Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #165 dnia: 09 Lutego 2022, 14:14:50 »
Elegancki ten zestaw rozruchowy Yato 9000mAh z Castoramy. Kupiłem w razie "w", liczę że się sprawdzi. Cena 208pln.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #166 dnia: 09 Lutego 2022, 14:44:40 »
Też kupiłem.
Ładowałem nim telefony. Lipa jest. Naładuje ledwo baterie 4000 mAh i jest padnięty. Szybkość ładowania nie powala.
Jak u Was?

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 09 Lutego 2022, 14:49:21 »
Najważniejsze, żeby silnik zastartował jak zajdzie potrzeba. W zasadzie to tylko w tym celu go kupiłem.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 09 Lutego 2022, 14:56:58 »
Najważniejsze, żeby silnik zastartował jak zajdzie potrzeba. W zasadzie to tylko w tym celu go kupiłem.

Oczywiście ale fajnie jak te dodatkowe opcje też mogą być użyteczne.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #169 dnia: 09 Lutego 2022, 15:58:14 »
A długo Ci trzyma tryb parkingowy przy takim poziomie napięcia (12,4 V)? U mnie początkowo kamerki działały kilka godzin, a po miesiącu, to już chyba tylko przez około 10 minut w trybie parkingowym nagrywały - no i skończyło się rozładowaniem aku w grudniu. Muszę właśnie z tym powalczyć i potestować różne ustawienia, bo może zbyt niski poziom mi przy montażu ustawili.
Wszystko zależy od tego ile czasu dziennie jeździsz autem (a właściwie ile czasu jest włączony napęd, możesz nawet nie jeździć).
Robiłem sobie kiedyś pomiary zależności czasu jazdy do czasu nagrywania na parkingu w trybie low-bitrate i wyniki opisałem w innym wątku (przy napięciu odcięcia 12,4V).

W skrócie: jeżdżąc ok 30..40 min dziennie kamerka rejestruje ok 2 h.
Jeśli czas pracy napędu (jazdy lub nie) jest powyżej 2 h dziennie to czas rejestracji wzrasta do ok 11 h.

Widać, że jeśli ktoś niewiele jeździ codziennie to bez dodatkowej specjalistycznej baterii (LiFePo4) nie ma co liczyć na dłuższy czas rejestracji parkingowej.
Dlaczego potrzebna jest specjalistyczna bateria LiFePo4:
- krótki czas ładowania (50..80 min zamiast 4..8 h)
- bezpieczna technologia (w przeciwieństwie do np. LiPo)
- praca automatyczna (bez potrzeby włączania, jednoczesne ładowanie i zasilanie, ...)

Kierując się doświadczeniami kolegów z tego forum, np. Hardtmutha, od razu po instalacji kamer i adaptera zasilania - ustawiłem napięcie odcięcia na max tj. 12,4V.
Bez adaptera z odcięciem i bez ustawionego wysokiego napięcia odcięcia w ogóle nie warto używać trybu parkingowego z kamerkami i to nie tylko w hybrydzie.
Kończy się to wydrenowaniem akumulatora.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2022, 16:05:08 wysłana przez Markid »

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 09 Lutego 2022, 16:09:28 »

Testowałem dzisiaj na silniku diesla. Samochód stoi od dwóch tygodni i ma prawie rozładowane aku, jeszcze coś tam kręci ale biednie. Podpiąłem booster i było znacznie lepiej, odpalił. Jak działa na diesla to hybrydę tym bardziej obudzi. Jestem zadowolony z zakupu.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #171 dnia: 09 Lutego 2022, 18:06:07 »
Kierując się doświadczeniami kolegów z tego forum, np. Hardtmutha, od razu po instalacji kamer i adaptera zasilania - ustawiłem napięcie odcięcia na max tj. 12,4V.
Bez adaptera z odcięciem i bez ustawionego wysokiego napięcia odcięcia w ogóle nie warto używać trybu parkingowego z kamerkami i to nie tylko w hybrydzie.
Kończy się to wydrenowaniem akumulatora.
Ja mam od 3 lat kamerkę Xblitz GO SE. Mam ustawione nagrywanie po wzbudzeniu kamerki wstrząsem. Nie mam żadnych dodatkowych akumulatorków do kamerki, oprócz tego wbudowanego. Żadnego odcięcia nie nastawiam. Akumulator mam na pewno mocniejszy, niż ten w hybrydzie, bo to diesel. I nigdy nie miałem sytuacji, że kamerka rozładowała mi aku. Nawet jak na wczasach nie ruszałem samochodu przez tydzień. Także zastanawiam się, czy teraz w ogóle montować tą kamerkę, jak mam mieć z tego powodu stres.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #172 dnia: 09 Lutego 2022, 18:32:12 »

Testowałem dzisiaj na silniku diesla. Samochód stoi od dwóch tygodni i ma prawie rozładowane aku, jeszcze coś tam kręci ale biednie. Podpiąłem booster i było znacznie lepiej, odpalił. Jak działa na diesla to hybrydę tym bardziej obudzi. Jestem zadowolony z zakupu.

Zakręcenie rozrusznikiem w hybrydzie jest z aku trakcyjnego. Z 12V aku muszą się styczniki załączyć do trakcyjnego, komputerki/sterowniki/diagnostyka/zegary. Sam 12V poza tym jak się połączą styczniki z trakcyjny i ruszy 12V doładowywanie też trudniej rozładować.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #173 dnia: 09 Lutego 2022, 20:28:30 »
... Mam ustawione nagrywanie po wzbudzeniu kamerki wstrząsem. ...
Bo ten tryb parkingowy prawie nie zużywa prądu. Nagrywanie włącza się po wzbudzeniu czujnika. Niestety jest to mało skuteczne gdyż rejestracja aktywuje się post factum. Tryb low bitrate jest uznawany za najbardziej skuteczny ale przy tym jest  prądożerny. Coś za coś.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #174 dnia: 10 Lutego 2022, 00:32:23 »
Drodzy koledzy, jestem tym szczęśliwym posiadaczem hybrydy któremu już wymienili akumulator na gwarancji i muszę Wam powiedzieć że z tym Yato to jest różnie. A mianowicie z racji swojej pracy (doradca techniczny w Castoramie:) ) miałem możliwość pożyczenia sobie takiego powerbanka gdyż problemy z aku zaczęły się już po 2 miesiącach od odebrania samochodu z salonu (2.0 TS odbiór 02.02.21) Rozładowałem sobie na własne życzenie akumulator kamerką (Vantrue 4N0) którą podpieli mi w serwisie na moją prośbę do instalacji na stałe czyli nie do gniazdka zapalniczki. Takim sposobem mój aku padł zaraz po zmianie w ustawieniach na nagrywanie w trybie parkingowym ale jeszcze bez dedykowanego powerbanka do kamerek (obecnie jest cellink neo 9). Po podłączeniu tego Yato do uruchomienia samochodu zdziwiłem się że nie mogę odpalić hybrydy choć ona tak naprawdę potrzebuje niewiele prądu do wystartowania. Oddałem więc tego powera Yato no bo nie spełnił swojej funkcji. I wezwałem assistance. Pan przyjechał i uruchomił auto i powiedział mi coś co jest totalna bzdura że "te hybrydy to potrzebują z 800A żeby ruszyć wszystkim". Potem miałem spokój na jakieś 8-9 miesięcy i kiedy znowu przyszło zimno zaczęły się jaja. Ponownie wziąłem Yato tym razem ten mniejszy i o dziwo udało mi się dwa razy uruchomić hybrydę ale już kolejnego razu się nie udało bo co się okazało aku 12v było już bardzo głęboko rozładowane taż że zaczęło zwierać cele i cały prąd z powerbanka szedł na zwarte cele. Pytałem w serwisie jaki jest potrzebny prąd do rozruchu hybrydy to mi powiedziano że niewielki tylko po to by kontrolki mogły się zapalić i ruszyć MG2 ale przecież to silnik elektryczny więc chyba nie aż tak niewielki jednak ten prąd jest potrzebny??? Do dziś nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi ile tego prądu jest potrzeba bo to że 12v to wiem ale o jakim natężeniu??? Nauczony doświadczeniami jakie przeszedłem z moją hybrydą zakupiłem sobie dwa urządzenia a mianowicie ładowarkę CTEK MXS5 test & charge oraz boostera NOCO GB40 mam nadzieję że tego drugiego już nie będę musiał używać ale wolę mięs w razie "WU" i mam nadzieję że on wystarczy.

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #175 dnia: 10 Lutego 2022, 08:18:43 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #176 dnia: 10 Lutego 2022, 08:27:38 »
Yato 9000mAh to tania brandowana chińszczyzna ale cena zachęca, na początek może być, z reguły jak się nie sprawdza to kupuje się coś lepszego, też tak czasami podchodzę do niektórych tematów. Porównanie Yato do NOCO to jak porównanie witaminy jako suplementu do witaminy jako leku, w tym pierwszym przypadku nie ma gwarancji co jest w środku w odniesieniu do deklaracji producenta.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #177 dnia: 10 Lutego 2022, 09:03:19 »
Yato 9000mAh to tania brandowana chińszczyzna ale cena zachęca
Czy jest sens inwestować kupę kasy w power bank, który przyda się lub nie? Jak sami piszecie, hybryda potrzebuje jedynie impulsu do uruchomienia, a taki impuls może dać nawet mocny smartfon, a co dopiero powerbank 9000 mAh.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 10 Lutego 2022, 10:30:32 »
@ZiE_MiA podpinałeś powerbank bezpośrednio pod klemy akumulatora czy pod przeznaczone do awaryjnego uruchamiania napędu złącza pod maską?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #179 dnia: 10 Lutego 2022, 11:00:32 »
jaka różnica?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl