Autor Wątek: RAV-4 - ładowanie akumulatora  (Przeczytany 112004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
Odp: RAV-4 - ładowanie akumulatora
« Odpowiedź #315 dnia: 05 Kwietnia 2024, 22:09:34 »
Dobrą - nowoczesną elektroniczną z kilkoma programami. Chodzi o to by nie był to już selenowy prostownik z PRLu. Każdy ma tu swojego faworyta, ja mam Victrona ale czy to Ctek, Noco, to praktycznie jeden pies dla standardowego doładowywania.

Dziękuje za odpowiedz. Vitron  ma bardzo  dobre opinie, ale nie chce się bawić  w ustawienia. Ma  być w pełni automat. A odpina Pan klemy do ładowania ?

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #316 dnia: 05 Kwietnia 2024, 22:18:12 »
Nie, w ASO też nie odpinają. :-)

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 05 Kwietnia 2024, 22:27:37 »
Nie, w ASO też nie odpinają. :-)

W ASO to wiem że nie, ale  te ich ładowarki to widziałem. A w Cteku lub Noco podczas korzystania odpiąć czy  nie  klemy ?.  Może ktoś  ich używa i  si wypowie ?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #318 dnia: 05 Kwietnia 2024, 23:27:43 »
Zakładam na klemy, w bagażniku, Noco10 z AGM.

https://youtu.be/IZzx0xzfTFA

https://youtu.be/RJ4bMUAUotI
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2024, 23:49:44 wysłana przez animuss »

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #319 dnia: 08 Kwietnia 2024, 12:27:51 »

Odpiąłem klemy i ładowałem Ctek msx5.0.  Trochę długo trwało, a po podłączeniu aku do ustawienia tylko zegarek, stacje i  szyby.
Także spoko można odpinać :). Dziękuje .

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #320 dnia: 08 Kwietnia 2024, 13:08:25 »
Kurde, albo ja mam dużo szczęścia albo to odpinanie aku jest mocno przereklamowane. Mam ładowarkę Everactive CBC-10, w ktorej można wybrać prąd 2-5-10A. Jak doleci do 100% to slychac w niej przekaźnik że się wyłacza i włącza. No tyle sie mniej więcej na tym znam. Gdy mi raz zdechł akumulator po 16 dniach pod lotniskiem obsługa parkingu pomogła powerbankiem. Przyjechałem 100km do domu podpiąłem tą ładowarkę do punktów pod maską. Ustawiłem na 2A i tyle. Na drugi dzień odpiąłem i tyle. Dodam że pomimo tego że auto było martwe. Nie otwarło drzwi, brak reakcji na start/stop nic nie musiałem ustawiać. W sensie zegarka itd. Tak więc jakies podtrzymanie dalej było.

To po co realnie odpina sie te klemy? Zeby coś nie popsuć w aucie czy żeby ładowanie było takie na tip-top profesjonalne? Rozumiem że elektronika auta może "wprowadzać w błąd" inteligencję ładowarki ale czy mówimy o jakis poważnych różnicach czy takie już nieistotne detale.

Nie zamierzam wydawać na ładowarkę więcej niz kosztuje nowy akumulator. Jak zacznie padać w trybie uperdliwym dla mnie to go po prostu wymienię na nowy, przy okazji większy i tyle.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #321 dnia: 08 Kwietnia 2024, 14:28:57 »
To po co realnie odpina sie te klemy?

Po to, żeby można było ładować prostownikiem akumulator napięciem wyższym niż 14,8V. Jeśli masz automat (ładowarka standardowo ładuje do 14,4V) to możesz nie odpinać klem - ale musisz być świadomy, że takim napięciem nie naładujesz akumulatora na 100%.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #322 dnia: 08 Kwietnia 2024, 14:31:30 »
Dzięki. O taki konkret mi chodziło.  :-)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #323 dnia: 08 Kwietnia 2024, 14:39:03 »
Bez odpinania zawsze jest ryzyko, że jakieś przypadkowe zwarcie, awaria prostownika itp. może uszkodzić elektronikę auta.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #324 dnia: 08 Kwietnia 2024, 17:56:21 »
Ja też podładowuje bez odpinania klem dynksem pod maską, a minus podłączam do śruby nieopodal.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #325 dnia: 08 Kwietnia 2024, 22:53:07 »
To po co realnie odpina sie te klemy?

Po to, żeby można było ładować prostownikiem akumulator napięciem wyższym niż 14,8V. Jeśli masz automat (ładowarka standardowo ładuje do 14,4V) to możesz nie odpinać klem - ale musisz być świadomy, że takim napięciem nie naładujesz akumulatora na 100%.

Mój automat tzn ctek msx 5.0  na zwykłym ustawieniu osiąga 14,7V. Trochę byłem zdziwiony, ale obejrzałem filmy na  youtube i tam tak samo. Także te 14.4V na zwykłym trybie  to raczej  nie bardzo  :shock:

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #326 dnia: 14 Kwietnia 2024, 16:56:44 »
Ładowałem akumulator kilka dni temu, bo auto trochę stało. Miało na początku 11,7V. Po ładowaniu (przez złącze pod maską) ruszyłem w trasę. Ładowanie jakie pokazywały multimedia w czasie jazdy to 12,4-12,7V. Zwykle jak nie ładuje, to podczas jazdy mam 14,2-14,4V. Wnioskuję, że akumulator ładowany przez przód naładował się w pełni, a jak nie, to dlaczego ładowanie było na niższym poziomie?
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #327 dnia: 14 Kwietnia 2024, 17:20:31 »
dlaczego ładowanie było na niższym poziomie?
Właśnie dlatego, że aku był wcześniej podładowany.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #328 dnia: 14 Kwietnia 2024, 18:27:25 »
w pełni, a jak nie, to dlaczego ładowanie było na niższym poziomi

Sterownik już na początku jazdy wiedział, za ma aku na 100%,wiec ograniczył ładowanie praktycznie do podtrzymania. Maksymalna optymizacja pod względem oszczędności poboru energii z baterii HV.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2024, 18:29:10 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #329 dnia: 14 Kwietnia 2024, 22:38:11 »
Ale ktoś wcześniej napisał, że jak ładować to tylko bezpośrednio pod klemy, bo przez maskę się nie naładuje na 100%, nie wymiesza elektrolitu itp. Zatem przez przód bez odpinania klem się da. Dzięki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl