Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 112017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Lipca 2021, 09:54:18 »
W Auris HSD wydajność przetwornicy podającej 12V to ponoć 100A więc w RAV4 raczej nie będzie mniej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Lipca 2021, 13:54:57 »
Mam nadzieję, bo w innym przypadku lodówka co chwile będzie i się rozłączać by zapobiec rozładowaniu aku
Ja z moją chłodziarką (bardziej prądożerną) przejechałem 3000 km i nie było żadnego problemu. Twoja (mimo podobnej mocy max) jest dużo bardziej oszczędna, więc tym bardziej nie powinno być problemu.
Szerokości i udanego urlopu. ;)

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Października 2021, 17:55:05 »
Odświeżam temat.
Właśnie wróciłem z 2 tygodniowych wakacji. RAVka stała sobie w garażu i czekała na nas.
Ale chyba tęskniła bardzo...
Otworzyłem ją pilotem. Wsiadłem i się zaczęło... ruszyła któraś z pomp (paliwa?) i to już było zbyt wiele dla akumulatora.
Lampki górne przygasły do koloru ciemno pomarańczowego i.... koniec.
Klapa elektryczna oczywiście nie działa. Auto w garażu. Ciasno jak diabli.
Rozkładam tylną kanapę, gramolę się do bagażnika. Po kilku próbach dostaje się do elementu za którym jest akumulator.
Podłączenie ładowarki elektronicznej nic nie daje - wyświetla opcje ładowania akumulatora motocyklowego 6V  :shock:
Dopiero tradycyjna ładowarka pozwala ożyć baterii. Po 2 h odpalam i wszystko działa.
Teraz stoi i się ładuje do syta już ponownie ładowarką elektroniczną.

Po odpaleniu wyświetliło 50% baterii trakcyjnej.
Poza alarmem i immobilizerem nie ma żadnych dodatkowych "gadźetów" wiszących na baterii.
Przed wakacjami ostatni bak wyjeżdżony wyłącznie po mieście - czyli ładowanie baterii słabe było.
Warto jednak co jakiś czas podładować akumulator - szczególnie przed dłuższym postojem.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Października 2021, 18:03:20 »
Widzę, że razem z zamówieniem Rav4 - trzeba jednak kupić jednocześnie dla świętego spokoju jakiś powerbank  i jakby co to podłączyć, odpalić i jechać dalej.

No cóż trzeba być przygotowanym w hybrydzie na te niedostatki prądu w akumulatorze po dłuższym postoju niż parę dni. :(

Tak myślę, że można by też pociągnąć od tego akumulatora jakieś kabelki, gdzieś do środka auta aby mniej się kłopotać z dostaniem się do aku... :)

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Października 2021, 18:11:29 »
Tak myślę, że można by też pociągnąć od tego akumulatora jakieś kabelki, gdzieś do środka auta aby mniej się kłopotać z dostaniem się do aku... :)
Właśnie takie coś chyba wykombinuję - przy okazji wyciszania boków auta to zrobię.
Choćby do okolic tylnej kanapy - wystarczy żeby podładować baterię bez egzaminu z gimnastyki.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Października 2021, 18:56:06 »
to ciekawe co piszecie....ja juz mam auto ponad 2 lata na liczniku ledwo 17000 km ... przez ostatni rok tylko praca zdalna wiec auto uzywane tylko zeby zawiezc dziecko rano do szkoly 10km w obie strony....3 razy w roku dluzszy wyjazd....z "dodatkow" wiszacych na akumulatorze to tylko alarm Cobra ... ale nigdy niespodzianek z akumulatorem nie mialem...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Października 2021, 20:18:47 »
Ja profilaktycznie przed wakacjami kupiłem urządzenie rozruchowe 70mai ale jak dotąd nie było potrzeby by go użyć, auto jeździ od 10 mc i ma przebieg 13 tys. km.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Października 2021, 21:10:50 »
Swoją drogą od wielu lat w toyoty hybrydach to znany problem, a toyota z tym nic nie robi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Października 2021, 21:38:39 »
Właśnie takie coś chyba wykombinuję - przy okazji wyciszania boków auta to zrobię.
Choćby do okolic tylnej kanapy - wystarczy żeby podładować baterię bez egzaminu z gimnastyki.

W prostownika automatycznych jest kabelek z zarobionymi przelotkami gotowymi do bezpośredniego podłączenia do akumulatora. Kabelek można wyprowadzić i zostawić w tej wnęce po prawej stronie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Października 2021, 21:49:05 »
Ale przecież pod maską jest punkt elektryczny, w którym można się podłączyć do instalacji akumulatora. Nie trzeba nurkować do bagażnika. Jeszcze nie mam auta a to już wiem. Chyba że czegoś nie wiem?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Października 2021, 23:07:47 »
To pod maska służy do awaryjnego uruchamiania samochodu. Nie mam pewności czy da sie z tego miejsca naładować akumulator 12V

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Października 2021, 23:17:16 »
A podczas ładowania akumulatora nie powinno się odpinać minusa ?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Października 2021, 06:20:22 »
Dlatego w takich awaryjnych sytuacjach powerbank wydaje się być najlepszy - podpinasz odpalasz i załatwione, a  akumulator sam się doładuje w czasie jazdy :) No i nie trzeba się martwić o odpinanie kabli od akumulatora.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Października 2021, 07:10:52 »
A podczas ładowania akumulatora nie powinno się odpinać minusa ?
W serwisie też mi tak mòwili. Ponoć ze względu na elektronikę.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Października 2021, 09:11:19 »
To pod maska służy do awaryjnego uruchamiania samochodu. Nie mam pewności czy da się z tego miejsca naładować akumulator 12V
To jest to samo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl