Ja mam pytanie z trochę innej beczki, ale dotyczące akumulatora. W wątkach (wątku) przewijał się problem małej pojemności aku trakcyjnego, że może się szybko rozładować a hybryda tego nie lubi.
Trochę nie mogę pojąć sytuacji że aku może się rozładować.
Powiedzmy, że startuje auto: dzwignia na P, przycisk start/stop silnik spalinowy się nie załącza bo nie ma potrzeby. Podłączam telefon komórkowy i może powerbanka celem naładowania. Czy jak poziom naładowania akumulatora spadnie to nie powinien załączyć się silnik spalinowy i doładować aku do docelowej pojemności? I tak cały czas - ładuje energię do elektroniki lub jest konsumowana przez systemy pokładowe a potem doładowanie.
Rozładowanie akumulatora w przypadku hybrydy toyoty w praktyce i teorii wcale nie jest takie trudne bo mimo że w tych samochodach nie mamy ani rozrusznika ani alternatora bo te dwie rzeczy zastępuje przetwornica prądowa wraz ze silnikiem MG2 to niestety pojemność tych akumulatorów wcale nie jest taka duża. Owszem gdy auto masz uruchomione i jesteś w trasie czy jeździsz po mieście to akumulator się doładowuje. Problem zaczyna się gdy masz podpięty odbiornik prądu typu autoalarm który niestety bierze cały czas znikomy ale bierze prąd lub do tego masz podpięty wideorejestrator który zasilany jest nie po zapłonie lecz na stałe bo posiada funkcję parking to przy tych pojemnościach wystarczy doba żeby ten mały akumulator się rozładował a co najgorsze jest to te urządzenia biorą mały prąd powoli czyli drenują bardzo baterie. Jeżdżąc po mieście tylko i wyłącznie bez żadnych tras przetwornica nie jest wstanie naładować tego małego akumulatora i stąd zaczyna się kłopot rozładowującej się małej baterii. Już 3 krotnie przerabiałem ten temat.
Pierwszym razem auto stało z kamerka i trybem parkingowym włączonym przez ok 48h bez rozruchu. Drugim razem kiedy nie doladowywalem Aku tylko odpaliłem z boostera i jeździłem dalej oo mieście wystarczyło niespełna 24h. Trzecim razem to wieczorem podjechałem pod dom, rano jeszcze odpaliło ale widziałem po lusterkach że słaba bateria bo się wolno rozkładały lecz około godz 14 po pracy gdzie temperatura powietrza wynosiła ok 28stopni niestety już nie odpaliłem.
W instrukcji jest zapis który mówi żeby od czasu do czasu podłączyć prostownik (ładowarkę) w celu doładowania akumulatora gdy pokonujemy krótkie dystanse.
Szkoda że inżynierowie nie zaprojektowali przetwornicy tak żeby w razie takiej sytuacji awaryjnie "pożyczyć" prąd z akumulatora trakcyjnego do uruchomienia pojazdu. Tylko trzeba wzywać assistance.
Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka