Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 111991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #210 dnia: 22 Czerwca 2022, 14:15:14 »
Jak chcesz to prawidłowo zrobić to najpierw kup areometr
No właśnie w tym sęk, że nie chcę pisać pracy doktorskiej z akumulatora 12V:)) Chcę w prosty sposób, bez zaglądania do wnęki w bagażniku sprawdzić stopień naładowania i dlatego zapytałem, czy ktoś próbował to zrobić w sposób, jaki podaje instrukcja obsługi. Mam prostownik CETEK i pewnie przed zimą podładuję sobie ten aku, ale chciałem sprawdzić, na ile ładuje się sam podczas krótkich odcinków miejskich.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #211 dnia: 22 Czerwca 2022, 15:01:34 »
Jak chcesz to prawidłowo zrobić to najpierw kup areometr
No właśnie w tym sęk, że nie chcę pisać pracy doktorskiej z akumulatora 12V:)) Chcę w prosty sposób, bez zaglądania do wnęki w bagażniku sprawdzić stopień naładowania i dlatego zapytałem, czy ktoś próbował to zrobić w sposób, jaki podaje instrukcja obsługi. Mam prostownik CETEK i pewnie przed zimą podładuję sobie ten aku, ale chciałem sprawdzić, na ile ładuje się sam podczas krótkich odcinków miejskich.

Akumulator ładuje się przed latem oraz późną jesienią. Prostownikiem CETEK czytaj ładowarką nie naładujesz w pełni akumulatora (a jedynie wymieszasz w nim elektrolit). Przy napięciu 14,8V wyłączy Ci się ładowanie, chyba że użyjesz trybu RECOND ale to już będziesz miał napięcie w granicach 16,2V i nie wiem czy dla instalacji w samochodzie jest to bezpieczne.

Jedyne rozsądne rozwiązanie to jest przyłączenie do istniejących śrub w klemach akumulatora dodatkowych przewodów i przyłączenie dodatkowego akumulatora 12V równolegle o niewielkiej mocy (w celu podtrzymania komputera i innych urządzeń pod napięciem). A później odpięcie klem od akumulatora w samochodzie
i (podpięcie prostownika z regulacją prądu) i  ładowanie małym prądem rzędu 0,3A - 0,4A (przy napięciu rzędu 16,4V-16,5V) aż uda się osiągnąć gęstość elektrolitu na poziomie 1,28 g/cm3. Proces ładowania co najmniej 24h (w zależności jaki jest stan akumulatora).
Prace łączeniowe prowadzić ostrożnie aby nie doprowadzić do zwarcia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #212 dnia: 22 Czerwca 2022, 15:31:48 »
To może ładować odpięty od auta akumulator - tak jak proponuje @Komyak - ale zasilaczem laboratoryjnym z regulacją napięcia i prądu ?
W nim łatwo da się ustawić prąd 0,3 - 0,4 A i napięcie 16,4 - 16,5 V, a podczas ładowania badać co np. godzinę gęstość elektrolitu.
Rzeczywiste napięcie ładowania prawdopodobnie będzie na początku niższe - można podpiąć równolegle multimetr aby to kontrolować - a później stopniowo będzie wzrastać.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #213 dnia: 22 Czerwca 2022, 17:01:09 »
To może ładować odpięty od auta akumulator - tak jak proponuje @Komyak - ale zasilaczem laboratoryjnym z regulacją napięcia i prądu ?
W nim łatwo da się ustawić prąd 0,3 - 0,4 A i napięcie 16,4 - 16,5 V, a podczas ładowania badać co np. godzinę gęstość elektrolitu.
Rzeczywiste napięcie ładowania prawdopodobnie będzie na początku niższe - można podpiąć równolegle multimetr aby to kontrolować - a później stopniowo będzie wzrastać.

Jeśli ktoś ma ochotę kontrolować gęstość elektrolitu to nie wzrasta ona tak szybko. Z doświadczenia wiem, że co 8 godzin można sprawdzać o ile wzrośnie. Ale nie są to duże wzrosty.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #214 dnia: 22 Czerwca 2022, 17:35:23 »
ale chciałem sprawdzić, na ile ładuje się sam podczas krótkich odcinków miejskich.
Nie ma rozrusznika, więc trudno zdalnie sprawdzić wydajność akumulatora. Ale niewielkim kosztem można spróbować, ale pod warunkiem że doładowywanie z baterii trakcyjnej nie zaczyna się tuż po uruchomieniu stacyjki. Kupić prosty multimetr (20-30zł), wtyczkę do zapalniczki i obserwować wskazania woltomierza czy napięcie ma tendencje do spadków poniżej 12,3 -12V.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #215 dnia: 22 Czerwca 2022, 17:42:02 »
Za 20 zl można kupić ładowarkę USB że wskaźnikiem napięcia - do gniazda zapalniczk, w off napięcie wskazywane jest o ok. 0,4V mniejsze jak mierzone bezpośrednio na aku

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 22 Czerwca 2022, 17:45:27 »
Po co mam ładować prądem 0,3-0,4 A jak system ładuje prądem ok. 10A w P?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 22 Czerwca 2022, 20:18:48 »
Po co mam ładować prądem 0,3-0,4 A jak system ładuje prądem ok. 10A w P?

Tylko że system ładuje przy napięciu 12V a nie 16,4V - 16,6V.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 22 Czerwca 2022, 21:04:48 »
U mnie najczęściej ładuje prądem 10A przy napięciu 14,6V, czasami jak dokonywałem pomiarów w cieplejsze dni prąd był parę amper mniejszy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #219 dnia: 22 Czerwca 2022, 22:52:26 »
Ja mam właśnie taką ładowarkę z voltomierzem w gnieździe zapalniczki i co jakiś czas podczas jazdy zerkam z ciekawości - gdy ładuje jest ok 14,2 ... 14,6 V, a gdy nie to tyle co na akumulatorze - 12,2 ... 12,4 V.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #220 dnia: 23 Czerwca 2022, 09:23:50 »
Prostownikiem CETEK czytaj ładowarką nie naładujesz w pełni akumulatora (a jedynie wymieszasz w nim elektrolit). Przy napięciu 14,8V wyłączy Ci się ładowanie, chyba że użyjesz trybu RECOND
No właśnie. Czy nie naładuję akumulatora ładowarką CETEK z inteligentnym ładowaniem w trybie RECOND podłączając ją bezpośrednio pod zaciski akumulatora po wcześniejszym odpięciu masy, jak zalecają w instrukcji?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 23 Czerwca 2022, 11:55:12 »
Naładujesz tak, że Ci wystarczy. Nie lecisz na tym aku na Marsa i z powrotem...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #222 dnia: 23 Czerwca 2022, 12:03:13 »
Dzięki, o to mi chodziło. Jak kupowałem ładowarkę CETEK najnowszej generacji to naczytałem się różnych zestawień i ocen ładowarek i ta miała najlepsze opinie. Używam jej już dwa lata i dawała radę przy poprzednim aucie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 23 Czerwca 2022, 12:05:14 »
Mam MX5 i daje radę. Zawsze można lepiej, pytanie czy jest sens...

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #224 dnia: 23 Czerwca 2022, 13:11:12 »
Kto w dzisiejszych czasach ładuje aku przez 24h? No może emeryt.
Wątek prawdopodobnie interesuje posiadaczy hybryd /auto ze sprawnym alternatorem raczej nie sprawia problemów z aku 12v/. Polecam przez kilka dni, może tygodni, dokonywanie pomiarów bezpośrednio na aku 12v po różnych warunkach jazdy: miejska, miejska w korkach, trasy po drogach lokalnych, eski, autostrady. Wnioski nasuną się same.
U mnie po naładowaniu do pełna po dwóch dniach było już 12,1V aby po kolejnych dwóch dnia jazy miejskiej znów było 12,6. W najlepszej kondycji aku 12v był zimą gdy prąd ładowania przez system był największy, latem słabiej bo prąd ładowania jest ograniczany /o ładowaniu przez system hybrydowy więcej powie pomiar prądu niż obserwowanie tylko napięcia/.
Uznałem że ładowanie profilaktyczne np. przed zimą w hybrydzie jest niecelowe, oczywiście jak auto jeździ codzienne, jak w moim przypadku.
Dałem sobie już spokój z ciągłymi pomiarami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl