Autor Wątek: Jaki typ swiec do 4a-fe (F)  (Przeczytany 25958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mezzoforte

• Gość
Jaki typ swiec do 4a-fe (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Grudnia 2004, 22:39:43 »
witam na forum.
Carinęmam od kilku miesięcy - aby tak dalej sięsprawowała, wcześniej jeździłem corolką (szt. 2 ) śledząc temat świece zainteresowałem sięceną na Mazurach . Gość mówił mi w sklepie o NGK za około 50 PLN i proponował Brisk Platinum około 20 PLN za szt czy ktoś słyszał o takich świeczkach :?:

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Grudnia 2004, 22:51:54 »
Cytat: mezzoforte
witam na forum.
Gość mówił mi w sklepie o NGK za około 50 PLN i proponował Brisk Platinum około 20 PLN za szt czy ktoś słyszał o takich świeczkach :?:

Brisk tak sie ma do NGK jak patyk do swiecy samochodowej, zapomnij o briskach. NGK bedzie sluzyc lepiej i duzo dluzej.

mezzoforte

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Stycznia 2005, 17:31:06 »
:aclap mam świeczki ngk platinum za 62 zl szt. gość oferował championa za 44 zł ale poszedłem za radą doświadczonych klubowiczów i nieeksperymentowałem. Mam tylko pytanie czy po wymianie świec trzeba resetować  moduł sterujący pracą silnika???
I może ktoś kupwał filtr kabinowy chodzi ocene czy 80zł z jc to norma

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Stycznia 2005, 17:35:12 »
Nie trzeba nic resetować, a filtr przeciwpyłkowy z JC za 8 dych to norma, zresztą innych chyba nie ma (Filtron chyba nie robi) pomijając oryginał za jakieś 270.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Stycznia 2005, 01:26:03 »
co do filtra cena normalna  :athunbsup

krzychu248

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Stycznia 2005, 10:32:09 »
czy do 4A-FE  (107 KM) zalinanym LPG jest jakiś inny typ świec czy mogą być oryginalne, skoro tak to jakie ?

mezzoforte

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Stycznia 2005, 14:36:26 »
Wkręciłem NGK i................. mam wrażenie że denso zachowywały sięnieco inaczej tzn.
przy przejściu na pełnowartościową mieszankęauto dostawało jakby turbo - zapalała sięlampka i czuć było odejście . Teraz auto idzie jak należy przyśpiesza jak trzeba generalnie ok. ale...Świece kupowałem wg ksiązki czyli do LB tak jak napisane. Denso przejechały 150tys.km i sam nie wiem co o tym myśleć :chmmm może ktoś ma w tym temacie podobne doświadczenia

Pozdrowienia wszystkim klubowiczom. :)

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Stycznia 2005, 20:40:18 »
Wiem o co Ci chodzi, da sięzauważyć różnice.
U mnie Na Denso auto dostawało kopa "turbo" przy ok 4,5-5 tyś obrotów a teraz na NGK jednostajnie przyspiesza, natomiast na ubogiej mieszance sięlepiej jeżdzi na NGK jest zrywniejsze lepiej przyspiesza, mniej hałasuje, a na denso na ubogiej to miałem wrażenie że auto sięmęczy a jedzie dopiero na bogatej.

mezzoforte

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Stycznia 2005, 21:56:17 »
I bardzo dobrze jestem teraz spokojniejszy :-DD  po wypowiedzi przedmówcy
Problem jest jeszcze tylko w tym że raz na jakiś czas zupełnie nieregularnie nie pali od " pierwszego raza"  trzeba dłużej potrzymać no i nie wiem czy to świece czy paliwo czy może inny czort :adiabelek niby nie przeszkadza ale denerwuje raz np na miesiąc

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Stycznia 2005, 12:03:46 »
Cytat: mezzoforte
Problem jest jeszcze tylko w tym że raz na jakiś czas zupełnie nieregularnie nie pali od " pierwszego raza"  trzeba dłużej potrzymać no i nie wiem czy to świece czy paliwo czy może inny czort :adiabelek niby nie przeszkadza ale denerwuje raz np na miesiąc

Też to zauważyłem. Kilka razy ( b. rzadko ) zdarzało mi sięże odpalił dopiero za 2 razem.
Z moich obserwacji miało to miejsce gdy nie do końca rozgrzany ( po przejechaniu np. rano kilkuset metrów ) silnik zostawiłem na ok. godzinę.
Świece też NGK ( na poprzednich Denso - bardzo zużytych ) nie zdarzyło mi sięto ani razu. Ale jeździłem na nich tylko z 4 tys. więc nie wiem czy jest to miarodajne.
Widać ten typ tak ma.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Stycznia 2005, 17:45:07 »
Cytat: krzychu248
czy do 4A-FE  (107 KM) zalinanym LPG jest jakiś inny typ świec czy mogą być oryginalne, skoro tak to jakie ?

Oryginały jak najbardziej :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

GG56

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Maja 2005, 15:40:15 »
Witam wsztskich klubowiczów.
Może ktoś mi pomoże.
przewody wysokiego napięcia carina 97 v angielska motor 1.6 16v 4A-FE kopułka system Bosch.
Czy jest szansa kupna poza serwisem?
Pytałłem w NGK nie robią.
 :?:  :?:  :?:

krisjankowski

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Września 2005, 14:38:25 »
Wiatm,

Moja carinka jeździ na gazie, kolega doradził mi świeczki  o oznaczeniu NHK to ponoć japończyki, może Ktoś coś wie na temat tych świec

Kris

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Września 2005, 14:57:46 »
Cytat: krisjankowski
NHK

a nie NGK czasami??

ale tak czy inaczej, kup NGK BKR6EYA  :wink:
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

krisjankowski

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Września 2005, 15:59:26 »
witam,

Oczywiście że pomyłka kolegi. tak czytam o cenach świec, jak zobaczyłem ceny to sie przestraszyłem 65 zł za sztuke dobre. zadzwoniłem do miejscowego  sklepu, podałem wszystkie parametry samochodu, po chwili usłyszałem ze świece do mojego autka bedą kosztować 15 zł za sztukę.
pozdrawiam
kris

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl