Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
RAV-4 - ładowanie akumulatora
« dnia: 03 Lipca 2021, 06:59:19 »
Czy ktoś z Was ładował nieodłączony od samochodu akumulator 12V? Czy to jest bezpieczne a jeżeli tak to jak to poprawnie wykonać?

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2021, 09:40:40 »
Ja w corolce 2.0 hybrid ładowałem już 2 razy. Podpinasz najpierw ładowarkę czy prostownik do akumulatora plus i minus a potem dopiero podłączasz do prądu. Najlepsze są inteligentne procesorowe ładowarki bo po uzyskaniu wartości 12z hakiem volta rozłącza prąd od sieci

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2021, 10:11:39 »
Ja w corolce 2.0 hybrid ładowałem już 2 razy. Podpinasz najpierw ładowarkę czy prostownik do akumulatora plus i minus a potem dopiero podłączasz do prądu. Najlepsze są inteligentne procesorowe ładowarki bo po uzyskaniu wartości 12z hakiem volta rozłącza prąd od sieci

A minus na klemę czy gdzieś na karoserię?

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipca 2021, 12:18:44 »
Na kleme bo musisz ładować aku bezpośrednio

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipca 2021, 12:52:12 »
Na kleme bo musisz ładować aku bezpośrednio

Dzięki

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2021, 15:31:03 »
z całym szacunkiem, najlepsze są tradycyjne prostowniki z transformatorem i galwaniczną izolacją napięcia sieci od 12V. te wszystkie tanie wynalazki z przetwornicą to zabawki; jak przebije 240 do wyjścia, to pozamiatane..

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2021, 17:29:13 »
Ja mam pytanie z trochę innej beczki, ale dotyczące akumulatora. W wątkach (wątku) przewijał się problem małej pojemności aku trakcyjnego, że może się szybko rozładować a hybryda tego nie lubi.

Trochę nie mogę pojąć sytuacji że aku może się rozładować.  :o Powiedzmy, że startuje auto: dzwignia na P, przycisk start/stop silnik spalinowy się nie załącza bo nie ma potrzeby. Podłączam telefon komórkowy i może powerbanka celem naładowania. Czy jak poziom naładowania akumulatora spadnie to nie powinien załączyć się silnik spalinowy i doładować aku do docelowej pojemności? I tak cały czas - ładuje energię do elektroniki lub jest konsumowana przez systemy pokładowe a potem doładowanie.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2021, 17:45:07 »
z całym szacunkiem, najlepsze są tradycyjne prostowniki z transformatorem i galwaniczną izolacją napięcia sieci od 12V. te wszystkie tanie wynalazki z przetwornicą to zabawki; jak przebije 240 do wyjścia, to pozamiatane..
Ja posiadam prostownik procesorowy polskiej marki VOLT i nie uważam żeby był zły czy gorszy od tradycyjnego starego typu transformatorowego prostownika i co lepsze jest droższy od niejednego dobrego transformatorowego urządzenia ale za to zajmuje mniej miejsca, ma większy zakres ustawień prądu do ładowania akumulatora, system anty przepieciowy i przede wszystkim ma opcję sprawdzania automatycznego czy przypadkiem akumulator nie jest uszkodzony. Wydaje mi się że wcale on nie jest zabawką czy jakimś tanim badziewiem.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2021, 18:04:40 »
Ja mam pytanie z trochę innej beczki, ale dotyczące akumulatora. W wątkach (wątku) przewijał się problem małej pojemności aku trakcyjnego, że może się szybko rozładować a hybryda tego nie lubi.

Trochę nie mogę pojąć sytuacji że aku może się rozładować.  :o Powiedzmy, że startuje auto: dzwignia na P, przycisk start/stop silnik spalinowy się nie załącza bo nie ma potrzeby. Podłączam telefon komórkowy i może powerbanka celem naładowania. Czy jak poziom naładowania akumulatora spadnie to nie powinien załączyć się silnik spalinowy i doładować aku do docelowej pojemności? I tak cały czas - ładuje energię do elektroniki lub jest konsumowana przez systemy pokładowe a potem doładowanie.
Rozładowanie akumulatora w przypadku hybrydy toyoty w praktyce i teorii wcale nie jest takie trudne bo mimo że w tych samochodach nie mamy ani rozrusznika ani alternatora bo te dwie rzeczy zastępuje przetwornica prądowa wraz ze silnikiem MG2 to niestety pojemność tych akumulatorów wcale nie jest taka duża. Owszem gdy auto masz uruchomione i jesteś w trasie czy jeździsz po mieście to akumulator się doładowuje. Problem zaczyna się gdy masz podpięty odbiornik prądu typu autoalarm który niestety bierze cały czas znikomy ale bierze prąd lub do tego masz podpięty wideorejestrator który zasilany jest nie po zapłonie lecz na stałe bo posiada funkcję parking to przy tych pojemnościach wystarczy doba żeby ten mały akumulator się rozładował a co najgorsze jest to te urządzenia biorą mały prąd powoli czyli drenują bardzo baterie. Jeżdżąc po mieście tylko i wyłącznie bez żadnych tras przetwornica nie jest wstanie naładować tego małego akumulatora i stąd zaczyna się kłopot rozładowującej się małej baterii. Już 3 krotnie przerabiałem ten temat.
Pierwszym razem auto stało z kamerka i trybem parkingowym włączonym przez ok 48h bez rozruchu. Drugim razem kiedy nie doladowywalem Aku tylko odpaliłem z boostera i jeździłem dalej oo mieście wystarczyło niespełna 24h. Trzecim razem to wieczorem podjechałem pod dom, rano jeszcze odpaliło ale widziałem po lusterkach że słaba bateria bo się wolno rozkładały lecz około godz 14 po pracy gdzie temperatura powietrza wynosiła ok 28stopni niestety już nie odpaliłem.
W instrukcji jest zapis który mówi żeby od czasu do czasu podłączyć prostownik (ładowarkę) w celu doładowania akumulatora gdy pokonujemy krótkie dystanse.
Szkoda że inżynierowie nie zaprojektowali przetwornicy tak żeby w razie takiej sytuacji awaryjnie "pożyczyć" prąd z akumulatora trakcyjnego do uruchomienia pojazdu. Tylko trzeba wzywać assistance.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2021, 22:02:06 »
cześć,
Instrukcja zeznaje odłączać ... ale w salonie w Poznaniu widziałem ładowane akumulatory w Corolli oraz Lexusie CT za pomocą ładowarki Hamron (by Jula) podłączonej w komorze silnika do zacisków służących do podłączenia kabli rozruchowych.
Sam podładowywałem akumulator w ten sam sposób za pomocą ładowarki Victron.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipca 2021, 07:50:12 »
Jeżdżąc po mieście tylko i wyłącznie bez żadnych tras przetwornica nie jest wstanie naładować tego małego akumulatora i stąd zaczyna się kłopot rozładowującej się małej baterii. Już 3 krotnie przerabiałem ten temat.
To czy poruszasz się w mieście czy na trasie nie ma znaczenia, aku jest ładowany tak samo, liczy się czas uruchomienia auta, a nie przebyty dystans. 
Co do ładowarek typu VOLT, Bosch to nadają się tylko do akumulatorów AGM w zwykłych "kwasiakach" nie odbudowują pojemności (gęstości elektrolitu). Polecam filmy na YT Tomasza Hudego lub mrAkumulator, tam w sposób badawczy, mierząc gęstość elektrolitu udowadniają, że ładowarki automatyczne nie są w stanie odbudować rozładowanego akumulatora.
Gdy raz rozładujesz aku i nie odbudujesz mu gęstości elektrolitu to ulegnie on zasiarczeniu i zmniejszy się jego pojemność.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2021, 10:12:14 »
Tyle ze w Rav4 hybrydzie (4 i 5) jest akumulator AGM a nie ?kwasiak?.
 Na kilku prostownikach widziałem informacje od producenta nie do użytku z AGM - jest to zabezpieczenie producenta przed ew. uszkodzeniem tego typu akumulatora np. z powodu zbyt długiego czasu ładowania i przegrzania akumulatora (o czym mówi m.in. wspomniany wcześniej mrAkumulator).

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipca 2021, 12:15:38 »
Tyle ze w Rav4 hybrydzie (4 i 5) jest akumulator AGM a nie ?kwasiak?.
Ja w hybrydowej Camry mam kwasiaka z korkami, według zdjęć z instrukcji Rav4 2020 (RAV4HV_OM42C86PL) tam też jest zwykły kwasiak.
Potwierdza to film i zdjęcie z aukcji:
https://www.youtube.com/watch?v=kR6gQE9d1Bo
https://www.ebay.co.uk/itm/143884456296
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2021, 12:22:15 wysłana przez Gawel89 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipca 2021, 12:53:31 »
Kwasiak, kwasiak.
Ja kwasiaki ładuję Ctek'iem MXS 5.0 i żyję. One mają funkcję utrzymywania napięcia, niby potrafią odbudować pojemność.
Transformatorowy z małym prądem wisi sobie na ścianie w domu rodzinnym, ma jeszcze ceramiczne gniazdo E27 na bezpiecznik topikowy, jest ok, ale ciut za duży...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipca 2021, 13:24:14 »
U mnie też jest akumulator ołowiowy, kwasowy 345LN1-MF 20HR 45Ah CCA 285A.
Ciekawe dlaczego nie sa montowane akumulatory AGM ? (oszczędności, czy brak potrzeby)
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2021, 13:33:51 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl