Autor Wątek: Brak hamulców, brak PCS i bum....  (Przeczytany 9081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
Brak hamulców, brak PCS i bum....
« dnia: 03 Lipca 2021, 20:05:54 »
Dzisiaj spotkała mnie bardzo nieprzyjemna przygoda. Dobrze, że przy małej prędkości. Wyjeżdżamy ze skrętu w lewo na skrzyżowaniu, trzy pasy. Przed nami zmienia się światło. Samochód z przodu hamuje, a moja C-HRka jedzie sobie dalej. Wciskam hamulec jak tylko mogę i niewiele pomaga. Uciec nie mam gdzie bo jestem na środkowym pasie, a obok samochody.
Tak z szybkością 20km/h, a może trochę mniej uderzyłem w samochód z przodu. Hamulce nie działały i system PCS też nie zareagował, ani nie ostrzegał, ani nie hamował.
Na szczęście prędkość mała, ale przód zdezelowany.
Wrażenie niesamowite, gnieciesz hamulec, samochod jedzie dalej, a ty po prostu patrzysz jak zbliżasz się do przeszkody.
Dojechałem do serwisu, hamulce działały.
Znalazłem w necie dwa podobne przypadki, ale bez żadnych wniosków. W serwisie, po diagnozie wszystko było OK. Zobaczymy co będzie w moim przypadku. Kiedy rozmawiałem z poszkodowanym przeze mnie, żona zauważyła, że C-HRka wyświtliła jakieś komunikaty, w tym coś o ABS.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Brak hamulców, brak PCS i bum....
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2021, 04:51:26 »
Już pisałem ale powtórzę PCS toyoty to najlepszy system z jakim jeździłem a oblatuje wszystkie,w moim 5latku benzyna skuteczność przez ten okres czasu wg. mnie 90%,raz nie zdążyłem nacisnąć zahamował sam przed autem stojądrugi raz robiłem głupi eksperyment rozpędziłem się przed stojącymi na światłach autach na szczęście zahamował sam,ponadto u mnie wykrywa nawet pieszych i rowerzystów i to w nocy a tego chyba nie ma w opcji więc jaja albo to idzie wg ruchu i gabarytu

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2021, 08:47:24 »
Dzisiaj spotkała mnie bardzo nieprzyjemna przygoda. Dobrze, że przy małej prędkości. Wyjeżdżamy ze skrętu w lewo na skrzyżowaniu, trzy pasy. Przed nami zmienia się światło. Samochód z przodu hamuje, a moja C-HRka jedzie sobie dalej. Wciskam hamulec jak tylko mogę i niewiele pomaga. Uciec nie mam gdzie bo jestem na środkowym pasie, a obok samochody.
Tak z szybkością 20km/h, a może trochę mniej uderzyłem w samochód z przodu. Hamulce nie działały i system PCS też nie zareagował, ani nie ostrzegał, ani nie hamował.
Wrażenie niesamowite, gnieciesz hamulec, samochod jedzie dalej, a ty po prostu patrzysz jak zbliżasz się do przeszkody.
Znalazłem w necie dwa podobne przypadki, ale bez żadnych wniosków. W serwisie, po diagnozie wszystko było OK. Zobaczymy co będzie w moim przypadku. Kiedy rozmawiałem z poszkodowanym przeze mnie, żona zauważyła, że C-HRka wyświtliła jakieś komunikaty, w tym coś o ABS.

ale że co hamulec do podłogi wpadł ? , elektronika to wspomagacz , a hamulce są na płyn hamulcowy a nie prąd

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2021, 10:05:18 »
A próbowałeś może "zaciągnąć" ręczny??
W Toyocie jeszcze nie próbowałem, ale kiedyś robiłem taki test w VW wciskając przycisk ręcznego aby awaryjnie zahamować i zadziałało
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2021, 10:06:54 wysłana przez Tonnerre »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2021, 14:42:59 »
ale że co hamulec do podłogi wpadł ? , elektronika to wspomagacz , a hamulce są na płyn hamulcowy a nie prąd
Hamulec działał bo samochód zwalniał. Przestał zwalniać tak 5-7 metrów przed samochodem z przodu.

A próbowałeś może "zaciągnąć" ręczny??
Ręcznego nie zdążyłem zaciągnąć. Po analizie uszkodzeń widzę, że jechałem jednak wolniej niż napisałem w pierwszym poście, chyba niewiele ponad 10km/h. Jednak przy tej prędkości 5m to pół sekundy.

Mam tylko jedno wytłumaczenie, które nie zakłada awarii systemu.
Można powiedzieć efekt hybrydy/automatu.
Zacząłem hamować więc PCS rozpoznał sytuację i nie reagował. Gdy wciskałem pedał hamulca, stopa zaczepiła o pedał gazu. Samochód spalinowy ze sprzęgłem by po prostu zgasł (hamowanie bez sprzęgła). Silnik elektryczny hybrydy dostał lekkiego kopa i pociągnął ze stałą niską prędkością mimo naciskania pedału hamulca.
Dzisiaj zrobię test Priusem. Przy prędkości rzędu 10-15km/h wcisnę jednocześnie gaz i hamulec. Sprawdzę drogę hamowania w porównaniu z samym hamulcem.
Wolałbym aby to był ten mój błąd niż awaria systemu.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2021, 17:14:34 »
Dzisiaj zrobię test Priusem. Przy prędkości rzędu 10-15km/h wcisnę jednocześnie gaz i hamulec.

Wydaje mi się, że czytałem o modyfikacji oprogramowania i w przypadku jednoczesnego wciśnięcia gazu i hamulca , gaz jest odcinany. To było po sprawie z pedałami gazu w USA 10 lat temu.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2021, 18:35:52 »
Jak w automacie można wcisnąć jednocześnie gaz i pedał gazu??? No chyba że masz stopę 48...

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2021, 19:07:13 »
Jak w automacie można wcisnąć jednocześnie gaz i pedał gazu??? No chyba że masz stopę 48...
Gaz i hamulec równocześnie? Może ma 2 stopy?

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipca 2021, 09:43:30 »
Można i jest to specjalna opcja startu. Wtedy ruszasz od razu na silniku spalinowym, pełną mocą.

Tak, ludzie mają dwie stopy i można je wykorzystać w takim celu :)
SAP ABAP Certified Developer

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipca 2021, 10:17:48 »
Można i jest to specjalna opcja startu. Wtedy ruszasz od razu na silniku spalinowym, pełną mocą.
A czy wiadomo jak takie ruszanie ma wpływ na żywotność układu napędowego? Interesuje mnie zwłaszcza wpływ na przekładnię planetarną.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipca 2021, 22:11:26 »
Myślę, że nie ma jakiegoś szczególnie negatywnego. Po prostu startujesz z włączonego silnika. Tak jakbyś miała mało baterii i także ruszał ze spalinowego.
SAP ABAP Certified Developer

Offline Damian_ole

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lipca 2021, 08:50:31 »
Przeczuwam, że właśnie tu nie chodzi o awarię systemu tylko o błąd ludzki. Ktoś chyba zapomniał, że siedzi w automacie i nacisnął jednocześnie dwa pedały <gaz i hamulec > zaś myślał, że wciska <sprzęgło i hamulec>, bo odezwał się jakiś naweyk z manuala.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lipca 2021, 09:39:17 »
Przeczuwam, że właśnie tu nie chodzi o awarię systemu tylko o błąd ludzki. Ktoś chyba zapomniał, że siedzi w automacie i nacisnął jednocześnie dwa pedały <gaz i hamulec > zaś myślał, że wciska <sprzęgło i hamulec>, bo odezwał się jakiś naweyk z manuala.
Nic z tych rzeczy. W automacie wciskając gaz i hamulec jednocześnie, auto będzie po prostu hamowało. Po przeczytaniu tego wątku, z ciekawości spróbowałem tak zrobić u siebie. Prawa na gazie i w trakcie przyspieszania lewa na hamulec. Aż mi pospadały klamoty z siedzenia:) Lewa noga nie ma takiego wyczucia w hamowaniu jak prawa. Tak czy inaczej auto nawet podczas dynamicznego wciśnięcia gazu i tak zahamuje.

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lipca 2021, 09:45:12 »
Dzisiaj spotkała mnie bardzo nieprzyjemna przygoda. Dobrze, że przy małej prędkości. Wyjeżdżamy ze skrętu w lewo na skrzyżowaniu, trzy pasy. Przed nami zmienia się światło. Samochód z przodu hamuje, a moja C-HRka jedzie sobie dalej. Wciskam hamulec jak tylko mogę i niewiele pomaga. Uciec nie mam gdzie bo jestem na środkowym pasie, a obok samochody.
Kilka razy zdarzyła mi się podobna sytuacja jak u Ciebie. Podczas zwalniania przed np. zjazdem z głównej ulicy w osiedlową wyczułem tuż przy końcu hamowania takie jakby osłabienie jego siły na ułamek sekundy. Auto jednak zwolniło normalnie. Przydarzyło mi się to już ładnych parę razy, więc nie ma mowy, że coś mi się ubzdurało. Wyglądało to tak jakby serwo na milisekundę przestało działać, ale pedał nie zrobił się twardszy. Dodatkowo ostatnio sprawdzałem jak zachowa się chr podczas jednoczesnego wciśnięcia hamulca i gazu. Auto zahamowało ostro tak jak każdy automat, więc raczej w swoim przypadku możesz na 100% wykluczyć taki scenariusz.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lipca 2021, 10:53:18 »
Podczas zwalniania przed np. zjazdem z głównej ulicy w osiedlową wyczułem tuż przy końcu hamowania takie jakby osłabienie jego siły na ułamek sekundy.

To jest normalny objaw w hybrydzie, "takie jakby osłabienie" to efekt przełączania metody hamowania z odzysku energii przez generator na hamulce tradycyjne (tarcze/klocki)
To wszystko działa automatycznie, sterowane przez komputer.
Być może w tym przypadku coś poszło nie tak, komputer "ześwirował" odłączył hamowanie generatorem i nie przełączył na hamulce tradycyjne no i pach!
Nie jestem fachowcem i to są tylko moje niefachowe przemyślenia ale serwis Toyoty powinien to wybadać!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl