Autor Wątek: Czy ta szyba jest oryginalna?  (Przeczytany 16196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czy ta szyba jest oryginalna?
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Czerwca 2021, 23:43:58 »
Roznica jest taka, ze ASO nie moze sprzedawac produktow bez loga
Nie może na podstawie czego?

Bo ASO sprzedaje OE a nie OEM? I tym rozni sie od hurtowni motoryzacyjnej z czesciami OEM?

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Czerwca 2021, 23:51:25 »
dubel

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Czerwca 2021, 07:19:30 »
"Kiedy ubezpieczyciel pokryje koszty użycia części oryginalnych?
Przy szkodzie z OC sprawcy ubezpieczyciel musi przywrócić stan pojazdu sprzed szkody. Jeżeli masz samochód z oryginalnymi częściami, towarzystwo powinno zapewnić ci takie właśnie części...
Przy szkodzie z AC ubezpieczyciel pokryje koszt naprawy na częściach oryginalnych, jeżeli w warunkach ubezpieczenia masz taką klauzulę. Polisy, które zawarte są na zasadzie naprawy w serwisie zazwyczaj mają w zakresie użycie części oryginalnych. Zawsze warto sprawdzić w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (OWU) ten zapis."
[https://rankomat.pl/samochod/zamienniki-likwidacja-szkody-ubezpieczenie]

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Czerwca 2021, 10:58:07 »
Z AC to miałem robione i mam w AC, że części oryginalne. Dzwoniłem do ubezpieczyciela i twierdzi, że rozliczyli oryginał (1800zł), więc mam nadzieję, że Toyota mi potwierdzi że to oryginał
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2021, 11:51:17 wysłana przez phantom »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Czerwca 2021, 21:52:25 »
No to cię oszukali. Napisz które to ASO takie mądre  :wallbash:
Mi wymieniali szybę i też mam z logo Toyoty.
Oryginał musi być z logo. Napisz do ubezpieczyciela, że założyli Ci zamiennik. Powinien zrobić porządek, bo to jest wyłudzenie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Czerwca 2021, 22:41:29 »
mam nadzieję, że Toyota mi potwierdzi że to oryginał
Tak Ci potwierdzą - zgodnie z obowiązującymi regulacjami UE produkty OE i OEM są oryginalnymi częściami zapasowymi.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Czerwca 2021, 07:43:27 »
Oryginał musi być z logo.
Niestety oryginał nie musi być z logo. Aczkolwiek w wypadku naprawy samochodu nowego czy na gwarancji w ASO oryginał powinien być z logo, bowiem naprawa auta częściami, które nie są opatrzone logiem producenta auta powoduje obniżenie jego wartości. Taka interpretacja wynika z orzecznictwa polskich sądów. Natomiast od czasu gdy Komisji UE w 2010 roku uchwaliła dyrektywy nr 330/2010 i 461/2010 mamy do czynienia z następująca klasyfikacją części :
- OE - części oryginalne sprzedawane z logo producenta samochodu.
- OEM - część oryginalna, pochodząca od wytwórni, która dostarcza części na tak zwany pierwszy montaż, jednak sygnowane logo producenta elementu, a nie producenta samochodu.
- OEQ - zamienniki porównywalnej jakości do części oryginalnych, które przeszły badania w odpowiednich instytutach takich jak: Tatcham bądź Centro Zaragozza. Spełniają one również kryteria producenta. Oznaczenia te są jasno podkreślone w katalogach hurtowni, dzięki czemu sprzedawcy mają wiedzę na temat jakości sprzedawanych części.
- AM - są to części o nie określonej jakości co nie oznacza, że są to złe części, natomiast nie posiadają one ogólnie uznawanych certyfikatów.

Zatem jako oryginalną część traktuje się zarówno tę z logiem Toyoty (OE), jak i tę bez loga Toyoty (OEM).
I teraz najważniejsze, po co wprowadzono te dyrektywy. Czego część tu komentujących, a twierdzących, że w ASO mogę otrzymać część bez logo Toyoty, nie zauważa.  Otóż wprowadzono je po to by każdy mógł naprawiać auto bez utraty gwarancji w niezależnym serwisie przy użyciu właśnie części OEM, a nie części z logiem Toyoty. I po to jest ta dyrektywa, a nie po to by ASO mogło naprawiać auta przy użyciu części bez loga Toyoty. Jeżeli auto naprawiam w ASO to powinienem mieć część, która jest z logiem Toyoty, gdyż po to auto naprawiam w ASO i płacę za to odpowiednio więcej żeby właśnie to logo Toyoty mieć. I takie jest orzecznictwo sądowe. Oczywiście również w ASO mogę części bez loga Toyoty otrzymać gdy sobie tego zażyczę bądź gdy wynika to np. z treści ubezpieczenia AC, o czym wcześniej pisano.

A krócej wynika to z samego skrótu ASO - Autoryzowana Stacja Obsługi, a więc otrzymuję autoryzowane części tj. z logiem tej stacji obsługi (Toyoty).

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2021, 07:58:05 wysłana przez tko »
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Czerwca 2021, 08:10:15 »
mam nadzieję, że Toyota mi potwierdzi że to oryginał
Tak Ci potwierdzą - zgodnie z obowiązującymi regulacjami UE produkty OE i OEM są oryginalnymi częściami zapasowymi.
Kolega Tko, dokładnie to wytłumaczył. Nie masz loga Toyoty, to nastąpiła utrata wartości. I to potwierdzają wyroki SN.
Zauważ, że inni dostali szybę z logiem.
Jeszcze raz napiszę, że to jest oszustwo i chamstwo ze strony ASO. Wcisnąć szybę bez loga za cenę szyby z logiem  <zalamka>

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Czerwca 2021, 18:59:26 »
Kolego  phantom za wymianę szyby oryginał Toyoty z logo, ASO policzyło 4198 zł.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:07:12 »
skąd taką cenę wymyślili. Jakiś absurd. Ja miałem wymianę z AC szyby przedniej w Corolli w grudniu 2020 r. i koszt szyby z logiem Toyoty wyniósł 870,10 zł. netto . Łącznie z wymianą koszt wyniósł 1297,16 zł. brutto. Zatem ta szyba była ze złota?
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2021, 20:33:19 wysłana przez tko »
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:09:04 »
skąd taką cenę wymyśli. Jakiś absurd. Ja miałem wymianę z AC szyby przedniej w Corolli w grudniu 2020 r. i koszt szyby z logiem Toyoty wyniósł 870,10 zł. netto . Łącznie z wymianą koszt wyniósł 1297,16 zł. brutto. Zatem ta szyba była ze złota?
Wyjątkowo mało za wymianę szyby około 230brutto

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:12:47 »
Wyjątkowo mało za wymianę szyby około 230brutto
dokładnie 170 zł. brutto robocizna, gdyż jeszcze 42 zł. był komplet montażowo/naprawczy. Wymiana w ASO Nowakowski - Bielany Wrocławskie.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:15:00 »
Kwestia szyby i wyposażenia.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:26:34 »
zwykła szyba bez żadnych fajerwerków. Mam na szybie czujnik deszczu i chyba kamerę do rozpoznawania znaków. Corolla wersja comfort z pakietem tech.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Czerwca 2021, 20:31:12 »
zwykła szyba bez żadnych fajerwerków. Mam na szybie czujnik deszczu i chyba kamerę do rozpoznawania znaków. Corolla wersja comfort z pakietem tech.
Czujniki przekłada się szyba ma tylko miejsca na czujniki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl