13:14 »

W Camry i Priusie, wywala info o niskim płynie. Jeszcze spokojne można pryskać, więc mijasz się z faktami :)

Nie wiem jak jest w Camry czy Priusie, ale w nowszym VAGu  było np. tak że nie ma kontrolki tylko zapalała się informacja o niskim stanie po przekręceniu kluczykiem, czyli zazwyczaj jak go już tam nie było. W innych jak Opel, Ford jak zapaliło się w trasie to i tak trzeba się zatrzymać na najbliższej stacji, jak potrzebowałeś płynu w gorszych warunkach.

Dlatego patent z analogową rurką jest fajny, bo wyjeżdżając w trasę można sprawdzić aktualny stan. W praktyce dzięki temu nie pamiętam sytuacji, żeby płyn mi się skończył, toteż czujnik jest mi zupełnie zbędny.

Offline bojawiem55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwca 2021, 00:14:13 »
W mojej TS Gr sport 1.8 (2020) jest czujnik płynu do spryskiwaczy

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwca 2021, 00:30:36 »
W mojej TS Gr sport 1.8 (2020) jest czujnik płynu do spryskiwaczy
W moim starym V50 Volvo z 2004 roku który chce zmienić na wypasioną Toyotę jest kontrolka informująca mnie o niskim stanie płynu co w praktyce oznacza żebym jechał spokojnie ale pamiętał o płynie. Dziwne że nowe auta, serio coś dadzą coś zabiorą...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl