Autor Wątek: bagażnik rowerowy na hak - 4 rowery  (Przeczytany 25070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: bagażnik rowerowy na hak - 4 rowery
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Listopada 2021, 10:01:57 »
Co innego jednak możliwość ciągnięcia przyczepy/łodzi, a co innego nacisk pionowy na hak.
Na marginesie u mnie 750kg bez hamulca i 1500kg z hamulcem, ale już dla skrzyni manualnej 2000kg.
Takie rzeczy też powinni handlowcy przekazywać przed zakupem (a nie robią tego, jeśli sam nie zapytasz) bo dla niektórych osób to kluczowe parametry.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Listopada 2021, 10:18:10 »
Powiedzcie jeszcze, że masę haka z rowerami należy odjąć od ładowności auta i wyjdzie, że trzeba spuścić paliwo do max pół baku plus założyć dodatkowy wózek, żeby się samochód nie złamał. A też, że każdy lekko większy chłop (lub baba - o więcej niż jednej "sztuce" nie mówiąc) nie może sobie usiąść na skraju bagażnika, coby choćby buty narciarskie założyć.
Trochę przesadzacie.

nie no - nie przesadzajmy...
masa własna auta to 1590kg (zgodnie z przepisami masę własną podaje się z pełnym bakiem paliwa), dopuszczalna masa całkowita - 2130. Hak z platformą i 3 rowerami - powiedzmy 70kg. 5 dorosłych osób po średnio 80kg daje 400kg, zostaje jeszcze 70kg na bagaże. 70kg to wcale nie mało, a zwracam uwagę, że liczę 5 dorosłych, co raczej rzadko się zdarza na dłuższych trasach..

(powyższe wartości biorę dla wersji hybrydowej)

chłop czy baba siedząca na brzegu bagażnika nie jest problemem, bo:
a) tu chodzi o stały nacisk podczas długiej jazdy, a nie chwilowe przycupnięcie podczas postoju
b) jak będziesz miał platformę na haku, to nikt Ci tam nie usiądzie;P

PS: ciekawostka z instrukcji:
Suma masy własnej samochodu, masy
kierowcy, pasażerów, bagażu, masy ha-
ka holowniczego oraz dopuszczalnego
nacisku na hak holowniczy nie może
przekraczać o więcej niż 100 kg dopusz-
czalnej masy całkowitej samochodu.
Przekroczenie tej wartości jest niebez-
pieczne.

czyli nawet według instrukcji niewielkie przekroczenia są ok

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Listopada 2021, 10:24:20 »
W ostatnie wakacje przejechałem trasę 2 x 1500 km z trochę przeładowanym autem: 5 osób na pokładzie, cały bagażnik bagażu (powyżej rolety ale nie po sufit), box dachowy lekko zapełniony i 3 rowery na haku.
Du... wtedy jednak siadła, jechałem b. ostrożnie, max 120 km/h. Nie było problemów ale po wakacjach dołożyłem dodatkowe sprężynki na tylny zawias - robiłem po tym pomiary dla podobnego obciążenia jak wcześniej - tył już tak nie siadał. Przy codziennej eksploatacji tych dodatkowych sprężyn się nie czuje - porównywałem z testówką salonową.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Listopada 2021, 10:28:11 »
nie no - nie przesadzajmy...
masa własna auta to 1590kg (zgodnie z przepisami masę własną podaje się z pełnym bakiem paliwa), dopuszczalna masa całkowita - 2130. Hak z platformą i 3 rowerami - powiedzmy 70kg. 5 dorosłych osób po średnio 80kg daje 400kg, zostaje jeszcze 70kg na bagaże. 70kg to wcale nie mało, a zwracam uwagę, że liczę 5 dorosłych, co raczej rzadko się zdarza na dłuższych trasach..
Niestety ale dane n/t masy własnej z instrukcji lub dowodu rejestracyjnego to trochę teoria, zerknij na mój post na ten temat z przed kilku mc.
Zadałem sobie trochę trudu i pojechałem na wagę - masa własna się nie zgadzała o kilkadziesiąt kg.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51639.0.html

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Listopada 2021, 10:34:07 »
Du... wtedy jednak siadła, jechałem b. ostrożnie, max 120 km/h. Nie było problemów ale po wakacjach dołożyłem dodatkowe sprężynki na tylny zawias

według mnie nie mogło być problemów. sprężyny powinny wytrzymać masę dopuszczalną nie tylko na prostych drogach, ale też w off-roadzie gdzie dostają dużo mocniej. tu raczej chodzi o to, że jak tył auta za bardzo siądzie, to niektóre systemy mogą nie działać prawidłowo (np. czujnik z przodu patrzy wtedy 'w niebo').

ja mam to "szczęście", że jestem w takim wieku, że zarówno ja, jak i absolutna większość znajomych mamy małe dzieci, więc wszystkie dalsze wyjazdy raczej są realizowane "każdy swoim autem" - nie mam problemu z przeładowaniem...

Niestety ale dane n/t masy własnej z instrukcji lub dowodu rejestracyjnego to trochę teoria, zerknij na mój post na ten temat z przed kilku mc.
Zadałem sobie trochę trudu i pojechałem na wagę - masa własna się nie zgadzała o kilkadziesiąt kg.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51639.0.html

to faktycznie ciekawe...

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Listopada 2021, 12:05:22 »
sprężyny powinny wytrzymać masę dopuszczalną nie tylko na prostych drogach, ale też w off-roadzie gdzie dostają dużo mocniej.

Przeczytaj instrukcję z naciskiem (w temacie) na eksploatację w trudnych warunkach.
100kg to nie jest jakaś super wielka masa.
Ową babę z chłopem zastąp pięcioma workami zaprawy 25kg zapakowanymi w bagażniku za osią.

Zaraz wyjdzie, że w kubaturze bagażnika 580l można przewieźć pięć paczek wacików i małą paczkę chusteczek.

A realną wytrzymałość konstrukcji samochodów sprawdzają "koledzy" z Afryki, Indii i wszelakiego Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jak nic patrzą w homologację i każdorazowo sprawdzają dmc...

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2021, 12:08:43 wysłana przez Kiełek »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Listopada 2021, 12:10:45 »
I jeszcze "mały" off-(top)road

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Listopada 2021, 12:31:31 »
Powiedzcie jeszcze, że masę haka z rowerami należy odjąć od ładowności auta i wyjdzie, że trzeba spuścić paliwo do max pół baku plus założyć dodatkowy wózek, żeby się samochód nie złamał. A też, że każdy lekko większy chłop (lub baba - o więcej niż jednej "sztuce" nie mówiąc) nie może sobie usiąść na skraju bagażnika, coby choćby buty narciarskie założyć.
Trochę przesadzacie.
nie ma co przesadzac....co innego jest jak 100kg chlop usiadzie zeby buty zmienic a co innego jak wejdzie na ten hak i bedzie przez kilka godzin skakal....fizyka i obciazenia statyczne i dynamiczne - pamietam jak na fizyce bylo (no to juz prawie 40 lat temu :grin:) o sprezynach, ze taka przewidziana na 100N obciazenia statycznego wytrzyma 60N obciazenia dynamicznego...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Listopada 2021, 14:11:19 »
A że właśnie się wybieram żeby kupić dwa stare rowery z ogłoszenia...żeby mieć co remontować przez zimę ;) ..to włożyłem do bagażnika żeby pokazać ile Uebler X31S miejsca tam zajmuje...jak by sie uparł to i na stojąco można go przewozić..tylko rolete schować

Gesendet von meinem Pixel 4a mit Tapatalk

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2021, 14:14:17 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Listopada 2021, 14:36:38 »
I jeszcze "mały" off-(top)road

Ten to chyba całą wioskę przewozi ;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Listopada 2021, 14:49:01 »
I nawet rowery bez platformy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Listopada 2021, 15:40:01 »
I nawet rowery bez platformy.

... a ja tu rozkminiam czy kupić taką czy inną...;P

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Listopada 2021, 16:42:25 »
Co prawda wyzej nie widac jaki to model RAV4 ale pierwszy raz widze z trzema osiami :grin:
Pozdrawiam

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Grudnia 2021, 15:41:38 »
Czy ktoś z forumowiczów użytkuje bagażnik Yakima Justclick 3+1. Czy jest możliwy montaż 4 rowerów z kołami 29 cali ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Grudnia 2021, 16:11:23 »
Przy 4 dużych rowerach zwróć uwagę na ich ciężar + wagę bagażnika - łatwo przekroczyć dopuszczalny nacisk na hak.
Sam bagażnik musi być też bardzo solidny. Moim zdaniem to dodatkowe miejsce na 4 rower jest raczej dla lekkiego roweru dziecięcego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl