A długo Ci trzyma tryb parkingowy przy takim poziomie napięcia (12,4 V)? U mnie początkowo kamerki działały kilka godzin, a po miesiącu, to już chyba tylko przez około 10 minut w trybie parkingowym nagrywały - no i skończyło się rozładowaniem aku w grudniu. Muszę właśnie z tym powalczyć i potestować różne ustawienia, bo może zbyt niski poziom mi przy montażu ustawili.
Wszystko zależy od tego ile czasu dziennie jeździsz autem (a właściwie ile czasu jest włączony napęd, możesz nawet nie jeździć).
Robiłem sobie kiedyś pomiary zależności czasu jazdy do czasu nagrywania na parkingu w trybie low-bitrate i wyniki opisałem w innym wątku (przy napięciu odcięcia 12,4V).
W skrócie: jeżdżąc ok 30..40 min dziennie kamerka rejestruje ok 2 h.
Jeśli czas pracy napędu (jazdy lub nie) jest powyżej 2 h dziennie to czas rejestracji wzrasta do ok 11 h.
Widać, że jeśli ktoś niewiele jeździ codziennie to bez dodatkowej specjalistycznej baterii (LiFePo4) nie ma co liczyć na dłuższy czas rejestracji parkingowej.
Dlaczego potrzebna jest specjalistyczna bateria LiFePo4:
- krótki czas ładowania (50..80 min zamiast 4..8 h)
- bezpieczna technologia (w przeciwieństwie do np. LiPo)
- praca automatyczna (bez potrzeby włączania, jednoczesne ładowanie i zasilanie, ...)
Kierując się doświadczeniami kolegów z tego forum, np. Hardtmutha, od razu po instalacji kamer i adaptera zasilania - ustawiłem napięcie odcięcia na max tj. 12,4V.
Bez adaptera z odcięciem i bez ustawionego wysokiego napięcia odcięcia w ogóle nie warto używać trybu parkingowego z kamerkami i to nie tylko w hybrydzie.
Kończy się to wydrenowaniem akumulatora.