Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #135 dnia: 02 Lutego 2022, 11:06:38 »
Kurde, że też nie zrobiłeś wywiadu na temat produkcji oleju w hybrydach - może by coś w końcu drgnęło :(
Uwierz mi, sprawdzę po odbiorze i jeżeli nie jest to sztuczny problem, polegający na nadwrażliwym sprawdzaniu co dwa dni bagnetu olejowego( ja tego nie robię częściej niż raz na miesiąc, no chyba, że wyświetli mi się komunikat na desce, że jest problem z poziomem oleju), na pewno zgłoszę to skutecznie, tak że Toyota będzie tłumaczyć się w mediach. Bardzo nie lubię, jak mi ktoś ciemnotę wciska. I powiem więcej. Jeżeli jest ktoś na forum, kto uważa, że ma problem ze swoim samochodem i do tej pory nie został skutecznie rozwiązany przez Toyotę, to dziwię się, że nie skorzystał do tej pory z możliwości jakie dają nowe media. Jeżeli mnie ktoś nie chce słuchać uparcie, szukam innych możliwości przekazania swoich uwag.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 02 Lutego 2022, 11:37:09 »
Wszystko prawda, tylko Toyota sprzedaje duuużo aut, a inni nie, bo mają czego sprzedawać...
Kiedyś po wywiadzie w TVN Turbo moja "przerdzewiała" maska w Saabie została wymieniona na nową bez dyskusji, a decyzja była jeszcze przed złożeniem materiału TV. Ba! Nawet już po tym jak redakcja zadzwoniła do ASO aby omówić się na wywiad. Mimo, że wcześniejsze wszystkie opinie zarówno ASO i importera, mimo że miałem opinię rzeczoznawcy, ustne czy pisemne, były takie sam - wypad... I nie ważne było, że na pewnej serii masek źle nałożyli masę, co powodowało przedostawanie się wody pomiędzy niczym niezabezpieczone blachy poszycia. Wypad.
Jeden telefon z TV magicznie rozwiązał problem.

Tylko to było wtedy, a teraz jest tak, że moje (używane) auto rok do roku, nawet według ubezpieczyciela, zdrożało.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 02 Lutego 2022, 13:20:09 »
Ciekawi mnie, w jakim trybie hybrydy są serwisowane podczas przeglądu, np. przy wymianie oleju po 15 tys km? Mechanik ustawia PARK i włącza "power", żeby zaświeciły się kontrolki i wtedy robi przegląd przy otwartych drzwiach, bagażniku i zaświeconych wewnątrz wszystkich lampkach? Czy robi to wszystko  Przecież muszą sprawdzić działanie wszystkich mechanizmów, świateł, klaksonu itp? No i czy przy przeglądzie rutynowo sprawdzają stan naładowania baterii 12V? Jeżeli to nie wchodzi w zakres przeglądu, może warto każdorazowo prosić o sprawdzenie podczas przeglądu, czy 12V aku trzyma prąd?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 02 Lutego 2022, 20:41:04 »
Mnie na każdym przeglądzie a było ich aż 2-a (obecny nalot to 25kkm) poinformowano mnie o stanie naładowania aku 12V. Na pytanie czy podczas przeglądu (czynności serwisowych) mogą go podładować odpowiedz była ze nie, bo auto jest podnoszone - opuszczone i taka czynność była by wręcz niebezpieczna. Pewnie chodzi o walające sie przewody na posadzce i w samochodzie.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #139 dnia: 03 Lutego 2022, 07:14:50 »
U mnie jak była akcja wycieraczkowa i jakieś zawieszki alarmu, zawsze przez szybę widziałem że pod maskę podłączają się i ładują 12stke.

O poziomie oleju to ja nawet zapomniałem już, bo nie sprawdzam. Swoją drogą muszę zajrzeć, czy jakaś kanapka lub zdechły ptak nie leży znów :P.
Co do rozładowywania aku, sam nawaliłem, jak pisałem już wcześniej - najpierw rozładowanie aku do 12,2 kamerką (i odcięcie, sprawdzałem, pobór prądu pomijalny, a mam dobry multimetr), a potem tylko przestawienie auta i muzyka + oświetlenie przez odkurzanie i sprzątanie środka - padło. Kwasowe są akurat teraz bardzo wrażliwe na takie nawet jednorazowe akcje - stąd wystarczył raz i już leżę. Teraz kamerka ma odcięcie na 12,4 ustawione i mogę po kilku dniach bez problemu uruchomić napęd, a tamto padnięcie było już niecały rok temu :).

Wiem, że chcąc używać auto dłużej niż kredyt czeka mnie wymiana aku i się z tym liczę, byle za kilka lat, a nie już teraz. Na razie bez boosterka bez problemu zawsze startuje. Znowu zdechnie, choć raz i nie z mojej winy, a po prostu postoju - wymienię. Może 5-6 lat dożyje. Zobaczymy.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #140 dnia: 03 Lutego 2022, 07:46:55 »
U mnie jak była akcja wycieraczkowa i jakieś zawieszki alarmu, zawsze przez szybę widziałem że pod maskę podłączają się i ładują 12stke.

Podłączają się nie po to aby Tobie naładować aku tylko po to żeby podtrzymać napięcie podczas serwisu i aby im ten aku nie padł.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #141 dnia: 03 Lutego 2022, 09:49:39 »
Aczkolwiek uważam, że nowy samochód nie powinien mieć problemów z akumulatorem co najmniej 5 lat, informuję szanownych kolegów, że w Castoramie jest teraz na promocji za 208 zł fajny booster Yato 9000 mAh z kompletem kabli do różnych odbiorników i torbą. Jest też tańszy za 188 zł 7500 mAh. Każdy z nich do uruchomienia hybrydy spokojne wystarczy na parę razy. Oglądałem test na YouTube, i startuje nawet stare diesle, więc myślę, że warto. Nie przyda się do toyoty, to można użyć, aby komuś pomóc na drodze (jak wiadomo z hybrydy użyczać prądu nie można, chyba, że innej hybrydzie) albo naładować coś na pikniku:))

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #142 dnia: 03 Lutego 2022, 10:52:46 »
Zakładam, że dokonałeś zakupu i mam pytania: czy wejście/wyjście 12/14 V w rzeczywistości są jak w opisie na stronie castoramy? Producent podaje odwrotnie wyjście 12 V, wejście 14V. Ładować nie można przez USB. Jaki jest sposób ładowania poza zapalniczką, bo coś w opisie się nie zgadza, czy potrzebna jest dedykowana ładowarka, żeby ładować z gniazdka 230V?
Zainteresował mnie ten wyrób z powodu rzadko spotykanego odrębnego wyjścia DC12 ? 14? V

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #143 dnia: 03 Lutego 2022, 11:20:49 »
czy potrzebna jest dedykowana ładowarka, żeby ładować z gniazdka 230V?
Wszystko jest dokładnie tak jak na załączonym filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=8xaHTN4j62I

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 03 Lutego 2022, 12:21:39 »
Czyli opis na stronie Castoramy jest niezgodny z rzeczywistością skoro ładowarka jest 14V to w power banku powinno być wejście 14V a nie wyjście.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 03 Lutego 2022, 12:59:04 »
Czyli opis na stronie Castoramy jest niezgodny z rzeczywistością skoro ładowarka jest 14V to w power banku powinno być wejście 14V a nie wyjście.
Powiem więcej. Na pudełku nie ma też informacji, że w zestawie jest ładowarka 230V, a wewnątrz jest.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 03 Lutego 2022, 13:09:42 »
Dzięki. Dopytywałem bo na stronach internetowych dla tego samego oznaczenia modelu są różne opisy parametrów jak również na zdjęciach wejścia/wyjścia wyglądają różnie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 03 Lutego 2022, 14:57:32 »
Dzięki. Dopytywałem bo na stronach internetowych dla tego samego oznaczenia modelu są różne opisy parametrów jak również na zdjęciach wejścia/wyjścia wyglądają różnie.
Jak byłem dziś rano w Castoramie, to widziałem też power bank o połowę mniejszy gabarytowo. O takich samych funkcjach i tego samego producenta, co prawda bez torby i pojemność 7500 mAh za 188 zł i myślę, że do hybrydy, gdzie w razie czego potrzebny jest naprawdę mały impuls startowy, w zupełności wystarczy. I macie coś takiego w schowku dla świętego spokoju. 

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 03 Lutego 2022, 19:17:35 »
Aczkolwiek uważam, że nowy samochód nie powinien mieć problemów z akumulatorem co najmniej 5 lat, informuję szanownych kolegów, że w Castoramie jest teraz na promocji za 208 zł fajny booster Yato 9000 mAh z kompletem kabli do różnych odbiorników i torbą. Jest też tańszy za 188 zł 7500 mAh. Każdy z nich do uruchomienia hybrydy spokojne wystarczy na parę razy. Oglądałem test na YouTube, i startuje nawet stare diesle, więc myślę, że warto. Nie przyda się do toyoty, to można użyć, aby komuś pomóc na drodze (jak wiadomo z hybrydy użyczać prądu nie można, chyba, że innej hybrydzie) albo naładować coś na pikniku:))

Ten sprzęt wygląda dość ciekawie, jadę do Casto zobaczyć to na żywo.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #149 dnia: 03 Lutego 2022, 19:24:56 »
Mam ten model. Kupiłem go na allegro trochę drożej (chyba że 20.zl), a wybrałem go, bo: a) ma fajne etui, w którym mieszczą się wszystkie kable, b) mamy taki w pracy do floty kilkudziesięciu aut - parę razy był użyty i zawsze działał, c) cenowo jest bardzo ok

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl